Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Психиатриите в страната ще бъдат ремонтирани

06 февруари 2019 | 14:10

Министерството на здравеопазването ще започне ремонти на психиатричните заведения у нас за над 10 млн. лв. Това заяви след редовно правителствено заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обясни, че на всяко едно от психиатричните заведения е направен анализ за състоянието на сградния фонд, оборудването и необходимите ресурси за лечебния процес. „Това е направено, както за държавните психиатрични болници, така и за Центровете за психично здраве и отделенията“, посочи Ананиев, като изтъкна, че този разчет е представен на Министерския съвет и той е приел необходимостта от ремонтните дейности на болничните заведения. „Незабавно ще започна да подготвям и обществените поръчки, които са необходими за да започнат дейностите“, подчерта той. До това решение на правителството се стигна след като здравното министерство възложи анализ за състоянието на психиатричните заведения на територията на страната. Министър Ананиев представи резултатите - към момента в страната има 12 психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 психиатрични отделения към болници. Министърът изтъкна, че 50% от базата на тези обекти е в критично състояние, като за ремонта им ще са необходими над 10 млн. лв. Като друг сериозен проблем на психиатричните заведения министър Ананиев отчете, че част от центровете за лечение се намират извън населените места, което пречи на адаптирането на хората, които биват настанявани там. Един от основните приоритети в реформите на психиатричната помощ е специализацията на лекарите по психиатрия, която ще бъде подсигуряване от държавни средства. С тази стъпка се очаква да бъде намален недостигът на професионални служители. В заключение министър Ананиев обясни, че капацитетът на психиатричните заведения е почти запълнен и затова трябва да се работи в посока да се подсигури достъп на всички нуждаещи се. „Въпросът е сградният фонд да бъде приведен в едни по-човешки условия, за да могат тези хора да получат необходимата грижа от обществото“, коментира министър Ананиев.


Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: Държавата ще поема специализацията на лекарите по психиатрия

Държавата ще поема специализацията на лекарите по психиатрия. Това е един от приоритетите. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев относно недостига на професионална психиатрична помощ в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Ананиев обясни, че капацитетът на психиатричните заведения е почти запълнен и за това трябва да се работи в посока да се подсигури достъп на всички нуждаещи се. „Въпросът е сградният фонд да бъде приведен в едни по-човешки условия, за да могат тези хора да получат необходимата грижа от обществото“, коментира министър Ананиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: 50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще са необходими за тяхното ремонтиране

50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще са необходими за тяхното ремонтиране. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след днешното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз ще започна веднага да обявявам обществените поръчки, там където всичко е ясно. Над 50% от базата на психиатричните болници, отделения и центрове е наистина в критично състояние“, посочи здравният министър. Той обясни, че на територията на страната има 12 психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 психиатрични отделения към болници. Министър Ананиев допълни, че за ремонтирането им са необходими над 10 млн. лв.
„Успоредно с извършването на ремонтни дейности ние работим и по визията - какво трябва да представлява психиатричната помощ в България в съответствие с европейските практики. Този процес върви и тук имаме създадена работна група, която след месец и половина ще излезе с решение“, подчерта той. Според министър Ананиев друг сериозен проблем за психиатричните заведения у нас е, че част от тях са извън населените места, което пречи на адаптирането на хората, които биват настанявани там.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: Незабавно ще започна да подготвям обществените поръчки за ремонтите на психиатричните болници, центрове и отделения

Незабавно ще започна да подготвям обществени поръчки за ремонтите на психиатричните болници, центрове и отделения. Това каза пред журналисти в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На всяка една от държавните педиатрични болници е направен анализ за състоянието на сградния фонд, оборудването, необходимите неща, свързани с лечебния процес. Това е направено, както за държавните психиатрични болници, така и за Центровете за психично здраве и отделенията. Има направен разчет, запознах Министерски съвет, те приеха необходимостта това да се случи“, посочи министърът. „Сега ще подготвя съответния Нормативният акт. Незабавно ще започна да подготвям и обществените поръчки, които са необходими за да започнат ремонтите“, обясни той. Министър Ананиев коментира, че в двете психиатрични отделения в Търговище и в център в София не би трябвало да се инвестират средства в ремонт, защото по-добре ще бъде да бъдат изместени в други сгради.
Даяна ДЮЛГЕРОВА