Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

България и Македония честват 147 години от рождението на Гоце Делчев

04 февруари 2019 | 13:25

Навършват се 147 години от рождението на Гоце Делчев - Апостола на свободата на българите от Македония и Одринско. Видният деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско, идеолог, стратег и организатор на ВМОРО е роден на 4 февруари 1872 г. в Кукуш. Завършва гимназия в Солун, след което става юнкер във Военното училище в София, откъдето е изключен заради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в гр. Банско. Става активен деец на ВМОРО от 1894 г., когато се свързва с Д. Груев, един от основателите на организацията. По примера на Левски налага идеята за вътрешна мрежа от революционни комитети, става инициатор за изграждане на четническия институт като въоръжена сила на ВМОРО. Делегат е на Солунския конгрес от 1896 г. Заедно с Г. Петров изработва програма и устав на организацията. Става член и задграничен представител на ВМРО и главен ревизор на четите. Привърженик е на въоръженото въстание като средство за постигане на целите, но се противопоставя на решенията на Солунския конгрес от 1903 г. за „повсеместно стратегическо въстание в Македония“. Заедно с Д. Груев успява да ограничи активните въстанически действия само на територията на Битолския и Одринския революционни окръзи. На 4 май 1903 г., на път за конгреса на Серския революционен окръг, загива в сражение с турски аскер.
По случай 147-годишнината от рождението на революционера министърът на културата Боил Банов заедно с македонския му колега Асаф Адеми, който пристига на посещение в България, поднесоха венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“. Малко по-късно министър-председателите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и министрите на културата на двете страни Боил Банов и Асаф Адеми присъстваха на концерт по случай 147-годишнината от рождението на Гоце Делчев, който се проведе в Културно-информационния център на Република Македония в София.


Агенция "Фокус"
Министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев присъстваха на концерт по случай 147-годишнината от рождението на Гоце Делчев

Министър-председателите на България и Република Македония Бойко Борисов и Зоран Заев и министрите на културата на двете страни Боил Банов и Асаф Адеми присъстваха на концерт по случай 147-годишнината от рождението на Гоце Делчев, който се проведе в Културно-информационния център на Република Македония в София. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В концерта посветен на годишнината от рожденеито на революционера, участваха изпълнителите на Сузане Браунщефер, Гьорги Георгиев - Антика, Десислава Тодорова и Георгиос Филаделфевс.
По-рано днес министрите на културата поднесоха венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“.

Агенция "Фокус"
Премиерът на Македония Зоран Заев: 670 млн. евро са предвидени за изграждането на железницата от Скопие до българската граница

670 млн. евро са предвидени за изграждането на железницата от Скопие до българската граница. Това каза министър-председателят на Македония Зоран Заев след среща с премиера Бойко Борисов в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние сме тук по повод от 147-годишнината от рождението на Гоце Делчев. И днес подписахме споразумение в областта на културата. Защото заедно можем да допринесем много за развитието на културата на двата народа“, заяви Заев.
Той посочи, че е щастлив, че днес са започнали разговори за нулеви митнически ставки между България и Македония. „През 2017 г., когато подписахме договора за добросъседство с България, търговията нараства със 7%. През 2018 г. беше вече 10%. И тя ще продължи да расте“, каза още македонският премиер. Той посочи, че се работи и по Коридор 8. „670 млн. евро са предвидени за изграждането на железницата от Скопие до българската граница“, обясни той и обясни, че вече се изгражда пътят от Куманово до българската граница.
Заев обясни, че паметникът на полк. Константин Каварналиев е готов. „Чакаме само да се транспортира от София в Македония, за да можем с премиера Борисов официално да го открием. Той стана прекрасен“, каза още той. „Приятелството ни никога не е било по-голямо и ще продължава да расте. Заедно създаваме инструмент за траен съюз между нашите две държави“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът на Македония Зоран Заев: България и Македония са пример за новата реалност на Балканите – два братски народа, които създадоха близко приятелство

България и Македония са пример за новата реалност на Балканите – два братски народа, които създадоха близко приятелство. Това каза министър-председателят на Македония Зоран Заев след среща с премиера Бойко Борисов в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Току-що завърши една близка и приятелска среща с моя добър приятел Бойко. Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите – два братски народа, които създадоха отношение на близко приятелство. Македония премина през сериозни политики. Преди няколко дни нашият парламент прие устава за промяната на името, а след това ратифицирахме и Преспанския договор. И изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за 21 век, не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава“, заяви Заев.
Той посочи, че Македония благодари на България за това, че държавата ѝ е помогнала да получи историческия шанс да стане 30-ият член на НАТО. „Ние се превърнахме в държава, в която има мир, сигурност и стабилност. И всички наши съседни държави ще имат интерес от това“, каза още Заев. Той посочи, че Македония ще има шанс още през юни да започне преговори за членство и в Европейския съюз. По думите му това е възможно, защото по време на европредседателството си България е поставила във фокуса на вниманието Западните Балкани.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави

С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с македонския му колега Зоран Заев в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес сме се събрали – така, както е по договор, да празнуваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не влияе – 147 години от рождението на Гоце Делчев“, заяви Борисов.
Той посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 – но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали – но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1 млрд. евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират“, каза още премиерът.
Борисов посочи, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света. „Това ще са 200 нови високотехнологични работни места, а това ще е огромен шанс за приятелите ни от Западните Балкани. Всички ние заедно ще го вървим тоя път, защото той е реален. И българският народ има голяма заслуга за това“, заяви той.
Министър-председателят посочи, че договорът за добросъседство с Македония ще бъде вграден в успеха на Македония. „Колкото и да не им се вярва на някои български граждани. Това толкова бързо ставаше, че чак не ми се вярва. Изведнъж с българското председателство всичко стана за шест месеца – дали е случайно? Зоран Заев знае какво съм направил с много колеги в Еворпа. И затова ще кажа голямо благодаря на цялата Европейска комисия и на лидерите на Европа, които не вярваха и ме съветваха да не избираме тази тема. Казаха: „Избери си една лесна тема, за да имаш успешно европредседателствто“. А ние освен че избрахме най-трудната, тя пак стана най-успешна. Така че не е свършило всичко, сега трябва да направим така с македонците, че чрез стокооборотите да се увеличават доходите“, заяви Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
България и Македония подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата

Министерството на културата на България и Министерството на културата на Македония подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2018 - 2021 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. От българска страна споразумението беше подписано от министъра на културата Боил Банов, а от македонска – от колегата му Асаф Адеми. На церемонията в Гранитната зала на Министерски съвет присъстваха и премиерите на двете държави – Бойко Борисов и Зоран Заев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Гоце Делчев е един от легендарните бойци, които са получили своя духовен паметник на почит и преклонение в съзнанието на поколения българи

Гоце Делчев е един от легендарните бойци, които са получили своя духовен паметник на почит и преклонение в съзнанието на поколения българи. Това каза столичният заместник-кмет по култура д-р Тодор Чобанов по време на церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гоце Делчев, но кой е Гоце Делчев? Пред нас се издига един най-достоен продължител на целите и идеалите и опита на поколения дейци, борци за национално освобождение от епохата на Възраждането. Още като ученик в Солунската мъжка гимназия заедно с Даме Груев създава таен революционен кръжок. По-късно активно участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и изработването на програмата и устава на Българските македоно-одрински революционни комитети“, добави Чобанов. По думите му от есента на 1896 г. като скромен учител в Банско изгражда широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони на Разложко и Горноджумайско и достига до Неврокопско. „Малцина са дейците, които са обиколили всеки кът от поробената българска земя в Османската империя, Гоце Делчев е един от тях. С тази си дейност той до днес силно ни напомня на Апостола на свободата Васил Левски“, каза още Чобанов.
Той посочи, че като него Гоце Делчев вярва в собствените сили на народа. Заместник-кметът по култура заяви, че през 1902 г. Гоце Делчев участва в изработването на нова програма и устав на организацията. „Тя вече си поставя за цел привличането и сплотяването на всички недоволни елементи в Македония и Одринско. Без разлика на вяра и народност и извоюване на пълна политическа автономия. Въпреки постигнатите успехи Гоце Делчев не е убеден, че организацията е готова да пристъпи към въоръжено въстание, поради което се противопоставя на решението на Солунския конгрес от 1903 г. за вдигане на въстание пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието, така също и договарят промяна на предвидената тактика, тъй като османската власт е все по-бдителна, а една нелегална държава в държавата има нужда и от добре обучена и боеспособна нелегална армия. Гоце Делчев като главен четнически инспектор основава четническия институт на ВМОРО, който впоследствие ще излъчи цяла плеада славни войводи за всички революционни окръзи на Македония и Одринско“, заяви още д-р Чобанов. Той припомни, че и през март 1903 г. четата на Гоце Делчев взривява моста на железопътната линия Солун – Одрин. „В началото на май същата година четата попада в обкръжение село Баница, Серско. Потерята блокира селото през нощта на 3 срещу 4 май по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката при село Баница завършва със смъртта на героя. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО. „15 часа“, спомня си Димо Хаджидимов, „турците не посмяха от куршумите да приближат нашите убити. 15 часа ние гледахме мъртвият Гоце, приведени сякаш върху гробът на Македония. 15 часа ни се късаха сърцата, защото осиротяваше цял един народ“. Чобанов изтъкна, че на Гоце Делчев са кръстени градове и села, върхове и местности и улици и площади.
По думите му, ако Левски е имал синове, те са щели да изглеждат като Гоце Делчев. „Човек – аутруистичен, отдаден на каузата на свободата. Човек, с огромен организаторски потенциал. Човек на делото, който както Левски учи да се уповаваме на собствените си сили и възможности“, допълни Чобанов. По думите му дължим голямо уважение на Гоце Делчев. „В началото на 20 век повежда българите от Македония и Одринско към свободата“, допълни заместник-кметът. „Малцина днес си дават сметка колко е било трудно в онези години, да се работи за свободата на бълагрите в Македония и Одринско. Той го е правил с достойнство и чест“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
София: България и Македония отбелязаха 147 години от рождениетo на Гоце Делчев

С тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев бяха отбелязани 147 години от рождението му, предаде репортер на Агенция "Фокус". На част от събитието бяха и представители на Националната гвардейска част.
На церемонията присъстваха министърът на културата на България Боил Банов и на Македония Асаф Адеми. Събитието уважи и зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов.
Гоце Делчев е виден деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско, идеолог, стратег и организатор на ВМОРО. Той е роден на 4 февруари 1872 г. в Кукуш. Завършва гимназия в Солун, след което става юнкер във Военното училище в София, откъдето е изключен заради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в гр. Банско. Става активен деец на ВМОРО от 1894 г., когато се свързва с Д. Груев, един от основателите на организацията. По примера на Левски налага идеята за вътрешна мрежа от революционни комитети, става инициатор за изграждане на четническия институт като въоръжена сила на ВМОРО.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
МКД (Македония): Представители на българското посолство не се появиха пред гроба на Гоце Делчев

Представители на посолството на България не са присъствали на церемонията по отбелязването на 147 г. от рождението на революционера Гоце Делчев, проведена на гроба му в Македония, съобщава скопското електронно издание МКД, като отбелязва, че това се случва на фона на разговорите на историци от двете страни за общата история, произтичащи от Договора за добросъседство и приятелство.
Делегациите на правителството на Република Македония и ВМРО-ДПМНЕ поставиха цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас" в Скопие. Очакваше се там да присъства и делегация на българското посолство в Македония, но това така и не се случи, коментира изданието.
Отбелязва се, че министър-председателят на Македония Зоран Заев е на посещение в България, където ще се срещне с колегата си Бойко Борисов. От правителствената пресслужба на Република Македония уточниха по-рано, че двамата лидери ще обсъдят развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в областта на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество. Заев ръководи делегация, в която са включени още министърът на културата Асаф Адеми, както и националният координатор по културата Робърт Алагжозовски.
Привежда се изявлението на ВМРО-ДПМНЕ по повод годишнината от рождението на революционера, в което се казва, че Делчев е посветил целия си живот на македонската революционна борба, нейната независимост и самоопределение, и на създаването на македонска независима държава.
Идеалите и усилията на великия визионер Гоце Делчев са наше общо задължение за единство и сплотеност в политическите предизвикателства, за искреното и максимално участие на всички обществени дейци и граждани, бе подчертано в съобщение от правителството на Република Македония.
Превод и редакция: Тереза Герова

