Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Пловдив е европейска столица на културата

12 януари 2019 | 07:49

Пловдив е Европейска столица на културата. Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 стана със спектакъла „Ние всички сме цветове“ на грандиозна 30-метрова кула в града. Отправна точка на шоуто бе разнообразието на Пловдив – град с 8 000-на история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. „Разнообразие“ и „Ние сме всички цветове“ бяха ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Концертът съчета традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии. В него взеха участие музикантът Теодосий Спасов, народната певица Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл „Тракия“, хористи от всички пловдивски хорове, ученици от спортното училище „Васил Левски“ и Национална гимназия за сценични и визуални изкуства, както и над 200 кукери от региона. Празникът завърши със светлинно шоу и заря. Десетки хиляди хора от страната и чужбина пристигнаха в Пловдив, за да гледат на живо откриващото събитие. Сред официалните му гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, еврокомисарят Мария Габриел, министърът на културата Боил Банов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и представители от италианския град Матера – „Европейска столица на културата 2019“, заедно с Пловдив.
Като част от събитията за деня бе открита уникална изложба, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. По време на нея председателят на парламента Цвета Караянчева отбеляза, че тази европейска инициатива дава възможност повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство и да прославим още повече България. Председателят на Народното събрание подчерта, че експозицията е и доказателство за това, че за изкуството няма граници. „Тази стена, на която бяхме съвременници, падна и направи така, че Източна Европа да тръгне по своя демократичен път“, добави още Цвета Караянчева. Председателят на парламента благодари на кмета Иван Тотев и на неговия екип за огромната работа, която са свършили, и пожела всички гости, които дойдат в Пловдив, да отнесат със себе си частица от града и частица от България.
Пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов отбеляза, че „Пловдив-Европейска столица на културата 2019“ е изключително добра реклама за страната ни. „Мога само да се гордея с това, което се случва. През последните няколко седмици, при разговори, които съм провел с чужди и наши партньори, всички питат само за Пловдив и казват, че ако идват до България, задължително ще посетят Пловдив. Това е невероятно“, коментира Цветан Цветанов.
Кметът на града Иван Тотев откри инициативата с думите: „Заедно е нашето мото. Заедно взехме съдбата в ръцете си. Пловдив е град, който се променя, ние участваме в промяната“. Той благодари на полвдивчани, защото те правят града и на хилядите доброволци от близо и далеч, които ще работят тази година в Пловдив заедно, обединени от Европейска столица на културата 2019.
Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за цялостната организация и постигнатия успех на екипа на кмета. "Съвсем заслужено Пловдив е първият български град, който е културна столица. Само тук можем да усетим едновременно духа и характера на Стария град, но и да усетим динамиката на новото време", каза Мария Габриел по време на откриването на Пловдив-Европейска столица на културата 2019. Поздравителни адреси бяха изпратени от президента Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов.
В рамките на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 са предвидени над 300 проекта и 500 събития.Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Пловдив ще покаже пред света непреходността на българското историческо наследство и богатството на нашите изкуства

Пловдив. За мен бе удоволствие да присъствам на церемонията за откриване домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019-а. Това е написала в официалната си страница във "Фейсбук" министърът на туризма Николина Ангелкова. "Първият български град, удостоен с тази титла, е и най-старият жив град в Европа. Той ще събере хиляди творци от страната и Стария континент за над 500 събития, фестивали, експозиции, концерти, за да покаже преo света непреходността на българското историческо наследство и богатството на нашите изкуства. Близо 2 млн. туристи се очаква да посетят града. На добър час!", допълва Ангелкова.

