Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Превозвачи на протест в Брюксел

10 януари 2019 | 09:00

2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП. Така вкарването на пакета в пленарна зала на практика се обезсмисля. Това стана на фона на протести на български превозвачи на площад „Люксембург“ в Брюксел. В него се включиха стотици представители на българския транспортен бранш, подкрепени от техни румънски колеги, български депутати и евродепутати, както и от транспортния министър Росен Желязков.
"Нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви евродепутатът Андрей Новаков пред протестиращите.
„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, каза от своя страна евродепутатът Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов отбеляза, че постигнатото е добра крачка напред, но все още не може да се кажа, че е победа. „Проблемът с връщането на камиона според нас ще отпадне, защото Съветът на Европа се произнесе, че това е недопустима мярка. Ще имаме триалози, на които ще отпадне приетото днес от Комисия решение. И остава единствено каботажът като проблем за България“, каза още Иванов и обясни, че ще продължи да се търси решение и за това.
Министър Росен Желязков подчерта от своя страна, че е получил уверение от представители на ЕК, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Той обясни, че ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разглеждан от следващия парламент. Желязков уточни, че следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала.Агенция "Фокус"
Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Курумбашев, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Според него, за да влязат в пленарна зала, трите доклада трябва да бъдат приети в Комисията по транспорт в ЕП, което днес не се случи, а бе приет само доклада на евродепутата Исмаил Ертуг, засягащ връщането на камионите на всеки три седмици.
„Докладът на г-н Ертуг не може да влезе самостоятелно в пленарна зала. Трябва да спазваме правилата – това предложение да не се внася повече в ЕП, и да се разглежда от точка нула в следващия парламент. Предполагам, че различните страни ще предложат различни тълкувания до следващата седмица, когато имаме заседание в Страсбург, но аз не виждам, как може да се върви напред по процедура, при положение че две от трите предложения са били отхвърлени в Комисията по транспорт в ЕП. Когато са ти отхвърлили предложенията – трябва да внесеш нови. Сега вече няма кога да се внасят нови предложения, които сега да се изготвят, защото до края на работата на парламента остават 70-75 дни. Последната сесия на ЕП е в края на март“, обясни евродепутатът. Според Петър Курумбашев държавите от т.нар. „Пътен алианс“ - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и Швеция, трябва да разберат, че не могат да налагат силово решения, само защото са по-богати. Ще трябва да се заложи на диалог и да се стигне до компромис, каза още евродепутатът.
Цоня СЪБЧЕВА

Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Освен пакета „Мобилност“ българските превозвачи от години са обект на по-големи глоби, на по-големи изисквания и по-чести изисквания, каза още той и обясни, че това трябва да престане. „Те нещата тръгнаха от местните законодателства. Не може една Германия да приема вътрешно законодателство. Франция и Австрия да започнат наказателни процедури срещу нашите държави и изведнъж да се предложи пакет за „Мобилност“ 1. Наказателните процедури да спрат, за да се види дали ще приемем пакета. А освен всички законодателни инициативи вкарват допълнителни рестрикции. Пакета повтаря тяхното законодателство плюс допълнителни рестрикции. Какво ви говори това? Тези няколко държави са седнали и са се разбрали да прекарат това като европейско законодателство“ обясни той.Димитър Димитров изрази надежда българското правителство и българският европарламент да успеят да постигнат резултат. Според него с протестите в Брюксел превозвачите са успели да накарат евродепутатите да се замислят за какво ще гласуват, но битката не е приключила.
Цоня СЪБЧЕВА