Агенция "Фокус"
Никола Григоров, „Сите българи заедно“: За Гоце Делчев има много песни, но лошото е, че някои от тях са преиначени

За Гоце Делчев има създадени много песни, а тези, които са били за Левски, са по-скоро забравени. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Никола Григоров, автор на каузата „Сите българи заедно“, по повод 147-ата годишнина от рождението на революционера. По думите му има някои песни, които са били писани за Левски в Пиринския край, в Македония, но в момента не се знаят, защото не са популяризирани. „Надявам се, че в скоро време ние ще успеем да популяризираме една от тях. За Делчев наистина, както вече казахме, има много песни, но лошото е, че някои от тях са преиначени, видоизменени и от песни за Гоце стават общи за революционерите. Такава песен например наскоро намерих в сборника на Панчо Михайлов „Български народни песни от Македония“, в която се описва случаят с отвличането на бебе за откуп“, посочи Григоров.
Той добави, че в тази песен сега се пее за комити, като според Григоров умишлено е избегнато името на Гоце Делчев. „Смятам, че това се прави нарочно в Македония, за да се избегне българската връзка. Ние обаче смятаме да се опитаме в скоро време да възстановим и тази песен“, подчерта Никола Григоров. Той отбеляза, че са много заветите, които ни е оставил Гоце Делчев, но най-ценният от тях е точно това, което е общо между Левски и Делчев, а именно, че трябва да разчитаме на своите собствени сили. „В момента се намираме в същата ситуация – има много интереси срещу България и затова да ни няма на Балканският полуостров. Смятам, че е много важно в момента да не разчитаме на други сили, особено на комшиите, а само на себе си и своите възможности. Това за мен е един от най-важните завети“, заяви Григоров.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя в град Гоце Делчев бе отбелязана 147-та годишнина от рождението на патрона на града

С ритуал по полагане на венци и цветя в град Гоце Делчев бе отбелязана 147-та годишнина от рождението на патрона на града. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Даниела Крантева, експерт по връзки с обществеността към Община Гоце Делчев. Тя посочи, че на честванията са присъствали Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов, народният представител Богдан Боцев, представители на политически партии, патриотични организации, институции и на всички учебни заведения в града.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция "Фокус"
Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Гоце Делчев не успява да вземе участие в Илинденско-Преображенското въстание, тъй като е убит на 4 май от турски аскер

Гоце Делчев е един от организаторите на бомболеярната в село Сабляр, Кюстендилско, която започва ударно изработването на бомби за подготовка на въстание в Македония. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Елена Александрова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев. Тя обясни, че през 1903 година на Солунския конгрес, проведен в дните от 2 до 4 януари, когато се взима решението за въстание в Македония, Гоце Делчев, подобно на Дамян Груев и на много други изявени революциони дейци, не присъства.
„Въпреки това той приема идеята за въстанието, тъй като решението за него така или иначе вече е взето, а обстановката в Македония не е позволявала то да бъде отлагано. Гоце Делчев единствено успява да промени датата на въстанието, която се е предлагало да бъде през пролетта на същата година. Той заминава за Солун на среща с Даме Груев, където успяват да коригират датата и така тя става 2 август – Илинден“, каза още Александрова. Тя добави, че на връщане, при село Баница, Серско, малката чета с която се е движел Гоце Делчев, попада на засада от турски аскер. „След предателство Гоце Делчев намира там смъртта си и така за съжаление той не успява да участва в толкова дълго и трескаво подготвяното от него Илинденско-Преображенско въстание“, подчерта Александрова.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Доц. д-р Валентин Китанов, Югозападен университет „Неофит Рилски“: Гоце Делчев е българският революционер, който в най-голяма степен следва идеологията на Васил Левски

Гоце Делчев е българският революционер, който в най-голяма степен следва идеологията на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Валентин Китанов, ръководител на катедра „История“ и преподавател по История в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По думите му Гоце Делчев е една от емблематичните фигури на национално-освободителното движение в Македония и Одринска Тракия в края на 19-и и началото на 20-и век. Според доц. Китанов големият български революционер има огромни заслуги за изграждането на ВМОРО като една стройна, дисциплинирана структура, която може да постигне целите, които си е поставила - Освобождението на българите от османска власт и тяхното евентуално присъединяване към България. „Гоце Делчев е българският революционер, който в най-голяма степен, подобно на всички останали лидери на ВМОРО, следва принципите на организационната дейност, на революционния терор, на идеологията на Васил Левски“, каза още доц. Китанов. Той добави, че Гоце Делчев е човекът, който има огромни заслуги за изграждането на четническия институт, на тайната поща, на тайната полиция на ВМОРО. „Това според мен е съвсем естествено, тъй като изграждането на ВМОРО и нейната дейност като революционно-освободителна организация става в един период, когато в България се създава и представата за Левски като революционер от общо национален мащаб“, подчерта доц. Китанов.
Според него не трябва да забравяме, че Захари Стоянов пише биографията на Васил Левски през 1883 година. „Това е една книга, която изиграва важна роля в идеологическата подготовка на българските революционери в Македония и Одринска Тракия, така че по един неведом начин и път създаването на Левски като важна фигура в историческия пантеон на българската история върви редом с неговото възприемане като такъв и опитите на революционерите в Македония и Одринска Тракия да подражават на неговото дело“, заяви доц. Китанов.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Пламен Павлов: Личността на Гоце Делчев може само да обединява българския и македонския народ и е кощунство, ако с непочтени средства се правят опити за разединяване

Личността на Гоце Делчев може само да обединява българския и македонския народ и е кощунство, ако с непочтени средства се правят опити за разединяване. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев.
На въпрос дали днес Гоце Делчев обединява или разединява България и Македония, проф. Павлов отговор, че засега личността му обединява хората. „Става въпрос за хората, които имат съвест, които имат знания, които имат честност и почтеност. Опити за разделение може да правят само хора, които служат на чужди цели и са с нечистоплътни интереси. Още по-жалкото е, че това продължава да се прави в определени кръгове в Македония, включително и научни“, заяви той.
Историкът посочи, че обективният поглед върху живота и делото на Гоце Делчев показва, че това е личност, която може само да обединява двата народа. „И е кощунство и грехота, ако с непочтени средства се прави опит тя да ни разединява. И това е едно от предложенията на двустранната българо-македонска комисия – нашите колеги от българската част на комисията работят именно да има общи празници, заедно да се чества в двете страни паметта на герои като Гоце Делчев. Дай Боже, и от другата страна най-накрая да настъпи отрезвяване, здрав разум и отказ от основните мантри на македонизма, създаден като доктрина именно против делото на Гоце Делчев от враждебни сили“, каза още проф. Павлов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Иванка Делева, Регионален исторически музей – Бургас: Гоце Делчев е роден в град Кукуш, Османска империя, но винаги и навсякъде той е пишел, че е българин

Гоце Делчев е роден в град Кукуш, Османска империя, но винаги и навсякъде той е пишел, че е българин. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Иванка Делева, уредник в Регионален исторически музей – Бургас по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев. По думите й семейството му е българско и самият той е закърмен с български традиции. Завършва българската гимназия в Солун, а след това военното училище в София. „Това, което е много важно да се знае е, че когато се включва в създадената македоно-одринската организация, той не дели хората в отделните области Македония, Тракия, Одринско, за него всички са заслужили да се включат в организацията, за да бъдат свободни, защото всички са българи и за всички проблемите са еднакви“, добави Делева.
По думите й през 1896 година участва задно с Даме Груев и Гьорче Петров в Солунския конгрес и тогава организацията е преструктурирана и вече се нарича Български Македоно-одрински революционни комитети, като идеята е народът да бъде предварително организиран с комитети и с канали, така както Левски е създал Вътрешна революционна организация, за да може цялостно хората да са подготвени. Делева допълни, че Гоце Делчев прави много обиколки из Македония, из Родопите, Тракия и Одринско, а през 1900 година идва и в Бургас и отсяда в Минковия хан на хъшовете и революционерите. В Бургас Гоце Делчев се запознава с Михаил Герджиков и го прави ръководител на въстанието в Одринско. Гоце Делчев е убит при сражения в село Баница. Поради уважението, което има турския главнокомандващ към личността на Гоце Делчев, останките му, както и останките на четниците му не се поругават, а са погребани в общ гроб в селото. Иванка Делева каза още, че днес останките на Гоце Делчев се намират в църквата „Св. Спас“ в Скопие.
Мария КУРТЕВА

Агенция "Фокус"
Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Пътят на Гоце Делчев като революционер до голяма степен е предопределен още докато е ученик в Солунската българска мъжка гимназия

Пътят на Гоце Делчев като революционер до голяма степен е предопределен още докато е ученик в Солунската българска мъжка гимназия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград Елена Александрова по повод 147-ата годишнина от рождението на българския революционер. Тя обясни, че в учебното заведение Делчев взема участие в революционния кръжок, а след като председателя на кръжока Борис Сарафов завършва училище и напуска гимназията, Гоце поема неговите функции. Александрова отбеляза, че също така Делчев участва в Младежка революционна дружина в София, която пък издава и има специален орган „Лоза“, в който са прокламирали идеите за революционна обстановка и ситуация в Македония, за нейното освобождаване от Османска власт. По отношение ранните години на революционера Александрова заяви, че Гоце Делчев е роден в град Кукуш в многодетното семейството на Никола Делчев.
„Той е първородния син. Преди него в семейството има две дъщери, но раждането на Гоце Делчев се е приело с особена радост, защото той е първородната мъжка рожба. След него се раждат още трима сина – Мицо, Милан и Христо и още няколко дъщери. Гоце Делчев учи в родния си град, а след това продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия и намеренията на баща му са били да го направи търговец, за да продължи семейната традиция, но по настояване на други интелигентни българи от Кукуш самия Никола Делчев осъзнава идеята, че момчето трябва да продължава да се развива, тъй като той е бил изключително добър и буден младеж“, заяви Александрова. Тя добави, че след Солунската гимназия е приет във Висшето военно училище в София, но не успява да продължи военната си кариера, тъй като през 1894 година, когато е въдворен в 22-ри Тракийски полк, който е бил на гарнизон в Пазарджик е убит министър-председателят Стефан Стамболов. „След това започват масови обиски и в квартирата на Гоце Делчев е открита революционна литература, което веднага сигнализира властите и той е отстранен от военна служба и изключен от военното училище“, допълни Александрова. По-късно с писмо и предложение от Екзархията, Гоце Делчев е назначен първоначално като учител в Щип през 1894 година, където през това време е и Дамян Груев. Именно по това време започва и тяхната много близка дружба.
„Учителските години на Гоце Делчев продължават след 1894 година в Пиринския край. След една афера, след едно предателство в Щип, той е уволнен от Османските власти и му е забранено да преподава в този край на Македония. Тогава по настояване на Екзарха и по негово собствено той идва в Пиринско като учител в Банско, но основната му идея е била да създава комитети. Именно от Гоце Делчев са създадени революционните комитети първо в Банско, в дома на Димитър Тодев, в Разлог, в Белица, в Горна Джумая и селата около града ни“, заяви Александрова. Тя отбеляза, че учителстването му в Банско всъщност е последното за него като екзархийски учител, защото оттук насетне Гоце Делчев изцяло се отдава на революционната идея.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Никола Григоров, „Сите българи заедно“: Гоце Делчев е Апостолът на свободата за българите от Македония и Одринско, а делото му го е сродило с друг велик българин – Васил Левски

