Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Засилва се напрежението във Венецуела

10 февруари 2019 | 17:29

Кризата във Венецуела навлезе във своята трета седмица. Засега борбата се води основнo чрез думите на двамата противопоставящи се лидери и подкрепящите ги регионални и международни играчи. САЩ и Русия се готвят за битка в Съвета за сигурност, където се очаква да бъдат внесени две противопоставящи се една на друга резолюции. САЩ призовават за нови президентски избори, а Русия настоява за запазване на мира и срещу военна интервенция в Боливарската република, което означава подкрепа за президента Николас Мадуро. Самият Мадуро обяви, че няма да допусне хуманитарна помощ, като блокира граничния мост с Колумбия и отрича страната му да се намира в хуманитарна криза. Съперникът му Хуан Гуайдо призова за незабавно приемане на събраната вече в граничния колумбийски град Кукута хуманитарна помощ и не изключи да призове за военна намеса за решаване на венецуелската криза и облекчаване положението на народа. Междувременно венецуелската държавна петролна компания търси начин за избягване на тежките американски санкции, чрез използване на сметка в руската "Газпромбанк" АД. Контактната група за Венецуела се събра в уругвайската столица Монтевидео, откъдето призова за нови избори и мирно разрешаване на конфликта. Още един висш военен призна Хуан Гуайдо за държавен глава, но това засега не променя факта, че военните и силите за сигурност са на страната на Николас Мадуро, което би направило една военна интервенция в страната пълномащабен военен конфликт.

Ahval (Турция): Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас
Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас, пише англоезичната версия на турския вестник Ahval.
Улеснявайки транспорта на злато, „Турски авиолинии“ отбелязва, че на 1 януари 2018 г. централната банка на Венецуела започна да доставя злато на Турция с въздушен превоз на метала до Истанбул. Това стана само седмици след посещението на президента Николас Мадуро в Турция. Доставките през миналата година достигнаха 900 милиона долара, според данни на турското правителство и търговски доклади.
Венецуела през декември 2016 г. обяви директни полети от Каракас до Истанбул на „Турски авиолинии“ . Развитието е изненадващо, като се има предвид ниското търсене на пътувания между двете страни, съобщава Reuters. "Данните за търговията показват, че тези самолети превозват повече злато отколкото пътници".
От 2016 г. лявото правителство на президента Николас Мадуро е закупило 17 тона метал на стойност около 650 милиона долара от така наречените „златотърсачи“, съобщи Reuters, цитирайки най-новите данни от централната банка на страната.
Платени с почти безсмислените банкноти на страната, тези аматьори от своя страна снабдяват правителството с твърда валута, за да купуват силно необходимите храни и хигиенни продукти. Тази търговия със злато е отзвук на международните пазари. Съединените щати използват санкции и сплашване, за да попречат на Мадуро да използва златото на страната си, за да остане на повърхността си, ”заяви агенцията.
Тъй като страните от цял свят биват критикувани за закупуването на злато във Венецуела, се задава въпросът как функционира златната програма на Мадуро.
Изданието отбелязва, че Мадуро е получила решаваща помощ от турския президент Реджеп Ердоган в търговията със злато, за сметка на турските макаронени изделия и млякото на прах, които са в основата на субсидираната хранителна програма на Мадуро.
Търговията между двете страни нарасна осем пъти миналата година, обръща внимание изданието.
Въпреки факта, че противниците на Мадуро призоваха чуждестранните купувачи на скъпоценни метали на Венецуела да спрат да работят с "незаконния режим", златната програма на Мадуро се разви в тандем с задълбочаването на отношенията му с Ердоган.
Анкара, от своя страна, увери американската хазна, че цялата търговия на Турция с Венецуела е в съответствие с международното право, завършва изданието.


