Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

България си върна вещи на княз Александър I Батенберг

29 януари 2019 | 14:21

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена. Пред журналисти след завръщането си от Виена министърът на културата Боил Банов заяви, че вещите имат изключителна културна стойност за страната ни. Предметите представляват най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление. Министър Банов отбеляза, че стойността на картината е 18 хил. евро, а цената на всеки от трите подноси варира от 5 000 до 5 500 евро. „Предметите са още в аукционната къща. Днес ще бъдат заплатени, ще изпратим реставратор, за да се опаковат сериозно и ще ги транспортираме до тук с охрана, защото са ни важни. Вероятно в рамките на петък ще се приберат”, обясни министър Банов.
Както „Фокус“ първа съобщи в сряда уникален портрет на княз Александър I Батенберг и дарове за встъпването му на българския престол бяха обявени за продан на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“.
Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена бе между 12 000 и 15 000 евро. Сред останалите ценни предмети е и овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена бе между 3000 и 4000 евро. В колекцията бе включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена бе между 600 и 1000 евро.На търг бе обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена бе между 200 и 400 евро.
Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.

Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: Портретът и предметите на княз Александър I Батенберг имат изключителна културна стойност, те са ценности на държавността

Портретът и предметите на княз Александър I Батенберг имат изключителна културна стойност, те са ценности на държавността. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов след завръщане от Виена, където е участвал в търг за закупуване на портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че 4-те предмета са закупени по предложение на Националния исторически музей. Според него за картината Националният исторически музей не е подходящо място, но е възможно подносите да останат там. "Това ще го преценят експертите, за мен беше важно да си ги докараме. Културната стойност е изключителна. Това са предмети на държавността, подносите, с които са го посрещали от Русе, Търговище, Ловеч. Изключително емоционално. Не мога да кажа, че картината като естетика на изкуството е уникално творение, но тя има мащабност и усещане за държавност заради рамката и герба отгоре“, обясни Банов. Министър Банов отбеляза, че е бил уведомен за търга преди около 10 дни. „Разговарях с премиера и министър Горанов и взехме това решение, че ще участваме без да го афишираме, за да не стане спекулативно. Всичко излиза около 80 хил. лв., можеше сега да се върнем и да сме дали половин милион лева“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: Откупеният портрет и ценните предмети на Александър I Батенберг вероятно ще бъдат транспортирани в България в петък, в присъствието на охрана

Откупеният портрет и ценните предмети на Александър I Батенберг ще бъдат транспортирани в България в петък, в присъствието на охрана. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Виена, където участва в търг за уникален портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предметите са още в аукционната къща. Днес ще бъдат заплатени, ще изпратим реставратор, за да се опаковат сериозно и ще ги транспортираме до тук с охрана, защото са ни важни. Вероятно в рамките на петък ще се приберат”, обясни министър Банов. Той отбеляза, че стойността на картината е 18 хил. евро, а цената на всеки от трите подноси варира от 5 000 до 5 500 евро. Министър Банов подчерта, че не знае кои са били останалите участници в търга, защото голяма част от частните колекционери работят с подставени лица. „Има хора, които просто говорят по телефон. Тя е една много сложна обстановка, доста интересна“, обясни той. „Аз бях вътре в търга, аз наддавах. Вероятно вътре са разбрали, но ние обявихме и пуснахме слух, че имаме малко пари и ще се явяваме символично. Това беше целта, за да не се вдига цената. Това си беше една сериозна надпревара. Участват хора с доста сериозен опит и един от основните проблеми при тези търгове е това, че когато се обяви, че ще участва държава, цената може да се надигне в пъти над нормалното“, допълни министърът на културата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов ще даде брифинг по повод откупуването на портрета и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг

Министърът на културата Боил Банов ще даде брифинг по повод откупуването на портрета и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Търгът, на който министър Банов присъства лично, бе организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена и се състоя в понеделник.
Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Конрад Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.
Очаква се брифингът да започне в 13.00 часа в Централното фоайе на Правителствена зала на летище "София".


Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: Откупихме портрета на княз Александър I Батенберг за 18 хил. евро, а трите подноса - за 5 хил. евро всеки

Откупихме портрета на княз Александър I Батенберг за 18 хил. евро, а трите подноса - за 5 хил. евро всеки. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на културата Боил Банов във връзка с откупуването от страна на българската държава на портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща във Виена. „Лично участвах. Изключителни неща придобихме. Всичко трябваше да бъде пазено в тайна, защото можеше да се окаже, че ако бяхме обявили, че държавата участва, цената да бъде двойна или тройна. Много голяма благодарност към премиера и министър Горанов за цялата акция. Стана нещо, което е много добро за поколение напред и е свързано в крайна сметка с чувството ни за духовност и сила“, обясни министър Банов. Попитан до къде е бил готов да стигне в наддаването, за да откупи скъпоценностите, той отговори: „Няма да кажа докъде бях готов, защото предполагам, че хипотетично е възможно да започнат да излизат и други неща с българската държава. Така, че ще запазя това в тайна, за да може и друг път като се явяваме да работим в рамките на нормални цени“, подчерта той. „Всичко е на реална цена. Изработените за посрещането на княз Александър I Батенберг три подноса от Берковица, Ловеч и Русе, от признателни български граждани и българската общност излязоха около 5 хил. евро всеки“, обясни министър Банов. „Картината, която е един огромен знак на държавността, мисля, че ще бъде гордост за всеки да я види и да знае, че България си я притежава, е 18 хил. евро“ уточни той. „Това не са малко пари, но те са абсолютно нормални за това, което се предлага. Не може да бъде оценявано с оглед на нашето минало, настояще и бъдеще. Цените можеха да бъдат тройни и четворни на тези, ако бяхме афиширали предварително, че държавата ще участва, защото държавата не може да си позволи да дойде и да загуби на търг такива ценности“, изтъкна министърът на културата. Банов изтъкна, че ценностите ще бъдат транспортирани в страната ни при специален режим. „Надявам се до петък да могат да влязат в България. Веднага ще помислим, как ще бъдат изложени първоначално. Експертите ще кажат, къде е най-добре“, обясни той. Попитан дали все пак организаторите на търга са разбрали, че българската държава в лицето на министъра на културата участват, той коментира: „Беше ясно, че участваме, но ние първо пуснахме информация, че ще участваме с пари, които са почти символични. Пуснахме я в последния момент, така че независимо, че сме били там да се знае, че сме с ограничени финанси. Стратегически с премиера и министър Горанов разработихме план, който проработи много сериозно. В тези търгове има елемент на надиграване“, допълни Банов.
Както „Фокус“ първа съобщи в сряда уникален портрет на княз Александър I Батенберг и дарове за встъпването му на българския престол бяха обявени за продан на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“.
Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена бе между 12 000 и 15 000 евро. Сред останалите ценни предмети е и овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена бе между 3000 и 4000 евро. В колекцията бе включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена бе между 600 и 1000 евро.На търг бе обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена бе между 200 и 400 евро.
Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.


Агенция "Фокус"
Българската държава откупи портретът и ценни предмети на княз Александър I Батенберг, обявени на търг във Виена

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, на което той присъства лично. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.
Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.
През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.
Както "Фокус" първа съобщи в сряда уникален портрет на княз Александър I Батенберг и дарове за встъпването му на българския престол бяха обявени за продан на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“.
Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена бе между 12 000 и 15 000 евро. Сред останалите ценни предмети е и овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена бе между 3000 и 4000 евро. В колекцията бе включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена бе между 600 и 1000 евро.
На търг бе обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена бе между 200 и 400 евро.
Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.


