Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Политически заявки за новия сезон

11 януари 2019 | 09:54

С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-тото Народно събрание. Заседанието бе открито от председателя на парламента Цвета Караянчева. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание сесията започна с химна на България и този на Европейския съюз. По традиция парламентарно представените сили излязоха с декларации за новия политически сезон веднага след началото на заседанието.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че през 2019 г. предстоят избори и от депутатите зависи да превърнат вота в оспорвано спортсменско състезание. Тя пожела наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че на предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори. "Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа“, заяви Цветанов. По думите му президентът Румен Радев е препотвърдил нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. "За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други – като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха,че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо аз бих искал през 2019 г. в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите“, каза Цветанов и добави, че много му се иска през идващите месеци прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма.
Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви, че за БСП 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа. Тя подчерта, че ще искат актуализация на бюджета за доходите и ако КЕВР не си влезе в ролята – оставка на цялата комисия. Нинова изрази надежда българите да имат желание да променят живота си към по-добро, а начинът за това според нея е предсрочен вот и каквото народът реши. „За да имаме претенции, че искаме да променяме Европа, първо трябва да започнем от себе си. Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата. И това е нормално, така е - взели сте избори и искате да управлявате докрай с всички средства, с раздаване на пари извън правила, с отмяна на машинно гласуване, с всички опити тези избори да бъдат опорочени. Знаем, че го искате. Уважаеми, г-н премиер, и мнозинство, как точно това ще стане със 17 % доверие у българския народ, което показва социологическо проучване, което цитирахте вчера? Със 17 % кое правителство смятате, че може да управлява с перспектива и да прави сериозни реформи, от които българското общество има нужда", попита Нинова.
Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на ПП "Атака" Волен Сидеров коментира, че ако през 2019 г. успеят да преодолеят порока да си пречат един на друг, е сигурен, че България ще направи чудеса. „Годината, в която навлизаме ще бъде историческа за Европа – година на разместване на пластовете в Европа. Европа трябва да реши каква ще бъде - дали да бъде територия за незаконни емигранти, които да я прегазват“, каза Сидеров и коментира, че сблъсъкът на ценности през 2019 г. ще бъде важен за нашия континент. „ЕС трябва да гледа своя интерес, да гледа своята икономика и да прави най-доброто за своите граждани, а не за тези, които живеят на други места. Това трябва да бъде българският глас през 2019 г. Ако през тази година успеем да преодолеем порока да си пречим един на друг, съм сигурен, че България ще направи чудеса“, каза още Сидеров.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че изминалата година е изгубено политическо време за България. „Нека през 2019 г. България да извоюва достойно място в Европа и ЕС да намери верния път към всички държави-членки. Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални – примерите, за съжаление, отново са много. Със скандал започна и 2019 г. – изборът на нов изтребител“, добави Карадайъ.
Председателят на „Воля“ Веселин Марешки посочи, че 2019 ще бъде знакова, защото ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне, или ще продължи да съществува по коренно различен начин. Според него старите елити ще бъдат пометени. „Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна, част от която е „Воля“, каза той и заяви, че категорично не приема да наричат неговата партия националисти и популисти. Марешки определи като цинизъм декларациите на парламентарно представените сили. „Направо нямам какво да кажа, защото преди мен, това което трябваше да кажа аз, го каза Корнелия Нинова от БСП, частично и г-н Волен Сидеров. Имат ли право те, които са част от този преход да задават тези въпроси? Иначе те са правилни. Нали затова сме ние тук, ние да ги задаваме“, допълни още Марешки, но попита откъде накъде хора, които са участвали в престъпната приватизация, задават подобни въпроси.Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, „Воля“: 2019 ще бъде знакова, защото ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по различен начин

2019 ще бъде знакова, защото ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по коренно различен начин. Това каза председателят на „Воля“ Веселин Марешки в декларация от името на група за началото на новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Марешки старите елити ще бъдат пометени. „Навсякъде е в подем истинската патриотична вълна, част от която е „Воля“, каза той и заяви, че категорично не приема да наричат неговата партия националисти и популисти. Марешки определи като цинизъм декларациите на парламентарно представените сили. „Направо нямам какво да кажа, защото преди мен, това което трябваше да кажа аз, го каза Корнелия Нинова от БСП, частично и г-н Волен Сидеров. Имат ли право те, които са част от този преход да задават тези въпроси? Иначе те са правилни. Нали за това сме ние тук, ние да ги задаваме“, допълни още Марешки. Той попита откъде накъде хора, които са участвали в престъпната приватизация, задават подобни въпроси. „Г-н Сидеров, казахте: „Ние сме да посочваме на правителството правилните действия“. Г-н Сидеров, вие заедно с г-н Каракачанов и Валери Симеонов сте правителството. Ние и другите опозиционни партии може да показваме и да даваме някакви идеи за корективи, вие трябва да работите“, коментира още Марешки.
Във връзка с напрежението във Войводиново, Марешки разкритикува вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му след като вече е бил пребит военния, Каракачанов е излязъл нагло и е казал, че няма да допусне такова нещо.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ, ДПС: Изминалата година е изгубено политическо време за България

Изминалата година е изгубено политическо време за България. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нека през 2019 г. България да извоюва достойно място в Европа и ЕС да намери верния път към всички държави-членки. Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални – примерите, за съжаление, отново са много. Със скандал започна и 2019 г. – изборът на нов изтребител“, заяви Карадайъ.
Той посочи, че изминалата година е изгубено политическо време за България. „Управляващите казаха, че страната ни има изключителни постижения и това са аргументите им, че трябва да продължат да управляват по същия начин. Внимателният анализ обаче показва съвсем друга картина – икономическият растеж е крайно недостатъчен, за да догоним дори страните в нашата група в ЕС и обрича и следващото поколение български граждани да остане най-бедното в Европа“, заяви лидерът на ДПС и посочи, че през 2019 г. България ще има нужда от ускорено догонващо развитие.
Карадайъ каза още, че през 2019 г. ДПС ще търси диалог и консенсус за приоритетите и програмата за развитие. „Трябва час по-скоро да се намери решение на важните за българските граждани въпроси, но те няма да се решат от улицата. Те чакат сериозно политическо обсъждане, за да създадем условия за икономически растеж“, каза още той.
Карадайъ посочи, че ДПС призовава всички национално отговорни партии да превърнат 2019 г. в година за намиране на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България. „И страната ни да има активна роля в ЕС. Дължим го на България и на българските граждани. Така можем да бъде полезни и на Европа“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Ако през 2019 г. успеем да преодолеем порока да си пречим един на друг, България ще направи чудеса

Ако през 2019 г. успеем да преодолеем порока да си пречим един на друг, съм сигурен, че България ще направи чудеса. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Годината, в която навлизаме ще бъде историческа за Европа – година на разместване на пластовете в Европа. Европа трябва да реши каква ще бъде - дали да бъде територия за незаконни емигранти, които да я прегазват“, каза Сидеров.
Той посочи, че лидерите на най-големите държави в Европа са се провалили в своята политика спрямо това. „През 2019 г. в Европа ще стане сблъсък глобализъм – антиглобализъм, соросоизъм срещу здрави традиционни ценности, върху които са изградени нашите народи от хилядолетия. Тази битка ще изведе на преден план политически сили, които не са членове на сегашните алианси. Защото ако членуваш в алианс, който е приел петия и шестия пол, то тогава ти си слаб“, заяви още Сидеров.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ посочи, че всички живеем в ограничен суверенитет, но не и ликвидиран. „И въпросът е какво ще прави България като един народ през месеците, които идват. И ако той се съгласи да бъде заличен, никой няма да му е виновен. Ние сме политическо съсловие и носим отговорността да посочим накъде ще върви България. Имаме два вида избори и и двата са страшно важни – дали отново България ще прати в ЕП 17 души, от които само един-двама да застават на важни позиции, а другите да са съгласни с всичко, което ни се налага – дали да имаме шест пола, дали да ни се налага джендър философия и т.н., зависи от нас“, заяви той.
Сидеров коментира, че сблъсъкът на ценности през 2019 г. ще бъде важен за нашия континент. „ЕС трябва да гледа своя интерес, да гледа своята икономика и да прави най-доброто за своите граждани, а не за тези, които живеят на други места. Това трябва да бъде българският глас през 2019 г. Ако през тази година успеем да преодолеем порока да си пречим един на друг, съм сигурен, че България ще направи чудеса“, заяви той. „През 2019 г. ще се явим на изпит за това, ставаме ли за политици или не. И в него няма да има поправка. Затова трябва да се вземем в ръце“, каза още Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Надяваме се българите да имат желание да променят живота си към по-добро, а начинът е предсрочен вот

Надяваме се българите да имат желание да променят живота си към по-добро, а начинът е предсрочен вот и каквото народът реши. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За да имаме претенции, че искаме да променяме Европа, първо трябва да започнем от себе си. Знаем, че правителството и мнозинството искат по всякакъв начин да изкарат мандата. И това е нормално, така е - взели сте избори и искате да управлявате докрай с всички средства, с раздаване на пари извън правила, с отмяна на машинно гласуване, с всички опити тези избори да бъдат опорочени. Знаем, че го искате. Уважаеми, г-н премиер, и мнозинство, как точно това ще стане със 17 % доверие у българския народ, което показва социологическо проучване, което цитирахте вчера? Със 17 % кое правителство смятате, че може да управлява с перспектива и да прави сериозни реформи, от които българското общество има нужда? Този парламент има 8 % доверие. В най-висшия орган в държавата. Всякакви опити за политическо инженерство да се продължи живота на това мнозинство с ново програмно правителство, в което да участваме всички партии – ще срещнат нашият отпор“, каза Нинова. По думите й това ще бъде опит политическото статукво да се запази.
„За нас този парламент е с изчерпани възможности. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, знаем, че можете. Надяваме се, че имате и желание животът ви да се промени към по-добро. Начинът за това е само един – предсрочни парламентарни избори и каквото вие – народът реши, ние ще го изпълним“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Ще искаме актуализация на бюджета за доходите и ако КЕВР не си влезе в ролята – оставка на цялата комисия

Ще искаме актуализация на бюджета за доходите и ако КЕВР не си влезе в ролята – оставка на цялата комисия. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Пет фирми получиха огромен коледен подарък – 1,3 млрд. за строителство на магистрали. Магистралите са необходими на България и Европа, разбира се“, каза Нинова. По думите й тези пари обаче са се раздали извън закона на фирми, срещу които текат разследвания и то без критерии. Нинова заяви, че единственият критерий, който се вижда е, че тези фирми са организирали протеста срещу БСП за искана проверка в съмнение за строителството на магистралите. „Тече с пълна сила процедурата за концесия на летище „София“. Никакви аргументи за национална сигурност, за отговорност към националните ресурси не бяха чути“, каза Нинова.
По отношение на цените на вода, ток, парно и ел. енергия, Нинова заяви: „Ние от БСП няма да гледаме безучастно на случващото. Предприемаме следното по отношение на цените и помощта на българските малки и средни предприятия и домакинства. Настояваме КЕВР да влезе в ролята си на истински регулатор, а не обслужващ монополи и олигарси. Да приложи всички законодателни мерки за реално отразяване на цените. В противен случай внасяме искане за оставка на цялата КЕВР“, каза още Нинова.
"По темата "Корупция" - сделката с петте фирми и концесията на летие „София“ заминават другата седмица в ЕК", допълни лидерът на БСП. Нинова заяви, че и в двата случая правителството на Бойко Борисов нарушава европейски правила.
„Ще искаме актуализация на бюджета по отношение на доходите на хората. Не ни казвайте, че не е възможно. Защото Министерски съвет я прави всеки месец“, каза още Нинова и припомни за отношението към общините. Тя подчерта, че правителството раздава пари на общини на ГЕРБ извън всякакви правила. „Днес нашите членове на НСОРБ внасят декларация, ако тази практика не се промени да се облагодетелстват приближените кметове, нашите представителите напускаме УС на НСОРБ.
„Всички решения на наболелите проблеми предлагаме в нашата „Визия за България“ и „Визия за Европа“, които на 26 януари ще бъдат официално приети, които ще станат нашата програма за европейските, предсрочните парламентарни и местни избори. Уважаеми граждани за европейско развитие, когато преди две години от БСП поискахме да сме равни на другите европейски народи, да няма двойни стандарти, вие ни заклеймихте. Това беше светотатство да се произнесе. Тогава казахте, че е антиевропейско“, каза още Нинова.
По думите й ГЕРБ трудно ще "вземат завоя", защото през всички тези години ГЕРБ и ЕНП управляват Европа. „Днес всички европейски лидери искат промяната на Европа. През всички тези години подкрепяхте безропотно позицията на г-жа Меркел за миграцията. Днес ще ви е трудно да вземете завоя“, заяви лидерът на БСП. „Ние ще бъдем последователни. За нас Европа, бъдещата, истинската, е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа. Ще работим усърдно европейската прокуратура възможно най-бързо да се конструира и да влезе в България“, каза Нинова и пожела европейското правораздаване да донесе справедливост. Лидерът на БСП подчерта, че опозицията ще бъде категорично против Истанбулската конвенция, Пакта за миграци и пакета „Макрон“.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: За нас 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа

За нас от БСП 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната в България и в Европа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми български граждани, да е честита, мирна и по-благодатна за България и вашите семейства 2019 г. Всяка нова година свързваме с надежда за нещо ново и нещо по-добро“, каза още Нинова. „Минаха само 10 дни от началото на тази нова година, но те показаха, нестабилност, несигурност, растяща бедност, погазване на държавността и правовата държава, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика, която доведе във вътрешната до хаос, а във външната в два международни скандала“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: В новогодишната си реч президентът Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта

В новогодишната си реч президентът Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За нас от ГЕРБ, темата за обединението зад национални каузи, е особено важна. Неслучайно слоганът на българското европредседателство беше „Съединението прави силата”. Каузи не липсват и днес, когато в Брюксел протестират превозвачите от транспортните фирми, които имат принос към БВП на България. Наясно сме, че ако се приемат регулациите в пакет „Мобилност 1“, по-големите български фирми ще бъдат принудени да работят в централна Европа, или в страни, в които регулациите не важат. По-малките фирми просто ще фалират. В подобна ситуация сме длъжни да защитим интересите на превозвачите. Още повече, че протестите им се подкрепят масово от българите, при това независимо от техните политически пристрастия. Премиерът Борисов, министри и евродепутати от България, нееднократно през 2017-18 г. поставяха проблема на най-високо европейско ниво“, заяви Цветанов и посочи, че това е пример за единение на нацията зад кауза.
„През 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата. Местната власт, хората на духа и културата и гражданското общество се обединиха и създадоха своя проект „Заедно”, за да реализират над 400 артистични събития. Те получиха подкрепа от бизнеса, както и от всички етнически общности, които вярват, че диалогът, уважението и общата кауза променят нашите градове и нас самите. Над 1200 доброволци от страната и чужбина ще работят за целите на Европейската столица на културата в България. Близо 100 читалища от страната ще представят вековните ни традиции и самодейното ни изкуство. Творци от 30 държави ще участват в програмата. Над 2 млн. са очакваните посетители на Пловдив, които ще се запознаят с културното ни наследство“, каза още Цветанов. По думите му това е още един добър пример за единение в името на национална кауза.
„Не така обаче разбира единението президентът, който посвети на критики към управляващите обръщението си към нацията в новогодишната нощ. Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други – като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха,че речта му е „свръхполитизирана” и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза. Ето защо аз бих искал през 2019г. в парламента да имаме повече общи и спечелени от всички нас каузи в името на българите. Желая успешна работа на българския парламент!“, каза още Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: На местните избори ще погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот

На местните избори ще погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори. Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа“, заяви Цветанов и посочи, че поради това ГЕРБ ще подкрепи и успешни кметове, които са издигнати от инициативни комитети, но с които партията е имала добър диалог през последните 4 години.
„Един от важните законодателни приоритети за новия парламентарен сезон е свързан с дебата за изменения в Изборния кодекс. Ще се съобразим с докладите на ЦИК за проведените експерименти, както и с анализите на БАН и на Софийския университет за електронното гласуване. Търсим баланс между високотехнологичен изборен процес и привличане на вота на българите от чужбина от една страна, и постигане на гаранции за сигурност на вота - от друга. Предстоят изменения в Закона за съдебната власт, според плана към Актуализираната стратегия и препоръките в докладите по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК. Ще усъвършенстваме режима на усвояване на програмни средства от структурите в съдебната система. Ще работим по НПК, ГПК и АПК, както и за утвърждаване на съдийското самоуправление и развитие на електронното правосъдие. Чрез изменения в НК и в Закона за борба с домашното насилие, ще доразвием режима на борба с домашното насилие и защитата на личните права на жените и децата. Ще финализираме едногодишната проверка по прилагането на Антикорупционния закон и след като отчетем становищата на всички институции, ще го оптимизираме. Промените, които ще направим в търговското законодателство, ще повишат сигурността на търговския оборот и ще защитят българските и чуждестранните инвеститори. Ще развиваме и законодателството за електронни административни услуги и електронна правна идентификация на субектите“, обясни Цветанов.
Той посочи, че в приоритетната за ГЕРБ сфера на образованието ще бъде внесено Изменение на Закона за висшето образование с цел усъвършенстване на акредитацията на висшите училища и гарантиране на по-добро качество на обучението. „През 2019 г. насочваме усилията си към присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз. В сферата на здравеопазването регламентирахме нормативно функционирането на единната национална здравноинформационна система и очакваме основните ѝ елементи да бъдат изградени до края на годината. През 2019 г. ще се приеме нов закон за ВиК. Общо 1.35 млрд. лв. за инвестиции във ВиК структурата ще получат 14 ВиК оператора. Възнамеряваме да завършим и изграждането на отсечката „Ябланица-Боаза” от АМ Хемус и доизграждането ѝ вече е необратим процес. Ще стартираме процедурата по изграждането на пътя Видин-Ружинци и ще сключим договор за изграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле“, заяви още той
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Иска ми се през 2019 г. прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията

Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в пленарната зала да заглуши популизма. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият - за местни органи на властта. Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“, заяви Цветанов.
Той посочи, че ПП ГЕРБ се гордее с това, че е възприемана като най-европейската партия у нас. „Това твърдят близо половината българи в изследвания от декември 2018 г. БСП е определяна като категорично проевропейска партия едва от 11%. На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ. От 23 до 26 май около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме 6-има или повече евродепутати в следващия Европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила. ЕНП изпълнява обещанията си от 2014 г. – върнаха европейската икономика към растеж. Създадени са 12 милиона нови работни места. Безработицата е с най-ниските нива от 2008 година. От 2015 насам броят на незаконните имигранти е намалял с 90 %, благодарение на предприетите мерки“, заяви Цветанов и посочи, че тези резултати са постигнати с политики и усилия на всички държави от ЕС.
„Пред Европа остават общи предизвикателства, които не могат да бъдат решени от нито една страна поотделно. Осъзнавайки това, още в началото на февруари т. г., ГЕРБ ще инициира граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом”. Всички трябва да работим за по-сигурна, просперираща, справедлива, устойчива и единна Европа. Ние от ПГ на ГЕРБ подкрепяме Европейския парламент в намерението му да превърне евровота в „избори за Европейския съюз”. Избирателите трябва да знаят какъв е залогът на вота им. От 2018 г. тече общоевропейски граждански дебат за бъдещето на Европа. Над 8000 младежи от страните-членки обобщиха очакванията си към ЕС в 100 идеи, като първите 10 бяха представени в ЕП в рамките на „Младежкия парламент” през ноември 2018 г.“, каза още Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека си пожелаем наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната

Нека си пожелаем наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на откриването на шестата сесия на 44-тия парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През тази парламентарна сесия ще отбележим важна годишнина за българската държава - 140 години от Учредителното Народно събрание и приемането на Търновската конституция. Когато си припомняме делото на бащите учредители и на всички наши предшественици, имаме ясни критерии за оценка, а именно каква България искаха да съградят и колко успяха да бъдат полезни за нея и за народа си“, каза Караянчева. Председателят на парламента заяви, че това са критериите, по които хората ще оценяват работата на депутатите. „Нека си пожелаем наситена и резултатна парламентарна дейност, която да е част от усилията за осигуряване на просперитет на страната и нейните граждани. Благодаря ви и успешна година“, каза Караянчева.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: През 2019 г. предстоят избори – от нас зависи да превърнем вота в оспорвано спортсменско състезание

През 2019 г. предстоят избори – от нас зависи да превърнем вота в оспорвано спортсменско състезание. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на откриването на шестата сесия на 44-тия парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми народни представители, честита новата 2019 г. Нека в началото на годината си пожелаем тя да бъде ползотворна и успешна. Нека се стремим през тази година всички наши усилия и действия да бъдат градивни, конструктивни и дейността ни общополезна, водена от съзнанието за високата ни отговорност пред българските граждани. През тази година в страната ни ще се поведат избори за представители на Европейския парламент и за местната власт. Всичко това предполага политическо говорене и партийно противопоставяне, но от нас, хората в тази зала, зависи да превърнем вота не в повод за очернянане на опонента, и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско състезание“, каза Караянчева. По думите ѝ трябва да има ясни политически послания. Караянчева припомни думите на Петко Каравелов, че „взаимните обвинения нямат място тук“.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-тото Народно събрание

С кворум от 176 народни представители започна шестата сесия на 44-тото Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието бе открито от председателя на парламента Цвета Караянчева. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание сесията започна с химна на България и този на Европейския съюз. По традиция парламентарно представените сили ще излязат с декларации за новия политически сезон веднага след началото на заседанието.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Започва шестата пленарна сесия на 44-тото Народно събрание

Започва шестата пленарна сесия на 44-тото Народно събрание. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента сесията ще започне с химна на Република България и този на Европейския съюз. Веднага след началото на заседанието всички парламентарно представени сили ще излязат с декларации за приоритетите си през новия политически сезон.
Проектопрограмата за работа на парламента предвижда депутатите да се занимаят с промените в Закона за животновъдството на първо четене. С внесените промени се цели синхронизиране с Европейското законодателство. Основен акцент в проекта са промените, свързани с условията и реда за признаване на развъдните организации, както и за одобряване на развъдните програми. С промените се предвижда разрешение за извършване на развъдна дейност да се издава на организации, които са признати за развъдни и имат одобрена развъдна програма. В допълнение се премахва изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, което е прилагано към настоящия момент, като тези документи ще се проверяват по служебен път. С предложените промени се въвежда възможност за ограничаване обхвата на разрешението за извършване на развъдна дейност на организацията при констатирани нарушения, когато тя осъществява селекция и репродукция със селскостопански животни с повече от една порода. Законопроектът предвижда Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да публикува информация за резултатите от контрола на биологичните, стопанските и продуктивните признаци - обект на селекция, както и на развъдната стойност на контролираните от тях животни. В допълнение, с цел минимизиране на грешките, свързани с отразяване на развъдния статус на животните под селекционен контрол в Интегрираната информационна система се въвежда изискване за осъществяване на тази дейност от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, която се задължава да въвежда породността на животните.
След изчерпване на законодателната част ще започне и първият за 2019 г. петъчен парламентарен контрол. В него участие ще вземат шестима министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда и водите Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев, на образованието Красимир Вълчев и на енергетиката Теменужка Петкова.