Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Над 9 млн. чужди туристи у нас за 2018 г.

09 февруари 2019 | 13:03

2018 г. е била изключително успешна и за първи път е премината границата от 9 млн. чуждестранни туристи, което представлява ръст от коло 5%. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм". Фокус на събитието бе набелязване на мерки и инициативи за насърчаване на пътуванията във вътрешността на страната и споделяне на добри практики за популяризиране на по-малко известни туристически обекти у нас. Официални гости на конференцията бяха председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-кметът на София Дончо Барбалов. На форума присъстваха и кметове, представители на бизнеса и на туристическите организации.
Николина Ангелкова заяви, че за първи път за първите 11 месеца има над 7 млрд. и 200 млн. лв. "Очакваме разбира се, когато излязат резултатите за цялата 2018 г., приходите да достигнат почти 8 млрд. Това със сигурност показва колко важен е секторът за икономиката, за насърчаване на заетостта в дадените региони и колко важно е да показваме съответно прекрасните възможности за туризъм целогодишно“, заяви още министърът. По думите ѝ 2019 г. ще бъде една много динамична година и трудна в борбата за всеки един турист. Според нея, когато има в продължение на три години изключително добри резултати, е важно четвъртата, петата и шестата година да има много силна мобилизация. Ангелкова добави, че за миналата година страната е имала над 3 млн. и 750 хил. българи, които са пренощували на територията на страната.
Цвета Караянчева призова кметовете да направят така, че общините им да бъдат центърът на туризма, да бъдат креативни и да търсят туристите. Тя поясни, че от общата воля на законодателна, изпълнителна, местна власт и заетите в сектора на гражданите зависи развитието на този перспективен и приоритетен отрасъл на България. Тя допълни, че има определен напредък по отношение на целта, която се поставя, а именно да се превърне България в четирисезонна дестинация. Караянчева призова да се възпитават така децата, че като ги питат в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват: „Естествено, България“. „Поздравявам ви за това, че насочвате вниманието на българските граждани и си поставяте амбициозната цел 2019 г. да бъде година на вътрешния туризъм. През последните година българинът се отвори към света. Хиляди наши съграждани пътуват по съседните страни и по далечни дестинации, за да видят забележителности и да опознаят други обичаи, култури, да се забавляват. В същото време българинът трябва да преоткрие живописната родна природа, да се вгледа в очарованието на всяко кътче, да види разнообразието и богатството на България. Той трябва да се убеди, че и тук може да получи качествено обслужване, да се радва на пълноценен отдих, да посети културни обекти и природни феномени. Да знае, че си заслужава да прекара ваканцията у дома“, каза Караянчева и припомни думите на Иван Вазов в стихотворението „Отечество, любезно“: „У нас погледът открива все по-нови и по-нови красоти. Тук весели долини, там планини гиганти“. По думите ѝ запознаването с красотата на Родината е особено не само за развитието на този сектор от икономиката на страната, но и за възпитанието на младите хора. Тя припомни, че когато попитали създателят на организирания туризъм в България Алеко Константинов в коя страна би предпочел да живее, той отговорил: „България“.
Агенция "Фокус"
Шампионът Кубрат Пулев: Избрах българския туризъм

Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. „Ако не обичаш България, не обичаш и себе си“, казва във видеото шампионът. Клипът бе представен премиерно на конференция на Министерството на туризма, на която 2019 г. бе обявена за година на вътрешния туризъм. В клипа Кубрат Пулев разказва за красотите и героичната история на страната ни, за великите победи на българските спортисти и защо не би излязъл на ринга под друг флаг, освен родния.
„Ходим навсякъде по света, а не знаем достатъчно за родината си. Аз избрах българския туризъм, защото, ако не познаваш България, не познаваш и себе си. Обичам България и българския народ“, казва Пулев във видеото.