Гоце Делчев е Апостолът на свободата за българите от Македония и Одринско, а делото му го е сродило с друг велик българин – Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Никола Григоров, автор на каузата „Сите българи заедно“ по повод 147-ата годишнина от рождението на революционера. По думите му Гоце Делчев е един от най-великите българи в края на XIX и началото на XX век. „Българин от поробена Македония, който след разделянето на България по силата на Берлинският договор и оставането на Македония в пределите на османската империя, тръгва на въоръжена борба с цел освобождение на българите от Македония и Одринско. Така че, за мен той е апостолът на свободата на българите от тези географски ширини“, каза още Григоров. Той добави, че има голяма връзка между Васил Левски и Гоце Делчев, която не се изразява само в това, че и двамата с били наричани апостоли на свободата. „И двамата са се борили за нашата свобода. Освен това те са казвали, че трябва да разчитаме на собствените си сили. Тоест, и двамата са били привърженици на идеята за организация на българите – единият в цялата страна, а другият - в Македония и Одринско. Знаете, че Левски е работил навсякъде, включително и в Македония, като той е казвал, че българите от всякъде – Мизия, Тракия и Македония, да се вдигнат на борба“, подчерта Григоров.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: 147 години от рождението на Гоце Делчев бяха отбелязани в града

С поднасяне на цветя и венци пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград бяха отбелязани 147 години от рождението на революционера, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Тържествената церемония започна с изпълнение на химна на Република България, след което пред жителите и гостите на областния център бяха припомнени факти от биографията на националния герой. Сред официалните гости на събитието бяха областният управител Бисер Михайлов и заместник областният управител Иван Стоянов, заместник-кметът на Община Благоевград Иво Николов, представители на политически партии, културни институции като Регионален исторически музей – Благоевград и Регионална библиотека „Димитър Талев“, преподаватели и студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“, както и десетки граждани.
„Фокус“ припомня:
Георги Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония. Използва псевдоними като Ахил, Миндизот. Гоце Делчев е роден в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви, като неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са революционери от ВМОРО. Завършва българско униатско начално училище, а след това българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. По-късно учи във Военното училище в София, откъдето е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония като се превръща в един от най-големите герои за Пиринска Македония.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Иванка Делева, Регионален исторически музей – Бургас: Гоце Делчев живее само 31 години, но умира в името на свободата на България

Гоце Делчев живее само 31 години, но умира в името на свободата на България. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Иванка Делева, уредник в Регионален исторически музей – Бургас по повод 147 г. от рождението на Гоце Делчев. „Когато говорим за дейците, свързани с освобождението на България, прави впечатление, че повечето от участниците и ръководителите са млади, като това потвърждава и личността на Гоце Делчев“, добави Делева. По думите й краткият, но смислен живот на всички дейци за свободата на България за днешните представи е нещо наистина невероятно.
„Наистина е достойно за възхищение и преклонение, че тези млади хора успяват толкова бързо да съзреят и да осмислят живота си много повече, отколкото много дълголетници. Делева заяви, че за Гоце Делчев са издадени много книги и друга литература. „Той още приживе е бил много уважаван и обичан от хората, и в Македония, и в Одринско, във всички поробени краища на България“, посочи Делева. Тя отбеляза, че Гоце Делчев е имал голям авторитет, а някои хора са го сравнявали дори с Васил Левски. Тя допълни, че той е бил истински водач на революционната организация - човек, на когото може да се разчита, който е преценявал много добре ситуациите и е умеел да работи с хора, което го е издигнало на нивото да бъде всепризнат лидер. Делева заяви, че хората са се възхищавали и са се опиянявали от сладкодумството му и от неговия благ характер, а животът му за всички е бил като пример за живот на революционер.
Мария КУРТЕВА

Агенция "Фокус"
Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: И до днес Гоце Делчев е част от паметта на българите от Пиринския край

И до днес Гоце Делчев е част от споменната традиция и паметта на българите от Пиринския край. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград Елена Александрова по повод 147-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата на българите от Македония и Одринско. Тя добави, че за населението в региона Гоце Делчев е толкова важен, колкото и Васил Левски в българските земи преди освобождението през 1878 година.
„Гоце Делчев е бил главният ревизор и идеолог на четническия институт. Той създава революционните комитети в Македония. Подобно на Левски, Делчев обикаля всяка част от Македония и агитира, създава революционни комитети и организационно-агитационните чети“, отбеляза Елена Александрова. Тя допълни, че Гоце Делчев не участва в учредяването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1893 година, но се включва непосредствено след това в нея и заедно с Гьорче Петров през 1896 година на Солунския конгрес разработва първия устав и правилник на организацията. „От 1897 година пък е задграничен представител на организацията в Княжеството, отново с Гьорче Петров“, добави Александрова.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Пламен Павлов: Основният завет на Гоце Делчев е, че всички сме българи, независимо от гигантското фалшифициране на целия му живот, което прави пропагандата в Македония

Основният завет на Гоце Делчев е, че всички сме българи, независимо от гигантското фалшифициране на целия му живот, което прави пропагандата в Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев.
„Гоце Делчев се откроява изключително ярко в българската история, той си е герой още приживе. Загива на 31 години без да е реализирал най-големите си планове. В боя при село Баница той в най-голяма степен става жертва на нелепи обстоятелства, но остава изключително ярки следи в съзнанието на целия български народ както в поробените земи, така и на всички българи. И нека да не забравяме, че първият му биограф е не кой да е, а Пейо Яворов – големият български поет, революционер и негов духовен събрат“, заяви проф. Павлов.
Историкът посочи, че има много запазени спомени на Гоце Делчев, както и запазена много сериозна народна памет за него. „Той се казва Георги Николов Делчев по кръщелно свидетелство и е родом от Кукуш. Роден е в семейство със здрави български традиции, неговите братя също са били членове на организацията и въобще цялата му фамилия е привързана към освободителната борба на поробените българи. Той остава като много ярка фигура и това създава почва за спекулации за пренасянето на костите му, дадени по време на комунистическия режим на македонистката власт в Скопие по един безобразен начин. Но неговите завети са, че ние сме българи – това той го казва не веднъж. И затова Лазар Колишевски – един от ръководителите на вече комунистическа Македония, е много резервиран към Гоце Делчев. И независимо от гигантското фалшифициране на целия му живот и дело, което прави пропагандата в Македония, няма как да се избяга от това, че в неговите изявления и в документите, свързани с него, се говори за българи, или за македонски българи, или за българи от Македония. Никъде не се говори за някакъв самостоятелен македонски народ, камо ли пък за народ, който е в конфликт с България, както много често се опитват да се представят нещата. Така че неговият най-известен завет и най-сакрално послание, което той е оставил, е да бъдем единни, да бъдем българи. Гоце Делчев има много крилати мисли от писма до свои съмишленици – те са достатъчно известни, за да ги цитирам в момента. Но дълбокото българско съдържание на целия му живот и дело е неоспоримо“, обясни проф. Павлов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Пламен Павлов: Гоце Делчев е един от най-тачените български национални герои и няма никакво съмнение в неговото българско самосъзнание

Гоце Делчев е един от най-тачените български национални герои и няма никакво съмнение в неговото българско самосъзнание. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 147 години от рождението на Гоце Делчев.
„Гоце Делчев е един от най-видните български революционери и борци за поробените български земи в Македония и Одринско. Така че той с право е съпоставян с Васил Левски и с други големи фигури от нашето национално освободително движение“, заяви проф. Павлов и посочи, че Гоце Делчев е едно от най-ярките потвърждения на живата връзка между борбата на българите в Македония, Одринско и Родопите за освобождение и съединение със свободната вече българска държава.
„Навремето проф. Светлозар Елдъров обърна внимание, че от набор 1872 г. – годината, в която е роден Гоце Делчев, има редица видни дейци на национално освободителното движение в Македония и Одринско и това се дължи на факта, че тези хора са родени преди създаването на свободната българска държава, но израстват като деца и юноши във време, в което вече има свободна България. Те са възпитавани в семейна среда, в училище, в своето собствено общуване помежду си като синове на поробен народ, който обаче има свободна държава. Така че за тях примерът на свободните български земи, на съединението на Източна Румелия с Княжество България е едно ръководно начало“, каза още проф. Павлов и уточни, че в това отношение не бива да се спекулира.
„Интерпретациите, правени в Скопие в миналото и днес, много често се опитват да представят Гоце Делчев като борец за някаква самостоятелна македонска държава и като човек, който има само формални и обтегнати отношения с българското правителство и с българската държавна власт. Факт е обаче, че тези тактически прийоми, които са предлагани от Делчев и от други революционери за автономия и за балканска федерация, са част от широк инструментариум за постигане на свободата на поробените българи. Но в крайна сметка голямата цел е българският народ да постигне своето национално обединение и това е показано в редица документи, в писма на Гоце Делчев, в негови изказвания. Още повече, че няма никакво съмнение в неговото българско самосъзнание“, заяви проф. Павлов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя в града ще бъдат отбелязани 147 години от рождението на Гоце Делчев

В понеделник Македония отбелязва 147 години от раждането на Гоце Делчев, който, както пише електронното издание на вестник „Нова Македония“, „преди повече от един век разбра света като поле за културна надпревара на народите“.
По този повод множество делегации ще положат цвете на гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.
Както отбелязва изданието, Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш, в семейството на Султана и Никола. Учил е в гимназия в Солун и във Военната академия в София. След това е учител в Щип, а като член на Централния комитет на ВМОРО (Вътрешната македоно-одринска революционна организация) работи за създаване на мрежа от бази, комитети и чети на Организацията.
„Нова Македония“ посочва още, че той е участвал в Солунския конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година е задграничен представител на ВМРО в София. На 4 май 1903 е убит от турската армия в село Баница*, на път към Сяр.
Саркофагът с тленните останки на Гоце Делчев се намира в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие от 1946 година*.
Агенция „Фокус“ припомня:
*През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун – Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
* След като на потерята е забранено от Тефиков да се гаврят с труповете им, тленните останки на Делчев и Димитър Гущанов за кратко са изпратени в Сяр и разпознати от местната власт. След това те са погребани в общ гроб в село Баница. Междувременно, през Междусъюзническата война от 1913 година родния град на Гоце Делчев Кукуш и лобното му място – Баница, са опожарени от гръцката армия, а населението им е прогонено в България. Костите на Гоце Делчев са пренесени по време на Първата световна война в България от Михаил Чаков, като първоначално са в Ксанти, после в Пловдив, а накрая са транспортирани в София. До 1946 година те се пазят в урна от „Илинденската организация“.
По време на Втората световна война гробът на Гоце Делчев, който тогава попада на територията на Царство България, е възстановен. На 3 май 1943 г., върху общ гроб в покрайнините на село Баница видни общественици, заедно със сестрите на Гоце – Руша, Велика и Елена, както и техните потомци, поставят бяла мраморна плоча с надпис: „В памет на падналите бойци в с. Баница на 4 май 1903 г. за обединението на Македония към майката родина-България и за вечен спомен на поколенията: Гоце Делчев от гр. Кукуш, апостол и войвода; Димитър Гущанов от с. Крушово, войвода; Стефан Духов от с. Търлис, четник; Стоян Захариев от с. Баница, революционер; Димитър Палянков от с. Броди, революционер. Заветът им бе – Свобода или смърт!“. След Деветосептемврийския преврат от 1944 година България сменя политиката си по македонския въпрос и под натиск от ФНР Югославия и директно на СССР, БРП (к) предава костите на Гоце Делчев на Скопие по време на започналата Културна автономия на Пиринска Македония. Въпреки че първоначално премиерът Лазар Колишевски обявява Гоце Делчев за „...един българин без значение за освободителните борби“, костите са приети в Народна република Македония и са препогребани в каменен саркофаг в църквата „Свети Спас, където са и днес.“
След 1948 година България постепенно започва да се връща към старата си теза, че македонците са българи, но в Югославия историографията вече приема Гоце Делчев за македонски национален герой, като същевременно в Скопие се внушава, че Гоце Делчев е убит не без политическата намеса на България.
Превод и редакция: Иван Христов

Агенция "Фокус"
Благоевград: С ритуал по полагане на венци и цветя в града ще бъдат отбелязани 147 години от рождението на Гоце Делчев

С ритуал по полагане на венци и цветя в града ще бъдат отбелязани 147 години от рождението на Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Церемонията ще се състои от 11.00 часа пред паметника на революционера на пл. „Македония“.

Агенция "Фокус"
Благоевград: Община Гоце Делчев ще отбележи 147-ата годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев

Общината ще отбележи 147-ата годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Даниела Крантева, експерт по връзки с обществеността към Общината. Годишнината ще бъде официално отбелязана с тържество, което ще започне в 12.00 часа пред паметника на революционера на централния площад в града. На церемонията ще присъстват ръководството на Община Гоце Делчев, представители на институции, неправителствени организации, политически партии и учебни заведения, които ще положат венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, в знак на почит и признателност за делото му.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
147 години Делчев продължава да пита помним ли, че сме българи?

Днес почитаме рождението на Апостола на свободата на българите от Македония и Одринско.
Красимир УЗУНОВ
Днес се навършват 147 години от рождението на Георги Делчев от Кукуш, известен в българската история като Гоце Делчев. Апостол и стратег на национално-освободителното движение на българите от Македония и Одринско, главен организатор на комитетската дейност и на въоръжената борба за свободата на българите, останали под властта на султана...
Юнкер, учител, комита, войвода...
Всичко това е Гоце Делчев.
Революционерът, израсъл с подвига на героите на априлското въстание, с разказите за Левски, Ботев, Раковски.
Революционерът, възкресил и повторил революционната организационна структура, изградена от Левски 30 години по-рано, в българските земи, върнати на Турция по силата на Берлинския конгрес.
Революционерът, който на практика доказа, че заедно с Левски принадлежат на един народ, на една национална идея, на един стремеж към национално освобождение и обединение.
И нито за момент не можем да си позволим да поставим под съмнение или дори да се замислим какъв по народност е бил Делчев, защото това означава да поставим под съмнение националната идентичност на всички дейци на българската национална революция, като се започне от Легията на Раковски и се премине през четническите борби, за да се стигне до революционната организация на Апостола на българската свобода Васил Левски.
Още повече, че философията, принципите и методите на революционната организация, изграждана от Делчев и Груев се стреми из основи да повтори вътрешната революционна организация Васил Левски.
Именно по тази причина Дамян Груев ще определи движещите мотиви така:
"...Ние смe българи и всякога работим и ще работим за обединението на българския народ. Мислехмe да създадем организация по образеца на революционната организация в България преди Освобождението, да действаме по примера на Ботев, Левски, Бенковски...”
А Делчев до края на живота си във всичко, свързано с България, ще се стреми да повтори делото безсмъртния Апостол
Сигурно защото и двамата, като истински българи - чеда на един и същ народ, са обречени докрай да служат на една национална кауза, на един и същ национален идеал, на една и съща национална философия..
Затова Левски, казва така: „Кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправиме и да си вървим едно, ако ще бъдем хора!”.
Близо тридесет години по-късно Делчев, ще допише същото изречение: „Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато сме си българи и всички страдаме от една обща болест. Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, нямаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани...”
В своята цялостна дейност той смята, че: „Освобождението на Македония лежи в вътрешното въстание. Който мисли другояче да се освободи Македония, той и себе си лъже, и другите.”
Левски също не разчита на външната помощ при освобождението на България и в писмо, изпратено до Филип Тотю в Одеса на 18 април 1871 г., пише следното "Брате, не отказваме помощта и от гявола (дявола), но имаме си свое предначертание."
Като в тези простички думи е скрита философията на българското възраждане: Преследване на свои цели, със собствени сили и средства, като се търси чуждата помощ, без да се изоставя нещо от предначертаното за постигане на единство. Единство национално, просветно и политическо.
В проектоустава на българската революционна организация през същата 1871 г. Левски ще напише, че свободата ще се постигне, като „с една обща революция ... се направи коренно преобразование на сегашната държавна деспото-тиранска система и ... се замени с демократическа република (народно управление)”
Затова днес трябва да помним, че Делчев повтаря в детайли не само организационната структура на Левски, но наследява и званието Апостол, заедно с юнашките песни, в които е възпято делото му.
Същият този мъдър народ, който нито за миг не се е замислял и не е поставял под съмнение дали е един и същ от Черно море до Охридското езеро.
Паралелите продължават и се налагат сами.
Левски се обучава на военно дело в Българската легия в Белград.
Гоце Делчев учи във Военното училище в София, където среща цяла плеада от поборници и мечтатели, офицери и юнкери, доктори и студенти, даскали и писатели, свещеници, занаятчии и работници, които приемат като свое верую свободата на поробените братя оттатък Рила и Пирин и нехаят за собствения си живот.
Левски е учител във Войнягово и в Еникьой, Тулчанско сред българите в Северна Добруджа...
Делчев е екзархийски учител в на българите в Щип...
Левски броди по Стара планина с чети...
Делчев води чети по македонските планини...
Затова всеки опит да се твърди или сами да се съгласяваме, че и други имат право над тези духовни исполини и над делото им, означава да се примирим със собственото си безродие.
Прекланяйки се пред подвига и саможертвата на Гоце Делчев, в деня на неговото рождение, ние ясно трябва да си даваме сметка на естеството на неговото човешко и обществено светоусещане.
Делчев е част от всенародния подем за освобождение и обединение, еманация на стремежа, ентусиазма и непоколебимия български дух.
Делчев е извикан от времето.
Делчев изгаря в пламъка на мечтата си.
Ето ви пример.
В първата биография на Делчев, написана от Пейо Яворов, по повод на детските му години, прекарани в Солунската българска мъжка гимназия, се казва така:
„През това време Гоце установява вече и свои възгледи, като намира в миналото богове, на които се кланя фанатично.
Еднъж, в пансиона, някой от учениците пуща една нецензурна острота за божествената святост на славянските първоучители. Гоце, "безбожник" вече, хваща тогова ученика за вратът, блъска главата му о стената, на която виси Кирил и Методиевото изображение, и вика побеснял: "Овча главо, помни, че пред ония, на които дължиш възможността да напишеш името си на човек, трябва да стоиш без шапка и когато ги псуваш".
И взима от главата му нахлупения фес и го хвърля през прозореца вън. Други път, в гимназията, друг някой ученик преповтаря за Левски твърде известните стари клеветничества.
Гоце, който всякога се отличаваше с извънредна търпимост към чуждите приказки, в случая, засегнат, види се, право в сърцето, изправя се настръхнал и крещи с протегнати ръце: "Аз бих желал да изтръгна гръцмула на една маймуна като тебе; аз бих желал да направя на сина това, което досега би трябвало сто пъти да бъде направено и на бащата; само баща, свирка на турците, ражда син, пищялка на калугерите..."
Ако продължим с друг цитат от предговора на същата биография ще намерим отговор на много от въпросите, които ни вълнуват и днес:
„Делото на Каравелова, Ботева и Левски, освобождението на целокупната българска родина чрез революция, беше осуетено, ако не случайно, поне твърде неочаквано. То се знае, апостолите на българската свобода не мислеха, че петвековния роб ще види боева сполука. Но те имаха пред вид сигурен политически успех.
Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление. Народът, изнесъл на плещите си трудната борба, горд в съзнанието на извършения подвиг, би знаел да цени благото на свободата. И нашето племе, свършило предварителната работа по формирането си като политическа единица, би се предало на тихо културно развитие като достоен член от семейството на културните човешки племена.
Обаче Русия, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, поиска да осъществи или поне в краен случай да приближи осъществяването на своите завоевателни намерения спрямо турското наследство. Тя обяви тъй наречената Освободителна война, която свърши с един съдбоносен за нас резултат - отечеството ни беше разкъсано на три части. И големия български въпрос остана да се развива при най-опаки условия, като се раздроби на сума по-малки въпроси, живи рани върху българския обществен организъм в цялост.”
В още един предговор, този път на малкото книжле на майор Стаматов „Спомени за Георги Делчев и Борис Дрангов”, издадено през 1935 г. в София, пише така:
„Той носеше гордо псевдонима Ахил, защото се нечовешка сила и мощ, работеше за изграждането на организацията, с която смяташе, чрез всеобща революция да извоюва свободата на поробените българи.”
На 4 май 1903 г., понеделник, жандармерийска част водена от юзбашията Тефик бей обкръжава съединените чети на войводите Гоце Делчев и Димитър Гущанов в село Баница, Серско.
Низамите били над 1000 на брой, а българите само двадесетина...
Делчев паднал убит още в началото на сражението.
Според оцелели четници последните му думи били „Удряйте, мамицата им, изядоха ме!”
Въпреки численото превъзходство на турците боя продължил през целия ден, а късно вечерта оцелелите комити се измъкнали.
Гърмежите секнали и над селото настъпила гробовна тишина.
Аскерът дълго не смеел да приближи до мъртвите комити.
Когато по-храбрите все пак се престрашили, командирът им Тефик бей разпознал трупа на мъртвия войвода, свой някогашен другар от Военното училище в София, турският офицер заплакал.
Заплакал, защото само единадесет години по-рано, през 1892 г. същият този Тефик бей, все още бил само юнкер Хюсеин Тефиков от софийското Военното училище и служил в един взвод с Георги Делчев и Борис Дрангов.
Легендата твърди, че Тефиков стрелял лошо и често се налагало Делчев и Дрангов да стрелят в неговата мишена, за да може и той да покрие нормативите за стрелба.
После подпоручик Тефиков завършил училището и избягал в Турция.
Бил помак от родопските села и затова го назначили в жандармерията в Драма. Станал Тефик бей. Израсъл до юзбашия.
Воювал и преследвал комитите и четите. Така се стигнало и до битката край село Баница...
Такава е историческата истина, към която ни води честването на поредната годишнина от рождението на Гоце Делчев - непокорният юнкер от Военното училище Георги Делчев, екзархийският учител, легендарният войвода, Апостолът на свободата на българите от Македония и Одринско...
Затова днешните достатъчно широки и по европейски скроени дрехи не трябва да ни заставят да забравяме и да се отказваме от историческата истина, от собствената ни памет и от устоите на които се гради настоящето ни.
В деня на рождението на Делчев, ние сме длъжни да си отговорим дали в собственото ни бездушно дребнотемие е останало поне малко местенце за България.
Защото Делчев и днес продължава да пита помним ли, че сме българи?

Агенция "Фокус"
Навършват се 147 години от рождението на Гоце Делчев - Апостола на свободата на българите от Македония и Одринско

Навършват се 147 години от рождението на Гоце Делчев - Апостола на свободата на българите от Македония и Одринско. Видният деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско, идеолог, стратег и организатор на ВМОРО е роден на 4 февруари 1872 г. в Кукуш. Завършва гимназия в Солун, след което става юнкер във Военното училище в София, откъдето е изключен заради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в гр. Банско. Става активен деец на ВМОРО от 1894 г., когато се свързва с Д. Груев, един от основателите на организацията. По примера на Левски налага идеята за вътрешна мрежа от революционни комитети, става инициатор за изграждане на четническия институт като въоръжена сила на ВМОРО. Делегат е на Солунския конгрес от 1896 г. Заедно с Г. Петров изработва програма и устав на организацията. Става член и задграничен представител на ВМРО и главен ревизор на четите. Привърженик е на въоръженото въстание като средство за постигане на целите, но се противопоставя на решенията на Солунския конгрес от 1903 г. за „повсеместно стратегическо въстание в Македония“. Заедно с Д. Груев успява да ограничи активните въстанически действия само на територията на Битолския и Одринския революционни окръзи. На 4 май 1903 г., на път за конгреса на Серския революционен окръг, загива в сражение с турски аскер.
По случай 147-годишнината от рождението на революционера министърът на културата Боил Банов заедно с македонския му колега Асаф Адеми, който пристига на посещение в България, ще поднесат венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“.
В Гоце Делчев годишнината от рождението на патрона на града ще бъде отбелязана с тържество, което започва в 12.00 часа пред паметника на революционера на централния площад. На церемонията ще присъства ръководството на Община Гоце Делчев, представители на институции, неправителствени организации и политически партии, учебни заведения, които ще положат венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, в знак на почит и признателност.

Агенция "Фокус"
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Република Македония Зоран Заев

Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с министър-председателя на Република Македония Зоран Заев, който е на посещение в София. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата ще обсъдят развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в сферата на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.
В делегацията на министър-председателя Зоран Заев ще бъде министърът на културата на Република Македония Асаф Адеми. Той заедно с българския си колега Боил Банов ще поднесат венец пред бюст-паметника на Гоце Делчев в столичния парк „Борисова градина“ по случай 147-годишнината от рождението на революционера.
По време на посещението министрите на културата на двете страни - Боил Банов и Асаф Адеми ще подпишат „Програма за сътрудничество в областта на културата” между България и Република Македония.