Агенция "Фокус"
Уникален портрет на княз Александър I Батенберг се продава на търг във Виена

Уникален портрет на княз Александър I Батенберг и дарове за встъпването му на българския престол се продават на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“. Както „Фокус“ първа съобщи портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена е между 12 000 и 15 000 евро.
В наддаването ще участват и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол. Сред тях е овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена е между 3000 и 4000 евро.
В колекцията е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.
В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена е между 600 и 1000 евро.
На търг е обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена е между 200 и 400 евро.
Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.


Агенция "Фокус"
Доц. д-р Бони Петрунова: Само частно лице може да участва в търга за портрета и подносите на Александър I Батенберг във Виена

Само частно лице може да се яви. Държавна структура по закон няма как да играе на такъв търг. Това каза за Агенция „Фокус“ доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, във връзка с информацията, че уникален портрет на княз Александър I Батенберг и други ценни предмети са обявени на търг във Виена. „Всъщност наш служител ги откри в сайта на въпросната аукционна къща и веднага уведомихме Министерството на културата, по-точно Инспектората към него, за да видим има ли някаква възможност да придобием тези предмети“, обясни доц. д-р Петрунова. „Лично аз, като директор на музея, се интересувам от три от предметите. Единият от тях е портретът на Александър I Батенберг с короната. Ние имаме такъв, има второ копие, което се намира в Националния музей, но този с короната, пластично изработена на рамката, е по-хубав“, отбеляза доц. д-р Петрунова, като допълни, че другите ценни вещи са двете табли, подарени на Александър I Батенберг от жители на Берковица и Русе. „Надписите са изписани с кирилица и това са много трогателни вещи. Самите предмети са сецесион, но имат повече емоционална стойност, доколкото показват, че това е първият княз на България, който е бил посрещнат с любов от хората след Освобождението. Това беше причината да информираме министерството, че тече такава акция“, обясни още директорът на музея. По думите й след техния сигнал Инспекторатът към Министерството на културата, е проверил всички юридически възможности за придобиване на реликвите. „Но нямаме право като предприятия с държавни бюджети да се явяваме на търгове. Ако се намери някой благороден българин, който иска тези предмети и би ги закупил за България, би било прекрасно“, заяви тя. „Те едва ли имат някаква много висока художествена стойност, нямат и световно-историческа стойност, тъй като малко хора знаят кой е Батенберг и какво значение има за историята“, отбеляза още доц. д-р Петрунова. По отношение на това как са се озовали тези предмети във Виена, тя поясни, че най-вероятно след абдикацията му по настояване на неговия чичо - руския император Александър II, княз Батенберг сам е изнесъл от страната част от личните си вещи.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция "Фокус"
Уникален портрет на княз Александър I Батенберг и княжески регалии са обявени на търг във Виена

Уникален портрет на княз Александър I Батенберг заедно с княжески регалии и дарове за встъпването му на българския престол се обявени на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“.
Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Той ще участва в търг на аукционната къща на 28 януари 2019 г. като началната му цена е между 12 000 и 15 000 евро.
В наддаването ще участват и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол. Сред тях е овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена е между 3000 и 4000 евро.
В колекцията е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.
В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена е между 600 и 1000 евро.
На търг е обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена е между 200 и 400 евро.
„Фокус“ припомня: Княз Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата.
Царски регалии, ордени и медали не се обявяват за първи път на аукцион. „Фокус“ ще потърси мнението на българските държавни институции за това дали и какви действия ще предприемат за придобиването на тези значими за историята ни предмети.
През 2017 г. унгарското правителство начело с Виктор Орбан купи на търг сребърно съкровище от римската ера, за което се смята, че е било изнесено контрабандно от страната през 80-те години на миналия век. Унгария плати общо 43 млн. евро за 14-те сребърни тави, купички и кани, както и медният котел, в който са били държани, известни като „съкровищата на Севсо”. Предметите датират от 4-ти век, когато западната Унгария е била част от Римската империя.