Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Дачич на консултации в Москва преди ключовата среща в Берлин

17 април 2019 | 16:50

Министрите на външните работи на Русия и Сърбия Сергей Лавров и Ивица Дачич проведоха разговори в Москва преди ключовата среща в Берлин, свикана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, на която двамата ще се опитат да убедят присъстващите президенти на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да сложа край на застоя в преговорите за нормализация на отношенията под егидата на Брюксел.
***

„Б92“ (Сърбия): Според Ивица Дачич, Белград не може да защити интересите си без Русия
Белград. „Сърбия не може да защити държавните си интереси без помощ от страна на Русия“, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич след преговорите с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава белградската медия „Б92“.
Освен това той потвърди, че преди организираната от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон среща за Западните Балкани в Берлин, на която ще участват президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, сръбският държавен глава ще се срещне с Владимир Путин в Пекин.
Дачич посочи, че Сърбия няма да предприеме никакви действия, когато става въпрос за трайно решение на косовския проблем, без да се консултира с Русия.
„Те искат да спрем да лобираме за оттеглянето на признавания на независимостта на Косово - в замяна на връщането на масата за преговори“, отбеляза сръбският министър.
Ръководителят на сръбската дипломация не отговори конкретно на въпроса на агенция Бета за това как вижда перспективите за решение за Косово и какво очаква Сърбия от Русия в настоящите обстоятелства.
Говорейки за външната политика на Белград, Лавров заяви, че уважава решението на Сърбия да бъде военно-неутрална държава, която, по негово мнение, допринася за мира и стабилността в Европа и че оценява сътрудничеството на Сърбия с Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), военен съюз, оглавяван от Русия.
Лавров каза още, че очаква продължителен натиск от американската администрация върху Белград да реши проблема с Косово, за да постигне „колкото е възможно повече“ преди следващите избори.
Дачич и Лавров подписаха в сряда междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката, спорта и политиката за младежта за следващите две години.

Хашим Тачи: Няма да подписваме договор в Берлин
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи отрече, че на срещата в Берлин в края на април ще бъде подписван какъвто и да било договор или проектодоговор, предава македонската агенция „Макфакс“.
Държавният глава написа във „Фейсбук“, че е в постоянна комуникация с международните партньори за развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани.
Тачи отбеляза, че на срещата няма да има никакви тайни договори.

ТАСС: Сърбия е започнала да строи „Турски поток“ без да чака България
Москва. Сърбия е започнала работата по строителството на „Турски поток“ без да чака завършването на работата по българския участък, заяви в сряда първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава ТАСС.
„Няма да чакаме да бъде построен българският участък. Вече започнахме строителството на сръбската част на „Турски поток“, заяви той.
По-рано сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че разрешението за строителството на газопровода ще бъде издадено до края на април и изграждането му ще започне официално.
Агенцията по енергетиката на Сърбия одобри на 5 март строителството на сръбската част от „Турски поток“, като се планираше то да започне в началото на април. С реализацията на проекта от границата с България до тази с Унгария се занимава съвместно предприятие на „Газпром“ и „Сърбиягаз“ - Gastrans d.o.o. Novi Sad.
Строителството трябва да бъде завършено до 15 декември, а газта по тръбопровода трябва да тръгне до края на април 2020 година.

Blic (Сърбия): Дачич отказа да коментира изявелнието на Хан, че Брюксел одобрява размяна на територии между Белград и Прищина
Белград. Сръбският външен министър и първи вицепремиер на страната Ивица Дачич показа предпазливост в коментара си за изявлението на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан относно възможността за „размяна на територии“ като част от бъдещото споразумение между Белград и Прищина. В интервю пред белградското издание Blic, той заяви, че Прищина, която през ноември м.г. наложи 100-процентови мита върху вноса на сръбски стоки в Косово, с което, по неговите думи, блокира диалога, трябва да направи първата стъпка.
„Нека първо разрешат въпроса за митата, а след това ще видим какво ще се случи в Берлин на 29 април“, заяви Дачич, визирайки срещата между лидерите на Сърбия и албанците, организирана от Германия и Франция.
В интервю пред Washington Post, публикувано по-рано тази седмица, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че „възможна размяна на територии може да е последното парче от по-големия пъзел“.
„Единственото предварително условие, което сме поставили, е, че двустранното споразумение трябва да допринася за повече мир и стабилност в региона“, заяви той за позицията на Брюксел.
Що се отнася до „възможна корекция на границите“, Хан „подчерта, че правно обвързващото споразумение между двете страни трябва да покрива и обласи извън граничния въпрос и че „един от ключовите елементи в бъдещото споразумение трябва да бъде признаването на правата на малцинствата“, написа WP.

ТАСС: Русия призовава САЩ и ЕС да заставят Косово да прекрати провокациите срещу Белград
Москва. Русия призовава САЩ и Европейския съюз да осъзнаят отговорността си за прилагането на решенията на Съвета за сигурност на ООН и да заставят косовските албанци да прекратят провокациите срещу Белград, заяви в сряда министърът на външните работни на Руската Федерация Сергей Лавров след края на преговорите със сръбския си колега Ивица Дачич, предава ТАСС.
„Призоваваме Вашингтон и Брюксел да повлияят на Прищина, да осъзнаят отговорността си за изпълнението на решенията на СС на ООН, в чието изготвяне Западът, включително САЩ и Европа, взеха непосредствено участие, и да заставят косовските албанци да прекратят провокационният и конфронтационен курс“, отбеляза той.
Лавров изрази съжалението си във връзка с това, че „колегите от ЕС, които, съгласно резолюциите на Общото събрание на ООН, играят ролята на посредник в диалога между Белград и Прищина, не се справят със своите функции“.
„Подписаните още през април 2013 година – преди шест години – задължения на Прищина да създаде Общност на сръбските общини в Косово се саботират и ЕС не може да направи нищо за това“, поясни руският министър, „А взетите през декември 2018 година решения от Прищина за създаване на косовска армия директно противоречат на Резолюция 1244, но това отново се случва при пасивната позиция на Европейския съюз, а от щабквартирата на НАТО идват само одобрителни оценки за този незаконен ход, нарушаващ решенията на СС на ООН“.
Лавров обърна внимание на това, че през ноември миналата година прищинските власти въвдоха 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. „По същество това цели удушаването на косовските сърби“, резюмира министърът.
Той отбеляза още, че Москва ще продължи усилията по развитието на външнополитическата координация с Белград.

Deutsche Welle: Моята Европа: Последната битка на Меркел се провежда на Балканите
Берлин. Бодо Вебер, старши сътрудник на базирания в Берлин политически съвет за демокрация, заяви пред медийната компания Deutsche Welle, че конфликтът между Косово и Сърбия поставя под въпрос наследството на германския канцлер Ангела Меркел. По неговите думи, Германия се противопоставя на идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия като „злополучен съюз на двама балкански авторитарни лидери с ръководителя на външната политика на ЕС и непредвидимата администрация на Тръмп“.
Той пише, че тайните преговори между Белград и Прищина служат на президента на Сърбия Александър Вучич като начин да се използва политическата слабост на ЕС, за да извлече колкото се може повече от Диалога за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. „В същото време той се стреми да отклони вниманието от вътрешнополитически проблеми“. Що се отнася до президента на Косово Хашим Тачи, той „приватизира преговорита“ въпреки съпротивата на всички политически партии „с надеждата, че ще избегне заплахата от присъда от Специализирания трибунал в Хага за Косово. Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини „отчаяно се опитва да превърне неуспеха си в успех, като превърне липсата на принципи в принцип“, добавя Вебер.
Според него потенциалните регионални последици от размяната на територии ще бъдат „невъобразими“. За германския канцлер Меркел настоящите събития представляват своеобразна окончателна битка във външната и европейската политика. В ЕС, Меркел и нейния външен министър, социалдемократът Хайко Маас категорично се противопоставиха на идеята. Тази позиция се подкрепя от мнозинството държави-членки, включително Испания и Словакия, които не признават Косово“, пише специалистът.
Той отбелязва, че за да се предотврати споразумение за замяна на територии между Сърбия и Косово, Меркел трябва да поеме отново водещата си роля в политическия диалог. „В същото време, тя трябва да обяви публично и на Белград, и на Прищина, че ако бъде подписано споразумение за териториален обмен, перспективата за членство в ЕС ще бъде отложена за дълго време поради заплахата за мира и демокрацията в Западните Балкани“.
„Освен това Берлин ще трябва да се обедини с други страни-членки на ЕС, за да събере подкрепа за рестартиране на диалога в първоначалните му рамки. Остава да се види, дали срещата на върха на 29 април, организирана от канцлера Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще бъде първата стъпка в тази посока“, заключва Вебер.