Агенция „Фокус“
Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за цялостната организация на Европейска столица на културата 2019 на екипа на кмета на Пловдив ИванТотев

Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за цялостната организация на Европейска столица на културата 2019 и постигнатия успех на екипа на кмета на Пловдив Иван Тотев, който е и председател на общинската фондация "Пловдив 2019", предаде репортер на Радио "Фокус-Пловдив. "Съвсем заслужено Пловдив е първият български град, който е културна столица. Само тук можем да усетим едновременно духа и характера на Стария град, но и да усетим динамиката на новото време", каза Мария Габриел по време на откриването на Пловдив-Европейска столица на културата 2019. Поздравителни адреси са изпратени от президента Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, представители от италианския град Матера – „Европейска столица на културата 2019“, заедно с Пловдив.
Мария РУСЕВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Хиляди хора са се събрали около грандиозната 30-метрова кула, за да участват в отриващото събитие на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Хиляди хора са се събрали около грандиозната 30-метрова кула, за да участват в отриващото събитие на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, което започва в този час, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Пръв думата взе кметът на Пловдив Иван Тотев. „Заедно е нашето мото. Заедно взехме съдбата в ръцете си. Пловдив е град, който се променя, ние участваме в промяната“, каза кметът. Той благодари на полвдивчани, защото те правят града и на хилядите доброволци от близо и далеч, които ще работят тази година в Пловдив заедно, обединени от Европейска столица на културата 2019.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Всеки турист, който стъпи на пловдивска земя, ще почувства красотата и духовността на Пловдив

Горди сме, че сме българи. Горди смe, че сме пловдивчани. Това каза пред журналисти Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, която присъства на откриването на изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“ в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. "Всеки един турист, който стъпи на българска и пловдивска земя, ще почувства красотата на Пловдив, ще почувства духовността, която Пловдив съдържа в себе си", каза Караянчева. Тя добави, че държавата е готова да помага на града и има отношение към него като древен град - като град, за който може да се каже, че е втора столица на България, а сега и столица на културата на България и Европа. "Ние, като парламент, ще помагаме законодателно, ако е необходимо", каза още Караянчева.
Мария РУСЕВА

Агенция „Фокус“
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на откриването на изложба, посветена на Берлинската стена

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на откриването на изложбата на открито „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“ в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Това е единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена. Събитието е част от програмата, посветена на откриването на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.
Сред присъстващите на събитието бяха посланиците на Франция и на Германия Н. Пр. Ерик Льобедел и Н. Пр. Херберт Салбер, председателят на ЕНП – Жени Дорис Пак, кметът на Пловдив Иван Тотев, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, народни представители от ГЕРБ, много жители и гости на града. На откриването на изложбата на площад „Римски стадион“ беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
„Никога повече стени, никога повече разделение. Всеки, който зове към омраза, трябва да знае, че тя няма място в днешния свят“, заяви Цветанов.
„Берлинската стена, която ни разделяше, вече е минало. Тази изложба показва, че никой не може да ни разделя, а изкуството е това, което може да ни събере“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева
В приветствието си кметът на града Иван Тотев подчерта, че Пловдив е първият град, който отбелязва 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Един от 30-те оригинални фрагмента завинаги ще остане в града под тепетата.
Колекцията е създадена от известният френски куратор Силвестър Верже, който също присъства на откриването в Пловдив. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането ѝ през 1989 г.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Движението в града е затруднено, засилено е полицейското присъствие

До приключване на съпътстващите официалното откриване на „Пловдив – Европейската столица на културата 2019“ събития, в града е въведена временна организация на движение на автомобили, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Забранено е преминаването по цялото протежение на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бул. „Шести септември”, както и паркирането по улиците „Иван Вазов”, „Цар Асен”, „Д-р Г. М. Димитров” и „Крали Марко”. За улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги – при Колодрума, Стадион „Пловдив“ и Международния панаир, към които водачите биват насочвани от полицейски служители. Полицейското присъствие в града е засилено, като се извършват проверки на шофьорите на всички възлови кръстовища, а също и по улиците, водещи към центъра на Пловдив. Трафикът на територията на града е изключително интензивен, затруднения в движението се очакват до полунощ.
Към момента трафикът на територията на Пловдивска област също е натоварен, по информация от Областното пътно управление. По-засилено автомобилно движение се отчита в участъка на автомагистрала „Тракия“ в областта и по пътищата Пловдив-Карлово и Пловдив-Пазарджик. Пътните настилки са предимно сухи, а в планинските райони те са обработени срещу заледяване и са нормално проходими. Опасност от падащи камъни има по направленията Асеновград-Смолян, Кричим-Стамболийски и Юговско ханче-Югово-Лъки-Здравец. Засилено е полицейското присъствие по основните направления на територията на цялата Пловдивска област.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Пловдив: Обновени са националните знамена на входно-изходните артерии на града по случай откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Обновени са националните знамена на входно-изходните артерии на Пловдив по случай откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Иван Стоянов, директор на Общинско предприятие „Чистота“. Той напомни, че по традиция трибагрениците се сменят два пъти годишно – преди националния празник 3-ти март и в навечерието на 6-ти септември – Ден на Съединението и Празник на Пловдив.
„Извънредно обновихме трикольорите в чест на откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, тъй като това е сред най-забележителните събития в съвременната история на града“, коментира Иван Стоянов. Той увери, че дежурни екипи ще се грижат за чистотата по време на празника.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: „Пловдив-Европейска столица на културата 2019“ е изключително добра реклама за страната ни