Агенция "Фокус"
Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

Следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Координаторите, това са ръководителите по политически признак в рамките на комисията, имаха заседание, за да се реши дали може да се продължи под една или друга форма процедурата, свързана с пакета към пленарна зала. Следващата седмица координаторите ще се съберат и ако до края на месеца под каквато и да е форма пакетът не бъде внесен в пленарна зала, тогава в рамките на този парламент по процедура няма как да бъде разглеждан. Ако под една или друга форма влезе в парламента в частта, в която е приет от транспортна комисия, тогава в рамките на триалога продължаваме“, обясни Желязков. „Убедени сме, че и ЕК ще ни подкрепи за това, че мярката за връщането на транспортното средство е непропорционална и като такава не е фигурирала в първоначалното предложение на комисията през 2017 г. По-скоро това е положителен резултат. Никой от членовете в ЕП не сме били максималисти. Даваме си сметка, че сме в малцинство, но то от 2017 г. досега прави така, че или да се подобрят текстовете по отделните политики, или този пакет да не получи реализацията“, допълни той. По думите му тези предложения разделят Европа на централни и периферни държави, нарушават принципите за функциониране на ЕС такива, каквито са заложени в договора за функциониране на ЕС. „Премиерът заяви какви действия ще бъдат предприети. Разчитаме на политическите семейства да бъдат активни по отношение на отстояване на принципите за спазване на процедурите на парламента. На този етап сме не в патова, а в много работна ситуация, но благоприятна с оглед на това, което можеше да бъде решено заради мнозинството, което подкрепя тези промени“, каза още Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Росен Желязков: Темите за командироването и за прекарването на почивката в кабината са отхвърлени от Комисията от транспорта в ЕП

Темите за командироването и за прекарването на почивката в кабината са отхвърлени от Комисията от транспорта в ЕП. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„В Европейския парламент се разглеждат предложения на Европейската комисия и тези предложения са направени в три доклада. И всеки доклад си има докладчик. Тези три теми са в пакет „Мобилност“, като две от тях са отхвърлени – т.е. те не получиха необходимите гласове да бъдат приети. Това са темите, свързани с командироването и с прекарването на почивката в кабината. Те са съществени за нас и ние не искаме да се случват“, заяви Желязков.
Транспортният министър посочи, че няма как нещо, което Транспортната комисия не е приела, да го докладва на парламента. „И понеже е прието да се разглеждат в пакет, като 2/3 не са приети, няма как да се разгледа“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Българските евродепутати: За пореден път показахме, че когато сме обединени, може да защитим достойно националния интерес

Днес в Комисията по транспорт на Европейския парламент два от трите доклада бяха отхвърлени, което беше ясен знак от държавите от Централна и Източна Европа на държавите от т.нар. „Пътен алианс“, че арогантното поведение и налагане на решения не е начинът, по който трябва да функционира Съюзът. Това са посочва в обща позиция на българските представители в Европейския парламент след проведеното гласуване в Комисията по транспорт и туризъм по Пакет „Мобилност“, съобщиха от пресофиса на евродепутата Петър Курумбашев.
"Нещо повече, очевидно, че настоящият парламент няма съгласие за приемане на работещи решения. Това гласуване показа, че компромис по предложените текстове от ЕК, както и последните компромисни предложения, предложени от докладчиците, не могат да бъдат приети. Опитът от страна на ЕК и група държави членки да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение. Този опит беше на път да постави началото на края на Европейския съюз, но не успя", се посочва още в позицията.
"Ние, като представители на ЕП, за пореден път показахме, че когато сме обединени, може да защитим достойно българския национален интерес. Ние не допуснахме Комисията по транспорт да приеме цялостно решение по Пакета „Мобилност“. За нас е недопустимо, при положение че са отхвърлени две от трите предложения, този въпрос да се поставя на разглеждане в пленарна зала. Очакваме всички институции в България да продължат своите усилия в подкрепа в тази битка за отстояване на нашите национални интереси", допълват българските членове на ЕП.
"Благодарим на българските, полските, румънските и латвийски превозвачи и транспортни работници, народни представители, министрите на транспорта на България, Полша и Литва, които създадоха неповторима атмосфера пред Европейския парламент и накараха да се почувстваме на родна земя. Така защитиха достойнството си на равноправни членове на ЕС, правото си на труд, конкуренция и свободен пазар. Днес показахме, че „Съединението прави силата“, се допълва в позицията.


