Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Премиерът призова политическата конфронтация да спре

03 февруари 2019 | 14:30

Премиерът Бойко Борисов направи първия си коментар по повод изнесените от БСП данни за нередности при строителството на „Ларгото“, които опозицията определи като аферата „Ало, Банов съм“. Пред журналисти в Стара Загора, където участва в откриването на цялостно реконструирания надлез над жп линията и бул. „Славянски“, Борисов призова политиците да си мерят повече думите. „Ако тази конфронтация не се спре, тя ще пречи на всеки един, който победи на изборите“, изтъкна министър-председателят. „Нашата политика винаги е била да показваме това, което сме направили“, заяви Бойко Борисов. „Оставям на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати - ние всички избори сме ги минали в такава ситуация. Плащат на 50 души, излизат, викат, но нека да покажат те какво са направили през годините“, посочи премиерът. „Когато работиш, някой все ще ти намери кусур - на другите оставям да критикуват, те няма какво покажат, че са направили“, коментира Борисов.
Говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева обяви, че няма съмнение, че записът с Боил Банов е автентичен. „Не допускам, че източникът ми е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават“, посочи тя. Йончева съобщи, че в понеделник официално сигналът ще бъде внесен в ОЛАФ и Специализираната прокуратура. „Ало, Банов съм" е продължение на „Ало, Ваньо”. Това е модел на управление. Няма чувство за справедливост в тази държава”, коментира Елена Йончева. Тя представи записа на 30 януари и твърди, че той уличава министъра на културата в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите й тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет - как да бъдат подправени документите. Йончева уточни, че разговорът от записа е направен от служител на министерството, който е присъствал на разговорите. След пресконференцията на БСП прокуратурата се самосезира.
В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ министър Боил Банов заяви, че за БСП не е важна истината, а това сглобената фалшива новина да се повтаря. „Не е важно, че е лъжлива. Не е важно, че е сапунено-оперетна. Не е важно и че това е партията с исторически най-големи прегрешения към свободата на медиите и към свободата изобщо“, подчерта министърът. Той обърна внимание, че е дал обяснения на прокуратурата и е предал всички документи. „Партийната пропаганда употреби за собствени цели културата. За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева“, коментира Банов. По думите му истината остава все по-сама и за това вина носим всички, а фалшивите новини и „алтернативните факти” вече ни давят.


Агенция „Фокус“
Сергей Станишев, ПЕС: Битката на ГЕРБ с Елена Йончева на тема корупция е обречена на загуба за тях

Битката на ГЕРБ с Елена Йончева на тема корупция е обречена на загуба за тях. Това заяви лидерът на ПЕС и евродепутат от левицата Сергей Станишев в предаването „120 минути“ по бТВ. „На последния Конгрес на БСП призовах да я подкрепят. Познавам Елена и знам що за човек е, сигурен съм, че съдът ще се произнесе справедливо по този въпрос“, коментира той. „Грешката на ГЕРБ е, че в продължение на 10 години водят битка с Елена Йончева на тема корупция, това е обречено на загуба за тях. Хората няма да им повярват”, посочи Станишев. Лидерът на европейските социалисти не отговори еднозначно дали иска да води листата на БСП за предстоящите евроизбори. Той допълни, че БСП при този вот постига по-слаби резултати от другите избори – местни и парламентарни. По думите му това означава, че не трябва да се създават вътрешнопартийни конфликти, а трябва да се изведе силна програма и листа, която ще убеди хората да ги подкрепят. „Аз съм водил много европейски кампании, знам къде са ни слабостите и затова казах на Конгреса на БСП, при това изравняване на силите между БСП и ГЕРБ, за да постигнем победа, трябва да знаем, че залогът е много по-голям от тези 17 човека, които ще бъдат избрани. Залогът е дали ще се отиде към предсрочни избори, какви ще бъдат нагласите за местните избори, това е тест. Оттам ще тръгнат много процеси. Ние не бива да излъчваме сигнали за спорове, всичко може да бъде направено умно, за да се мобилизират нашите избиратели”, обясни евродепутатът. Сергей Станишев заяви, че го тревожи за стила на правене на политика в България. „Трябва да има остри сблъсъци по политики, но чисто човешки е добре да се спазва добрият тон, защото нашата политика започва да прилича на кръчмарска разправия, което само може да отврати хората”, каза лидерът на европейските социалисти и допълни, че има за какво да се спори с ГЕРБ и ЕНП. Станишев допълни, че евроизборите не са атрактивни за българските избиратели и не само, но хората трябва да започнат да се интересуват повече от процесите в Европа. Той посочи, че партията на европейските социалисти ще се бори за въвеждане на регулации над големите корпорации. „Регулации трябва да има, това е огромно поле, в което се движат гигантски потоци от информация и никой не носи отговорност за истина, лъжа, дори в морален план. Регулация трябва да има при големите корпорации по отношение на данъчното облагане – европейските социалисти сме предложили да има т.н Данък ГАФ („Гугъл”, „Амазон”, „Фейсбук”), които плащат много по-ниски данъци, отколкото обикновена нормална фирма, използвайки вратичките в законодателството на държавно ниво”, каза той.

Агенция „Фокус“
Министър Боил Банов: За БСП не е важна истината, а това сглобената фалшива новина да се повтаря

За БСП не е важна истината, а това сглобената фалшива новина да се повтаря. Това написа министърът на културата Боил Банов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ във връзка с разпространения от депутата от БСП Елена Йончева аудио запис, чрез който левицата обвини културния министър Боил Банов за това, че е ощетил държавата с около 700 000 лв. „Всички документи са предадени на прокуратурата, дал съм обяснения и вярвам на институциите и компетентните органи. За съжаление, партийната пропаганда употреби за собствени цели културата. За съжаление, да бъде знаме на това прие да бъде някога уважаваната и харесвана журналистка г-жа Йончева“, пише още Банов. „За съжаление, истината остава все по-сама и за това вина носим всички. Фалшивите новини, „алтернативните факти” вече ни давят. Не съм професионален политик и може и да сгреша, но няма да коментирам всяко включване на БСП. Лъжите са много. За тях не е важна истината, а тази сглобена фалшива новина да се повтаря. Не е важно, че е лъжлива. Не е важно, че е сапунено-оперетна. Не е важно и че това е партията с исторически най-големи прегрешения към свободата на медиите и към свободата изобщо“, пише още министърът на културата.

Агенция „Фокус“
Христо Проданов, БСП: Предсрочните избори ще бъдат тази година и ще ги спечелим

В последните години живеем в перманентен скандал - излизаме от един и влизаме в друг. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. "Не опозицията вкарва държавата в тези скандали, а самите управляващи, на базата на корупционните схеми, които управляват държавата, довеждат до този сценарий, в който се намираме", добави той.
"Аферата "Ало, Банов съм" беше в следствие на това, че опозицията беше сезирана - целим да излезе наяве това, за което сме сезирани. Недопустимо е да бяхме замълчали по този въпрос, защото така бихме се превърнали в съучастници на случващото се в държавата", коментира народният представител. Той обясни, че хората, в отчаянието си и от липса на доверие към институциите, се обръщат към опозицията.
"От две години говорим за смяна на модела, по който се управлява България. Не е допустимо министърът, представителят на първия ешалон, да не е компетентен и да допуска да бъде рекетиран от втория ешалон, както той самият казва. Какъв министър си, и имаш ли претенции да управляваш цял сектор в държавата, след като не можеш да се справиш с един чиновник, който четири години те е рекетирал? Това не е сериозно за нас", категоричен бе Проданов. "Предсрочните парламентарни избори ще бъдат тази година и ще ги спечелим. Основната ни задача, която трябва да си поставим след това, е да се направи основен преглед на администрацията и в нея да останат хората, които са компетентни и от които държавата може да има полза", коментира Проданов. По думите му едно от основните престъпления на ГЕРБ е партизирането както на държавната, така и на общинската администрация.

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: „Ало, Банов“ е модел на управление

„Няма как да съберем всички сигнали за корупция по всички министерства, за да отстреляме целия кабинет - това го направихме с искането за вот на недоверие. Целта не е да отстреляме един или друг министър - целта е да покажем - каква е структурата на управление“. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в студиото на БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
По повод твърденията, че вече има дело по сигнала на БСП, Свиленски коментира: „Стана ясно, че се говори за два различни етапа на строителство - етап 2 и етап 3. По етап 3 наистина АДФИ е задължила министъра да заведе дело, но не защото той иска, а защото АДФИ са го задължили и са пратили същия доклад на прокуратурата. Тя работи по този доклад. Нашият сигнал обаче е за етап 2, където от Министерството на културата са спестили едни 700 хил. лева на фирмата-изпълнител". „Това е проблемът - тези хора на се изпратени в държавните институции, за да защитават интереса на фирмите, а за да защитават интереса на българските граждани. Това няма как да остане незабелязано - 700 хил. лева са едно голямо перо за бюджета. Проблемът обаче е, че това е модел на управление", коментира народният представител.
„Елена Йончева си изпълнява както професионалните задължения, така и обществените, като народен представител. Когато хората подават сигнал до различни органи и няма реакция, те пристъпват към предаване на данните на народните представители", каза той. „На конгреса на БСП ние защитихме всички български журналисти и правото им да вършат работата си свободно, без след това да им бъде оказван натиск", посочи Свиленски.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Когато работиш, някой все ще ти намери кусур - на другите оставям да критикуват, те няма какво покажат, че са направили

