Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Случаят „Гебрев“ във фокуса на службите

11 февруари 2019 | 11:21

Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. Това заяви посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс след среща в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов. Повод за разговора им бе появилата се информация, че един от предполагаемите участници в отравянето на Сергей Скрипал е участвал и в това на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015г. В срещата участваха и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. След нея Сотир Цацаров съобщи, че заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев. По думите на Цацаров Сергей Федотов, който е заподозрян като помагач в отравянето на Скрипал, е бил три пъти в страната ни. Той обаче обясни, че проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов увери от своя страна, че службите работят в пълен синхрон за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев.
По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов уточни, че в сряда Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи и институции по случая.

Агенция "Фокус"
Кой е Емилиян Гебрев? (Справка Агенция „Фокус“)

Службите започват ново разследване за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев от 2015г. Във връзка със случая Агенция „Фокус“ публикува справка за това кой е Емилиян Гебрев.

Кой е Емилиян Гебрев?
Емилиян Гебрев работи като служител на държавната фирма „Кинтекс”, която по тоталитарно време се занимава с износ на оръжие и боеприпаси. Напуска фирмата малко след началото на прехода, за да започне частен бизнес, като използва опита и контактите си главно в Северна Африка.
Гебрев създава „Емко“ през 1992 г. като основният предмет на дейност на фирмата е износ на боеприпаси.
През 2001 г. Гебрев е задържан от митническите власти на САЩ на кораб, превозващ 30 млн. патрона на „Емко” ЕООД за Никарагуа. Патроните са 7,62 мм за автомат „Калашников” АК-47. По-късно Гебрев успява да си върне стоката.
Името на бизнесмена е замесено и в скандал с оръжие от Македония през 2006 г. Тогава властите в Скопие задържат три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма „Гоце Делчев”, които е трябвало да бъдат изнесени през България за трета страна. По документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния завод „Тито”, но от завода го продават за близо 200 хил. долара, като обясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската армия. Картечниците са продадени на цени 10 пъти по-ниски от стандартните и македонците анулират сделката.
По данни на Министерство на отбраната „Емко” ЕООД е една от дузината фирми, изкупували артилерийски гилзи от военните складове край Челопечене, които бяха взривени през 2008 г.
През есента на 2011 г. гръмва склад на фирмата край севлиевското село Ловни дол, пълен с артилерийски снаряди, калибър 122 и 152 мм, купени от Чехия.
През 2012 г. Името на Емилиян Гебрев фигурира в „блек нот“ („черна нота“), пратена до външното министерство от Руската федерация. Според руснаците Гебрев продавал нелегално оръжия в Грузия и в други размирни райони.

Отравянето на Гебрев
На 28 април 2015 г. след вечеря със свои партньори от чужбина Емилиян Гебрев се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА.
На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.
На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми.
На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура повдига обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Заключенията от химичните експертизи показват, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества.
На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно поради това, че извършителят не е разкрит.
На 11 октомври 2018 г. до главния прокурор постъпва писмо от Емилиян Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията.
На 15 октомври 2018 г. разследването е възобновено. След това между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели.


„Емко“ и сагата с „Дунарит“
През 2013 г. „Емко“ ЕООД е единственият кандидат за приватизация на най-големия ни оръжеен завод - ВМЗ-Сопот. Тогава процедурата е прекратена в последния момент, защото се оказва, че Гебрев не е внесъл определения депозит от 3 млн. евро.

През май 2015 г. „Емко” ЕООД е една от седемте фирми, кандидати за приватизация на НИТИ – Казанлък - едно от най-успешните държавни дружества, което освен с търговия се занимава и с развойна дейност.

През февруари 2016 г. от подадено заявление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че „Емко“, иска да придобие завода за експлозиви „Дунарит“. Собственикът на „Емко" Емилиян Гебрев, отказва коментар за медиите. „Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г. След фалита на банката лицензът на завода е отнет, но съдът спира решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработва отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

На 28 март 2016 г. агенти на ДАНС и прокурори започват обиски в държавната оръжейна фирма „Кинтекс“. Те търсят документи за източване на държавната оръжейна фирма на стойност около 57 млн. евро, като властите разполагат с информация, че източването е ставало чрез неизгодни договори, сключени от държавният оръжеен търговец с частната компания „Емко“.

На 3 април 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит“. Решението на антимонополната комисия идва само седмица след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“

На 17 август 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва да се произнесе по евентуална сделка за военния завод „Дунарит“ и така прехвърля топката на Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче отменя определението на КЗК, с което комисията се отказва да се произнесе по сделката, и върща производството за ново разглеждане.
Сега комисията посочва в решението си, че сделката за придобиването на „Дунарит“ от „ЕМКО“ не попада в обхвата на чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията, който регламентира предварителното уведомяване на антимонополния регулатор при концентрации на предприятия, ако оборотът им за предходната година надвишава определен финансов праг. Страните по сделката могат да обжалват решението в 14-дневен срок пред ВАС.
Така на практика КЗК позволява на Емилиян Гебрев да придобие военния завод, но съдът е блокирал всякакви промени
От Търговския регистър става ясно, че Гебрев е отпуснал заем от 10 млн. евро на „Дунарит", но вземането не е вписано заради възражение на „Виафот".

На 23 август 2016 г. макар КЗК да разрешава сделката за „Дунарит" битката между ръководството и преките акционери и заложния кредитор „Виафот инвестмънт България“ който е контролиран от Делян Пеевски, се пренася в Търговския регистър и съда.
СГС спира вписване в Търговския регистър решения на Общото събрание на акционерите в „Дунарит“. Искането за спиране на регистърното производство е дошло от дружеството „Виафот инвестмънт България“. Дружеството претендира, че е заложен кредитор на „Дунарит“ по силата на договор между него и един от собствениците на военния завод в Русе – „Кемира“. По силата на този договор, поне според „Виафот инвестмънт България“, офшорката има правото да разполага с акциите на „Кемира“ и да одобрява как се гласува с тях.

На 25 юли 2017 г. лицензът на оръжейната фирма „Емко“ е замразен след проведено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. На съвета са разгледани получени от МВР справки, за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Най-сериозни нарушения са открити във фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев – „Емко“, като службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите.

На 9 август 2017 г. след сигнал от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и последвало щателно разследване, държавното обвинение е подвело под отговорност собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев, изпълнителния директор на завода Кръстю Кръстев и още един от членовете на ръководството на фирмата за източването на дружеството и пране на пари в ОПГ. Обвиненията са повдигнати през последната седмица, като тримата са пуснати на свобода срещу мярка „подписка“.
Срещу Емилиян Гебрев и директорите на двете дружества е образувано наказателно производство по чл.з21 от НК за организирана престъпна група, в което той е организатор, а директорите са участници и същата е създадена с цел да вършат престъпления по чл.25з от НК.

На 29 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов заявява, че държавата ще изкупи оръжейния завод "Дунарит", за да защити 5 000 работни места в региона на Русе. По думите му в "Дунарит" има 3 проблема - липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза, заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити. Караниколов допълва, че държавата е изкупила изискуеми заеми на дружеството за 40 милиона. От казаното става ясно, че според икономическия министър единствения вариант дружеството да продължи да работи е то да стане отново държавна собственост.

На 5 септември 2017 г. в свое изказване оръжейния търговец и собственик на фирма „Емко” Емилиян Гебрев изразява недоумение по отношение изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов, че държавата ще спасява "Дунарит". Според Гебрев за последната календарна година (2016 година) „Дунарит” има 28 млн. лева печалба, което не предполага нужда от оздравяване. Гебрев се определя и като единствен собственик на предприятието, с което отхвърля напълно мотивите, че собствеността на "Дунарит" нее ясна.
„Собственикът на „Дунарит” е ясен и няма никакви колебания за това. Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но с опита си за национализация той подвежда правителството, компрометира партията, която стои зад него, и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат“, изтъкна оръжейният търговец.“

На 5 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на Емилиян Гебрев "Емко" като собственик на "Дунарит" и такъв към момента е банкерът Цветан Василев, чиито акции са запорирани от държавата. От Търговския регистър се вижда, че съдът се е произнесъл на 16 август, а на 28 август е спрял и увеличаването на капитала на военния завод "Дунарит" от 8 млн. на 68 млн. лв., след което новите акции е трябвало да станат собственост на "Емко". Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала. Така собственик на "Дунарит" остава фирмата "Кемира" на банкера Цветан Василев. Нейният дял от над 91% във военния завод обаче е запориран от държавата. В своя извънредна пресконференция по случая министърът на икономиката Емил Караниколов също заявява, че оръжейният предприемач Емилиян Гебрев не е собственик на „Дунарит“.

На 16 септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов съобщава, че държавният ВМЗ Сопот е определен да изпълнява договори с "Кинтекс" за износ на оръжие вместо "Емко". Причината е, че дружеството, собственост на Емилиян Гебрев, е с отнет лиценз за търговия заради открити нередности при съхраняването на боеприпасите. Затова "Кинтекс" прекратява контрактите си с "Емко".
В същото време от фирма „Емко“ съобщаватр за медиите, че от м. август 2017 г. близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса.

На 20 септември 2017 г. фирма "Емко" иска в Търговския регистър да бъде вписан нов управител - Марийка Радомирлиева-Букорт. Ходът идва, след като другият управител - Христо Гебрев, получава обвинение от прокуратурата, че е съучастник в престъпление. Обвинението би могло да послужи като претекст да не бъде върнат външнотърговският лиценз на "Емко". Христо Гебрев е син на известния оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на "Емко", който претендира, че е собственик и на друга голяма оръжейна компания - "Дунарит". Всичко това се случва на фона на общ протест на работниците на предприятието, в който те настояват лицензът на завода да бъде възстановен.

На 21 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че оръжейната фирма на Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в забранителен списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ.

На 3 октомври 2017 г. адвокатът на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев и на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев -Лазар Карадалиев, е обвинен за участие в организирана престъпна група за внос и контрабанда на цигари.

На 10 октомври 2017 г. държавата и военният завод „Емко” постигат споразумение. „Емко“ получава обратно всички договори с "Кинтекс", които са им отнети през лятото, става ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственика Емилиян Гебрев и финансовия директор на „Емко”. Държавата първо беше взела лиценза за търговия на предприятието, собственост на Емилиян Гебрев, а после пренасочи три поръчки за Индия към държавното ВМЗ. Договорите за над 100 млн. долара ще се изпълнят от „Емко" след връщането на лиценза. Решението е взето след неколкодневни протести от страна на служители на предприятието.

На 18 януари 2019 г. собственикът на дружество „Емко“ ООД, е извикан в Националната следствена служба. След повече от час престой в следствието Гебрев излиза с „прецизирано обвинение“ по случая с придобиването на „Дунарит“.

На 21 януари 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд връща казуса със собствеността върху „Дунарит“ за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията.Агенция "Фокус"
Румен Петков, АБВ: Опитът да се внуши връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев е безумен

Опитът да се внушава връзка между отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и на Емилиян Гебрев е повече от безумен. Това коментира пред журналисти във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той заяви, че по случая с Гебрев са направени експертизи в българска и финландска лаборатории. „В тях много ясно се казва какъв не е препаратът. И опитите да се правят внушения, че видите ли Русия тръгва на някаква разправа с този или онзи, без да има за това нужните доказателства, са грозновати“, допълни Румен Петков. Той посочи, че по същия начин през 2018 година е подходила Великобритания, като е обявила без никакви процесуално-следствени действия за извършители някакви руски граждани.
„Великобритания отказа съвместно разследване, предложено от Русия, и всъщност показа, че без доказателства могат да се произнасят присъди. Този подход очевидно целеше да измести фокуса от Брекзит към измислени теми, защо никой не обърна внимание, че буквално месеци след случая „Скрипал“ една гражданка на Англия почина отровена. На нея никой не й обърна внимание“, отбеляза председателят на ПП АБВ. „Но тук, понеже има елемент на закачка, предполагам си спомнят вашите слушатели шума и енергията, с която една част от европейските държави изтеглиха посланиците си в Москва и буквално десет дни след това ги върнаха. Защото тези държави имат своите интереси и политическите внушения, натиск, са едно, но взаимоотношенията, деловите интереси и контактите в икономиките са нещо съвсем друго. Когато обвиняваме Венецуела, че там има глад, има трудности, защо не кажем първо, че това е в резултат на наложените санкции? И не се ли преследва същата цел в Русия?“, каза още Румен Петков. В тази връзка той допълни, че от АБВ, която според него е истинската европейска партия, ще настояват в новия Европейски парламент за сваляне на санкциите към Русия и установяване на отношения, които отговарят на българските интереси, а българският интерес, според него, изисква евтина ел. енергия, достъпни цени на стоки от първа необходимост и връщане на страната ни на руските пазари.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая „Скрипал“

В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая „Скрипал“. Несериозно е да се говори, че влизането на замесен в случая „Скрипал“ у нас е било солова акция. Това заяви във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с твърдение на бивш представител на службите у нас, че е възможно и да има подобно обяснение на изнесените факти и твърдения по темата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Преди броени часове главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медии, че заподозреният по случая руски агент е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев. Цветанов подчерта, че в сряда от 14.30 часа ще се проведе заседание на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички представители на тайните служби, главният прокурор и всички които имат отношение към случая. Заседанието ще е закрито. „Необходимо е, когато коментираме тази тема в комисията, в която има представители на всички партии, да подкрепим усилията на българските институции. Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая „Скрипал“ у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цели с подкрепата на държавата“, заяви Цветанов.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“

Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. Това каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс след среща с министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.
Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби. „Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Младен Маринов: В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас

В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Както каза и главният прокурор, беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне“, коментира Маринов. По думите му са били назначени и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя.
„В пълен синхрон продължаваме работа за изясняване на всички факти и обстоятелства както по линия на самото отравяне, така и по линия на пребиваване на руския гражданин на територията на страната“, каза още Младен Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Гл. прокурор Сотир Цацаров: Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев

Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„След възобновяването на разследването на случая "Гебрев", с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви Цацаров.
Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.
„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Гл. прокурор Сотир Цацаров: Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия

Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През последните 2 седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи отдавна“, заяви Цацаров. „На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“. На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са всякакви експертизи. Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества“, каза още Цацаров и посочи, че тази версия е отхвърлена, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Той посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит.
„На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано спораузмение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с посланика на Великобритания Ема Хопкинс по случая „Гебрев“

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с посланика на Великобритания Ема Хопкинс по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Причината за срещата е появилата се информация, че един от предполагаемите участници в отравянето на Сергей Скрипал е участвал и в това срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев.
В събота председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов обяви, че в четвъртък Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи и институции по случая.
Цветилена СИМЕОНОВА


***
Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Комисията за контрол над службите ще има изслушване за случая с отравянето на Емилиян Гебрев на 14 февруари

Комисията за контрол над службите са сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“ на 14 февруари (четвъртък). Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него. Това заяви в Харманли председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията.
Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия. „Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори „Брекзит“ се е случил под такова влияние“, коментира той. Цветанов изрази мнение, че случаят „Скрипал“ само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет.