Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Правителството иска зелена светлина за F-16

09 януари 2019 | 13:12

Кабинетът реши да предложи на парламента да одобри воденето на преговори със САЩ за покупка на изтребители F-16. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката.
На брифинг пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Относно това пред правителството седи ли въпросът да се отклони от параметъра разсрочено плащане и обсъждан ли е вариант да се вземе заем от САЩ, който да се изплаща след това, министърът на отбраната поясни: „Такива варианти не са обсъждани нито днес, нито на предишното заседание на МС. Преди да проведеш разговори, включително по начина на плащане дали ще е еднократно, разсрочено, дали ще се наложи да се стига до подобен заем и т.н. – няма смисъл да се коментират неща, които не са известни“.
Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: След като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват

След като НС даде мандат на правителството да преговаря със САЩ, разговорите с Швеция и Италия приключват. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос кога трябва да бъдат уведомени другите две държави – Италия и Швеция за решението, че страната ни ще преговаря със САЩ за изтребителите, министър Каракачанов отговори: „5-а точка от решението казва, че министърът на външните работи и министърът на отбраната веднага трябва да уведомят двете други държави, тоест след решението на парламента“.
Относно това каква е цената, която предлага САЩ и възможно ли е България да си позволи еднократно заплащане на целия пакет, министърът уточни: „Никой не може да каже каква ще бъде схемата на плащане преди да се водят преговори“. По думите му в схемата разсроченото плащане е била препоръчителен вариант. „Никой не може да каже какво би предложила другата страна преди да се водят разговори. Въпросите са сериозни и стоят на нашето внимание. Едно е да платиш 1,5 млрд. разсрочено и наведнъж“, каза още той. Каракачанов заяви, че е рано да се коментират тези неща.
„Не мога да кажа каква ще е цената. Но офертата на САЩ надхвърляше цената, която е заложена в актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет", с допълнителните разходи, които трябваше да се направят за закупуване на въоръжение и оборудване. За оборудването, благодарение на нашите летци в „Граф Игнатиево“, знаем колко ще струва, но за въоръжението се предполага, тъй като това е по отделен договор. Това е и предложението на шведската страна, които не могат да доставят част от оборудването и въоръжението. Следователно и е записано, че е по договор с трета страна, по която шведите нямат отношение. С по-малко, но и това надхвърля рамката, която е гласувана от парламента. Затова и решихме да започнем тази процедура по този начин, за да не връщаме всичко отначало, което би отнело година и половина“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Идеята ни е до тази година да имаме сключен договор за нов боен самолет

Колко време ще продължат преговорите, не се знае, защото още не са започнали. Може да се разберем още на първата среща, може да се наложи да правим и втора, и трета. Ще ги проведем, няма да се бавим, идеята ни е до тази година да имаме сключен договор. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, относно продължителността на преговорите със САЩ, след гласуване от Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“„Ако не се получат тези преговори, ако условията, които ни се предложат не са изгодни, ще бъде докладвано на Министерски съвет и оттук нататък парламентът си взема решението. Това ни открива възможност при неизгодни условия, ние да продължим преговори с някоя друга от страните. За това аз подчертах, няколко пъти натъртих, преговорен процес, преговори“, посочи Каракачанов. Попитан, записано ли е това, че ще има преговори с други държави, ако има неизгодни условия за страната от страна на САЩ, той отговори: „Това не е записано, това е естествено. В края на краищата парламентът е в правото си да отменя решение. Имаме преговори със САЩ, ако те приключат положително, приключат, ако не приключат положително, парламентът е в правото си да вземе, каквото и да е решение“. В отговор на въпрос какво е попречило в проекта на Министерски съвет да бъдат включени клаузи за преговори и с трите страни, които са предложили изтребител, Каракачанов коментира: „Защото сме преценили, чисто приоритетно, кой самолет е по-важен за нашите ВВС, отговорът е ясен. Мога да ви дам и данни по отношение на боен товар, полети, така, че няма смисъл да изпадаме в тези подробности. В доклада, който е за Министерски съвет ги има“. „Каквито и преговори да проведем със Швеция и Италия, без да имаме договор със САЩ за въоръжението на другите два самолета, ние договор не можем да подпишем или ще увиснем в положението на някои други централноевропейски държави, които закупиха едни самолети и чакаха няколко години да придобият въоръжението. За това се започва със страната, която ти предлага пълния пакет и не зависиш от трета страна в преговорите за оборудване, въоръжение и каквото и да е било друго", каза още министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Не ни е даден таван за цената на изтребителите, за която може да преговаряме