The Washington Post: Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела
Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела, пише авторитетното американско издание The Washington Post.
На 13 януари Хуан Гуайдо е мистериозно отвлечен от собствения му автомобил и също така мистериозно освободен.
"Това започна да създава легендата за Хуан Гуайдо", казва Педро Бурели, активист на опозицията във Венецуела, базиран във Вашингтон.
Днес Гуайдо, 35-годишен политик, който е бил почти непознат в чужбина само преди два месеца, е признат за временен президент на Венецуела от повечето западни страни. Гуайдо - обикновен инженер, обичащ бейзбол, избран в парламента през 2015 година отправя покани към президента Тръмп и други лидери и се обръща към масовите протести. За първи път, откакто дойде на власт през 2013 г., авторитарното, квази-социалистическо правителство на Мадуро има реална опасност да падне от власт.
Историята за издигането на Гуайдо включва тайни пътувания, дипломатически маневри във Вашингтон, Канада и Южна Америка и месеци на стратегии от страна на венецуелските активисти. Но това е и историята на случайния лидер, който прие мантията на своята партия в момента, в който тя изведнъж имаше значение.
За Тръмп Венецуела е приоритет от първата му седмица в Белия дом, когато изненада екипа си по национална сигурност, като призова за брифинг за богатата на петрол страна, насочена към икономически срив. „Той искаше да знае какво правим и как можем да направим повече”, спомня си Фернандо Куц, бивш служител, който участва в сесията.
Но може би най-важното събитие в издигането на Гуайдо беше решение на 4 януари от Канада и дузина латиноамерикански страни известни като „Групата от Лима“ да не признаят Мадуро, когато той се закле за втори мандат на форум, като изборите бяха обявени за нечестни и фалшифицирани.
„Началото беше декларацията на „Групата от Лима”“, заяви Хулио Борхес, влиятелен лидер на опозицията във Венецуела, изгонен в Колумбия. "Те не признават Мадуро, така че е ясно, че изпълнителните правомощия трябва да бъдат прехвърлени на законодателната власт." На следващия ден се закле новият председател на парламента Хуан Гуайдо
Опозицията на Венецуела отдавна се ръководи от богати професионалисти със светла кожа, които доминираха в политиката и бизнеса преди възхода на левия Уго Чавес в края на 90-те години. Произходът на Гуайдо е по-скромен. Син на търговски пилот и учител, той има шест братя и сестри
Стратегия на опозицията беше да откажат да признаят Мадуро след инагурацията му на 10 януари. Но активистите са обсъждали дали да сформират преходен съвет или да направят нещо по-смело - да се позоват на конституционна клауза, за да обяви ръководителя на опозиционния конгрес за временен държавен глава. "Прекарахме часове и дни да решаваме какво да правим", каза Борхес.
През първите три седмици на януари лидерите на венецуелската опозиция тихо изпратиха емисари до чуждестранни правителства и военни, за да преценят реакцията на евнтуално обявяване на Гуайдо за президент, вероятно на митинг в Каракас на 23 януари. Няколко седмици преди това самият Гуайдо е посетил САЩ, като е напуснал Венецуела нелегално през границата с Колумбия, където се среща с Луис Алмагро-лидер на Организацията на американските държави.
Ден преди 23 януари, Тръмп е бил информиран няколко пъти за Венецуела. Конгресмените и сенатори от Флорида, включително републиканския сенатор Марко Рубио, откровен критик на Мадуро, лично призоваха Тръмп да подкрепи Гуайдо. Същата нощ Пенс се обади на Гуайдо, като обеща подкрепата на САЩ, ако венецуелците следват конституционния ред, заяви официалният представител на Белия дом.
"Очевидно искахме да се уверим, че преходът ще е мирен, а действията - конституционни", каза официалният представител. С подкрепата на по-голямата част от страните по света, Гуайдо застана пред тълпата на 23 януари и се закле да поеме правомощията на президент.
В средата на декември 97% от запитаните венецуелци никога не са били чували за Гуайдо, според „Делфос“, агенция базирана в Каракас. Четири седмици по-късно почти 60 процента от населението го подкрепя.
***

Prensa Latina: Николас Мадуро: Венецуела запазва мира въпреки агресиите
енецуела запазва мира въпреки агресиите, заяви президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от кубинската информационна агенция Prensa Latina.
Николас Мадуро потвърди, че държавната политика остава насочена към поддържане на институционалната стабилност, както и защитата на националния суверенитет срещу заплахите от интервенция.
В съобщение, публикувано на неговия профил в социалната мрежа „Туитър“, той заяви в събота, че целта на неговата администрация е да защитава истината, достойнството и морала на всички хора.
„Изправени пред системните агресии, лъжи и манипулации срещу Венецуела, успяхме да запазим мира и зачитането на националния суверенитет. Заедно ще продължим да печелим “, пише той.
Защитата на демокрацията, конституцията, националният суверенитет, правото на мир и мирния живот са фундаментите, които се развиват в пълна степен, призна президентът в петък на пресконференция.
Тогава Мадуро също потвърди ангажимента на Боливарските национални въоръжени сили (ФАНБ) да защитават мира и суверенитета на страната.
ФАНБ е мобилизиран и в постоянна подготовка за защита на историческото наследство на освободителите на родината. Във Венецуела няма да допуснем никаква намеса, още по-малко гражданска война. Тук ще има мир ”, добави той в друго съобщение, публикувано в отново в социалната мрежа „Туитър“
***

