Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Пожари в Европа и на Балканите

12 август 2019 | 14:25

В разгара на летния сезон в страните от Европа и на Балканите продължават да бушуват пожари, а властите предупреждават, че заради високите температури заплахата от разпространяването и отприщването на нови стихии все още е много висока.
В съседна Гърция бушуват над 50 пожара. В малките часове на деня в източното предградие на Атина – Пеания пламна огън, който се разрази по склоновете на 1026-метровата планина Химет. Тя отделя предградията от основния град. На върха й са разположена армейска комуникационна база и антени за основните телевизионни мрежи в Гърция. Най-малко 141 пожарникари с 46 превозни средства се бориха с огъня, а осем специализирани хеликоптера се присъединиха към тях на зазоряване, обясниха властите, като в сутрешните часове на деня огънят бе поставен под контрол. Разпоредена бе и евакуация.
Същевременно пожарът, който избухна в следобедните часове на събота на канарския остров Гран Канария, продължава да бушува, а усилващият се вятър задълбочава опасенията от ново разрастване на огъня. Гражданската гвардия арестува 55-годишен мъж, за който се предполага, че е предизвикал пожара заради използването на заваръчна машина в сухите условия. Огънят засяга общините Артенара, Галдар и Техеда. Въпреки че в момента не се планират нова евакуация всъщност някои съседи са успели да се върнат в домовете си в Артенара, не се изключват нови евакуации. За справяне със стихията са задействани и военните.


El Pais (Испания): Пожарът на Гран Канария изпепели хиляда хектара, ситуацията се влошава заради вятъра
Пожарът, който избухна в следобедните часове на събота на канарския остров Гран Канария, продължава да бушува, а усилващият се вятър задълбочава опасенията от ново разрастване на огъня, пише испанският национален ежедневник El Pais.
Гражданската гвардия арестува 55-годишен мъж, за който се предполага, че е предизвикал пожара заради използването на заваръчна машина в сухите условия. Огънят засяга общините Артенара, Галдар и Техеда. Въпреки че в момента не се планират нова евакуация всъщност някои съседи са успели да се върнат в домовете си в Артенара, не се изключват нови евакуации. За справяне със стихията са задействани и военните, припомнят от редакцията.

AFP: Голям пожар на остров Гран Канария предизвика масова евакуация
Огромен пожар, бушуващ на испанския ваканционен остров Гран Канария, предизвика евакуацията на стотици хора, предава AFP
Досега около 1000 хектара са унищожени при пожара, който избухна в събота в западната община Артенара близо до столицата на провинцията Лас Палмас.
Около 1000 жители, евакуирани за една нощ, все още не могат да се върнат по домовете си, се казва в изявление в неделя.
Полицията заяви, че са задържали мъж за това, че предизвикал пожара, използвайки заваръчна техника.
Огнеборците, имаха превъзходство до събота вечерта, но промяна в посоката на вятъра влоши ситуацията за една нощ, заяви президентът на Канарските острови Анхел Виктор Торес пред испанското радио COPE в неделя.
Повече от 200 пожарникари, включително военни части, се опитват да поставят ситуацията под контрол, добави той.
В гасенето на пожара участват и десет самолета и хеликоптери, като противопожарните служби се надяват да овладеят огъня преди да задухат отново неблагоприятни ветрове.

Kathimerini: Пожарът в Източна Атина е поставен под контрол
Пожарът, който пламна и се разпространи бързо в източното предградие на Атина - Пеания, е поставен под контрол в сутрешните часове на деня, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Огънят се разрази по склоновете на 1026-метровата планина Химет, която отделя предградията Пеания от основния град. Пламъци. На върха й са разположена армейска комуникационна база и антени за основните телевизионни мрежи в Гърция.
Най-малко 141 пожарникари с 46 превозни средства се бориха с огъня, а осем специализирани хеликоптера се присъединиха към тях на зазоряване, обясниха властите. Говорител на противопожарната служба, пожелал анонимност, заяви, че пожарът е пламнал в частен дом, макар противопожарната служба да не е получила сигнал.
Той допълни, че оценката на щетите ще бъде направена след потушаването на пожара. Очевидци съобщават за най-малко една силно повредена къща.
Говорителят заяви, че няма информация колко души са напуснали района. Тъй като пожарът избухна посред нощ, властите помолиха хората да звънят по вратите, за да сигнализират на съседите си. Бяха отправени предупреждения за голяма вероятност от пожари в голяма част на Гърция поради високите температури и ветровитите условия.

Kathimerini: В предградията на Атина избухна пожар, разпоредена е евакуация
Пожар е избухнал в източното предградие на Атина – Пеания, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Властите са разпоредили евакуация от къщите в района. Уточнява се, че по данни на противопожарната служба огънят е пламнал в частен дом. На терен работят 133-ма пожарникаря и 42 противопожарни коли.
Други подробности за стихията не се привеждат към момента.

Kathimerini: Евакуираха къмпинг заради пожар на остров в Гърция
Къмпинг на остров Елафонисос, в Южна Гърция, е евакуиран за втори пореден ден, след като пожар, който избухна в събота сутринта на близкото сметище, отново се засили заради ветровете, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Кметът на острова също нареди евакуация на близките къщи.
Властите обявиха пожара за „поставен под контрол" в събота, но вятърът се засили.
Общо 90 пожарникари се опитват да овладеят огъня, подпомагани от 6 самолета и 3 хеликоптера.
Ветровете и високите температури допринесоха за избухването на десетки пожари от петък насам в цяла Гърция.
Елафонисос, остров с площ от 19 квадратни километра, известен със своите пясъчни плажове, има население от около 350 души, но се посещава от над 3000 туристи всеки ден през лятото.