„Пловдив-Европейска столица на културата 2019“ и всички събития, които предстои да се случат във връзка с инициативата, са изключително добра реклама за страната ни. Това каза пред журналисти председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който е на посещение в град Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Мога само да се гордея с това, което се случва. През последните няколко седмици, при разговори, които съм провел с чужди и наши партньори, всички питат само за Пловдив и казват, че ако идват до България, задължително ще посетят Пловдив. Това е невероятно“, коментира Цветан Цветанов.
Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъства на откриването на изложбата „Изкуството на свободата“ на Римския стадион в 16.00 часа, както и на официалното откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ от 19.00 часа днес на бул. „Цар Борис III Обединител“ в града.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Ст. ком. Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Значителен ресурс от полицейски сили ще гарантира сигурността по време на откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

Предвиден е значителен ресурс от полицейски сили и средства за недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността по време на официалната церемония за откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков. По думите му в деня на откриващото събитие от организаторите се очаква десетки хиляди жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабния спектакъл „Ние сме всички цветове“ на откритата сцена на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” в града. Според Илков предвид необходимостта от завишени мерки за сигурност на масовата проява, за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция „Жандармерия” при ГДНП, СОБТ и подразделенията на „Специализирани полицейски сили” в София и Пловдив. С помощта на преградни съоръжения е очертан периметърът на събитието, както и на обособените няколко вътрешни зони – за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.
„Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната градска част, а на подстъпите към зоните за публиката са изградени 22 пропускателни пункта. На тях ще се извършват щателни проверки на посетителите и личните им вещи съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицейските служители ще следят стриктно и няма да допускат лица във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им, носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети. ще се следи и за внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете, е препоръчително зрителите да не носят обемисти багажи. При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение. Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма“, каза Илков. Той добави, че във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите, а при възникнала необходимост ще оказват и първа помощ.
За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и пожарната с необходимата противопожарна и аварийна техника.
Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване. С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл полицията напомня на живущите в съседство до го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.
Поради очакваната интензивност на движението на автомобили и с цел осигуряване на безопасността на движението в областния град, ще се осъществява засилен и ефективен пътен контрол. Служители на „Пътна полиция” ще патрулират в районите на ключови кръстовища и при необходимост ще предприемат ръчно регулиране за подпомагане на трафика. От 12.00 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи в града се въвежда временна организация на движение на автомобили. Забранява се преминаването по цялото протежение на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бул. „Шести септември”. Изходът от Старинен Пловдив и квартал „Капана” се осъществява през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”. Спира се движението по ул. „Патриарх Евтимий” източно и западно от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”. Ограничава се достъпът към булеварда от ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”. Забранява се паркирането на автомобили по ул. „Иван Вазов” от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”, по ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”, също по ул. „Д-р Г. М. Димитров” от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Крали Марко”, както и по ул. „Крали Марко”. За улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Пловдив европейска столица на културата 2019“ е кауза за България и трябва да направим всичко възможно страната ни да се представи добре

„Пловдив европейска столица на културата 2019“ е кауза за България и трябва да направим всичко възможно страната ни да се представи добре. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Фандъкова пожела много успех на столицата на културата през 2019 г. и посочи, че това е кауза за България и за град Пловдив. „Мисля, че е важно, че все пак българския град е столица на културата и всички трябва да направим всичко възможно България да се представи добре. Това е добра възможност за нашите културни оператори, за зрителите, за всички нас“, коментира още кметът на София.

