Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Горещо време

08 август 2019 | 12:47

Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната. Предупреждението за високи температури важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. Към 12.00 ч. Най-високата температура към този час бе измерена в Кнежа. По данни на ЦСМП – Плевен към момента няма данни за сигнали, свързани с хора, на които им е прилошало от жегите.
Агенция „Фокус“
Няколко души колабираха в различни области от страната поради високите температури (ОБЗОР)

На фона на обявения жълт код за високи температури в 16 области от страната в четвъртък медиците не съобщават за много инциденти. Към 12.00 часа днес най-високата измерена температура беше в Кнежа, област Плевен. От Центъра за спешна медицинска помощ в Плевен съобщиха за Агенция „Фокус“, че при тях е много спокойно и няма сигнали за хора, които са се почувствали зле или са припаднали вследствие на горещините.
Но за сметка на това в други области имаше няколко сигнала за колабирали. От Центъра за спешна медицинска помощ в Монтана съобщиха за 4 колабирали души в сряда и двама в четвъртък. Според тях това се дължи на високите температури. В област Сливен също има няколко човека, които са колабирали, но според медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в града тези случаи не се дължат толкова на горещините, колкото на умора или дехидратиране. Лекарите посъветваха възрастните хора да не излизат, когато слънцето е най, силно, а младите хора да пият повече вода, за да не се обезводнят.
В останалите области в страната, в които е обявен жълт код за високи температури, не се съобщава за проблеми вследствие на горещините, а по-скоро хората, които са потърсили помощ в Спешните медицински центрове, са хора, които имат други здравословни проблеми.
Не се съобщава и за повишаване на случаите на потърсили спешна помощ. Броят на пациентите се запазва такъв, какъвто е бил и предишните дни.
Надежда ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Д-р Веселин Илиев, дерматолог: Хората с бенки не трябва да се пекат на силно слънце

Хората с бенки не трябва да ходят на интензивен плаж и да се пекат на силно слънце. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ дерматологът д-р Веселин Илиев. „Ако са на слънце, трябва да се мажат много хубаво. Това важи особено за бенките, които са пигментирани, черните и кафявите. Те не трябва да се пекат на слънце и трябва да са защитени“, допълни дерматологът. Д-р Илиев уточни, че има някои видове кожа, които не бива да се излагат на слънце като тези с кожни алергии и с непоносимост към слънце. „Напоследък много често се среща така наречената "слънчева алергия", има и хора със заболявания като розацея, което не бива да се пекат. Също така жени, които пият контрацептиви не бива да се излагат на слънце, особено по-мургавите, защото се получават много неприятни хиперпигментни петна“, допълни дерматологът.
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Кюстендил: Спешните медици не са реагирали на сигнали за припаднали пациенти заради високите температури

Спешните медици в Кюстендил не са реагирали на сигнали за припаднали пациенти заради високите температури. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от „Спешен център” – Кюстендил. Справката до 15.00 часа сочи, че през деня не са постъпвали сигнали за припаднали хора заради горещото време, нуждаещи се от намеса на дежурните медицински екипи. Спешният център в града, както и филиалите в останалите населени места, имат готовност за реакция.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
ЦСМП – Сливен: Постъпили са сигнали за колабирали хора

Постъпили са сигнали за колабирали хора. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Център за спешна медицинска помощ - Сливен. През лятото хората се дехидратират и това води до прилошаване. От ЦСМП допълниха, че става въпрос за един-два случая, като според тях това не се дължи на жегите. Стана ясно, че всеки ден има хора, които търсят спешна помощ, но са предимно възрастни хора или такива с хронични заболявания. Младите хора също търсят медицинска помощ. Главното при тях е, че не пият достатъчно вода и се дехидратират.
Надежда ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Д-р Веселин Илиев, дерматолог: На гърба, носа, рамената и ходилата трябва да се нанася слънцезащитен продукт по-често

На гърба, носа, рамената и ходилата трябва да се нанася слънцезащитен продукт по-често и да им се обръща внимание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ дерматологът д-р Веселин Илиев. „В градска среда не се печете дълго време, а на плажа стоите по-дълго време и излагате цялото тяло. На градска среда ще се напекат малко ръцете и лицето, така че за тази среда трябва да нанасяте слънцезащита на определени зони. На плажа нанасяме слънцезащитни продукти на цялото тяло, особено на рамената, гърба, носа и бузите, които изгарят по-лесно“, уточни той. Д-р Илиев подчерта, че има зони, които трябва да се защитават допълнително, така наречените слънчеви балкони – гърба, носа, рамената и ходилата. При изгаряне дерматологът съветва да спрем да се печем. „Второто, което може да се направи е да се купят лосиони, които за след силно изгаряне от слънце. Те успокояват малко кожата. В повечето случаи съдържат пантенол, витамини и успокояващи средства. При много силно изгаряне вече се търси и лекарска помощ“, допълни той. Съветът на д-р Илиев за хубав тен е да не се излага човек рязко на слънце, а да се подготви с една-две леки бани и постепенно да ги увеличава.
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
ЦСМП - Монтана: Двама души са колабирали заради горещините

