Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Тежка верижна катастрофа на АМ "Струма"

05 февруари 2019 | 08:49

Един човек загина, а десетки други пострадаха при тежка верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница в посока столицата. Инцидентът стана малко след 08.00 часа и в него участваха повече от 25 автомобила. Вероятната причина за катастрофата е гъстата мъгла в района. По първоначални данни загиналият е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП, но е бил блъснат от товарен автомобили. По непотвърдена информация загиналият е бил от санданското село Ново Делчево.
На мястото на инцидента бяха изпратени екипи на Бърза помощ, полицията и пожарната. Много жители на село Дамяница се включиха в спасителната акция и оказаха помощ на екипите при ваденето на пострадалите. Ранените бяха откарани в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград. Сред пострадалите има такива в тежко състояние.
Всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари. АМ „Струма“ е затворена в двете посоки в участъка Ново Делчево - Сандански заради следствени действия. Обходният маршрут е от пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1.

Агенция „Фокус“
Борислав Сарафов, НСлС: Екип от 9 следователи и 2 мобилни центъра за разследване извършва процесуално-следствените действия на катастрофата на АМ „Струма“

Разследването на тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница е възложено на Националната следствена служба (НСлС). Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. „На място е изпратен екип от 9 следователи и 2 мобилни центъра за разследване, включително оборудвани с дрон, който да направи мащабен оглед на местопроизшествието. Следователите провеждат процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествието, разпит на очевидци на събитието и участници в катастрофата. Назначават необходимите експертизи, които се надявам да бъдат изготвени в кратки срокове, за да се установят причините за тази трагедия“, каза още Сарафов.
По отношение на първоначалната информация, че гъста мъгла е станала причина за тежката катастрофа директорът на Националната следствена служба коментира, че дори това да е така, то е било необходимо шофьорите да се съобразят с метеорологичните условия. „Водачите е трябвало да се съобразят и да шофират съгласно метеорологичните и пътни условия, така че причината винаги ще бъде и някоя човешка грешка. Не можем да кажем, че мъглата е единствената причина. Трябвало е водачите да се съобразят с пътните условия, включително и с мъглата, и да шофират далеч по-внимателно и с по-ниска скорост“, добави Сарафов. Той заяви, че екипът на Националната следствена служба ще работи цял ден, тъй като катастрофата е изключително мащабна, а самото местопроизшествие е много тежко. „В момента се извършва не само оглед на самото местопроизшествие, но и разпит на свидетели. Сами може да си представите колко свидетели е необходимо да се разпитат – на място или в болничните заведения, където са откарани на лечение. Разбира се ще бъде говорено в момента само с онези, чието здравословно състояние позволява“, коментира Сарафов.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: 2 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ са транспортирали 13 от пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Струма“ до болници в Благоевград, Петрич и Сандански