Агенция „Фокус“
Кметът Иван Тотев: След 2019 г. Пловдив ще има още по-голяма известност и разпознаваемост

След 2019 г. Пловдив ще има още по-голяма известност и разпознаваемост. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев в ефира на предаването „Тази събота“ по бТВ във връзка с откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
„Ще видим един променен град. Той и сега е променен. Откакто Пловдив бе избран за Европейска столица на културата до сегашния момент - той няма нищо общо с това, което беше“, коментира той. „Информацията за Пловдив в европейски и световни медии вече е толкова голяма по обем и по качество, че ние никога няма да можем да я платим, ако искаме да направим рекламна кампания. Само това струва повече, отколкото ние сме инвестирали за откриващия уикенд“, каза Тотев.
„Бюджетът, който получихме за инфраструктура от държавата, е 10 млн. лв. Всичко друго се финансира от Община Пловдив и спонсори. Т.е. цялата културна програма е финансирана от Община Пловдив, а всички ремонти, които виждате, са финансирани частично от държавата, но са финансирани от община Пловдив“, обясни той.
„За площад „Централен“ имаме 7 млн. лв. от държавата и почти 10 млн. лв. от общината. За кино „Космос“ имаме 2 млн. от държавата и отделно 3 млн. от Община Пловдив. Ние сме съфинансирали всеки един от тези проекти и това са огромни разходи и инвестиции, които правим“, уточни Тотев.
Попитан дали Пловдив е получил достатъчно подкрепа от правителството и държавата Тотев отговори: „От правителството - да, от Министерство на културата - бих се замислил - може би трябваше повече. Усещането е такова“.

Агенция „Фокус“
Кметът Иван Тотев: Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник

Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев в ефира на предаването „Тази събота“ по бТВ във връзка с откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. „Естествено, много от нещата, които искахме да станат, не можаха да се случат в момента, в който откриваме - има доста места, на които още се строи“, отбеляза Тотев.
Кметът обясни, че ремонтът на централния площад е започнал още през 2012 г. и въпреки огромното желание той да бъде завършен до 2019 г. заради сложността на проекта и археологическите разкопки това не се с случило.
„Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект. Най-важният проект са хората, събитията, които ще се случат в Пловдив. А площад „Централен“ - до два месеца ще бъде готов. Докато стартира туристическият сезон ще бъдем готови“, заяви кметът на Пловдив.
Тотев заяви, че кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата се е правела от ентусиасти от независима фондация, без участието на общината, които първоначално в кандидатурата са включени много обекти, без да е ясно тяхното състояние.

Агенция „Фокус“
Кирил Велчев, фондация „Пловдив 2019“: Инвестираните средства в откриването на Европейска столица на културата се връщат в пъти от медиите, които ще отразят събитието и хората, които ще го наблюдават

Инвестираните средства в откриването на Европейска столица на културата се връщат в пъти от медиите, които ще отразят събитието и хората, които ще го наблюдават. Това каза изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев в ефира на предаването „Тази събота“ по бТВ Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Велчев даде подробности за 30-метровата мултимедийна кула, която е направена специално за откриващия спектакъл на Европейска столица на културата тази вечер. „Тя е на няколко нива, на които ще бъдат разположени изпълнителите, които ще участват тази вечер в спектакъла. От двете страни имаме 120 метрови подиуми, на които ще се качат артисти и доброволци, които ще поздравят Пловдив и хората“, обясни той. „Велчев добави, че съоръжението е създадено с идеята да може да бъде наблюдавано от 360 градуса.
Наистина мисля, че ще е доста ефектно, защото ще видим доста артисти“, каза още той.
Спектакълът е с вход свободен отворен, хората могат да дойдат на мястото след 16.00 часа. Ще има 23 контролно-пропускателни пункта, на които полицията ще следи за хора с обемни багажи, хора във видимо нетрезво състоянието.
„Може би стотици души ще охраняват спектакъла. Мерките, които са взети са мащабни, надявам се да мине без инциденти“, добави Велчев.

