Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Разпад на коалицията в Италия

09 август 2019 | 14:15

Правителствената коалиция в Италия е пред разпад. Симбиозата между лявото Движение "Пет звезди" и крайно дясната "Лига" не просъществува дълго - една година и един месец. Формалният повод за раздора между двете партии в коалицията се оказа проект за скоростна ЖП линия между Торино и Лион. "Лига" се застъпва за изграждането на трасето, като твърди, че това ще помогне за икономическия растеж на страната, а "пет звезди" внесоха резолюция за блокиране на проекта, която не събра одобрение, защото "Лига" и опозицията подкрепят проекта. Това гласуване даде основание на Матео Салвини да заяви, че правителството няма подкрепата на мнозинството в Сената и да внесе вот на недоверие. Различията между коалиционните партньори са много по-дълбоки, а и не са от скоро, но победата на партията на Матео Салвини на евроизборите му даде смелост да помисли за нови парламентарни избори и перспективата за самостоятелно управление или в дясна коалиция.

Reuters: Италианският вицепремиер Матео Салвини няма да подкрепи нова управляваща коалиция
Италианският вицепремиер Матео Салвини, лидер на партия „Лига“, заяви, че всеки опит за установяване на нова управляваща коалиция би бил неприемлив и отново призова нови избори възможно най-скоро, предава Reuters.
Ден след като заяви пред репортери, че коалицията на „Лига“ с Движение „Пет звезди“ се е разпаднала, Салвини изказа неодобрение срещу всякакви потенциални действия, насочени към предотвратяването на нови избори.
Той заяви, че се надява никой да не планира да „преметне“ италианците, да се опита да печели време или да формира правителство, което би било „демократично неприемливо“.
Той добави, че е обезпокоен, че чува подобни изказвания по въпроса от бившите си коалиционни партньори и от опозиционната Демократическа партия.
***

ТАСС: Партията „Лига“ на Матео Салвини иска предсрочни избори в Италия
Италианската партия "Лига" на Матео Салвини ще внесе в Сената резолюция за недоверие в правителството и ще иска предсрочни парламентарни избори. Това съобщи в петък италианската агенция ANSA, позовавайки се на изявление на партията, цитирана от TACC.
Решението на Салвини идва след зачестилите в последно време разногласия с другия коалиционен партньор – Движението „Пет звезди“ и лидера му Луиджи ди Майо.
В изявление партията „Лига“ цитира скорошен конфликт между двете партии в управляващата коалиция за изграждането на високоскоростната железопътна линия Торино-Лион. Движението „Пет звезди“ се опита да блокира този проект, който се подкрепя от „Лигата“, и това се превърна в претекст за правителствената криза.
"Твърде много" не "(по-специално "не" на високоскоростната железопътна линия) е лошо за Италия, която трябва да възстанови (икономическия) растеж и затова е необходимо да се проведат избори възможно най-скоро", цитира агенцията партията на Матео Салвини.
В сряда италианският сенат отхвърли резолюция на втората управляваща партия Движение „Пет звезди“, която трябваше да предотврати изграждането на високоскоростната линия Торино-Лион. „Лига“, заедно с опозицията, гласуваха против документа.
***

New Europe: Бъдещето на италианското правителство е под въпрос
Бъдещето на италианското правителство е под въпрос, пише електронното издание New Europe.
Италианският премиер Джузепе Конте проведе 30-минутна среща с италианския държавен глава Серджо Матарела, за да го информира за напрежението между коалиционните партньори от Движение „Пет звезди“ и Лигата на Матео Салвини.
Премиерът Конте вече проведе среща с вицепремиера Матео Салвини в Палацо Чиги в сряда, след която италианският министър-председател отказа да отговаря на журналистически въпроси.
Междувременно Матарела подписа новия закон на правителството за контрол на миграцията , като изрази опасения пред председателите на Долната камара и Сената, според източници на изданието. Спорният пакет е изготвен от Салвини и е гласуван в понеделник след преодоляването на вот на доверие в Сената.
Целта на промените е да се надгаради законодателството в областта на миграцията, което бе прието миналата година и също бе изготвено от Салвини и което забрани достъпа до италианските пристанища на кораби на НПО за спасяване на мигранти. Според новото законодателство капитаните на кораби, които спасяват хора в морето и ги отвеждат в италиански води без разрешение, ще бъдат изправени пред глоби до един милион евро и задържане на кораба.
***

FAZ: Криза в управляващата коалиция в Италия – „Лига“ спомена за избори, Движение „Пет звезди“ поиска обяснение
Управляващата коалиция в Италия може да се окаже изправена пред криза. Председателят на „Лига“ и министър на вътрешните работи на страната Матео Салвини спомена провеждането на нови избори като единствената алтернатива на съществуващата коалиция в Рим, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Движение „Пет звезди“ поиска обяснение: „Те трябва ясно да заявят какво искат да правят“. Причината за е гласуването на движението в Сената срещу железопътен проект, за който се застъпва партията на Салвини.