Не ни е даден таван за цената на изтребителите, за която може да преговаряме. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дал ли е финансовият министър таван на цената до която може да се преговаря за цената на изтребителите, Каракачанов отговори: „Не ни е даден таван. Искали сме отклонение от гласувания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет"“, коментира той.
Относно това пред правителството седи ли въпросът да се отклони от параметъра разсрочено плащане и обсъждан ли е вариант да се вземе заем от САЩ, който да се изплаща след това, министърът на отбраната поясни: „Такива варианти не са обсъждани нито днес, нито на предишното заседание на МС. Преди да проведеш разговори, включително по начина на плащане дали ще е еднократно, разсрочено, дали ще се наложи да се стига до подобен заем и т.н. – няма смисъл да се коментират неща, които не са известни“. Министърът поясни отново, че в преговорите ще се водят от четирима министри и ако се наложи подобно нещо, то ще бъде обсъдено. На въпрос може ли да се разбира, че в възможно отклонение от всеки един от предварителните параметри на проекта, Каракачанов заяви: „Разбира се, че можем да се отклоним. Въпросът е, че ще решим дали има смисъл и си заслужава да го правим“, поясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Няма отклонение от закона по процедурата за придобиване на нов боен самолет

Няма отклонение от закона по процедурата за придобиване на нов боен самолет. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“ Относно твърденията на опозицията по процедурата и конкурса за придобиване на нов боен самолет, че има отклонения от законодателни решения, той отговори: „Отклонение не от закона, а отклонение на едно решение на Народното събрание-решение за актуализиране на проект за инвестиционен разход“. „Това се налага не само поради факта, че една от страните-САЩ, не са отговорили на някои от въпросите. При шведския самолет също имаме въпроси, на които не сме получили отговори“, обясни министърът. „Колко би струвало допълнителното въоръжение, и допълнителното оборудване на самолета, което ние трябва да закупим по отделен договор с друга страна, т.е отново със САЩ. На този въпрос също нямаше отговор“, коментира Каракачанов. „Отклонението е за взетото решение в определени рамки, а не отклонение от закона. Отклонение от закона няма. Отклонение от закона би имало ако ние бяхме престъпили към тези преговори без да имаме санкцията на Народното събрание“, изтъкна министърът. „Ако Народното събрание, когато разгледа този въпрос, може би другата седмица, не ни гласува доверието по подобни правомощия и каже не, няма да водите преговори, не сме съгласни, ние ще изпълним това решение. Ние искаме санкции от Народното събрание, за да започнем преговорите. Искаме неговото решение и одобрение“, заяви министър Каракачанов. Той обясни, че в качеството си на министър на отбраната се е стремил да възстанови в максимален обем възможностите и способностите на бойните ни сили. „Паралелно с това, ние сключихме договорите и намалихме цената на Кугерите и Спартаните с 3 млн. Това се пропускаше услужливо. Нашият стремеж , като политическо и военно ръководство са били бойните възможности на армията. Ние купуваме самолет за 40 години напред. Най-важното е интересът на армията“, подчерта военният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Никой не ме е притискал за решението за придобиване на F-16

По отношение на политически натиск. Мен не ми е притискал никой. До колкото ме познавате, трудно може да ме притиска някой, пък ако започне да ме притиска, правя точно обратното. Разсъждавам съвсем прагматично. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод твърдения на опозицията, че е имало натиск за избора на F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Буквално до 21 декември, една част от обществото, както аз ги наричам измислените евроатлантици, защото една част от тях завършиха съветски военни академии и сега ми се правят тука на големи натовци, ме критикуваха, че съм бил руският човек в правителството“, коментира той. „Сега друга част от обществото казва, че съм бил американски човек“, допълни министърът. „Ще го кажа, ясно и категорично- не съм нито руския, нито американския човек, аз съм министър на отбраната, и като такъв и като по убеждения български националист и защитавам българския национален интерес. Всякакви други приказки са несериозни“, заяви Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Рано е да се каже какви биха били отклоненията във финансовите параметри за F-16