Агенция „Фокус“
Берлинската стена е в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата

Единствената пътуваща колекция с 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена ще бъде показана в Пловдив, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщиха от Община Пловдив. Заглавието на изложбата, която е на открито по главната улица на Пловдив е „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“.
Изложбата „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ ще бъде разположена по дължината на главната пешеходна улица „Княз Александър I Батенберг“ и ще може да бъде разглеждана до 30 март.
Така жителите и гостите на града ще са първите в Европа, които ще отбележат 30-годишнината от падането на Берлинската стена по време на празничния уикенд по повод годината на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.
Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането ѝ през 1989 г.
Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като Тиери Ноар, Кристофор-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти, като Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания) C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ) , Далийст (Китай), Фейт47(Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).
Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила „Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кростоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.
Изложбата ще бъде открита официално в 16.30 часа на пл. Стефан Стамболов.

Агенция „Фокус“
Ст. ком. Атанас Илков, ОДМВР - Пловдив: Значителен ресурс от полицейски сили ще гарантира сигурността по време на откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

Предвиден е значителен ресурс от полицейски сили и средства за недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността по време на официалната церемония за откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Атанас Илков. По думите му в деня на откриващото събитие от организаторите се очаква десетки хиляди жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабния спектакъл „Ние сме всички цветове“ на откритата сцена на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” в града. Според Илков предвид необходимостта от завишени мерки за сигурност на масовата проява, за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция „Жандармерия” при ГДНП, СОБТ и подразделенията на „Специализирани полицейски сили” в София и Пловдив. С помощта на преградни съоръжения е очертан периметърът на събитието, както и на обособените няколко вътрешни зони – за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.
„Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната градска част, а на подстъпите към зоните за публиката са изградени 22 пропускателни пункта. На тях ще се извършват щателни проверки на посетителите и личните им вещи съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицейските служители ще следят стриктно и няма да допускат лица във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им, носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети. ще се следи и за внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете, е препоръчително зрителите да не носят обемисти багажи. При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение. Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма“, каза Илков. Той добави, че във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите, а при възникнала необходимост ще оказват и първа помощ.
За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и пожарната с необходимата противопожарна и аварийна техника.
Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване. С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл полицията напомня на живущите в съседство до го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.
Поради очакваната интензивност на движението на автомобили и с цел осигуряване на безопасността на движението в областния град, ще се осъществява засилен и ефективен пътен контрол. Служители на „Пътна полиция” ще патрулират в районите на ключови кръстовища и при необходимост ще предприемат ръчно регулиране за подпомагане на трафика. От 12.00 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи в града се въвежда временна организация на движение на автомобили. Забранява се преминаването по цялото протежение на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бул. „Шести септември”. Изходът от Старинен Пловдив и квартал „Капана” се осъществява през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”. Спира се движението по ул. „Патриарх Евтимий” източно и западно от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”. Ограничава се достъпът към булеварда от ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”. Забранява се паркирането на автомобили по ул. „Иван Вазов” от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”, по ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”, също по ул. „Д-р Г. М. Димитров” от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Крали Марко”, както и по ул. „Крали Марко”. За улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.
Тони МИХАЙЛОВ


Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова: „Пловдив европейска столица на културата 2019“ е кауза за България и трябва да направим всичко възможно страната ни да се представи добре

„Пловдив европейска столица на културата 2019“ е кауза за България и трябва да направим всичко възможно страната ни да се представи добре. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Фандъкова пожела много успех на столицата на културата през 2019 г. и посочи, че това е кауза за България и за град Пловдив. „Мисля, че е важно, че все пак българския град е столица на културата и всички трябва да направим всичко възможно България да се представи добре. Това е добра възможност за нашите културни оператори, за зрителите, за всички нас“, коментира още кметът на София.