12 екипа на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Благоевград са транспортирали пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Струма“ до болници в Благоевград, Петрич и Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Сигналът за верижна катастрофа с неуточнен брой пострадали е постъпил в Районен координационен център – Благоевград в 8.01 ч. Веднага са изпратени 7 линейки на ЦСМП – Благоевград. Впоследствие са изпратени още пет санитарни автомобила – от ЦСМП – Благоевград и ЦСМП – Кюстендил. На мястото на инцидента е сформирана сортировъчна площадка за медицински триаж на ранените. В 08.40 ч. започва транспортиране на пострадалите от екипите на ЦСМП – Благоевград.
13 от пострадалите са транспортирани от екипите на центровете за спешна медицинска помощ до следните лечебни заведения:
- жена на 47 г. с работна диагноза контузия на глава – в МБАЛ „Пулс“;
- жена на 72 г. с работна диагноза фрактура на таз – в МБАЛ „Пулс“;
- мъж на 51 г. с работна диагноза контузия на гръдния кош – в МБАЛ „Пулс“;
- жена на 56 г. с работна диагноза политравма – в ОАРИЛ на МБАЛ – Петрич;
- мъж на 45 г. с работна диагноза гръдна травма и контузия на глава – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 67 г. с работна диагноза контузия на гръден кош, бял дроб и гръбначен стълб – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 69 г. с работна диагноза травма на глава и гръден кош – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 49 г. с работна диагноза гръдна травма и травма на глава – в МБАЛ – Сандански;
- жена на 42 г. с работна диагноза открита фрактура на подбредрица – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 32 г. с работна диагноза контузия на глава – в МБАЛ – Сандански;
- жена на 69 г. с работна диагноза фрактура на двете бедра и контузия на гръден кош – в МБАЛ – Сандански;
- жена на 59 г. с работна диагноза контузия на гръден кош и фрактура на ребра – в МБАЛ – Сандански;
- мъж на 47 г. с работна диагноза контузия на гръден кош и фрактура на ребра – в МБАЛ – Сандански;
Със собствен превоз са транспортирани трима души.
В 10.30 часа всички екипи на ЦСМП са освободени.
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и Военномедицинска академия (ВМА) също са в готовност да приемат при необходимост пострадали от катастрофата.Отвори в нов прозорец

Агенция „Фокус“
Благоевград: Възстановено е движението по автомагистрала „Струма“ в участъка Ново Делчово - Сандански в посока Кулата

Възстановено е движението по автомагистрала „Струма“ в участъка Ново Делчово - Сандански в посока Кулата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът в посока София се пренасочва временно по път I-1 при км 152 на АМ „Струма“ през град Сандански, поради верижна катастрофа. Шофьорите трябва да се движат в участъка с повишено внимание и съобразена скорост.

Агенция „Фокус“
Броят на пострадалите при верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ достигна 14 души, 1 човек на около 55 години е загинал (ОБЗОР II)

Броят на пострадалите при тежката верижната катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница, възникнала около 08.00 часа във вторник достигна 14 души, 1 човек на около 55 години е загинал. На брифинг от мястото на инцидента старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград заяви, че състоянието на 3 от ранените е тежко. Той добави, че 10 от пострадалите са в болницата в Сандански, като на 2 от тях се извършват операции, 3 са в лечебното заведение в Благоевград и 1 в Петрич. Кметът на Община Петрич Димитър Бръчков каза, че пострадалата е гръцка гражданка, която е настанена в реанимация. Старши комисар Николай Хажиев отбеляза, че за момента това, което се знае за загиналият е, че той е бил мъж, роден през 1964 година. Местен жител е от Област Благоевград, но все още не е уточнено точното място, в което е живеел. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград добави, че тепърва ще бъдат установявани причините за тежката катастрофа, но за момента се предполага, че тя е била предизвикана вследствие на гъста мъгла, при която на моменти видимостта е била намалена до 2 – 4 метра. Той подчерта, че процесуално-следствените действия ще бъдат извършени от екипи на Национална следствена служба, тъй като те разполагат с необходимите експерти и техника. Старши комисар Хаджиев отбеляза, че поетапно ще бъде пускано движението по автомагистрала „Струма“, като първо ще бъде освободено платното в посока ГКПП „Кулата“, но все още не ясно кога ще се случи това. За момента движението е спряно и в двете посоки и се извършва по обходни маршрути.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Ст. ком. Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: Екипи на Национална следствена служба ще установяват причините за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“

