Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Нова система ще следи горивата

08 февруари 2019 | 13:51

На работно съвещание в ГДБОП беше представена нова система за наблюдение и контрол на горивата. Информацията ще се събира и анализира в Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП. Системата ще следи горивата от входа до изхода. Осигурява се 24-часово видеонаблюдение на всички процеси. Данните ще се пазят в сървъри, за да може да се извършва проверка на движението на горивото. На практика с въвеждането на новата система се постига събирането на едно място на общия информационен ресурс, прецизен анализ на риска за подпомагане на институциите и за осъществяване на взаимен контрол. Поставено е началото на видеосистема, което ще се надгражда във времето.
Директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов заяви, че Междуведомственият координационен център успешно контролира възловите сектори, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата, като този на горивата. Премиерът Бойко Борисов коментира, че в центъра се работи много, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който трябва да бъде. Той подчерта, че горивото е борсова стока, но иска всеки българин да знае, че никой не го краде и не го лъже. Премиерът посочи, че не може да каже, че няма да има престъпления с горива, но е важно държавата да направи така че да няма възможност за такива.
На съвещанието, ръководено от премиера Бойко Борисов, присъстваха министрите на вътрешните работи, финансите, икономиката, на транспорта, информационните и технологии и съобщенията, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в НС, председателят на Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, главният секретар на МВР, директори на главни дирекции в МВР, областни директори на МВР във Варна, Бургас и Русе, представители на НАП.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем доходите

Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем доходите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на X-тият юбилеен конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трудно е, особено борбата с контрабандата. Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите, за да можем догодина с още 10% гарантирано да вдигнем доходите. За това трябва да има спокойствие. Приходните агенции да събират парите, за да може да има какво да разпределяме.За това трябва да има спокойствие, приходните агенции да работят, за да може да има какво да разпределяме“, отбеляза Борисов. Премиерът отбеляза, че правителството води борба със сивия сектор, за да се съберат повече пари в бюджета. „АИКБ ясно казва всяка година с колко се изсветлява този сектор, защото по този начин веднъж се повишава конкурентоспособността,а а втори път събирайки пари в бюджета можем да увеличаваме заплати“, посочи той.
По думите му няма международно представена организация, която да не отчита напредъка по всички сфери, включително и мониторинговия доклад напредъка по Механизма за сътрудничество.
Премиерът отбеляза, че за първи път износът на България към Германия за пръв път е повече от вноса. По думите му сега е моментът тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт. Двата синдиката са един много добър коректив не само на правителството, а и на синдикатите. Всички заедно сме убедени, че за да се повишат доходите, трябва да бъдат по-мощни икономиките. Колкото е по-мощна икономиката, толкова по-добре. Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на еврозоната - това гарантира да не сме във втората скорост на Европа, заяви Борисов.
Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите, каза още той и припомни, че още в първия ден на този мандат управляващите са заявили, че учителските заплати ще се увеличат и го изпълняват. „Никога толкова пари не са давани за училища, за да бъдат приведени в нормален вид“, добави той.
Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят и то самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците.
„Вчера ЕК отчете, че България по финансови иконоически параметри е в петицата на Европа. Всеки час трябва да използваме да повишаваме мощността на икономиката. Мисля, че тази година БСП ще мина 116 млрд.“, коментира премиерът.

Агенция „Фокус“
Георги Костов, Агенция „Митници“: Работим в посока устройствата за контрол на горивата в данъчните складове да бъдат оборудвани с видеокамера

Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол - работим в тази посока. Това каза директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов на работно съвещание в ГДБОП в отговор на въпрос на премиера Бойко Борисов как се контролира горивото, което влиза и излиза от данъчните складове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Контролът ни е процес, който предстои да се надгради“, съобщи той. „Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад“, заяви Георги Костов.
Директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов заяви: „За 3 години и половина Координационният център се утвърди като успешен проект. Успешно контролира възловите сектори в държавата, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата“. „Ще покажем как институциите, представени в Координационния център, и имат пряко отношение в контрола в тези рискови сектори, какъвто е този на горивата, извършват този контрол“, посочи той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: В Контрабандния център работят много, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който ни се иска

Всички в Контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който ни се иска. Това каза премиерът Бойко Борисов на работно съвещание в ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изградихме Контрабандния център, където е цялата информация - агенти, шпиони, досиета и дела са на едно място“, обясни той. „Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези - защо да показваме на българските граждани пътя на горивата“, коментира Бойко Борисов. „Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира, и какви мерки сме взели за превенция“, заяви премиерът. „След това да се дадат препоръки, а ако някъде има празнота- да се награди“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
МВР: В сградата на ГДБОП ще се проведе работно съвещание

В сградата на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) (бул. „Цариградско шосе“ № 133 А) ще се проведе работно съвещание. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Съвещанието ще започне в 9.00 часа. На него ще участват представители на структурите, ангажирани с противодействието на контрабандата на горива.