Агенция „Фокус“
Кметът Иван Тотев: След 2019 г. Пловдив ще има още по-голяма известност и разпознаваемост

След 2019 г. Пловдив ще има още по-голяма известност и разпознаваемост. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев в ефира на предаването „Тази събота“ по бТВ във връзка с откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
„Ще видим един променен град. Той и сега е променен. Откакто Пловдив бе избран за Европейска столица на културата до сегашния момент - той няма нищо общо с това, което беше“, коментира той. „Информацията за Пловдив в европейски и световни медии вече е толкова голяма по обем и по качество, че ние никога няма да можем да я платим, ако искаме да направим рекламна кампания. Само това струва повече, отколкото ние сме инвестирали за откриващия уикенд“, каза Тотев.
„Бюджетът, който получихме за инфраструктура от държавата, е 10 млн. лв. Всичко друго се финансира от Община Пловдив и спонсори. Т.е. цялата културна програма е финансирана от Община Пловдив, а всички ремонти, които виждате, са финансирани частично от държавата, но са финансирани от община Пловдив“, обясни той.
„За площад „Централен“ имаме 7 млн. лв. от държавата и почти 10 млн. лв. от общината. За кино „Космос“ имаме 2 млн. от държавата и отделно 3 млн. от Община Пловдив. Ние сме съфинансирали всеки един от тези проекти и това са огромни разходи и инвестиции, които правим“, уточни Тотев.
Попитан дали Пловдив е получил достатъчно подкрепа от правителството и държавата Тотев отговори: „От правителството - да, от Министерство на културата - бих се замислил - може би трябваше повече. Усещането е такова“.


Агенция „Фокус“
Кметът Иван Тотев: Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник

Пловдив е готов за Европейска столица на културата и с нетърпение очакваме днешния празник. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев в ефира на предаването „Тази събота“ по бТВ във връзка с откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. „Естествено, много от нещата, които искахме да станат, не можаха да се случат в момента, в който откриваме - има доста места, на които още се строи“, отбеляза Тотев.
Кметът обясни, че ремонтът на централния площад е започнал още през 2012 г. и въпреки огромното желание той да бъде завършен до 2019 г. заради сложността на проекта и археологическите разкопки това не се с случило.
„Културна столица не е инфраструктурен проект - той е културен проект. Най-важният проект са хората, събитията, които ще се случат в Пловдив. А площад „Централен“ - до два месеца ще бъде готов. Докато стартира туристическият сезон ще бъдем готови“, заяви кметът на Пловдив.
Тотев заяви, че кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата се е правела от ентусиасти от независима фондация, без участието на общината, които първоначално в кандидатурата са включени много обекти, без да е ясно тяхното състояние.


Агенция „Фокус“
Кирил Велчев, фондация „Пловдив 2019“: Инвестираните средства в откриването на Европейска столица на културата се връщат в пъти от медиите, които ще отразят събитието и хората, които ще го наблюдават

Инвестираните средства в откриването на Европейска столица на културата се връщат в пъти от медиите, които ще отразят събитието и хората, които ще го наблюдават. Това каза изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев в ефира на предаването „Тази събота“ по бТВ Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Велчев даде подробности за 30-метровата мултимедийна кула, която е направена специално за откриващия спектакъл на Европейска столица на културата тази вечер. „Тя е на няколко нива, на които ще бъдат разположени изпълнителите, които ще участват тази вечер в спектакъла. От двете страни имаме 120 метрови подиуми, на които ще се качат артисти и доброволци, които ще поздравят Пловдив и хората“, обясни той. „Велчев добави, че съоръжението е създадено с идеята да може да бъде наблюдавано от 360 градуса.
Наистина мисля, че ще е доста ефектно, защото ще видим доста артисти“, каза още той.
Спектакълът е с вход свободен отворен, хората могат да дойдат на мястото след 16.00 часа. Ще има 23 контролно-пропускателни пункта, на които полицията ще следи за хора с обемни багажи, хора във видимо нетрезво състоянието.
„Може би стотици души ще охраняват спектакъла. Мерките, които са взети са мащабни, надявам се да мине без инциденти“, добави Велчев.


Агенция „Фокус“
Пловдив: Въвежда се временна организация на движение в града по повод откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Въвежда се временна организация на движение в града по повод откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, съобщават от Областната дирекция на МВР. В рамките на съботния ден, от 12.00 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи, в града се забранява преминаването по цялото протежение на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бул. „Шести септември”. Изходът от Старинен Пловдив и квартал „Капана” ще се осъществява през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”. Спира се движението по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, ограничава се и достъпът към бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. “Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”.
Забранява се паркирането на автомобили по ул. „Иван Вазов”, от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”, по ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”, по ул. „Д-р Г.М. Димитров”, от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Крали Марко”, също по ул. „Крали Марко”.
За улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.


Агенция „Фокус“
Пловдив: Кукерите от община Карлово ще участват в откриването на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата

Кукерски групи от община Карлово с около 230 кукера ще участват в грандиозното откриване на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. Впечатляващият спектакъл ще се състои от 19.00 чaса на 30 метровата уникална кула, монтирана за целта в центъра на град Пловдив. Изпълненията ще бъдат на главната сцена при откриването на спектакъла. Участието на карловските кукери на този европейски форум е изключителен престиж, който доказва уникалното въздействие на карловските кукерски групи и техните изпълнения.


Агенция „Фокус“
Комисар Мария Габриел ще участва в официалното откриване на Европейската столица на културата Пловдив 2019

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония по откриването на Европейската столица на културата Пловдив 2019.
Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“. Тържествата по откриването се провеждат от 11 до 13 януари и включват редица събития на открито и на закрито, като акцентът ще бъде музикалното, танцово и светлинно представление тази вечер. Комисар Габриел ще връчи плакет и грамота на кмета на Пловдив като признание за работата, извършена от града в подготовката на събитията през 2019 година.
По-рано същия ден в София от 11.00 часа в Националния политехнически музей, Мария Габриел ще участва във връчването на годишните стипендии на младежи с изявени способности в науката и техниката на фондация „Еврика“.


Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на церемонията по официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на церемонията по официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
В 16.30 часа на Римския стадион в града тя ще участва в откриването на изложбата „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, като ще отправи приветствие към участниците и гостите. В 19.00 часа Цвета Караянчева ще присъства на церемонията за откриването на домакинството на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Преди това председателят на парламента ще бъде гост на концерт на музиканти от италианския град Матера.


Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ е с начален час 19.00.


Агенция „Фокус“
От днес Пловдив е Европейска столица на културата

Официалното откриване на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 е от 19.00 часа тази вечер със спектакъла „Ние всички сме цветове“. Отправна точка на шоуто е разнообразието на Пловдив – град с 8 000-на история, съчетаващ в себе си множество култури и влияния. „Разнообразие“ и „Ние сме всички цветове“ са ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Спектакълът е разделен на няколко сегмента и съчетава традиционни български изпълнения и модерни съвременни технологии.
Грандиозният спектакъл ще бъде открит от Теодосий Спасов, който ще изпълни авторско произведение, създадено специално за случая.
На сцената ще бъдат и народната певица Валя Балканска, гайдарят Петър Янев, фолклорният ансамбъл „Тракия“, хористи от всички пловдивски хорове, ученици от спортното училище „Васил Левски“ и Национална гимназия за сценични и визуални изкуства, както и над 200 кукери от региона. Празникът ще завърши със светлинно шоу.
Основа на програмата е зашеметяваща 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената е с 5 нива и тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят – музиканти, актьори. До нея ще се стига през 23 контролно-пропускателни пункта.
Очаква се над 30 000 души от страната и чужбина да гледат на живо откриващото събитие.
Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. За целта има изградени буферни паркинги.
Като част от събитията за деня ще бъде откриването на уникална изложба, посветена на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Музиканти от италианския град Матера, който е Европейска столица на културата за 2019 година заедно с Пловдив, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.