Агенция "Фокус"
Станислав Иванов, ГЕРБ: 2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП и това обезсмисля вкарването му в пленарна зала

2/3 от пакета „Мобилност 1“ не бяха приети от Комисията по транспорт в ЕП и това обезсмисля вкарването му в пленарна зала. Това каза за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов. "Комисията по транспорта в ЕП днес отхвърли 2/3 от пакета „Мобилност 1“. Останаха единствено възможността да се връща камионът в държавата по произход и каботажът“, заяви Иванов. Той обясни, че не са приети предложенията за връщането на работниците и за почивката в кабината.
„Проблемът с връщането на камиона според нас ще отпадне, защото Съветът на Европа се произнесе, че това е недопустима мярка. Ще имаме триалози, на които ще отпадне приетото днес от Комисия решение. И остава единствено каботажът като проблем за България“, каза още Иванов и обясни, че ще продължи да се търси решение и за това.
„Изключително важно нещо, което искам да подчертая, е, че тъй като 2/3 от пакета е отхвърлен, то той не е в своята цялост, и ние ще се борим той изобщо да не влиза в зала. Така че това е добра крачка напред, въпреки че още не можем да кажем, че е победа. Ще продължим да отстояваме своите позиции. Най-важното е, че 2/3 не се прие от пакета „Мобилност 1“, което обезсмисля вкарването и гласуването му в зала“, заяви Иванов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Росен Желязков: Има голяма вероятност предложенията по пакета "Мобилност" да не влязат в пленарна зала

Има голяма вероятност предложенията по пакета "Мобилност" да не влязат в пленарна зала. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Запитан дали решенията на ЕП са победа или загуба за страната ни, той обясни: „Стига с подобни категории победа загуба. България няма предложения, в Европейския парламент се разглеждат предложения на Европейската комисия. Тези предложения са направени в три доклада. Всеки доклад си има докладчик. Тези три теми са в пакет „Мобилност“, две от тези теми да отхвърлени. Тоест те не получиха необходимите гласове да бъдат приети“. „Два от три доклада, в които има много законодателни предложения не са приети. Няма как транспортната комисия, нещо което не е приела, да го докладва на парламента. И понеже е прието да се разглеждат в пакет, като две трети не са приети, няма как да се разгледат. Има голяма вероятност да не влиза в пленарна зала“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

Приключи протестът на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Очаква се окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия по пакета. Промените са в три доклада - за командироването на работниците, за почивката в кабините и за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици. Първите два доклада са отхвърлени. Така пакетът „Макрон“ не може да влезе за разглеждане от ЕП, без да са приети трите доклада.
В протеста се включиха около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния. Протестът беше мирен, нямаше затворени улици или затруднения в движението в белгийската столица. Превозвачите ни излязоха на протест в деня, в който заседава европейската транспортна комисия, която обсъди мерките в пакета „Макрон“. На площад „Люксембург“ в Брюксел превозвачите ни подкрепиха депутати, евродепутати от всички политически семейства, както и транспортният министър Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Евродепутатът Петър Курумбашев: Българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя

Днес българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя. Това каза Петър Курумбашев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, заяви Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала. „Следващото нещо, което направихме днес заедно с румънците, поляците и испанците, е това, което го пише на трибуната на Народното събрание – „Съединението прави силата“, най-после да бъде показано. Ние го показахме днес в Европейския парламент“, заяви Курумбашев. „Ние днес играхме този мач като домакини, въпреки че бяхме малцинство. Защото с този протест ни накарахте да се чувстваме на родна земя“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Днес гласуването в Транспортната комисията на ЕП, което предхожда това в Европейския парламент, се постигна следното - известният пакет „Мобилност“ е съставен от няколко законодателния инициативи, като в парламента те бяха разделени на три доклада – единият е свързан с командироването, другият е свързан със забраната да се използва седмичната почивка в кабината, трети е свързан с връщането на камиона и с каботажа, но това са три доклада, които са в един пакет. С усилията на представителите ни в ЕП два от тези доклада не получиха необходимите гласове – т.е. тези предложения не са приети и са отхвърлени“, заяви Желязков.
Транспортният министър посочи, че това ще е позицията, която България ще изиска от политическите групи – пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент. „Към момента заради ситуацията, която се е създала, която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в своята цялост, няма все още решения на координаторите за процедура. Очакваме след 12.00 ч. координаторите на комисията да решат какво да се прави в този случай. Така че нека да изчакаме, за да видим какви ще са следващите стъпки“, каза още той.
Желязков посочи, че единственото предложение, което е било прието, е за връщането на камиона и за каботажа. „Искам да припомня, че в общия подход, приет от Съвета на ЕС, точно това предложение отпадна. Или иначе казано, изправени сме пред един абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на парламента връщането на камиона. В разговор с представителите на ЕК те ме увериха, че дори и ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. и връщането на камиона ще отпадне“, заяви транспортният министър. „Независимо, че не сме напълнили този площад, вашият глас се чува в залата. И то се чува не от българските представители, а беше чут от нашия колега от Полша. А г-н Курумбашев беше облякъл жълтата жилетка“, каза още Желязков.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Новаков пред протестиращите.
„Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Това каза изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Радвам се, че сме толкова много и успяхме да напълним не само два чартърни полета, но имахме и хора за много повече. Искам да декларирам, че така приетите мерки от пакета „Мобилност 1“, обсъждани от Комисията по транспорт към Европейския парламент, са дискриминиращи, дискредитиращи, ограничаващи конкуренцията и компроментиращи Европейския съюз“, заяви Димитров. Той посочи, че те противоречат на основополагащи принципи на ЕС, завоалирани с благородни и справедливи цели, които са оставени на заден план, за да бъдат решени проблемите на западните фирми с липсата на водачи.
„Западните ни „партньори“ целят също така да пълнят държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Като по този начин изкуствено създават Европа на две скорости. Изискването за прибиране на пътните превозни средства в страната по пребиваване на превозвача е непропорционална мярка, некореспондираща със свободния пазар и свободната конкуренция между фирмите. Създава се една допълнителна тежест за държавите със слаба икономика, но за сметка на това със силно развит транспорт“, заяви Димитров и обясни, че това не кореспондира със здравия разум. „Споменатото изискване е прекомерно тежко за бизнеса с оглед постигането на желаната цел. Тя е замаскирана под задължението на превозвача да организира работата си по такъв начин, че да може водачът да бъде в базата на превозвача през определено време. Приемането на такова решение би било явно и безцеремонно потъпкване на изконен европейски принцип – свободното движение на хора. Още повече ,че прибирайки водачът в експлоатационния център на превозвача без оглед неговата националност, не се постига никакъв социален ефект за работника. Даже напротив – той бива принуждаван да пребивава на определено място за определено време против неговата воля“, каза още Димитров.
Той посочи, че въвеждането на изискване за командироване с мотива за предоставяне на ранно заплащане на всички водачи в Европа, всъщност представлява въвеждане на неясни, неточни и некоректни правила с цел изхвърляне от пазара на неудобни фирми. „В същото време правилата са крайно несправедливи, защото може да се получи голямо разминаване във възнаграждението на двама колеги водачи в една и съща фирма, но работещи по различни направления“, обясни изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи.
„Заявяваме ясно и категорично, че сме готови на крайности с цел да защитим транспортните сектори на нашите държави, както и националните си интереси. Настояваме всичко това да бъде взето предвид при обсъждането на промените от Комисията по транспорт от ЕП и да спомогне за приемането на справедливо решение, което да кореспондира с интересите на превозвачите от всички държави-членки на ЕС“, каза още Димитров.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т. нар. пакет „Мобилност 1". Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
„Пакетът „Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.
Според държавния глава Румен Радев, формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. „България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев.
В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. „Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета „Мобилност 1" – отчетени“, посочва в писмото си президентът Радев.
Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.