Екипи на Национална следствена служба ще извършват процесуално-следствените действия, с които ще се установи причината за тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Това каза на брифинг на мястото на инцидента старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Хаджиев отбеляза, че те вече пътуват към пътния участък. Старши комисар Хаджиев отбеляза, че те разполагат с необходимите експерти и техника за извършването на необходимите мероприятия. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград отбеляза, че предстои поетапно да бъде пускано движението по автомагистралата като първоначално ще бъде освободено платното в посока ГКПП „Кулата“, но за момента не е ясно кога ще се случи това.
Във връзка с причините, довели до инцидента старши комисар Хаджиев заяви, че вероятно става дума за катастрофа вследствие на гъста мъгла. „За кратки периоди от време метеорологичната обстановка се променяше, като на моменти видимостта беше между 2 и 4 метра“, допълни старши комисар Хаджиев. Той апелира към шофьорите при такива ситуации да карат със съобразена скорост и повишено внимание, за да бъдат избегнати инциденти. По отношение на това – дали трябва да се напускат автомобилите при тежка катастрофа, той коментира, че хората е необходимо да се съобразяват с конкретната ситуация, но да не предприемат рискови действия. Старши комисар Хаджиев посочи, че няма опасност от течове или пожари в засегнатите автомобили, тъй като екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград са извършили необходимите обезопасителни дейности.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Ст. ком. Николай Хаджиев, ОДМВР – Благоевград: 14 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница

14 души са пострадали, а един е загинал при тежката верижна катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Това каза на брифинг на мястото на инцидента старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Хаджиев посочи, че 10 от пострадалите са настанени в болницата в Сандански, един в Петрич и трима в Благоевград. „Загиналият е бил мъж на около 55 години, роден през 1964 година. Той е бил жител на област Благоевград“, каза още старши комисар Хаджиев. Той добави, че загиналият е бил извън автомобила си, като най-вероятно се е опитвал да сигнализира на останалите шофьори, че е станала катастрофа. По думите му мъжът е бил ударен от товарен автомобил. Директорът на Областна дирекция на МВР – Благоевград отбеляза, че три от лицата са в по-тежко състояние. „Единият от тях е настанен в болницата в Петрич, а другите - в Сандански, като към момента им се извършват операции“, подчерта старши комисар Хаджиев. Той допълни, че за момента няма други загинали.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Гъркиня е настанена в реанимацията на болницата в града, след като е пострадала при катастрофата на автомагистрала „Струма“

Гъркиня, пострадала при катастрофата на автомагистрала „Струма“ при село Дамяница е настанена в болницата в града. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. Той добави, че тя е настанена в реанимацията на лечебното заведение. Кметът опроверга появилата се в някои медии информация, че жената е загинала.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Ст. комисар Николай Хаджиев, ОДМВР - Благоевград: 12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“

12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Той уточни, че те са настанени в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград, но не е ясно какво точно е състоянието им.
По повод излязла информация в местни медии, че има втори загинал при катастрофата, ст. комисар Хаджиев заяви, че към момента няма такава официална информация. Говорителят на ОДМВР - Благоевград Йорданка Шаркова също посочи, че за момента няма данни за втори загинал.
Натали СТЕФАНОВА


Агенция „Фокус“
Тежки верижни катастрофи в страната (Справка Агенция "Фокус")

Тежка верижна катастрофа край село Дамяница блокира автомагистрала "Струма" във вторник сутринта. При инцидента има един загинал и десетки ранени. Според първоначалните данни причината за него е гъстата мъгла в района. По този повод Агенция "Фокус" припомня някои от тежките пътни инциденти в страната от последните години, в които са участвали по няколко превозни средства.

11 януари 2019 г.
5 автомобила се ударят във верижна катастрофа заради заледен път край Крън. Двама от шофьорите са ранени.

22 декември 2018 г.
Тежка верижна катастрофа на надлез между пазарджишките села Звъничево и Братаница. Има четирима загинали. Причината за инцидента е гъстата мъгла.

9 октомври 2018 г.
Верижна катастрофа на АМ „Тракия“ заради горящо сметище. В катастрофата участват 5 леки автомобила и камион. Има трима пострадали.

9 април 2018 г.
Верижни катастрофи на магистрала "Тракия". Първата е на 50-и километър, в която са се ударили 6 коли, а втората - на 45-и километър на изхода на Ихтиман. При нея има 2 жертви.