Daily Sabah: Венецуела използва руски банки, за да заобиколи американските санкции
Венецуела използва руски банки, за да заобиколи американските санкции, пише турското англоезично издание Daily sabah.
Държавната петролна компания на Венецуела казва на клиентите на съвместните си предприятия да депозират приходите от продажби на петрол по сметка, която наскоро бе открита в руската Газпромбанк АД, според източници и вътрешен документ, видян от Reuters.
Ходът на държавната петролна компания идва след като САЩ наложиха нови тежки финансови санкции на 28 януари, насочени към блокиране на достъпа на венецуелския президент Николас Мадуро до петролните приходи на страната.
Привържениците на венецуелския опозиционен лидер и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо наскоро заявиха, че ще бъде създаден фонд, който да приема приходите от продажбата на венецуелски петрол.
Съединените щати и десетки други страни са признали Гуайдо за легитимен държавен държавен глава. Мадуро нарече Гуайдо „марионетка на САЩ, която се стреми да подстрекава преврат“.
Руската "Газпромбанк" заяви в неделя, че държавната венецуелска петролна компания е открила сметки в банката преди няколко години и не е откривала нови сметки наскоро.
"Ние подчертаваме, че не са открити нови сметки и банката не планира да открива нови сметки", заяви Газпромбанк.
Държавната петролна компания на Венецуела също така е започнала да натиска върху своите чуждестранни партньори, които притежават дялове в съвместни предприятия в ключовия район около река Ориноко, да решат официално дали ще продължат с проектите, според два източника, запознати с преговорите.
Партньорите на съвместното предприятие включват норвежката компания „Екинор“, американската „Шеврон“ и френската „Тотал“.
„Бихме искали да ви запознаем официално с новите банкови инструкции за извършване на плащания в щатски долари или евро“, пише в писмото от 8 февруари вицепрезидента на венецуелската държавна петролна компания Фернандо де Кинтал към звеното, което контролира съвместните предприятия.
Дори след първия кръг финансови санкции през 2017 г. съвместните предприятия на компанията са успявали да поддържат банкови сметки в САЩ и Европа, за да получават приходи от продажби на петрол. Те също са използвали банки-кореспонденти в САЩ и Европа, за да прехвърлят пари в сметките в Китай.
Държавното дружество преди няколко седмици е информирало клиентите за новите банкови инструкции и е започнало да прехвърля сметките на своите съвместни предприятия, които могат да изнасят суров петрол отделно. Решението беше взето на фона на напрежението с някои от неговите партньори, които оттеглиха служители от Каракас, след като през януари бяха наложени санкции в САЩ.
САЩ разпоредиха на американските петролни компании, работещи във Венецуела, включително компаниите „Шеврон“и други петролни компании краен срок за спиране на всички операции в южноамериканската страна.
***

AFP: Още един висш военен във Венецуела призна Хуан Гуайдо за държавен глава
Още един висш военен във Венецуела - полковник Рубен Алберто Пас Хименес, призна лидера на опозицията на Венецуела Хуан Гуайдо за държавен глава на страната, предава AFP.
Той също така призова венецуелските власти да дoпуснат хуманитарната помощ от специалния държавен център за разпространението й в колумбийския граничен град Кукута.
По-рано лидерът на опозицията бе признат за държавен глава от ръководителя на отдела за стратегическо планиране на Генералното командване на Венецуелските военновъздушни сили, генерал Франсиско Естебан Джейнс Родригес. Във военновъздушните сили той бе наречен предател, а президентът Николас Мадуро, след посещение във военновъздушната база Либертадор обяви, че Военновъздушните сили са лоялни към сегашното ръководство на републиката. Капитанът от Венецуелските военновъздушни сили Карлос Васкес Гонзалес и полковник Хосе Луис Силва, военен аташе във венецуелското посолство в САЩ, също се изказаха в подкрепа на Гуайдо.
***

ТАСС: Русия и САЩ подготвят проекторезолюции на Съвета за сигурност на ООН за кризата във Венецуела
Русия планира да представи пред Съвета за сигурност на ООН своя проекторезолюция относно уреждане на спора във Венецуела в отговор на американската версия на резолюцията, която предвижда провеждането на нови избори, предава TACC.
"(Съветът за сигурност) призовава за разрешаване на ситуацията във Венецуела чрез мирни мерки", се казва в руския проект. "(Съветът за сигурност) подкрепя всички инициативи, насочени към постигане на политическо споразумение, включително механизма, разработен в Монтевидео."
В същото време предложеният документ на САЩ предлага анулирането на резултатите от президентските избори през 2018 г. и провеждането на нови избори. Според него Съветът за сигурност трябва да призове за "незабавно започване на политически процес, водещ до прозрачни избори с участието на международни наблюдатели и съответстващи на конституцията на Венецуела".
Дипломатически източник каза за ТАСС, че и двете версии на документа все още се разглеждат от експерти и не са внесени във Съвета за сигурност. "Консултациите на експерти по този въпрос ще се проведат в началото на следващата седмица," каза източникът на агенцията. "Трябва да се отбележи, че САЩ все още не са оттеглили проекта на декларация относно резултатите от предишния съвет за сигурност на Венецуела. Тогава руската страна е внесла ред предложения, с които американската страна не се съгласи, но не оттегли документа. "
Дипломатът добави, че предложеният от Москва проект на резолюция се ползва с подкрепата на легитимните власти на Венецуела.
На 8 февруари в Монтевидео (Уругвай) се проведе първото заседание на Международната контактна група за ситуацията във Венецуела. В срещата взеха участие редица страни от ЕС, Боливия, Коста Рика, Еквадор и Уругвай. Представители на опозицията и венецуелските власти отсъстваха на събитието. Участващите страни се съгласиха да търсят мирно решение на кризата във Венецуела.
***

The Telegraph:По-голяма част от венецуелските сили за сигурност са готови да се обявят срещу Мадуро
Удивително голямо мнозинство от венецуелските сили за сигурност е готово да застане зад самопровъзгласилия се временен президент на страната и да се изправи срещу режима на Николас Мадуро, пише The Telegraph. Но настоящи и бивши членове на полицията и армията обявиха пред The Telegraph, че натрупаният страх от преследвания и натиск от страна на службите ги въздържат да не се вдигнат на бунт.
САЩ се ангажираха в доста сложна игра, за да проверят лоялността на въоръжените сили на Венецуела, като помощите на границата с Колумбия и така на практика ги принудиха да избират между страданието на бедните и верността си към режима.
В събота венецуелски военни блокираха пътя към Колумбия, за да не допуснат камионите с помощите да прекосят моста на границата и да влязат в страната.
***

AFP: САЩ искат резолюция на ООН за изборите във Венецуела
САЩ са представили в СС на ООН проект за резолюция за Венецуела, с която се призовава да се окаже международна помощ на страната и да се проведат президентски избори. Американското предложение идва като контра-предложение на руското, предава AFP.
След като все още няма дата, на която да се гласува американския проект и преговорите продължават, оформя се очакването Русия да използва правото си на вето и да я блокира – това ще е част от нейната подкрепа за режима на Мадуро, коментират дипломати в Световната организация.
В събота AFP е получила копие от документа. В него пише – „пълна подкрепа за Националното събрание като единствената демократично избрана институция във Венецуела“. Той акцентира на „дълбоката тревога за насилието и крайна употреба на сила от венецуелските сили за сигурност срещу невъоръжени, мирни протестиращи“. Призовава се за " незабавен старт на политически процес, който да доведе до честни, свободни и достоверни избори за президент, при международно наблюдение, в съответствие с конституцията на Венецуела“.
Текстът призовава генералния секретар на ООН Антонио Гутереш да „упражни правомощията си“, за да постигне провеждането на тези избори. Той „акцентира „на нуждата да се спре по-нататъшно изостряне на хуманитарната ситуация във Венецуела и да се улесни достъпа и оказването на помощ на всички нуждаещи се на цялата територия на Венецуела“.
В петък Москва предложи алтернативна резолюция, чийто проект от AFP твърдят, че също са видели. Според нея се изразява „загриженост от заплахите за употреба на сила срещу териториалния интегритет и политическата независимост на Венецуела. Тя критикува „опитите за намеса в работи, които са изцяло в разпореждане на вътрешната юрисдикция на страната.“ И „подкрепя всички инициативи, чиято цел е венецуелците сами да постигнат политическо решение на настоящата ситуация чрез неподправения и инклузивен процес на националния диалог“. В дипломатическите среди се коментира, че ако се стигне до гласуване руският проект няма да спечели минимума от девет гласа без някоя от страните да не го блокира със своето вето.
***

ТАСС: Американски конгресмен предупреди, че Гуайдо се опитва да използва външна намеса във Венецуела
Американският конгресмен Ро Ханна (демократ от щата Калифорния) предупреди, че лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, обявил се за временно изпълняващ президентските задължения, се опитва да използва американска военна интервенция, предава ТАСС.
Това Ро Ханна е написал на страницата си в Туитър: "Господин Гуайдо, вие се провъзгласихте за лидер на Венецуела, но нямате право да разрешавате американска военна намеса. Единствено Конгресът на САЩ е в правомощията си да направи това. А ние не възнамеряваме да го сторим ".
В интервю за вестник The Wall Street Journal Гуайдо е намекнал, че за да се смъкне сегашния режим е възможно да се използва и чужда интервенция. По думите му, "военната операция може да се окаже най-ефективната форма за натиск ", но не това е нещото, на което опозицията разчита.
В интервю за телевизионния канал CBS американският президент Доналд Тръмп не изключи възможността да задейства въоръжените сили на САЩ във Венецуела. На свой ред Мадуро заяви, че военно нахлуване от страна на САЩ означава огромни човешки и военни загуби за тях, самите. Министерството на отбраната на Венецуела сее обърнало с призив към младежите да се записват във въоръжените сили на страната.