„Зери“ (Косово): Брюксел насърчава политическата битка в Косово
Прищина. Изявлението на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, че размяната на територии може да е възможност, ако и Косово, и Сърбия се съгласят с нея,наля масло в огъня на политическата битка в Прищина, пише на първа страница в броя си в сряда прищинският ежедневник „Зери“.
Първият реагирал на думите на комисаря е косовският премиер Рамуш Харадинай, който отново се противопостави категорично на този вариант и определи изявлението на евробюрократа като „деструктивно“ и „безнадеждно“. В същото време, Ахмет Исуфи, от „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК), заяви, че идеята за промяна на границите е призив за война. По неговите думи, не само, че идеята е неприемлива за правителството на Косово, но и за всички политически партии, включително и бившата фракция на държавния глава Хашим Тачи – „Демократическата партия на Косово“ (ПДК).
Абдула Хоти, от основната опозиционна партия „Демократическа лига на Косово“ (ЛДК), заяви, че териториалния интегритет на страната не подлежи на преговори. Той счита, че преговорите със Сърбия трябва да целят нормализация на отношенията, но преди това Белград трябва да се извини за военните престъпления, извършени от сърбите в Косово.

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Ключова среща в края на месеца в Пекин: Вучич и Путин ще обсъдят заплахите на Балканите
Белград. Ситуацията в балканския регион и отношенията между Сърбия и Русия ще бъдат главните теми на срещата между президентите на двете държави Александър Вучич и Владимир Путин в края на този месец по време на Втория форум за международно сътрудничество „Пояс и път“, на който и двамата ще участват, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
По време на форума, който ще се състои от 25 до 27 април в Пекин, Вучич ще заговаря и с китайския председател Си Дзинпин, така че да размени мнения с лидери на две от великите сили преди да замине за берлинската среща за Западните Балкани, която е само два дни по-късно, 29 април,
За организирането на срещата с Путин в китайската столица, във вторник държавния глава се е срещнал с руския посланик в Белград Александър Чепурин. Вучич отново е подчертал, че продължаването на диалога с Прищина е невъзможно, докато не бъдат премахнати митата върху сръбските стоки, а освен това е говорил с руския дипломатически представител за плановете за изграждане на „Турски поток“.
Според анализатора Драгомир Анджелкович срещите с Путин и Си Дзинпин в Пекин ще са срещи с приятели, докато в Берлин сръбските власти очакват натиск.
„В Берлин ще бъдем „притиснати до стената“, докато преговорите в Пекин ще целят засилване на позициите ни преди това. Те ще изпратят съобщение, че нарастващият натиск върху Белград може да доведе до отблъскването ни“.
На въпрос дали някакво предложение за окончателно решение на Косово може да бъде предмет на разговорите на Вучич с Путин и Си Дзинпинг, Анджелкович казва, че двамата лидери смятат, че времето не е настъпило за окончателно решение.
Въведение в разговорите на Вучич и Путин ще бъде днешната среща на външния министър Ивица Дачич и руския външен министър Сергей Лавров в Москва. Както съобщиха те, двамата ще обсъдят двустранното сътрудничество и ще обменят мнения по най-важните теми.

