Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Тайфунът Лекома взе жертви

10 август 2019 | 17:20

Тайфунът Лекима премина през Япония, Тайван и Китай, където предизвика свлачище и взе жертви. След себе си остави много повредени сгради и материални щети. Въпреки добрата предварителна организация на китайските власти жертвите не бяха избегнати. Бурята отмени повечето полети в района, включително от и до китайския мегаполис Шанхай. Силни ветрове и проливен дъжд удариха и финансовия център. Хиляди влакове през град Дзинан в провинция Шандун са спрени до понеделник. Повече от 250 хил. жители на Шанхай и 800 хил. в провинция Джъдзян са евакуирани заради тайфуна, а близо 3 млн. домакинства в провинцията усетиха прекъсвания на електрозахранването, причинени от силния вятър и дъжд, които събориха електрически стълбове.Около 200 къщи в провинция Джъдзян са срутени, а над 66 хил. хектара обработваема земя е унищожена

Reuters: Жертвите от свлачището в Китай, причинено от супер тайфуна Лекима достигнаха 18 души
Жертвите от супер тайфуна Лекима и последвалото свлачище в Източен Китай достигнаха 18 души, а други 14 са безследно изчезнали, предава Reuters.
Природното бедствие, чиито ветрове достигнаха скорост от 187 км/ч причини масивно свлачище в провинция Джъдзян. По данни на местни медии силата на тайфуна вече е отслабнала.
Хиляди полети бяха отменени като следствие от бедствието, като повечето от тях са били насочени към Шанхай или са щели да излетят оттам.
По-рано китайските власти обявиха код оранжево за опасни ветрове, след като приближаващата буря стана причина за отменянето на полети в Тайван и затварянето на предприятия на острова.
***

Reuters: Супер тайфунът Лекима взе 13 жертви в Китай
Тринадесет души са загинали, а други 16 са изчезнали след като свлачище, предизвикано от тайфуна Лекима е помело Източен Китай, предава Reuters, като се позовава на местни медии.
Природното бедствие прекъсна част от транспорта в региона и наложи евакуацията на повече от един милион души.
Смъртоносното свлачище е косвено предизвикано от тайфуна, след като естествен бент е бил разрушен от бедствието. Бурята се е придвижвала на север и вече е отслабнала.
Силни ветрове и проливен дъжд удариха и финансовия център на Шанхай.
Близо 200 влака през град Дзинан в провинция Шандун са спрени до понеделник.
Повече от 250 хил. жители на Шанхай и 800 хил. в провинция Джъдзян са евакуирани заради тайфуна, а близо 3 млн. домакинства в провинцията усетиха прекъсвания на електрозахранването, причинени от силния вятър и дъжд, които събориха електрически стълбове.
Около 200 къщи в провинция Джъдзян са срутени, а над 66 хил. хектара обработваема земя е унищожена.
***

AFP: Тайфунът Лекима удари Югоизточен Китай
Супер тайфунът Лекима удари Югоизточен Китай, носейки със себе си проливен дъжд и силни ветрове, които прекъснаха електроснабдяването, повалиха дървета и принудиха повече от милион души да напуснат домовете си, съобщава AFP като се позовава на китайски медии.
Бурята предизвика свлачище в град Уенлин, където вятърът достигна скорост от 187 км/ч.
Само в провинция Джъдзян бяха отменени близо 300 полета, а фериботните и железопътните услуги бяха прекратени като предпазна мярка.
Повече от 110 000 души бяха настанени във временни домове.
По-рано бурята премина през Тайван, където девет души бяха ранени, временно беше прекъснато електроснабдяването, а повече от 500 полета бяха отменени.
***

AFP: Супер тайфунът Лекима наближава Китай
Китай обяви червен код в петък за наближаващия супер тайфун Лекима, който се очаква да засегне източната провинция Джъдзян рано в събота сутринта със силни ветрове и проливни валежи, предава AFP.
Предвижда се деветият тайфун на годината да се движи на северозапад нагоре по крайбрежието на Китай в събота, като Китайската метеорологична администрация (CMA) съсредоточи вниманието си върху провинциите Чжъцзян, Фуцзян, Дзянсу, Шанхай и Шандонг.
Центърът на Лекима се намира на около 290 километра югоизточно от град Уенлин в провинция Джъдзян в петък сутринта, като ветровете достигат 209 км в час, съобщи официалната информационна агенция Xinhua.
В събота властите прекратяват преференциалните влакови маршрути в Джъдзян, Шанхай и на други места, според CMA. Те също обявиха жълт код за проливен дъжд и наводнения за провинции по пътя на Лекима.
Някои авиокомпании са отменили съботните полети от и за Шанхай като превантивна мярка, заявиха от CMA.
В момента бурята минава покрай северния край на Тайван, където трима души бяха ранени, дървета бяха съборени, а около 40 000 домове останаха без електроенергия.