Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Обвинение за Местан заради катастрофата на пътя за „Маказа“

15 април 2019 | 17:08

Лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан e с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост за тежката катастрофа между два автомобил в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. При инцидента, станал в неделя, загина 6-месечно бебе, а майка му, 10-годишния му брат и бащата пострадаха. Местан и другият водач са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. От двамата са взети и кръвни проби.
По случая до момента е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели очевидци, назначени са съдебномедицински експертизи. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че Местан е нарушил Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на 6-месечното дете.
След задържането му за 24 часа, Местан бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.
Състоянието на тримата пострадали в тежката катастрофа е стабилно. Те са настанени в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали с повърхностни наранявания, които не застрашават живота им. Майката е с рани в областта на челото, няма увреждане на съзнанието, нито черепно-мозъчни травми. Детето е с контузии на главата и глезена. Бащата е с контузии на кръста, със спукан прешлен и трябва да бъде обездвижен за известно време.
Пред журналисти в Кърджали Местан заяви, че е съкрушен от случилото се. Той отбеляза, че има вяра в разследващите органи и очаква да се установи истината за тежката катастрофа. Местан посочи, че при инцидента е бил ударен челно от другия автомобил, в който е пътувало семейството. По думите му той е бил ударен от другата кола, което може да се види от разположението на автомобила му – в средата на платното, ударен само отпред, а не вляво или отзад.Агенция „Фокус“
Лютви Местан за катастрофата: Съкрушен съм

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който участва в тежкия инцидент на пътя за ГКПП „Маказа“, при който загина 6-месечно бебе, заяви, че е съкрушен от случилото се. Пред журналисти в Кърджали Лютви Местан каза, че има вяра в разследващите органи и очаква да се установи истината за тежката катастрофа, при която има и трима ранени, предаде репортер на Радио „Фокус“. Лютви Местан посочи, че при инцидента в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа” е бил ударен челно от другия автомобил, в който е пътувало семейството. Лютви Местан заяви, че е навлязъл в платното и е бил ударен от другата кола, което може да се види от разположението на автомобила му – в средата на платното, ударен само отпред, а не вляво или отзад.
Дарина ДЕЕНИЧИНА


Агенция „Фокус“
Кърджали: Окръжната прокуратура повдигна обвинение на Лютви Местан за катастрофата на пътя за ГКПП „Маказа“, пуснат е под гаранция от 10 хил. лв.

Окръжната прокуратура в Кърджали повдигна обвинение на Лютви Местан за катастрофата на пътя за ГКПП „Маказа“, при която загина 6-месечно бебе. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Кърджали. На 14 април под наблюдението на Окръжна прокуратура-Кърджали е започнало разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътнотранспортно произшествие на път І-5, км. 361, водещ от гр.Кърджали към ГКПП-Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.
Днес разследването по делото е възложено на следовател от Окръжен Следствен отдел в Окръжна прокуратура - Кърджали.
До момента са извършени оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели очевидци и са назначени съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.
С постановление на разследващ орган, Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.
По отношение на Лютви Местан е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Взетата мярка за неотклонение е съобразена с изискванията на чл. 57 от НПК, а именно да се попречи на обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. В случая е направена преценка въз основа на доказателствата по делото, че посочената мярка за неотклонение би изпълнила тези цели.
На основание чл.68, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната.
Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.


Агенция „Фокус“
Кърджали: Лютви Местан е освободен от ареста без предявено обвинение

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който управляваше един от автомобилите, катастрофирали в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”, е освободен от ареста малко след 13.30 часа днес, след изтичане на 24-часовото принудително задържане. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от ОДМВР-Кърджали. Все още не му е предявено обвинение заради тежката катастрофа, при която загина шестмесечно бебе, а другите трима от семейството са настанени в болнично заведение. Очаква се по-късно днес прокуратурата да излезе с информация по случая.
Дарина ДЕЕНИЧИНА


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Тодор Черкезов, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“-Кърджали: Състоянието на пострадалите в тежката катастрофа по пътя за Маказа е стабилно

Състоянието на пострадалите в тежката катастрофа по пътя за Маказа е стабилно и добро. Това каза за Радио „Фокус“ проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, където са настанени пострадалите. Проф. Черкезов заяви, че направените изследвания не потвърждават някакви животозастрашаващи състояния, които да увредят трайно здравето и живота на пациентите. „Контузиите, които имат и тримата, са повърхностни. Майката и детето са в хирургично отделение. Майката е с рани в областта на челото, няма увреждане на съзнанието, нито черепно-мозъчни травми. Детето е с контузии на главата и глезена. Бащата е с контузии на кръста, той е със спукан прешлен и трябва да бъде обездвижен за известно време“, посочи проф. д-р Тодор Черкезов.
По думите му състоянието на пострадалите е вън от опасност и до няколко дни, ако нещата не търпят друга динамика, тези състояния ще отзвучат. Психическото състояние на семейството обаче не може да се окачестви като стабилно, каза още д-р Черкезов. „След първоначалния шок вече се осъзнава загубата на малкото дете в семейството и се изисква доста време, за да могат те да се възстановят. Безспорно тази катастрофа слага белег върху съдбата на семейството за цял живот“, добави проф. д-р Тодор Чекезов.
„Фокус“ припомня: 6- месечно бебе загина при тежката катастрофа между два автомобила в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. В единия от автомобилите е пътувало семейство с две деца, а в другия - лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който бе задържан за 24 часа. Двамата водачи са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни.
Дарина ДЕЕНИЧИНА


***
Агенция „Фокус“
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е задържан след тежка катастрофа, при която загина 6-месечно бебе (ОБЗОР)

6-месечно бебе загина при тежка катастрофа в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. При катастрофата са се сблъскали два автомобила. В единия е пътувало семейство с две деца, а в другия- лидерът на ДОСТ Лютви Местан. При инцидента са ранени дете на 10 години и жена на 28 години. Пострадалите са настанени в МБАЛ „Атанас Дафовски“ в Кърджали. Мястото на инцидента беше отцепено от полицията, движението се пренасочваше в едната лента. Извършен е оглед и са разпитани свидетели. Следствените действия са ръководени от окръжния прокурор на Кърджали Желязко Стефанов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи за „Фокус“, че единият от автомобилите е управляван от Лютви Местан. Лидерът на ДОСТ беше задържан за 24 часа. Арнаудова обясни, че Местан и другият водач са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. От двамата са взети и кръвни проби. Говорителят на главния прокурор посочи, че първоначалните следствени действия са изключително важни, за да се вземе решение за следващите действия на прокуратурата. „Прокуратурата ще приложи еднакъв аршин, както досега е реагирала, по отношение на сходни инциденти, при които по непредпазливост се причинява смърт“, заяви Румяна Арнаудова.
Биляна ИВАНОВА