5 юли 2017 г.
Верижна катастрофа на АМ „Тракия“ в района на Ихтиман. Ударили да се около 40 автомобила, а над 20 души са ранени.

30 декември 2016 г.
Верижна катастрофа на АМ "Тракия" край Карнобат. В катастрофата участват около 20 автомобила. Причината за инцидента е заледеният път.

16 октомври 2016 г.
Тежка верижна катастрофа на пътя София-Варна, край Ябланица. В инцидента участват поне 5 автомобила. Има загинал.

6 юли 2013 г.
Тежка верижна катастрофа блокира главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Инцидентът става към 8 часа сутринта. При влизане в тунела лек автомобил предприел изпреварване и ударил странично двете коли пред него, след което се e забил челно в движещ се в насрещното платно миниван.

На 20 ноември 2007 г.
На автомагистрала „Тракия” на 74-ти километър в посока София, при верижна катастрофа между товарен автомобил, две леки коли и микробус, загиват двама души, а ранените са петима.


Агенция „Фокус“
Кирил Котев, кмет на Община Сандански: Около 10 са пострадалите във верижната катастрофа на АМ „Струма“

Около 10 са пострадалите във верижната катастрофа на АМ „Струма“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Кирил Котев, кмет на Община Сандански. Той уточни, че към момента не е ясно дали има хора с опасност за живота, но по-голямата част са с множество фрактури – счупени крайници, счупен таз и т.н. По думите му все още не е известен точният брой на катастрофиралите автомобили.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
АПИ: Затворена е АМ „Струма“ в двете посоки в участъка Ново Делчево - Сандански заради следствени действия

Ограничено е движението в двете посоки по АМ „Струма“ Кулата – София в участъка Ново Делчево - Сандански за извършване на процесуално-следствени действия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Обходният маршрут е от пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1.

Агенция „Фокус“
Един човек е загинал, а десетки са пострадали при тежка катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница (ОБЗОР I)

Един човек е загинал, а десетки други са пострадали при тежка катастрофа на автомагистрала „Струма“ край село Дамяница. Пътнотранспортното произшествие е станало малко след 08.00 часа тази сутрин. Според кмета на Община Сандански Кирил Котев между 20 – 25 автомобила са участвали в инцидента. Той добави, че причината за катастрофата е гъста мъгла. При катастрофата има един загинал. Кметът на село Дамяница Атанас Ангелов посочи, че загиналият е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП. По все още непотвърдена информация, човекът е бил блъснат от товарен автомобили. Ангелов добави, че много жители на село Дамяница са били на мястото на инцидента, за да окажат помощ на екипите при ваденето на пострадалите.
Директорът на Спешен център – Благоевград д-р Красимир Михайлов отбеляза, че на място са изпратени над 10 екипа от спешни медици, които оказват помощ на пострадалите. По думите му е поискана помощ и от Спешен център – Дупница. Той добави, че сред пострадалите има такива, които са в тежко състояние. Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград инж. Георги Пармаков всички пострадали вече са извадени от автомобилите. Той каза още, че хората се транспортират от редица линейки в санданската и петричката болница. Според инж. Пармаков всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари. Той подчерта, че на място има 4 пожарни екипа от Благоевград, Петрич и Сандански. По непотвърдена информация, загиналият е бил от санданското село Ново Делчево.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Атанас Ангелов, кмет на Дамяница: Загиналият при катастрофата на АМ „Струма“ е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП

Загиналият при верижната катастрофа на АМ „Струма“ е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на село Дамяница Атанас Ангелов. По думите му по все още непотвърдена информация, той е бил блъснат от товарен автомобили. „Много хора са пострадали. Катастрофата е с над 20 автомобила“, каза още Ангелов. Той добави, че много жители на село Дамяница са били на мястото на инцидента, за да окажат помощ на екипите при ваденето на пострадалите. „Почти всеки жител на населеното място има свой роднина или познат, който е участвал в катастрофата и затова всички отидохме на място и оказваме помощ“, допълни Ангелов.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: Движението по АМ „Струма“ между град Кресна и село Ново Делчево е затворено и в двете посоки заради верижната катастрофа

Движението по АМ „Струма“ в участъка между град Кресна и село Ново Делчево е затворено и в двете посоки. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. Шофьорите могат да използват алтернативен маршрут по главен път Е-79. На места има гъста мъгла, поради което ОДМВР - Благоевград апелира за повишено внимание и шофиране със съобразена с пътните условия скорост.