Рано е да се каже какви биха били отклоненията във финансовите параметри за F-16. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос в какви параметри и в какъв мащаб ще бъде отклонението от досега гласувания проект за инвестиционен разход – срокове на доставка, цена, оборудване и брой самолети, министър Каракачанов заяви: „Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената не можем да отговорим, тъй като от предложената цена на САЩ сме водили разговори да бъде коригирана. Вчера в изявление на Белия дом се казва, че ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага“. Министърът уточни, че преди да са приключили разговорите не може да се кажи дали ще се наложи и с колко милиона лева ще бъде отклонението. Каракачанов отново поясни, че в разговорите ще участват четирима министри, като правителството ще бъде информирано своевременно за всеки етап от преговорите от него и министрите на финансите, икономиката и външните работи. „Тогава можем да говорим за ниво на отклонение. Срокът за доставка вероятно ще бъде по-голям от записания в актуализирания проект за инвестиционен разход – 24 месеца. Това отсега е ясно. Въпросът е колко ще бъде отклонението. Затова сме поискали парламентът да ни гласува правото при отклонение от вече гласувания проект за инвестиционен разход да проведем разговорите“, коментира той. По думите му този въпрос няма как да се реши без ратификация на парламента. „Рано е да се каже какви биха били отклоненията във финансовите параметри, ако четем оптимистично вчерашното изявление на Белия дом не би следвало да има такива“, каза още министърът на отбраната. Той заяви, че преговорите няма как да бъдат еднократни, а ще са на няколко етапа.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Ген. Андрей Боцев: Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи

Новият изтребител е крайно необходим за нашите ВВС, надявам се скоро договорът да се сключи. Това каза на брифинг в Министерски съвет началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на съвместната комисия, която свърши работата си добре. Благодаря и затова, че продължава процесът по придобиване на нов изтребител, който е крайно необходим на нашите ВВС. Надявам се в най-скоро време да се сключи този договор при най-изгодните условия за държавата“, заяви ген. Боцев. „Надявам се о НС да даде мандат на правителството да продължи преговорите, за да може да се сключи договор“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Предлагаме Народното събрание да възложи на Министерски съвет да преговаря с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет

Предлагаме Министерския съвет да подготви проект за международен договор и преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес на заседанието беше разгледан докладът за придобиване на новия боен самолет. Министерски съвет взе следното решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката“, заяви Каракачанов. Той посочи, че предложението е било ясно още на 21 декември. „Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли на Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител“, обяви вицепремиерът. Каракачанов обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор. Според него това не е изгодно за нашите ВВС.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Началникът на отбраната и командирът на ВВС участват в правителственото заседание
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, командирът на ВВС ген. Цанко Стойков и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов участват в правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов заяви, че е поканил ген. Боцев и ген. Стойков, тъй като има важна точка днес. Очаква се на заседанието кабинетът да разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ за модернизация на Военновъздушните сили. Точката не присъства официално в дневния ред на заседанието.
При подкрепа на констатациите в доклада следва Народното събрание да даде мандат на кабинета за започване на преговори с американската страна.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Правителството ще разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ

На днешното си заседание се очаква кабинетът да разгледа доклада за закупуване на изтребители F-16 от САЩ за модернизация на Военновъздушните сили. При подкрепа на констатациите в доклада следва Народното събрание да даде мандат на кабинета за започване на преговори с американската страна.
Докладът за избор на нов изтребител за ВВС, който препоръчва преговори със САЩ за F-16, бе внесен на 21 декември 2018 г. от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.
Междувременно на 8 януари 2019 г., от САЩ заявиха, че очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение. Според Белия дом F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.
От БСП обявиха, че ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на нов боен самолет. Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. Според председателя на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов изборът ако ни е F-16, България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа.
На заседанието кабинетът ще обсъди и Национална програма за превенция и защита от домашното насилие за 2019. Правителството ще приеме също Правилник за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология.