Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Договор за корабите за флота докрая на годината?

11 август 2019 | 10:55

Договор за корабите за флота ще бъде сключен докрая на годината. Условието е всичко да върви нормално. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Варна. Той посочи, че процедурата за закупуване на два многофункционални кораби за Военноморските сили няма да бъде прекратена по никакъв начин. Министърът поясни, че Министерството на отбраната ще даде срок за изправяне на офертите. „Ако всичко върви нормално, до края на годината трябва да има сключен договор с една от трите фирми, които са участвали“, каза Каракачанов. Министърът уточни, че сред фирмите са една българска, една немска и една италианска. Той припомни, че финансирането е в размер на 820 млн. лв. без ДДС. По отношение на проекта за Сухопътните сили, той увери, че са разписани писмата до четирите фирми, които са проявили интерес. По думите му оттук нататък те трябва да ги проучат, да изпратят офертите. "Ако ги подредим по време - проектът за изтребителите беше реализиран. На второ място, като скорост, се движи проектът за флота. И проектът за бронираната машина може да бъде финализиран, според мен, през март, април", обобщи министърът. Междувременно стана ясно, че в момента се обсъждат възможностите за придобиване на още два минни ловци втора ръка, като "Цибър", който вече е в състава на флота. Информацията даде пред журналисти командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.
Във Варна министърът на отбраната участва в честванията за 140-тата годишнина на ВМС, които съвпаднаха и с връчването на първи офицерски звания на 16 курсанти от Випуск "Княз Александър Първи". Сред тях има и пет жени. Министър Каракачанов връчи пагони и диплома на първенеца на випуска лейтенант Петър Генов. Министърът награди и част от останалите бъдещи офицери. Стотици летовници, жители и гости на Варна наблюдаваха преди обед зрелищния „Парад 2019”, посветен на 140-тата годишнина на Военноморските сили. Учението започна от 11.00 часа в Акваторията на централен плаж Варна и външен рейд, като беше наблюдавано и от министъра на отбраната. Парадът започна с поздрав от командира на Военноморските сили на корабите на външен рейд - Варна. Продължи с демонстрация по задържане на плавателен съд с криминално проявени лица, заподозрени в незаконен трафик на оръжие. След това се проведе демонстрация на действия при неутрализиране на терористи подготвящи терористични дейности на територията на Република България. Учението завърши с въздушна демонстрация на маневрените характеристики на вертолет „Panther” и Парад на военни кораби. Строят бе воден от редови буксир "Христо Ботев", най-старият плавателен съд, с който разполага българският флот. смята се, че е произведен в Унгария през 30-те години на миналия век. Първоначално е включен в Дунавската флотилия, а от 40-те години до днес служи на море. Той бе следван от представители на патрулните сили с фрегатата "Дръзки". В парада се включиха също корветът "Бодри", представители на противоминните сили, начело с минен ловец "Цибър". В парада се включиха също вертолети от Авиобаза "Чайка", учебни кораби и патрулни лодки.


Агенция "Фокус"
Варна: Стотици наблюдаваха от варненския плаж учението „Парад 2019” за 140-тата годишнина на флота

Стотици летовници, жители и гости на Варна наблюдаваха днес преди обед зрелищния „Парад 2019”, посветен на 140-тата годишнина на Военноморските сили, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Учението започна от 11.00 часа в Акваторията на централен плаж Варна и външен рейд, като беше наблюдавано и от министъра на отбраната. Парадът започна с поздрав от командира на Военноморските сили на корабите на външен рейд - Варна. Продължи с демонстрация по задържане на плавателен съд с криминално проявени лица, заподозрени в незаконен трафик на оръжие. След това се проведе демонстрация на действия при неутрализиране на терористи подготвящи терористични дейности на територията на Република България. Учението завърши с въздушна демонстрация на маневрените характеристики на вертолет „Panther” и Парад на военни кораби. Строят бе воден от редови буксир "Христо Ботев", най-старият плавателен съд, с който разполага българският флот. смята се, че е произведен в Унгария през 30-те години на миналия век. Първоначално е включен в Дунавската флотилия, а от 40-те години до днес служи на море. Той бе следван от представители на патрулните сили с фрегатата "Дръзки". В парада се включиха също корветът "Бодри", представители на противоминните сили, начело с минен ловец "Цибър". В парада се включиха също вертолети от Авиобаза "Чайка", учебни кораби и патрулни лодки.
Диана СТОЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: Законът за доброволната военна служба вече е готов