Агенция „Фокус“
Инж. Георги Пармаков, РДПБЗН - Благоевград: Всички пострадали при верижната катастрофа на АМ „Струма“ вече са извадени от автомобилите

Всички пострадали при верижната катастрофа на АМ „Струма“ вече са извадени от автомобилите. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пирин инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград. По думите му те се транспортират с линейки в болниците в Петрич и Сандански. Инж. Пармаков отбеляза, че към момента не е установен точният брой на автомобилите, както и на пострадалите. Според него става дума за между 20 и 25 автомобила. Той посочи, че всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари. По думите му на място има 4 пожарни екипа от Благоевград, Петрич и Сандански.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Красимир Михайлов, Спешен център – Благоевград: Няколко души са тежко пострадали при катастрофата на АМ „Струма“ край Дамяница, изпратили сме над 10 екипа

Изключително тежка е катастрофата на автомагистрала „Струма“ край Дамяница, все още не може да се каже точният брой на пострадалите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Красимир Михайлов, директор на Спешен център – Благоевград. По думите му на място са изпратени над 10 екипа от спешни медици, които оказват помощ на пострадалите. „Поискали сме помощ и от Спешен център – Дупница“, каза още д-р Михайлов. Той добави, че сред пострадалите има такива, които са в тежко състояние.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Кирил Котев, кмет на Сандански: Гъста мъгла е причината за верижната катастрофа на АМ „Струма“, пострадалите се извозват в болниците в Сандански и Петрич

Гъста мъгла е причината за верижната катастрофа на АМ „Струма“, пострадалите се извозват в болниците в Сандански и Петрич. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пирин кметът на Община Сандански Кирил Котев. По думите му видимостта в района е по-малко от 10 метра. Той посочи, че в катастрофата са участвали над 25 коли. Кирил Котев, отбеляза, че към момента има един загинал, а ваденето на пострадалите продължава.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: Един човек е загинал при верижната катастрофа на АМ „Струма“

Един човек е загинал при верижната катастрофа на АМ „Струма“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден малко след 8.00 часа. По първоначални данни на АМ „Струма“ в района между Сандански и с. Дамяница са се ударили над 20 автомобила поради гъста мъгла. Изпратени на място са екипи на полицията и Бърза помощ. Нанесени са материални щети. Към момента има един загинал. Извършва се оглед на място. Движението се отклонява през Ново Делчево. Работата продължава.

Агенция „Фокус“
АПИ: Обходният маршрут на АМ „Струма“ в участъка Ново Делчево - Сандански е през пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1

Обходният маршрут на АМ „Струма“ в участъка Ново Делчево - Сандански е през пътен възел „Ново Делчево" – Рибник – път I-1. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничено е движението при км 150 на АМ „Струма“ в посока София заради верижната катастрофа.

Агенция „Фокус“
Благоевград: Верижна катастрофа е станала на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница край Сандански

Верижна катастрофа е станала на автомагистрала „Струма“ в района на село Дамяница край Сандански. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пирин дежурният служител в Областно пътно управление-Благоевград. По думите му по първоначални данни става дума за катастрофа с участието на над 20 автомобила. Говорителят на Областна дирекция на МВР-Благоевград Йорданка Шаркова посочи, че полицейските екипи в момента пътуват към мястото на инцидента и все още не е ясно има ли пострадали и какви са причините за пътнотранспортното произшествие.
Натали СТЕФАНОВА