Агенция "Фокус"
Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

В 12.00 часа брюкселско време ще има финално разглеждане на предложенията. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Арабаджиев съобщи също, че президентът Румен Радев е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“, предаде БНР. Евродепутатите приеха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.
Очаквайте подробности.


Агенция "Фокус"
Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

Ние сме тук, за да защитим национална и европейска кауза, да заявим открито и категорично нашият протест срещу готвените двойни стандарти, които ще ударят не само нас като превозвачи, не само нашите шофьори, но и икономиките от страните в периферията. Това каза Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме как без юридическа обосновка и никаква икономическа логика се прави опит за налагане на политически решения, които ще решат вътрешни проблеми за някои страни, но ще го направят за сметка на икономиката на други“, каза той.
„Говоря пред вас, в сърцето на столицата на Европа, не за да разказвам защо сме тук. Ние знаем защо сме тук. Заставам пред вас, за да изразя открито позиция за двойните стандарти и политики на дискриминация към моята страна и на моята професия. Заставам като българин и европеец, който иска да води достоен живот в собствената си роднина“, допълни Траков.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Протестиращите на площад „Люксембург“ са около 600. Носят жълти жилетки и плакати с надписи: „Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“; "НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"; „Европа на две скорости - заден ход за транспорта!“; „Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“; „Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“; "Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!". В България има около 17 хил. транспортни фирми, с 66 хил. камиона. Пряко заетите в бранша са 120 хил. души. Българските превозвачи са подкрепени от колегите си от Румъния.
Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Те настояват да бъдат изключени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници. Според превозвачите мерките в пакета „Макрон“ засягат най-много страните от периферията на ЕС, а като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединиха румънски превозвачи, както и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията им.
В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, са депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Европейският парламент е един репресивен орган, те не изпълняват всички изконни правила, записани в документите, когато ни приеха

Европейският парламент е един репресивен орган за нас. Те не изпълняват всички изконни правила, които, когато ни приемаха, са записали във всички документи. Това каза Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. “Искам да ви благодаря от името на нашия бранш за вашето присъствие и подкрепа, която ни оказвате в този момент. Нито за миг не се съмнявам, че вие правите всичко възможно, за да отбележим днешния ден с някакъв успех, макар не пълен“, обърна се Петърнейчев към присъстващите на протеста превозвачи, депутати и евродепутати. „И частичен успех ще бъде голяма победа за нас, защото те искат да ни отнемат това, което с години сме съграждали, това, което сме постигнали с много труд“, допълни той. „Първо ни задължиха да купим най-новите и най-модерни автомобили – Евро 5 и 6, за да не може да се пътува с други. Сега, когато изпълнихме всички тези условия, отново ни казаха – „вие си отивате от там, от където сте дошли“, посочи Петърнейчев. „На практика се оказа, че Европейският парламент е един репресивен орган за нас. Те не изпълняват всички изконни правила, които, когато ни приемаха, са записали във всички документи – свободно движение на хора и стоки. А сега ни казват – „не, не може“. Аз си задавам въпроса, когато ни приемаха 2007 година защо не казаха България има право да участва в международния транспорт на Европа с 10-15 хиляди автомобила, а не да ни накарат да купим 65 хиляди автомобила и сега да ни кажат приберете си ги отново в България. Аз се надявам, макар и малко закъснели, че ще постигнем успех и съм убеден в това, защото виждам тук свободни хора, които оставиха работата си и пренебрегнаха всичко, за да дойдат тук да протестират. Това значи, че те милеят за своята работа и своя бизнес“, заяви още председателят на АЕБТРИ.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Започна протестът на превозвачите срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел

Започна протестът на превозвачите срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. На площад „Люксембург“ българските превозвачи настояват за отхвърляне на пакета „Макрон“. Те са подкрепени от свои колеги от Румъния. Двете страни заедно с Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия се обединиха в декларация срещу мерките в пакета. Протестът е мирен, не се предвижда затваряне или блокиране на улици. Част от протестиращите дойдоха от България, други от райони около белгийската столица. Близо до протеста са разположени 10 тежкотоварни камиона, колкото са разрешили белгийските власти.
В ЕП заседава комисията по транспорт, която ще гласува пакета „Мобилност“. Българският представител в комисията е евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев.
Превозвачите настояват да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната водачите да прекарват почивката в кабината на камионите.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Росен Желязков: Протестът в Брюксел не е израз на евроскептицизъм, напротив ние настояваме за принципите, около които е обединен ЕС

Този протест не е израз на евроскептицизъм, напротив нашите превозвачи са тук, за да кажат, за първи път след 10 години членство в Европейския съюз, че ние настояваме за принципите, около които е обединен ЕС. За момента с пакета за „Мобилност“ те се погазват радикално. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия. „След два часа започва заседанието на Транспортната комисия в Брюксел. А само след час започва демонстрацията и протеста на нашите превозвачи, както и техните колеги от Полша, Литва и Унгария. Тук става въпрос за функционирането на общия пазар, конкурентоспособността, правата за достъп и свободното движение на хора. Трябва докладчиците на тези антиевропейски досиета да се срамуват от основателите на Съюза“ , подчерта транспортният министър, като припомни, че този процес е започнал още от 2017 година, с предложението на Европейската комисия. По думите му той е претърпял различни метаморфози в Съвета на ЕС през различните председателства. „Очаква се в румънското председателство да има определени процедурни действия. Днес е заседанието на Транспортна комисия и има 3 досиета, които ще се гледат с трима докладчици. Две от досиетата са против нашия национален интерес, като са и срещу интересите на страните, с които сме в групата на единомислещите. Едно от досиетата е в наша полза. Гласовете в момента, така, както снощи с Ангел Джамбазки и Петър Корумбашев до късно смятахме бройката, са на кантар с лек превес на нашите опоненти“, подчерта Желязков, като допълни, че може да се получат интересни решения на Транспортната комисия, които да отидат в Пленарна зала. „Това все пак е заседание на Комисия, а не решение на парламента. Като хипотеза, може да се получи решение връщането на камиона да бъде прието, а на съвет това нещо да бъде отменено. То ще има стълкновение в решение на Съвета и в парламента евентуално“, подчерта транспортният министър, като посочи, че в такава ситуация ще се отиде на диалози и Комисията ще ни подкрепи. „Но може да се получат и други интересни конфигурации. Примерно може да се отмени връщането на водача, спането в кабината на камиона, но голяма част от аргументите и доводите за защита на социалните права на шофьорите са доста лицемерни. Зад благовидните признаци, всъщност се крият рестриктивни и протекционистки мерки, които защитават интересите на централните европейски държави, за сметка на интересите на държавите от периферията на Европа. Това е важна част от пътя, защото предстои следващото заседание на парламента. Ако нещата вървят в неблагоприятна светлина, ще се направят всички възможни процедурни стъпки и усилия, да бъде блокирано от процеса и да остане за следващия парламент, което също е една форма на въздействие“, допълни още той.


Агенция "Фокус"
Евродепутатът Петър Курумбашев: Очакванията преди гласуването в транспортна комисия днес не са оптимистични

Очакванията преди гласуването в транспортна комисия днес не са оптимистични. Това коментира Петър Курумбашев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в сутрешния блок на БНТ. "Ако не се приемат тези регулации, много държави са започнали да приемат свои правила на национално ниво. Подобен подход е началото на края на ЕС", коментира Корумбашев.
Зам.-председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа Илхан Кючюк призова за трезв подход, в който да се оценят силните и слабите страни и да се изготви дългосрочна стратегия за предстоящите междуинституционални разговори.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков каза, че все още е под въпрос дали последната дума ще е на този парламент.
Евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО Ангел Джамбазки отбеляза, че между българските евродепутати няма съревнование по темата. "В момента водим истинска битка в Европейския съюз за препитанието на 150 000 български семейства", каза той.


Агенция "Фокус"
Превозвачи от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия се обединиха в декларация срещу пакета „Мобилност“

Международните автомобилни превозвачи от България, Литва, Полша, Румъния, Словения, Унгария, Хърватия се обединиха в декларация срещу пакета „Мобилност“, съобщиха от пресцентъра на АЕБТРИ. Страните подкрепят предложенията в пакета, насочени към по-голяма яснота и гъвкавост. Според превозвачите обаче в пакета „Макрон“ отсъства оценка на въздействието, а дебатите придобиват политизиран, популистки и дори радикален характер в предизборната прибързаност. Превозвачите настояват правилата за командироване на работници да не се прилагат спрямо тях, защото така значително ще нараснат разходите, ще има риск от фалити и нарастване на цените на превозите и стоките. Водачите апелират да бъде отхвърлено предложението за задължително връщане у дома на превозното средство, както и да се съхрани правото на шофьорите да избират мястото, където да прекарват почивките си. Според тях забраната за ползване на седмичните почивки в кабината ще доведе до допълнителни ненужни разходи, намаляване на ефективността и влошаване на сигурността на транспорта. Превозвачите са против въвеждането на забрана за извършване на каботажни превози между два каботажни цикъла. Те не приемат мярката, с която при международния автомобилен транспорт ще се прилага социално-осигурителната система на страната членка, в която шофьорите извършват най-голям дял от своята трудова дейност. Водачите заявяват, че предложенията са дискриминационни, с пагубни последици, които предизвикват огромна административна, организационна и финансова тежест.


Агенция "Фокус"
Европейската комисия по транспорт ще гласува пакета „Мобилност“

Европейската комисия по транспорт ще гласува пакета „Мобилност“. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. Заседанието ще се проведе от 9.00 до 12.00 часа. Българският представител в комисията е евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев. Европейските депутати ще гласуват специфични правила за командироването на водачите в сектора на автомобилния транспорт. Те ще разгледат изменения в минималните почивки по време на работа и периодите на дневна и седмична почивка.


Агенция "Фокус"
Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел срещу пакета „Макрон“

Българските превозвачи излизат на протест срещу пакета „Макрон“ на площад „Люксембург“ в Брюксел. Протестът им ще започне в 9.00 часа и ще приключи в 13.00 часа (българско време). Около 360 са протестиращите, идващи от България, очаква се към тях да се присъединят над 100 превозвачи, живеещи в района на белгийската столица или пътуващи със собствен превоз. С българските превозвачи ще протестират и около 260 техни румънски колеги. В протестните действия ще се включат и 10 камиона, които ще бъдат позиционирани на около 500 метра от мястото на протеста. Протестиращите ще се придвижат от там до площад „Люксембург“. Протестът е мирен, не се предвижда затваряне или блокиране на улици.
Превозвачите настояват да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната водачите да прекарват 45-часовата си почивка в кабината на камионите. Водачите искат правилата за командироване на работници да не се прилагат спрямо тях, защото така ще нараснат разходите, ще има риск от фалити и нарастване на цените на превозите и стоките. Те не приемат мярката, с която при международния автомобилен транспорт ще се прилага социално-осигурителната система на страната членка, в която шофьорите извършват най-голям дял от своята трудова дейност.
В Брюксел превозвачите ни ще бъдат подкрепени от депутати, от евродепутати от всички политически семейства, както и от транспортния министър Росен Желязков. С протеста им срещу пакета „Мобилност“ се солидаризираха президентът Румен Радев и правителството.