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: Учредени са 7 от 9 организации за управление на туристически райони по проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност"

Учредени са 7 от 9 организации за управление на туристически райони по проект по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът уточни, че преди две години Министерството на туризма се е преборило да бъде пряк бенефициент по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспобоност“. „Имаме одобрен проект на стойност 10 млн. лв. за организациите за управление на туристически райони“, каза министърът. По думите ѝ остават още две организации, за да може да се финализира тяхното учредяване. „Насочили сме ресурс към всяка една организация, свързан както с укрепване на капацитета, така и с разработване на конкретни маркетингови стратегии“, заяви още министърът. Тя допълни, че се стимулира участието на различни международни борси, както и изработването на конкретни рекламни материали. „Една голяма част от проекта обхваща и е свързана с дигиталния маркетинг. Успяхме да се преборим с това да довършим процедурата за обновяване на туристическия сайт на България. Имаме вече избран изпълнител и стартира ъпгрейда на сайта, така че да можем да отговаряме на най-съвременните и модерни дигитални изисквания, за да рекламираме допълнително България като предпочитана туристическа дестинация. Неразделна част от тази активност е свързана и с насърчаване на вътрешния туризъм“, каза още Ангелкова. По отношение на законодателните мерки за насърчаване на вътрешния туризъм, министърът обърна внимание в промените в Закона за туризма, които предстоят. „Те са свързани със статута на националните ни курорти, които са имиджа на българския туризъм с това да задължим създаването на така наречените консултативни съвети по туризъм по места с общините. Изключително важни, за да може бизнесът и туристическият сектор да участва пряко в решенията и политиките на съответния регион. Разбира се, и създаването на организациите за управление на туристическите райони“, обясни Ангелкова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: За миналата година данните от вътрешния туризъм са над 3 млн. и 750 хил. реализирани пътувания от българи във вътрешността на страната

За миналата година данните от вътрешния туризъм са над 3 млн. и 750 хил. реализирани пътувания от българи във вътрешността на страната. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-висок процент са в третото тримесечие. Периодът на лятната почивка. Реализирани нощувки от българи са над 8 млн. и 700 хил., което е ръст от 2,3 %“, отчете министърът. Николина Ангелкова допълни, че не е много този ръст, но е показателно, че се върви нагоре. „Със сигурност ни амбицира все повече да работим в посока насърчаване на вътрешния туризъм. Конкретните мерки, които предприемаме, за да насърчим вътрешния туризъм, са свързани с активности и събития, които сме предвидили тази година. Споменах за стартиране на кампания за насърчаване на вътрешния туризъм като „Неочаквана ваканция“, каза тя. По думите ѝ са предвидени все повече събития, за да се направят малко познатите места известни. „От друга страна е непрекъснатият диалог, който имаме с бизнеса“, допълни министър Ангелкова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Кметовете да направят така, че общините им да бъдат центърът на туризма, да бъдат креативни и да търсят туристите

Кметовете да направят така, че общините им да бъдат центърът на туризма, да бъдат креативни и да търсят туристите. Това каза председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е истинско удоволствие да бъда тук днес на тази конференция заедно с вас. Поздравявам всички участници, като пожелавам здраве и нови идеи. Бъдете креативни и търсете туристите. Предлагайте им нещо ново и интересно. Направете така, че вашите общини да бъдат центърът на туризма. Знам, че всички от вас се стремите към това“, каза председателят на парламента. Тя поясни, че от общата воля на законодателна, изпълнителна, местна власт и заетите в сектора на гражданите зависи развитието на този перспективен и приоритетен отрасъл на България. „Отрасъл, който прави Родината ни разпознаваема, предпочитана и обичана дестинация от чуждите туристи. Най-убедителното доказателство за успехите, които постигаме е броят на чуждестранните туристи през миналата година. Над 9 млн., както каза министър Ангелкова, с което трябва да се поздравим и трябва да поздравим Министерство на туризма за усилията, които полага“, каза още Караянчева.
Тя допълни, че има определен напредък по отношение на целта, която се поставя, а именно да се превърне България в четирисезонна дестинация. „Днешното събитие е прекрасна и ценна инициатива, защото тя ще ни запознае с добрите практики и постижения у нас. По този начин ще роди идеи и ще очертае нови възможности. Всички ние знаем, че притежаваме неповторимо и безценно богатство. Природните забележителности на България и нейната хилядолетна култура. Това е предпоставка за развитие на различни видове туризъм: културен, селски, екотуризъм, балнеолечебен, освен традиционните морски и зимен туризъм“, допълни още Караянчева.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека възпитаваме така децата си, че като ги питаме в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват - „Естествено, България“