Сергей Лавров: Русия има намерение да активизира външнополитическата координация със Сърбия
Москва. Русия продължава усилията за развитие на външнополитическата координация със Сърбия, заяви в сряда министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров на среща със сръбския си колега Ивица Дачич, предава ТАСС.
„Продължаваме интензивния диалог, тонът за който задават контактите на най-високо ниво и по-конкретно визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия през януари“, заяви Лавров. „Тогава президентите разгледаха хода на изпълнението на предишните договорки, съгласуваха нови направления на сътрудничеството в икономиката, външнополитическата сфера и областта на междупарламентарния обмен“.
„Днес имаме добра възможност да продължим усилията за осигуряване на интензивно, постъпателно развитие на нашите отношения, включително в сферата на външнополитическата координация“, добави руският министър.

„Независимая газета“: Разграничение в Косово: Какво ще каже Москва
Москва. В сряда в Москва пристига на работна визита министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Той има планирани срещи с руския си колега Сергей Лавров, вицепремиера Юрий Борисов, който e съпредседател на руско-сръбската междуправителствена комисия и, вероятно, с президента Владимир Путин. Визитата е планирана отдавна по повод 140-тата годишнина от откриването на посолството на Княжество Сърбия в Руската империя, пише руското издание „Независимая газета“. Материалът е представен без редакторска намеса.
Министерството на външните работи на Русия анонсира преговори между външните министри по „най-широк кръг от въпроси“, включително увеличаването на стокооборота и културното сътрудничество. Но, най-вероятно, главната тема на преговорите ще е бъдещето на Косово, което ще бъде обсъждано на предстоящата среща в Берлин между лидерите на Сърбия, Албания, Косово, Германия и Франция.
Както вече бе обявено, на 29 април в германската столица ще се състоят преговори между канцлера Ангела Меркел и президентите на Франция и Сърбия Еманюел Макрон и Александър Вучич, премиера на Албания Еди Рама и държавният глава на Косово Хашим Тачи. Брюкселското споразумение за нормализация на ситуацията в тази непризната от Белград република, както изглеждаше тогава, можеше да облекчи живота на всички заинтересовани страни и на първо място на косовските сърби, които живеят компактно предимно в северната част на страната. Но това, уви, не се случи – независимо от редовните отстъпки на сръбските власти, Прищина не изпълни нито едно от подписаните условия.
През пролетта на 2018 г. началникът на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия, дясната ръка на президента Вучич Марко Джурич, бе арестуван на територията, контролирана от сърбите в провинцията, за да бъде експулсиран от Косово. А през миналата есен започна рязко изостряне. През октомври Тачи, придружен от специални части, неочаквано посети северната част на Косово, самоуправляващите се сръбски общини; и обяви превръщането на републиканската полиция в истинска армия (което противоречи на всички подписани споразумения и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН) и в крайна сметка правителството на премиера на Косово Рамуш Харадинай наложи 100% мита върху вноса на стоки от Сърбия. Сега, за да осигурят храна за косовските сърби, които съставляват около 5% от населението на региона (100 хиляди души), те трябва да минават през Македония, което удължава логистиката и увеличава цената на стоките. Навярно в това има и директен икономически интерес на косовските власти.
През цялата изминала година, в по-голяма степен неофициално – което внасяше известно раздразнение в и без това вечно недоволната белградска интелигенция – се водиха преговори между Белград и Прищина за намиране на приемливо решение за статута на новосъздадената страна. Тогава като такова изглеждаше т.нар. разграничение, т.е., по същество, взаимно отстъпване на етнически цветните територии – населената от сърби северна част на Косово срещу два населени с албанци района в Южна Сърбия в Прешевската долина (Прешево и Буяновац). Това би позволило в известна степен да се разсее междуетническото напрежение на тези две места, което в противен случай заплашва да прерасне в нов конфлик. Но сега обаче властите на Косово са разделени в позициите си - радикалният албански националист Харадинай категорично се противопостави на Тачи, който е готов на отстъпки.
Редовните срещи на руския президент със сръбския лидер Александър Вучич и нередовните с Хашим Тачи (в Париж на 100-годишнината от края на Първата световна война през ноември 2018 година) свидетелстват за безусловната роля, която играе в този процес Владимир Путин. По думите на Дачич, още през 2014 година възможността за разграничение е обсъждана в хода на преговори в Москва. В същото време, призивите на руското МВнР да се спазва Резолюция 1244 на СС на ООН (според която Косово се счита за част от Сърбия) показва предпочитанията към по сложни подходи на руско официално ниво. И въпросът тук не е във всички възможни обвинения в предателство на националните интереси, както изглежда на пръв поглед.
От една страна, разбира се, прецедентът с Косово, без значение какво казва някой, изигра своята безусловна роля, от която по подразбиране Москва се възползва през август 2008 г. в Южна Осетия и Абхазия, а през март 2014 г. и в Крим. От друга страна, опасността от този пример за всеки европейски федерален модел, включващ автономни / национални републики / територии, е очевидна. Поради тази причина, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, Германия доскоро се противопоставяше на преструктурирането на границите на Балканите - вероятно се опасяваха от възможни последствия за други европейски региони, склонни към сепаратизъм.
В същото време, от гледна точка на интересите на руското икономическо присъствие, облекчаването на напрежението около Косово чрез частично разграничаване може да изиграе положителна роля - главно заради планираното изграждане на газопровода „Турски поток“ през Южна Сърбия. За тази цел Москва би могла да действа и като посредник в процеса на преговори. Освен това не само Вучич, но и Тачи демонстрираха разбиране за ролята на Русия в решаването на този въпрос.
Предвиждайки една от основните претенции срещу разграничението - позицията на Сръбската православна църква (СПЦ), заслужава да се отбележи, че в този случай всички сръбски паметници и църкви ще получат екстериториален статут по аналогия с „държавата в държавата“ - Атон в Гърция. Милорад Додик, дългогодишният лидер на Република Сръбска (РС) в съседна Босна и Херцеговина, който сега е председател на Президиума на страната, беше първият защитник на политиката на всеобщо разграничаване на териториите на Балканите - с очакването за последващо присъединяване на територията на РС към Сърбия.
Дали подобен сценарий ще се прилага на практика е отделен въпрос. Фактът, че на Балканите отдавна трябваше да бъдат изтрити линиите на международното напрежение, е безспорен факт.

ТАСС: Ивица Дачич пристига на посещение в Москва за обсъждане на двустранни проекти и ситуацията около Косово
Белград/Москва. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич пристига на посещение в Москва, където заедно с руския си колега Сергей Лавров ще обсъдят ключови аспекти от двустранното сътрудничество и ще сверят позициите си по различни въпроси, включително за ситуацията около Косово, предава TACC.
„В хода на разговорите се планира обсъждане на ключови области за руско-сръбското сътрудничество, начини за изпълнение на съвместни проекти, както и размяна на мнения по актуални въпроси от балканските и паневропейските теми", поясниха от Министерството на външните работи на Руската федерация.
Двамата министри ще обърнат специално внимание на ситуацията около действията на властите в Прищина. Агенцията припомня за решението на косовските власти да въведат 100-процентови мита за сръбския внос в страната и да трансформират силите си за сигурност в армия. „Както беше отбелязано в руското външно министерство, САЩ и ЕС не успяха да променят "разрушителната линия на поведение на косоварите", отбелязва ТАСС.
„Ще продължим да оказваме на Сърбия подкрепа въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН в решаването на косовския проблем. Ние заявяваме, че ЕС, който според резолюцията на Общото събрание на ООН играе ролята на посредник в диалога между Белград и Прищина, не успя да се справи с функциите си", подчертаха от външнополитическото ведомство в Москва.
Продължава положителната тенденция в руско-сръбското търговско и икономическо сътрудничество. Така, според статистиката на руските митници, през 2018 г. обемът на търговията между двете държави възлиза на 2,1 млрд. долара - с 1,9% повече в сравнение с 2017 година.
Най-важният отрасъл на сътрудничество между двете страни е енергетиката - през 2018 г. доставките на руски природен газ за Сърбия възлизат на 2,1 млрд. куб. м. Предвижда се до 2023 г. те да достигнат 3,5 млрд. куб. метра. Междувременно изграждането на сръбската част от газопровода „Турски поток” навлиза в активна фаза. Руското външно министерство изрази надежда, че работата по него ще приключи през декември 2019 година.
Реконструкцията и модернизацията на сръбските железници също напредва успешно, след като Москва отпусна заем на Белград в размер на 800 милиона долара.
Важен аспект на сътрудничеството между Русия и Сърбия са културните и хуманитарните връзки. По-специално, в рамките на посещението на Дачич се планира да се подпише програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката, спорта и политиката за младежта.