Когато работиш, някой все ще ти намери кусур - на другите оставям да критикуват, те няма какво покажат, че са направили. Това каза в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, който участва в церемонията по откриването на цялостно реконструирания надлез над жп линията и бул. „Славянски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Досега бях на Аязмото и мисля, че десетки и стотици хора там започнаха да се снимат. Направих една социология - нямаше нито един, който да каже, че не е прекрасно направено като парк. Новият парк - Артилерийски, също се прави, както бях поел ангажимент пред военните - дадох пари на Общината, за да направят там още един прекрасен парк за Стара Загора. 80 санирани блокове, училищата. Така, че това, което сме поели като ангажимент да изградим, ще го изпълним в пълния обем. На другите оставям да критикуват - те няма какво да покажат, че са направили. Когато работиш, някой все ще ти намери кусур.
Старозагорци ги питайте един по един по алеите, един нямаше да ви каже, че не му харесват“, каза още Бойко Борисов.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Моят призив към политиците е да си мерят повече думите

Моят призив към политиците е да си мерят повече думите, ако конфронтацията не се спре. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов при откриването на реновирания надлез на бул. „Патриарх Евтимий” в Стара Загора, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нашата политика винаги е била да показваме това, което сме направили. Вие, старозагорци помните мостът какъв беше, Аязмото помните как беше, новият парк знаете какво беше. 80 блокове виждате - саниран до саниран. Моят призив по принцип към политиците е, ако могат да си мерят всички повече думите. Ако тази конфронтация не се спре, тя ще пречи на всеки един, който победи на изборите. Така че аз не се вкарвам изобщо в тази тема. Хората очакват всеки ден да им се дават нови и нови неща, които да ползват - училища, детски градини, инфраструктура, култура и всичко останало. Оставям на другите - който иска да се заяжда, да прави компромати - ние всички избори сме ги минали в такава ситуация. Плащат на 50 души, излизат, викат, но нека да покажат те какво са направили през годините“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Агенция „Фокус“
Елена Йончева, БСП: Нямам съмнение, че записът с Боил Банов е автентичен, имаме защитен свидетел

Нямам съмнение, че записът е автентичен. Не допускам, че източникът ми на информация е подал грешна информация. Имаме и документи, които го потвърждават. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Елена Йончева за аудиозаписа, изнесен от БСП в сряда, станал известен като аферата „Ало, Банов съм” в предаването „Тази неделя” по бТВ. Според записа министърът на културата Боил Банов се е опитал да спести големи суми за неустойки на фирмата-изпълнител на проекта за реконструкция на столичното Ларго.
„Този запис е направен от човек, който е присъствал на тези разговори. Ние имаме защитен свидетел, има свещено право да не го разкриваме. Той ще даде показания. Аз няма да го издам. Прави се опит да се обсъжда личността на свидетеля. Свидетелят няма значение какъв е, единственото важно е истина ли е информацията, която се поднася. Ние сме провели много голяма работа с документи. Не може да ме е подвел, защото разполагаме с документи. В записа ние чуваме как г-н Банов говори, че трябва да се спре строителството по независими от строителя причини, за да не започне дело и да не бъдат взети тези 700 хил. лв.”, обясни Елена Йончева.
В понеделник официално сигналът ще бъде внесен в ОЛАФ и специализираната прокуратура, съобщи още Елена Йончева.
„Предоставих всички данни, които са ми известни в прокуратурата преди 2 дни. В понеделник внасяме в ОЛАФ и специализираната прокуратурата всички записи и данни”, уточни тя.
„Ало, Банов съм" е продължение на „Ало, Ваньо”. Това е модел на управление. Няма чувство за справедливост в тази държава”, добави Йончева.
„Записът, който трае 17 минути, показва не само няколко фрази, а дълъг разговор, в който се заявява, че трябва едни 700 000 хиляди лева да се спестят”, каза още тя.
Министерството на културата съди фирмата за нещо съвършено различно, посочи още Елена Йончева.
„Това, което говорят от Вежди Рашидов и Боил Банов, че Министерството на културата е започнало съдебен процес, става въпрос за друг период - това е след 20 януари 2016 г., след като изтича анексът на договора. Не е Министерството на културата инициатор на този съдебен процес срещу строителя. Говорим за фалшификация, става въпрос за истински разговор, това прокуратурата няма как да не докаже", каза още Йончева.
Не са водени разговори с мен да бъда водач на листата на БСП за евровота, съобщи Елена Йончева. „Смятам, че Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависи от мен. С него се чуваме по няколко пъти в годината и говорим предимно за децата”, допълни тя.