Да възпитаваме така децата си, че като ги питаме в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват – „Естествено, България“. Това каза председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поздравявам ви за това, че насочвате вниманието на българските граждани и си поставяте амбициозната цел 2019 г. да бъде година на вътрешния туризъм. През последните година българинът се отвори към света. Хиляди наши съграждани пътуват по съседните страни и по далечни дестинации, за да видят забележителности и да опознаят други обичаи, култури, да се забавляват. В същото време българинът трябва да преоткрие живописната родна природа, да се вгледа в очарованието на всяко кътче, да види разнообразието и богатството на България. Той трябва да се убеди, че и тук може да получи качествено обслужване, да се радва на пълноценен отдих, да посети културни обекти и природни феномени. Да знае, че си заслужава да прекара ваканцията у дома“, каза Караянчева и припомни думите на Иван Вазов в стихотворението „Отечество, любезно“: „У нас погледът открива все по-нови и по-нови красоти. Тук весели долини, там планини гиганти“. По думите ѝ запознаването с красотата на Родината е особено не само за развитието на този сектор от икономиката на страната, но и за възпитанието на младите хора. Тя припомни, че когато попитали създателят на организирания туризъм в България Алеко Константинов в коя страна би предпочел да живее, той отговорил: „България“.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: До две-три седмици съвместно с усилията на общините ще направим специален календар на събитията за 2019 г.

До две-три седмици съвместно с усилията на общините ще направим специален календар на събитията за 2019 г. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предстои в рамките до две-три седмици съвместно с усилията на общините да направим специален календар на събитията за тази 2019 г., за да може той да бъде оповестен. Както аз, така и моите колеги на място да организираме дискусия и да посещаваме ключовите събития, които са важни за всеки един регион в страната. Тук виждам кметът на Община Баните. Говорейки за спа и уелнес в началото на май месец, именно там в Смолянска област ще проведем едно от ключовите събития за развитие на балнео и спа туризма“, заяви Ангелкова. Тя призова да се даде възможност малките общини и прекрасните кътчета да се представят.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: 2019 г. ще бъде една много динамична година и трудна в борбата за всеки един турист - важно е да обединим усилия

2019 г. ще бъде една много динамична година и трудна в борбата за всеки един турист - важно е да обединим усилия. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря ви, че се отзовахте на поканата за днешната конференция, която е първа и дава началото на едно важно събитие, което искаме да обявим и да следваме по време на цялата година. Мотото на тази година е „България – година на вътрешния туризъм 2019 г.", за да можем насърчим малко познатите и интересни, прекрасни места в България“, каза Ангелкова.
По думите ѝ, когато има в продължение на три години изключително добри резултати, е важно четвъртата, петата и шестата година да има много силна мобилизация.
„Тук искам да благодаря на г-жа Караянчева, която изключително много ни подкрепя. Тази инициатива е под неин патронаж, под нейна егида, което показва колко е важна симбиозата между законодателната и изпълнителната власт“, каза Ангелкова. Министърът обърна внимание на присъствието на министър Красен Кралев. Тя посочи, че именно със спорта се популяризира страната. „В момента тече най-големият тенис турнир, който показва какви са възможностите за туризъм в нашата страна и колко прекрасна е тя. За миналата година имахме също над 3 млн. и 750 хил. българи, които са пренощували на територията на страната. Разбира се, най-голям процент от тях са в третото тримесечие, т.е. за летния туристически сезон. Това е един ръст от 2,6% , който е много малък, но е показателен, че ние вървим нагоре, защото това е с всяка една изминала година. Смятам, че с днешната инициатива допълнително ще насърчим пътуванията на българите и във вътрешността на страната, и в места, които може би не познават“, допълни Ангелкова. Тя обърна внимание, че с тази инициатива се насърчават и културно-историческите маршрути, които са създадени, както и спа и уелнес дестинациите и вино и кулинарните дестинации.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: 2018 г. беше изключително успешна за туризма и за първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристи

2018 г. беше изключително успешна и за първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Над 9 млн. и 200 хил., което е ръст от около 5%. За първи път за първите 11 месеца имаме над 7 млрд. и 200 млн. лв. Очакваме разбира се, когато излязат резултатите за цялата 2018 г., приходите да достигнат почти 8 млрд. Това със сигурност показва колко важен е секторът за икономиката, за насърчаване на заетостта в дадените региони и колко важно е да показваме съответно прекрасните възможности за туризъм целогодишно“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: Предстои стартиране на повторна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм

Предстои стартиране на повторна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти преди конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът уточни, че кампанията е била и през миналата година. Ангелкова заяви, че целта е да се промотира, че и почивката в България може да е прекрасна и незабравима. „Предвиждам това да се осъществи чрез различен медиен микс, както винаги сме го правили. Както чрез телевизионни, онлайн канали, радиа и различни дигитални и маркетингови активности. Предвидили сме няколко лъча, където лично аз и моят екип ще бъдем на място, когато са годишнините на събитията от календара. Друг фокус, който имаме за тази година, е свързан с инвестиционните турове, които предвиждаме“, допълни Ангелкова. Тя поясни, че целта е да се покажат и различните форми за туризъм. „Какво имам предвид? Например, на територията на националните ни курорти съвсем спокойно месеците март, април, май – тези, които са крилата на сезона, съответно октомври, ноември, биха могли да се използват за конферентен туризъм и да насърчим изграждането на голям конферентен център например в Слънчев бряг, Златни пясъци, Пампорово, Боровец, където базата би могла да се използва целогодишно. В тази връзка на 30 и 31 май предвиждаме много голям международен инвестиционен форум в Слънчев бряг“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: С конференцията "Естествено в България - 2019 г. на вътрешния туризъм" искаме да ангажираме и най-малките населени места, които имат какво да покажат

Целта на днешната конференция е да дадем началото и да обявим годината на България на вътрешния туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти преди конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм", предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ целта е максимално да се насърчи пътуването в страната и да се надгради създаденото през миналата година. Министърът изброи балнео и спа туризма, културно-историческия туризъм и винения туризъм. „Така че в един общ пакет да покажем скритите кътчета на България, като например в Община Баните, Смолянско, където има прекрасна минерална вода. В Община Септември има редица традиции, свързани с производството на грозде, ракия, разбира се. Във Варна има годишнина на балетната опера, така че всички такива ключови събития целта е да бъдат показани от нас, популяризирани. Ще направим специален календар на тях за 2019 г., които да са различни от събитията, включени в националната програма за реклама“, допълни още Ангелкова.
Според нея България трябва да се разпознава като дестинация на четири сезона. „В момента с това събитие наистина искаме да ангажираме и най-малките общини и населени места, които има много какво да покажат“, допълни още Ангелкова. По отношение на Община Костинброд, министърът допълни, че там има страхотна крепост, която предстои да бъде разкрита. „Смятам, че кметът полага много усилия да покаже какво е било културно-историческото наследство на територията на общината и върху него да се изгради една история, която със сигурност би привлякла много от туристите“, заяви Ангелкова. Тя посочи, че е предвиден специален видеоклип, който ще бъде показан за първи път на конференцията.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова ще открие конференцията „Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм“

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие конференцията „Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Фокус на събитието е набелязване на мерки и инициативи за насърчаване на пътуванията във вътрешността на страната и споделяне на добри практики за популяризиране на по-малко известни туристически обекти у нас.
Официални гости на конференцията ще са председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и зам.-кметът на София Дончо Барбалов. На форума ще присъстват кметове, представители на бизнеса и на туристическите организации.
Конференцията „Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм” ще се проведе от 11.00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата, гр. София.

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поздрави участниците в конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поздрави участниците в конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм". Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Форумът, организиран от Министерството на туризма, ще бъде открит на 9 февруари 2019 г. в 11.00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата.
Целта на конференцията е да бъдат набелязани мерки и инициативи за насърчаване на пътуванията във вътрешността на страната и споделяне на добри практики за популяризиране на по-малко известни туристически обекти в България.