Двама души са колабирали заради горещините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Център за спешна медицинска помощ - Монтана. Информацията е към 14.00 ч. През последните дни в област Монтана са регистрирани 4 случая на припаднали хора заради горещините.
Надежда ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
ЦСМП - Плевен: Няма постъпили сигнали за хора, потърсили спешна помощ заради жегата

Няма постъпили сигнали за хора, потърсили спешна помощ заради жегата. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ЦСМП Плевен. Информация е към 12.30 часа. Все още няма сигнали за припадъци, прилошаване и други симптоми, дължащи се на топлината. Именно в Плевенска област бе измерена най-високата температура към 12. 00 ч. В град Кнежа термометрите показваха 33 градуса. В 16 области е в сила жълт код за високи температури.
Надежда ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
НИМХ: 33 градуса в Кнежа е най-високата измерена температура в страната към 12.00 часа

33 градуса в Кнежа е най-високата измерена температура в страната към 12.00 часа. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Най-високи са температурите в Северна България. Във Враца, Ловеч, Плевен и Русе температурата е 32 градуса. 31 градуса е в Монтана, Свищов, а в Сандански е 30 градуса. В столицата е 26 градуса. В Южна България температурите са все още под 30 градуса, но се очаква по-късно да се повишат.
Надежда ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Иван Драгошинов, ПСС: През лятото в планината има опасност да се дехидратираме

През лятото в планината има опасност да се дехидратираме. Това каза Иван Драгошинов, планински спасител в централния денонощен пост на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК), в интервю за Агенция „Фокус“. По думите му лятната планина крие опасности от подхлъзване, от неподходяща екипировка. „Подчертавам – и неправилно избиране на маршрута според способностите на човека“, каза той и поясни, че е много важно, когато човек вижда, че не може да се върви в някоя част на планината, да се откаже. По думите му времето много бързо се разваля в планината. „От слънчево може да излезе вятър и да падне една градушка или суграшица, или една гръмотевична буря, която пак бързо да премине“, добави той. Планинският спасител каза, че когато ходим в планината, винаги трябва да се съобразяваме с метеорологичните условия. „Преди маршрута да се запознаем какво е времето в района, в който искаме да отидем, и взимаме необходимите мерки или изобщо няма да отидем в този район, а ще го сменим“, посъветва хората той. Той добави, че има и други опасности в планината през летния сезон.
Надежда ИВАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция „Фокус“
Иван Драгошинов, ПСС: Голяма е опасността от слънчеви изгаряния в планините

Голяма е опасността от слънчеви изгаряния в планините. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Иван Драгошинов, планински спасител в централния денонощен пост на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК) за опасността от изгаряния в планините. „Колкото повече човек се издига над морската повърхност, толкова повече слънцето и UV лъчите са по-сериозни“, категоричен бе той. Драгошинов каза, че хората трябва да преценяват добре дали времето е подходящо за излет и даде съвети как да се предпазим от слънчевите лъчи. "Хората винаги да излизат със слънчеви очила във високата част на планината, да пият много вода, защото човешкият организъм бързо се дехидратира, както и да се използват кремове, защото при една разходка с лек ветрец може да се получат много сериозни изгаряния“, поясни планинският спасител. По думите му през лятото по-голяма част от тялото ни е изложено на слънце. „Тогава вече очите и лицето са изложени на пряка слънчева светлина и ако няма очила, става много неприятно. Лятото има много изложени части – вратът особено ушите. Имали сме случаи и на такива изгаряния. Крайниците също – ръцете, голи крака и особено не обръщат внимание на свивката отзад на крака зад коляното – човек като върви слънцето е зад него, не се усеща и после се получават много неприятни болезнени изгаряния“, обясни Драгошинов.
Надежда ИВАНОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Агенция „Фокус“
НИМХ: Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната

Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури над 35 градуса. Възможни са здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Агенция „Фокус“
НИМХ: Днес ще е слънчево и горещо с максимални температури между 33° и 38°

Днес ще е слънчево, около и след обяд – горещо. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, София 33°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане е близко до средното за август - ще се понижава. Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 27° - 30°. Температурата на морската вода е 25° - 27°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, по билата до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра около 27°, на 2000 метра – около 18°.