A1 On (Македония): Сърбия въвежда мерки срещу Косово, ако до май митата не бъдат премахнати
Белград. Ако до 6 май Прищина не отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово, официален Белград ще предприеме ответни мерки. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в рамките на разширена среща на ръководството на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), предава македонската електронна медия A1 On.
На посочената дата се навършват шест месеца, след като косовските власти обявиха крутата мярка, припомня медията.
„И нека да кажа на всички, които са се научили да звънят по телефона и да заплашват, да не ме търсят, няма да съм на разположение", категоричен бе Вучич.
Коментирайки предстоящата среща в Берлин, организирана по инициатива на Германия и Франция, сръбският президент предположи, че в рамките на дискуиите ще се убедят да го убедят да признае Косово. Той обаче увери, че натискът и заплахите ще бъдат напразни.
Вучич потвърди, че ще разговаря с държавните глави на Руската федерация и Китай, преди да отпътува за срещата във федералната германска столица.
„Там не ни чака нищо добро, очаквам само искане за започване на преговори в нов формат, които да завършат с признаването на независимостта на Косово, а Сърбия няма получи нищо. Ще настояват да влезем в преговори, без албанците да премахват митата“, коментира Вучич, като същевременно увери, че „няма да приема да продължа разговорите без отмяна на таксите – независимо от натиска“.
Съгласно думите му, чужденците ще подкрепят вътрешните елементи в Сърбия, за да отслабят неговата позицията му и тази на държавата с цел да бъде издействане на признание за Косово.
Сръбският президент многократно е заявявал, че няма условие, което да го принуди да признае Косово, припомня агенцията.

Gazeta Express (Косово): Германия и Франция ще предложат проектоспоразумение за косовския въпрос, предвижда се „двоен суверенитет“
Прищина. Електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express съобщава ексклузивно, че на срещата в Берлин на 29 април Франция и Германия ще представят проект на споразумение между Косово и Сърбия, което до известна степен ще се съобрази с исканията на Белград, но изключва разделянето на най-младата държава на Балканите.
Източник на изданието разкрива, че на срещата на лидерите от Западните Балкани, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, лидерите на Косово и Сърбия ще получат предложение за двоен суверенитет.
„Съобщава се, че ще бъде предложен двоен суверенитет. Косово ще запази териториалната си цялост непокътната, докато Сърбия ще се ползва от един вид суверенитет над сърбите в Косово и над сръбските православни църкви“, цитира изданието източник. Съгласно думите му, Прищина най-вероятно ще се съгласи да прехвърли част от суверенитета си на Брюксел, а ЕС на свой ред – на Белград.