Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Раздорите при Патриотите - приказка без край

11 юли 2019 | 14:22

Пореден ден раздорите в малката коалиция не стихват. След като във вторник депутатите от ВМРО и НФСБ свалиха Волен Сидеров от председателското място на ПГ на „Обединени патриоти“, лидерът на ПП „Атака“ поиска от председателя на Народното събрание да обяви промените в ръководството на парламентарната група за нелегитимни. Според „Атака“ е нарушен редът за освобождаване и избиране на председател, тъй като парламентарната група не може сама да предложи освобождаване и назначаване на лидер на групата. Това може да направи Политическият съвет на коалицията, в който влизат лидерите на трите партии, но такъв не е проведен. Именно заради това Сидеров заяви, че по силата на закона все още продължава да е председател на ПГ на „Обединени патриоти“. В същото време ззбраните съпредседатели на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов и Валентин Касабов заявиха, че са легитимните ръководители на групата, след като 20 души са ги избрали.
Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че е разпоредила на Правния отдел на Народното събрание да изследва случая и да даде заключение, два тогава тя ще вземе своето становище. Сидеров поиска по казуса да се произнесат и от ГЕРБ. „Държа на голям коалиционен съвет, защото трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, „Атака“ и ВМРО или ще приеме това заличаване на „Атака“ от тройната коалиция. ГЕРБ трябва да се произнесе. Тук става дума за управленската голяма коалиция“, обоснова се лидерът на „Атака“. Волен Сидеров е разговарял с премиера Бойко Борисов за провеждане на голям коалиционен съвет. В същото време лидерът на "Атака" е поканил другите двама председатели от НФСБ и ВМРО на политически съвет утре.Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: ГЕРБ трябва да се произнесе дали ще приеме заличаването на „Атака“ от коалицията

ГЕРБ трябва да се произнесе дали ще приеме заличаването на „Атака“ от коалицията. Това каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Сидеров в писмото му до председателя на парламента срещу промените в ПГ на „Обединени патриоти“ не става дума за емоции, а за нормативи. „За юридически неиздържано порочно действие на част от една парламентарна група, а ние сме законодатели. Ако в тези отношения не се спазват нормите и законите, какво остава за законите, които внасяме и разглеждаме. Значи те в отношенията помежду си не спазват законите, а ще ни предлагат закони, които касаят съдбата на милиони българи“, заяви още Сидеров. Попитан дали е разговарял с премиера Бойко Борисов, Сидеров посочи: „Направих връзка. Вероятно в рамките на днешния ден или утре ще направим такава среща. Държа на голям коалиционен съвет, защото трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, „Атака“ и ВМРО или ще приеме това заличаване на „Атака“ от тройната коалиция. ГЕРБ трябва да се произнесе. Тук става дума за управленската голяма коалиция“, каза още Сидеров. В отговор на въпрос, какво следва, ако председателят на парламента и ГЕРБ не реагират на искането на „Атака“, Сидеров посочи, че това не може да се случи, тъй като има правни нарушения. Според него, ако председателят на парламента Цвета Караянчева не реагира това означава, че си затваря очите пред закононарушения. „Ще си направим изводи със сигурност какви стъпки ще предприемем“, допълни той. Според него „Обединени патриоти“ вече не е коалиция.

Агенция „Фокус“
Валентин Касабов, НФСБ: 20 човека се произнесоха кое е легитимното ръководство на ПГ на „Обединени патриоти“, няма друг спор

20 човека се произнесоха кое е легитимното ръководство на ПГ на „Обединени патриоти“, няма друг спор. Това каза заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов пред журналисти за промяната в ръководството на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление фактите са такива“, допълни още Касабов. „Чисто юридически смесват неща, които няма как да смесват. Те се позовават на коалиционното споразумение, което засяга единствено и само явяване в избори, а не правилника - той е нещо съвсем различно“, каза още Касабов. По думите му в Народното събрание групата им е регистрирана като „Обединени патриоти“ и няма карета - няма НФСБ, Атака и ВМРО. На въпрос дали утре ще се състои политически съвет, Касабов отговори: „Питайте Валери Симеонов и Каракачанов“. „Ние си говорим нормално с всеки един от колегите, включително с г-н Сидеров“, допълни Касабо.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Искрен Веселинов, ВМРО: Решенията на ПГ на „Обединени патриоти“ са законосъобразни, не е достойно да бягаш и да се криеш от реалността

Решенията на ПГ на „Обединени патриоти“ са законосъобразни, не е достойно да бягаш и да се криеш от реалността. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред журналисти във връзка с твърденията на „Атака“, че решението за смяна на ръководството на парламентарната група е правно неиздържано, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Веселинов посочи, че реалността е такава, че мнозинството иска друго ръководство, защото иска групата да работи, а не да се занимава със скандали от сутрин до вечер. „Това е знак, който решително сме дали към „Атака“. Надявам се те да го разберат и да подходят конструктивно, а не да се фиксират в миналото, както правят в момента“, заяви още той.
„Всеки има право да тълкува правото, както му е изгодно на него. Правото обаче е една обективна наука, която се позовава първо на Конституцията, където е дефинирано що е то парламентарна група, после на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който е със силата на закон и след това на правилниците на самите групи и на желанията на определените лидери на трето място“, каза още Веселинов.
На въпрос кой е председател на ПГ на „Обединени патриоти“, Веселинов обясни: „Този, който е избран от мнозинството от парламентарната група. Няма възможност за парашутисти в групите. Няма възможност някой да е доживотно на пост“. Във връзка с искането за коалиционен съвет на малката коалиция, Веселинов посочи, че това е позитивен знак, че промяната в ръководството на групата е свършила своята роля. „Изведнъж от „Атака“, които от миналия декември бойкотират заседанията на коалицонен съвет, пожелаха да се срещнат с нас“, допълни още той. Веселинов посочи, че Сидеров е съпредседател на коалицията „Обединени патриоти“ от самото създаване на коалицията.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Разпоредих на Правния отдел на Народното събрание да изследва случая с промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“

Разпоредих на Правния отдел на Народното събрание да изследва случая с промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“. Това каза пред журналисти председателят на парламента Цвета Караянчева във връзка с искането на „Атака“ за заличаване на решението за смяна на ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разговарях с г-н Сидеров преди малко. Той ми показа документите, входирал ги е в Народното събрание. Разпоредила съм на Правния отдел да изследва случая в детайли, да ми даде заключение и тогава ще взема отношение“, обясни Караянчева. „Нека да се произнесат юристите и тогава ще дам и своето становище“, заяви председателят на 44-ото Народно събрание.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Волен Сидеров, „Атака“: По силата на закона продължавам да бъда председател на ПГ на „Обединени патриоти“

По силата на закона продължавам да бъда председател на ПГ на „Обединени патриоти“. Това каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Сидеров решението за промени в ръководството на групата от 9 юли е правно неиздържано и двамата съпредседатели са нелегитимни. „Юридически аз продължавам да бъда председател“, каза още лидерът на „Атака“. Според него заличаването на „Атака“ може да има връзка с геополитически събития. „Само вчера например Министерски съвет одобри сделката с F-16. Тя е много спорна. На всички ви е известно, че „Атака“ сме против тази сделка. Защо сме против? Президентът Радев, който със сигурност разбира от самолети, твърди, че 3,4 млн. лв. става цената. Той твърди, че тези самолети са по-лоши от други европейски или руски, включително. Тази сделка е спорна, да не кажем съмнителна“, обясни още Сидеров. „Да не би пък тези колеги, които оня ден направиха една задкулисна седянка, за да ме свалят от великия пост председател на група не са поощрени от някъде, от някое чуждо посолство. Допускам и това, защото нищо в света не е случайно и всичко е свързано. Тук не става дума за отношения между мен, Валери и Красимир“, обясни още Сидеров. Според него дребните и битови неща в политиката са свързани с причини, коти се намират по-високо.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Волен Сидеров: ГЕРБ трябва да се произнесе дали ще приеме заличаването на „Атака“ от коалицията

ГЕРБ трябва да се произнесе дали ще приеме заличаването на „Атака“ от коалицията. Това каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Сидеров в писмото му до председателя на парламента срещу промените в ПГ на „Обединени патриоти“ не става дума за емоции, а за нормативи. „За юридически неиздържано порочно действие на част от една парламентарна група, а ние сме законодатели. Ако в тези отношения не се спазват нормите и законите, какво остава за законите, които внасяме и разглеждаме. Значи те в отношенията помежду си не спазват законите, а ще ни предлагат закони, които касаят съдбата на милиони българи“, заяви още Сидеров. Попитан дали е разговарял с премиера Бойко Борисов, Сидеров посочи: „Направих връзка. Вероятно в рамките на днешния ден или утре ще направим такава среща. Държа на голям коалиционен съвет, защото трябва да чуем позицията на ГЕРБ дали ще работи с НФСБ, „Атака“ и ВМРО или ще приеме това заличаване на „Атака“ от тройната коалиция. ГЕРБ трябва да се произнесе. Тук става дума за управленската голяма коалиция“, каза още Сидеров. В отговор на въпрос, какво следва, ако председателят на парламента и ГЕРБ не реагират на искането на „Атака“, Сидеров посочи, че това не може да се случи, тъй като има правни нарушения. Според него, ако председателят на парламента Цвета Караянчева не реагира това означава, че си затваря очите пред закононарушения. „Ще си направим изводи със сигурност какви стъпки ще предприемем“, допълни той. Според него „Обединени патриоти“ вече не е коалиция.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Волен Сидеров, „Атака“: Ще искам свикване на коалиционен съвет на голямата коалиция и на политически съвет на малката

Ще искам свикване на коалиционен съвет на голямата коалиция и на политически съвет на малката. Това каза лидерът на ПП „Атака“ Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров поясни, че вече е отправил покани към своите партньори от НФСБ и ВМРО. „Поканихме Каракачанов и Симеонов утре в 15.00 часа в зала 204 в Народното събрание с една точка, която гласи разглеждане на нелегитимното решение от вторник на част от колегите от парламентарната група. Надявам се част от колегите да откликнат“, каза още Сидеров. Той посочи, че са нарушени коалиционното споразумение, както и правилниците на групата и на Народното събрание. „Очаквам г-жа Караянчева и правния отдел на Народното събрание да разгледат много бързо моето писмо, в което много ясно се аргументира защо решението, огласено вчера от пленарната зала, е нелегитимно, правно нищожно и трябва да бъде заличено“, допълни още Сидеров.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
„Атака“ внесе възражение при председателя на парламента Цвета Караянчева във връзка с промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“

„Атака“ внесе възражение при председателя на парламента Цвета Караянчева във връзка с промените в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. От „Атака“ искат възражението им да бъде разгледани и да бъде заличено вписаното по повод промените в ръководството на групата. Искането бе внесено от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, заместник-председателя на Народното събрание проф. Явор Нотев и зам.-председателя на партията Десислав Чуколов. На брифинг в парламента проф. Явор Нотев изтъкна сред аргументите за възражението, че промени в ръководството на парламентарната група се правят по предложение на Политическия съвет на коалицията.
„Ръководен орган на коалицията е Политическият съвет. Той се състои от трима представители на НФСБ, на „Атака“ и на ВМРО. Такъв съвет не е проведен, такъв съвет с предмет и точка предложения за промени в ръководството няма. Той не се е състоял. Респективно такова предложение не е постъпило. Парламентарната група няма правомощия да предвиди такава точка в дневния ред и да вземе решение“, заяви още проф. Нотев. Той посочи, че „Атака“ очаква решение, което да се основава на правилата за работа на парламентарната група, на коалиционното споразумение и на Правилника за организацията и дейността на парламента. Той уточни, че такива предложения се внасят с всички членове на групата, каквито не са представени.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Антоний Тодоров, политолог: Отстраняването на Волен Сидеров от председателското място на ПГ „Обединени патриоти“ е закъсняло

Отстраняването на Волен Сидеров от председателското място на ПГ „Обединени патриоти“ е закъсняло. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" политологът Антоний Тодоров. Според него това може да е и страничен ефект на това, което ГЕРБ направиха с Цветан Цветанов, макар че е малко възможно. Конфликтът в Обединени патриоти e от над 10 месеца, като от време на време избуява и то главно между НФСБ и АТАКА, а ВМРО се явява като миротворец, коментира той. Вероятно коалиционните партньори няма да се явят заедно на местните избори. Тодоров обясни, че залогът в този случай не е голямата, а малката коалиция.
„Волен Сидеров се обръща към голямата коалиция, за да може да запази позициите си в малката. Позициите на ПП „Атака“ в малката коалиция не са големи. От общо 27 депутати само 7 са от „Атака“, но от тях може да зависи мнозинството. Сидеров се опитва да изиграе тази позиция, за да получи каквото иска“, коментира той. Според Антоний Тодоров от ПГ на „БСП за България“ са изненадани от ситуацията, но със сигурност ще се възползват от нея. Възможно е левицата да поиска вот на недоверие, чийто успех не е гарантиран.
Елеонора ЧОЛАКОВА


Агенция „Фокус“
Десислав Чуколов: Мнението на „Атака” е, че този мандат трябва да бъде завършен

Мнението на „Атака” е, че този мандат трябва да бъде завършен. Това каза зам.-председателят на ПП „Атака“ Десислав Чуколов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия във връзка с отстраняването на Волен Сидеров от председателския пост на ПГ на „Обединени патриоти“. Програмата, която сме подписали с партия ГЕРБ, трябва да бъде завършена, посочи той.
Той коментира отстраняването на Волен Сидеров като председател на ПГ на „Обединените патриоти”.
„Събрали са се колеги от НФСБ и ВМРО и са решили да променят правилника на групата. Променяйки правилника на парламентарната група вече да променят коалиционното споразумение. И решава групата да промени коалиционното споразумение. Показах и на юристи тези документи – посмяха се. С вторичен акт искат да променят първичен – коалиционното споразумение. Искат да развалят коалиционно споразумение. Във вторник НФСБ и ВМРО хванаха коалиция „Обединени патриоти” и я строшиха в земята. Незаконно е”, заяви Чуколов.
„Всъщност те отменят коалиционното споразумение между „Атака”, бледото копие на „Атака” и още по-бледото копие на „Атака”. А всъщност какъв е проблемът за държавата? Те строшиха тази коалиция, а ГЕРБ са подписали споразумение с тази коалиция ”, коментира Чуколов. По думите му от партия „Атака” не са били информиране за срещата във вторник.
„Тук не е до детронирането на Сидеров, а до детронирането на „Атака”, до изчезването на „Атака”. Направили са двама съпредседатели. А защо няма съпредседател от „Атака”, защо няма секретар на ПГ от квотата на „Атака”?, попита Чуколов. Според него с всичко това се цели отстраняването на партията на Сидеров от коалицията.
„Юристите ни са подготвили много структуриран анализ и едно писмо, което ще представя на ръководството на НС, заяви зам.-председателят на „Атака”.


Агенция „Фокус“
Валери Симеонов, НФСБ: Проблемът не е кой ще ръководи ПГ на „Обединени патриоти“, а дали тя ще има дейност

Проблемът не е кой ще ръководи ПГ на „Обединени патриоти“, а дали тя ще има дейност. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с промените в ръководството на ПГ на "Обединени патриоти". Попитан дали смяната на Волен Сидеров е краят на „Обединени патриоти“, Симеонов обясни: „Такива категорични твърдения не бих подкрепил по никакъв начин. Действително става въпрос за една формална промяна, която узаконява, или финализира един процес, който за съжаление продължава две години. Групата, особено последната година, година и половина реално няма съвместен общ живот. Тя представлява механичен сбор от три партии. Не мисля, че някакви новини има тук. Нормално и естествено беше да се опитаме да направим някакво оздравяваме. Да предприемем мерки, за да може тази група да се опита да има единен живот“, обясни още Симеонов.
Според Симеонов може би в личен план смяната на Волен Сидеров е голяма драма за него. „Странно, но той явно държи на тази позиция. Той трябва също да е благодарен, че се освобождава от един тежък ангажимент, който не можеше да изпълнява повече от година, година и половина. Не мисля, че постът, който заема един човек би трябвало да определя неговото самочувствие“, посочи още лидерът на НФСБ. Според него в групата има сериозни проблеми. „Те са показателни не само от отделните изявления основно на лидера на Атака и хора от парламентарната група по отношение на дейността на вицепремиери, които участват в правителството. Те са видими и от това, че много често в зала по един и същи законопроект, или по един и същ въпрос се гласува противоречиво. Проблемът не е кой ще ръководи групата, а дали тя ще има дейност“, каза лидерът на НФСБ. По думите му тази група е създадена за работа, но за съжаление не работи. Симеонов обясни, че в продължение на 10 месеца до 14 февруари Сидеров е присъствал 4 % от времето, когато парламентът е заседавал.