Законът за доброволната военна служба вече е готов. Това каза във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на |Радио "Фокус" - Варна. "Завършването на доброволна военна служба ще дава предимство за постъпване на работа в структурите за сигурност", каза Каракачанов. Той обясни, че идеята за доброволна военна служба е стара, а законът вече е готов. По думите на министъра той е минал през всички нива на обсъждане в Министерството на отбраната и трябва да бъде внесен в парламента. "В текста се предвижда хората, които проявят желание да получат военна подготовка - за 3, 6 или 9 месеца, да бъдат зачислявани към резерва. "С тази подготовка те ще имат защитата на закона, че работодателите няма да нарушат кариерното им развитие. От друга страна, ще се дадат определени предимства на хората, които доброволно са се обучили за военнослужещи по отношение на възможностите, когато постъпват на работа в полиция и другите структури за сигурност. Тези, които са минали през доброволна военна служба ще имат предимство пред останалите" , обясни министър Каракачанов. Във Варна той коментира и предстоящите местни избори. По думите му, най-вероятно коалицията на патриотите ще има съвместни кандидати. Очакват се и общи кандидатури и с някои от партньорите в малката коалиция. Що се отнася до Варна, обаче, Красимир Каракачанов заяви, че още е рано да се коментират възможностите. Според него повече яснота ще има около 6 септември, до началото на активния политически сезон.
Диана СТОЕВААгенция "Фокус"
Контраадмирал Кирил Михайлов, ВМС: Обсъждат се възможностите за придобиване на още два минни ловци втора ръка

В момента се обсъждат възможностите за придобиване на още два минни ловци втора ръка, като "Цибър", който вече е в състава на флота. Това каза пред журналисти командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Това би било изключително добра придобивка за Военноморските сили, тъй като ще позволи изпълнение на всички задачи, които стоят пред този род кораби", коментира той.
Диана СТОЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов: Процедурата за новите кораби на флота няма да бъде прекратявана и докрая на годината трябва да има сключен договор

Процедурата за закупуване на два многофункционални кораби за Военноморските сили няма да бъде прекратена по никакъв начин. Министерството на отбраната ще даде срок за изправяне на офертите. Ако всичко върви нормално, до края на годината трябва да има сключен договор с една от трите фирми, които са участвали. Сред тях са една българска, една немска и една италианска. Това каза пред журналисти във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Той припомни, че финансирането е в размер на 820 млн. лв. без ДДС. "Моята амбиция, откакто съм станал министър на отбраната, е да се променя възнаграждението на военнослужещите. Две поредни години увеличаваме заплатите на военнослужещите с по 10 процента. По наши разчети, възнамеряваме да направим това и с бюджета за 2020 година", коментира още във Варна министърът. По отношение на проекта за Сухопътните сили, той увери, че са разписани писмата до четирите фирми, които са проявили интерес. От тук нататък те трябва да ги проучат, да изпратят офертите. "Ако ги подредим по време - проектът за изтребителите беше реализиран. На второ място, като скорост, се движи проектът за флота. И проектът за бронираната машина може да бъде финализиран, според мен, през март, април", обобщи министърът. Той коментира, че темата за нови самолети се дъвче от 2008 година. По думите му там е имало и най-много опити, най-много работа по проектите. "Докато за бронираната машина, въпреки уверенията, че много бързо ще го направим, се оказа, че заради липсата на опит има много неща, които трябва да се връщат, да се доизпипват. Докато при самолетите беше много по-лесно, защото този механизъм е отиграван", посочи Красимир Каракачанов. Във Варна министърът на отбраната участва в честванията за 140-тата годишнина на ВМС, които съвпаднаха и с връчването на първи офицерски звания на 16 курсанти от Випуск "Княз Александър Първи". Сред тях има и пет жени. Министър Каракачанов връчи пагони и диплома на първенеца на випуска лейтенант Петър Генов. Министърът награди и част от останалите бъдещи офицери.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Министър Красимир Каракачанов ще присъства на тържествено издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще присъстват на тържествено издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби. Това съобщиха от Министерство на отбраната. Ритуалът ще започне в 9.00 часа на Морска гара Варна. По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС ще съвпадне с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2019“ на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“.Министърът на отбраната и заместник-началникът на отбраната ще поздравят младите офицери от „Випуск 2019“ по повод успешното завършване на ВВМУ и постъпването им на служба във военния ни флот. 15 курсанти ще получат дипломи и офицерски пагони през тази година, завършили петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС“ със специализации „Корабоводене за ВМС“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми“. Седем от тях са с отличен успех, а първенец на випуска сред курсантите е Петър Генов от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“. След тържествения ритуал, в 11.00 ч. в района на Морска гара Варна военнослужещи от ВМС ще демонстрират умения при изпълнението на елементи от операция по морска сигурност. Същия ден на Морска гара Варна жителите и гостите на града ще могат да посетят фрегатата „Смели“.
Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита. Военноморските сили защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението.