Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Напрежение след циганско нападение

08 януари 2019 | 13:32

За втора поредна вечер жители на село Войводиново излязоха на протест, след като двама цигани пребиха на Богоявление 33-годишен военнослужещ. Над 200 души се отправиха към циганската махала в населеното място, но пътят им бе препречен от служители на жандармерия и полиция. До ексцесии не се стигна, а кметът на Войводиново Димитър Тосев обяви, че започва подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани. По време на протеста жителите на селото заявиха, че действията им ще продължат и през следващите дни. Според тях голяма част от циганите са напуснали домовете си още в понеделник. Протестиращите настояват за събаряне на незаконните цигански постройки и призоват институциите за по-сериозни действия срещу циганските своеволия.Агенция „Фокус“
Пловдив: Жителите на с. Войводиново започват подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани

Жителите на с. Войводиново започват подписка с искане за максимално наказание за двамата цигани, пребили военнослужещ. Това обяви по време на протеста кметът на селото Димитър Тосев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Първоначално Тосев не бе сред протестиращите, но със скандирания „Къде е кметът“ той се появи и обяви, че в общината ще се постави тетрадка, в която хората да се подписват. Протестиращите настояха да разберат какво се случва с двамата задържани и призоваха институциите за по-сериозни действия срещу циганските своеволия. Различни хора се изказваха пред микрофон, като се възмущаваха, че няма реални резултати от действията им. Според събралите се хора циганите са „удобна маша“, която се използва по време на изборите. Кметът обяви, че в селото е минала комисия и е разлепила предупредителни протоколи на постройките, които подлежат на бутане след изтичане на законовия срок.
Към момента хората се разотиват, има около 50 души. Протестиращите заявиха, че действията им ще продължат и следващите дни.
Цветан ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Над 200 жители протестират в с. Войводиново заради пребития от цигани военнослужещ

Над 200 жители протестират в с. Войводиново след случая с пребития военнослужещ от Специалните сили на 6 януари от двама цигани, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Хората се събраха пред църквата на селото и се отправиха към циганската махала. Подстъпите към махалата са преградени от кордон на жандармерия и полиция, за да не се допуснати ексцесии. На място е и директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков.
Хората носят знамена, скандират „Българи юнаци“ и хвърлят бомбички. Според тях още вчера голяма част от циганското население е напуснало селото. Те се заканват да протестират всеки ден. Протестът е срещу циганските своеволия, които зачестяват и бездействията на държавата.
Цветан ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Прокуратурата иска постоянен арест за двамата цигани, които нанесоха побой на военнослужещ в село Войводиново

Прокуратурата ще иска от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”, спрямо двамата цигани, които нападнаха и нанесоха побой на военнослужещ от Специалните сили в село Войводиново. Това съобщи на брифинг районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Искането ще бъде внесено в съда след изтичане на 72-часовата мярка на задържане на двамата нападатели на военнослужещия на 10 януари. Първоначално Прокуратурата образува бързо производство спрямо двете лица на 6 януари, като им беше повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. След като е била изготвена съдебно-медицинска експертиза, обвиненията вече ще бъдат за нанасяне на средна телесна повреда. Разпитани са няколко свидетели, иззет е и запис от видеокамера, който обаче не обхваща цялата ситуация. „До момента няма установен пряк очевидец на това какво се е случило в началото”, каза прокурор Грошев. По думите му има известни разминавания между показанията. Установено е, че около 1.20 часа пострадалият се е връщал от Пловдив, където е военнослужещ в 68-ма бригада Специални сили. Той е бил с лекия си автомобил, като на кръстовище в село Войводиново двамата извършители преминават пред него. „Твърденията на пострадалия са, че те са го напсували. Същият спира автомобила, връща се и започват пререкания между тях. За съжаление камерата не е била насочена така, че да обхване всички действия, но се вижда как има блъскане между тях и двамата започват да го налагат, а той се опитва да се защитава”, разказа прокурор Чавдар Грошев. По военнослужещия са нанесени множество удари, вследствие на които е спукана яблъчна кост.
Законът предвижда наказание от 2 до 10 години лишаване от свобода за това престъпление. Тъй като единият от двамата цигани е непълнолетен, за него наказанието се редуцира на три години лишаване от свобода. „Двамата не се признават за виновни, твърдят че са били нападнати, като пострадалият е посегнал и ударил по-големия от тях, след което двамата са му нанесли побой”, каза още прокурор Грошев.
Не е имало други участници в нападението, които да са нанасяли удари по пострадалия. Разследването продължава. Впоследствие са установени свидетели, които са видели как двамата нападатели нанасят удари по военнослужещия.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Бриг. генерал Явор Матеев: Нападнатият от цигани във Войводиново военнослужещ е ефрейтор, с 12-годишен стаж в Специалните сили

Нападнатият от цигани в село Войводиново военнослужещ е ефрейтор, с 12-годишен стаж в Специалните сили. Той е от бойно формирование, разузнавач парашутист. Това каза пред журналисти бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „За службата си в страната и за участие в мисии е получавал множество награди. Не видях никъде в досието му да има наказания, само поощрения”, добави бригаден генерал Матеев. По думите му той е изпълнителен, трудолюбив и скромен военнослужещ.
„Тези нападатели са действали брутално професионално. Военнослужещият е изненадан в гръб, неговото яке е било използвано, за да му се вържат ръцете отзад, така че той да не може да реагира, и е бил зверски пребит”, поясни бриг. ген. Матеев и отбеляза, че военнослужещият по-никакъв начин не е изразявал агресия към нападателите си. „Иначе няма начин тези хлапета да набият един военнослужещ, особено от Специалните сили”, каза още бригаден генерал Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Органите да си свършат работата във Войводиново, законите на България трябва да важат еднакво за всички

Органите да си свършат работата във Войводиново, законите на България трябва да важат еднакво за всички, независимо от етнос, религия, и т.н. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, че години наред си затварят очите всички политически партии пред този проблем, доведе до това наслагване, до ескалиране от време на време тук-там такова напрежение. Нашият призив е законът да се прилага с пълната му строгост“, каза още Нинова. Тя призова органите да приложат всички мерки, за да има превенция. „Като се знае, че има наказани строго за такова нещо следващия път да се замислят“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Комисия от експерти започва проверка за незаконното строителство в циганската махала в село Войводиново

В този час комисия от експерти от Община Марица, ОДМВР-Пловдив, РДНСК, енергоразпределителното дружество и Пожарната започва проверка за незаконното строителство в циганската махала в село Войводиново. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посети махалата, за да се запознае на място със ситуацията, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Министър Каракачанов поясни, че кметът на Община Марица Димитър Иванов ще издаде заповед за премахване на потенциално опасните за живеене сгради, които ще се събарят веднага, а за другите ще бъде спазена процедурата по закон, която предвижда предупредителни протоколи и 14-дневен срок на обжалване.
„Гетата в България трябва да се премахнат”, каза още министърът на отбраната. „Ако живееш тук и не си работил един ден в живота си, какво може да ти дойде в главата, освен да направиш престъпление, да ограбиш някой съвестен човек, да набиеш някой младеж, или да нападнеш полицай”, добави Красимир Каракачанов. Той посочи, че има достатъчно населени места, в които циганите може да си наемат квартири и с парите, които ще получават, ако се трудят, да си плащат наема, като другият вариант не е решение. Министър Каракачанов каза още, че Община Марица им е предоставила 18 парцела в регулация, за да си направят законни постройки, но това не е направено.
Около 200 са незаконните жилищни постройки само във Войводиново и това са почти всички къщи, в които живеят циганите.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Протести и напрежение, породени от цигански престъпления в страната през последните години (Справка Агенция „Фокус”)

Във връзка с напрежението в пловдивското село Войводиново Агенция „Фокус“ припомня случаите на масови протести и напрежения, породени от престъпления на цигани в цялата страна.

5 декември 2018 г.
След заплахи с пистолет към служители на ВиК Монтана, които отиват да прекъснат водата на нередовен платец, инспекторите влизат в циганската махала с полиция, за да прекъсват водоподаването на тези, които не са си плащали.

3 ноември 2018 г.
Сблъсък между полицаи и цигани в ботевградското село Врачeш. Инцидентът става, след като екип на жандармерията се отзовава на сигнал за силна музика в селото. Един от обитателите на адреса обаче отказва да се подчини на полицаите и не предоставя личната си карта за проверка, a след това блъска униформения на земята. Веднага след това колегите му пристъпват към задържането на агресивния мъж, но тогава униформените са заобиколени от тълпа цигани - около 20-30 души.
Тълпата се разпръсква след като един от полицаите произвежда предупредителен изстрел във въздуха с гумен патрон.

28 октомври 2018 г.
Акция на полицията и жандармерията в циганската махала в Мъглиж с цел задържането на подстрекател на сблъсъци между цигани и полицаи, при които един униформен пострада. По-рано през деня е организирана нелегална гонка с двуколки между цигани. Заради нерегламентираното състезание е задържан 16-годишен младеж.

14 октомври 2018 г.
Полицейски патрул се отзовава на сигнал в циганската махала в Гълъбово. Впоследствие голяма група цигани, въоръжени с брадви и мотики, се насочва към Районното управление в Гълъбово и обгражда сградата. Извикана е жандармерия от Пловдив, за да тушира напрежението.

11 октомври 2018 г.
Напрежение избухва в махалите „Тракцията” и „Селеметя” в Русе, след като група мотористи и хора с джипове, около 15-20 души, нахлуват в квартала, където живеят близките на заподозрения за убийството на журналистката Виктория Маринова.

17 септември 2018 г.
На първия учебен ден стотина цигани участват в масов бой в центъра на Казанлък. Участниците в масовия бой са ученици от съседни на Казанлък населени места, с. Копринка, с. Шейново и Мъглиж, които учат в града. Причината за масовото меле е спор за момиче.

23 юни 2018 г.
Избухва напрежение между полицаи и цигани, живеещи в Ботевград. Това се случва след като към 23 часа е получен сигнал за силна музика в бл. 15 в Ботевград.

11 юни 2018 г.
Жителите на град Угърчин излизат на протест и се обявяват срещу набезите и посегателствата в града, които се извършват от цигани. Преди дни цигани нападат строителни работници, които работят по сградата на училище в града. Първоначално групата атакува и възрастен мъж и жена, а после нахлува в местен магазин.

25 декември 2017 г.
Инцидент в циганската махала в бургаския квартал „Горно Езерово”. След като МВР-служители, идват на мястото след сигнал за силна музика, са подложени на въздушен обстрел с керемиди и камъни от покрива на една от къщите. Един униформен е ранен, впоследствие е откаран за преглед в УМБАЛ-Бургас.

8 август 2017 г.
Полицията провежда акция във Варна след бруталното изнасилване на жена в центъра на града. Жители на село Каменар, сред които и кметът Светослав Райков се оплакват, че при претърсване от полицията в селото, в което голямата част от жителите са цигани, нахлулите полицаи започват да бият наред. Впоследствие казват и че група мотористи нанася побой над местните цигани. Линейка се отзовава на сигнала за побой, но се връща празна, тъй като няма пострадали, които да се нуждаят от хоспитализиране.

23 юли 2017 г.
Около 100 цигани излизат на мирен протест в Благоевград. Поводът е смъртта на 48-годишния циганин Николай Евтимов, който умира на 10 юли, след като е ударен с тротоарна плочка по главата от българин на ул. „Свобода-6“ в района на циганската махала.

28 юни 2017 г.
Над 2000 души излизат на протест в Асеновград след побой над деца спортисти. Недоволството е срещу група цигани, които нападат с колове и мотики ученици, треньорите и родителите им. Конфликтът възниква на 26 юни, когато отборът по кану-каяк, в които тренират учениците, провежда тренировка.

23 март 2017 г.
Пияни цигани нападат полицай в Столипиново. По първоначални данни, униформените реагират на оплакване за силна, дразнеща музика, гърмяща от сложени на открито мощни тонколони. Стига се до бой, в резултат един от полицаите е ударен по главата и пада заднишком в случайно намиращата се там работна количка.

24 февруари 2017 г.
Напрежение между българи и цигани възниква в столичния квартал „Дружба 1“. Причина за скандала между съседите е спрелият ток. Домоуправителят Георги Каменов се събира пред блока с още 7-8 души, измежду които и две жени, на които иска да обясни какъв е проблемът. Това обаче предизвиква гнева на циганите. Те изваждат брадви, чукове и ножове и нападат събралите се пред блока.

22 февруари 2017 г.
В училище в столичния квартал „Красна поляна“ се провежда среща с кмета Иван Чакъров, посветена на обитаваните предимно от цигани блокове около гетото в т.нар Виетнамски общежития. На срещата присъстват представители на общината, както и омбудсманът Мая Манолова. От кв. „Факултета” тръгва голяма група цигани със знамената на партия ДРОМ с намерението да организират контрапротест срещу събарянето на общежитията. Те са спрени от полицаи и жандармеристи.

17 юли 2016 г.
В нощта на 16-и срещу 17-и юли скандал в дискотеката в Роман прераства в масов бой между цигани и българи. 24-годишният тогава Кристиян Узунов е в дискотеката с приятелката си, когато влиза в спор циганин, който впоследствие напада Узунов на път за вкъщи. Двамата са разтървани, но на следващия ден 24-годишният мъж е пресрещнат от брата на своя нападател и приканен да се бият. След отказа му, той е пресрещнат от четирима души, единият от които успява да го удари. Приятелката на Кристиян вика помощ, дошлите негови приятели, които били подгонени със саби. В крайна сметка Кристиян успява да се качи в колата си и да отиде в районното, където се разбира с полицаите на другия ден да пусне жалба. На кръговото движение го пресрещат повече 100 цигани, въоръжени с първобитни материали. Младежът обръща колата и отново влиза в полицията. Циганите обаче започват да се катерят по колата и да се опитват да влязат. Въпреки намесата на полицията, един от нападателите успява да влезе и да удари Кристиян. След тази случка младежът напускал Роман за една седмица, тъй като се страхува. Заплахи са отправяни не само към него, но и към дядо му. Случаят провокира поредица от протести на жителите на Роман.

14 юни 2015 г.
Протест на около 200 души в столичния квартал „Орландовци“ ескалира и прераства в щурм на цигански къщи и сблъсъци на протестиращите с полицията и жители на циганската махала. Повод за протеста е бой между българи и цигани в квартала, станал предната вечер около 20.30 като двете групи са се скарали заради силна музика. Група цигани дошла в парка, като от автомобила им се чувала силно пусната музика. Група младежи, намиращи се в парка, направили забележка на шофьорите и скоро след това от циганската махала дошли още 5 автомобила, от които слезли и хора с брадви. Последвалото меле завършва с шестима ранени и двама арестувани.

24 май 2015 г.
Улична война си спретват българи и цигани в квартал „Заграде" в общинския център Гърмен. Мелето между десетки представители на двете общности е станало към 17.30 часа в събота пред заведение в района. Скандалът избухва между няколко младежи и мъже от Гърмен и 5-6 цигани от квартал „Кремиковци".

4 март 2015 г.
На 18 февруари скандал между ученици от Професионалната гимназия по транспорт завърши с бой в класната стая, а в сбиването участвали и цигани, и българи. Първоначално спречкването между учениците започва на автобусна спирка в близост до Професионалната гимназия, но след това се пренася и в училището.

14 септември 2014 г.
Бизнесмен в пребит от цигани с лопати в карловското село Розино. 58-годишният Георги Рогачев се спречква с циганите заради 20 лева на газстанция. Рогачев е настанен в болница с опасност за живота, където въпреки положените усилия от лекарите умира. Смъртта на бизнесмена предизвиква напрежение в селото. Налага се жандармерия да охранява квартала на групата, участвала в боя на бензиностанцията, от приятели на починалия и рокери от цялата страна, които искат лично да раздадат правосъдие след инцидента.

27 март 2014 г.
Напрежение между българи и цигани избухва в Берковица, след като републиканският шампион по борба, който е и брат на биатлонистката Павлина Филипова, е пребит до безсъзнание от двама цигани близо до дома му. Хората в града събират подписка за изселването на циганската фамилия.

14 юли 2013 г.
Четирима постъпват в болница след меле между българи и цигани в пернишкия кв. „Могиличе“. Двама перничани са в ареста, а четирима души са приети в болница след скандал в пернишкия квартал „Могиличе".Официална информация за инцидента от полицията няма. Според очевидци, нападението е извършено заради стара вражда между българи и цигани от квартала. Третият от нападателите избягал.

12 февруари 2013 г.
Напрежението между българи и цигани в Петрич ескалира, след като граждани сигнализират за системни цигански набези. Потърпевшите съобщават, че се краде всичко, което съдържа желязо, а полицията и местните се оказват безсилни да се справят със самонастанилите се в района катуни, дошли от Североизточна България.

14 януари 2013 г.
Заловен е цигански клан, тероризирал село Градец с десетки престъпления. Деветима братя, братовчеди, чичовци и племенници от котленското село Градец са арестувани и осъдени за 12 кражби и нападения, но техните съселяни ги държат отговорни за още много набези.

26 септември 2011 г.
Българи и цигани се сбиват в Пазарджик. В центъра на града две групи, едната от които от цигани влизат в конфликт. До сериозен инцидент не се е стигнало заради бързата намеса на органите на реда, съобщиха от полицията в града. Задържани няма.

23 септември 2011 г.
Напрежение избухва между цигани и българи в садовското село Катуница. Селото е под полицейска обсада в продължение на цяла седмица. Повод за напрежението между българи и цигани е смъртта на 19-годишния Ангел Петров, прегазен от микробус, в който са били хора на Кирил Рашков. На следващия ден братовчед му Павел Толев на 17 г. умира от разрив на сърцето, вследствие на стреса от преживяното. Случилото се е последвано от нахлуване на футболните агитки в селото и дни на протести и напрежение от страна на жителите на Катуница.
Конфликтът в Катуница ескалира и води до протести и етническо напрежение в цялата страна. За смъртта на Ангел Петров на 18 години затвор е осъден шофьорът на буса Симеон Йосифов. Йосифов умира в затвора в Пловдив на 29 януари 2018 г. Самият Рашков е осъден на 3 години и половина затвор за това, че на 23 септември 2011 г. в с. Катуница се е заканил с убийство на жители на селото. Впоследствие наказанието му е намалено с една година и той излиза на свобода през октомври 2013г.

02 май 2007 г.
Българи и цигани се сбиват в Кюстендил. При инцидента няма пострадали. В сбиването са участвали седем българи и трима цигани.

13 август 2007 г.
Масов бой възниква в столичния квартал „Красна поляна”. Според служители на МВР, които дежурят в квартала - в масовката са участвали между 20 и 30 души.
Като основна причина за инцидента е изтъкнат бой от предната нощ, когато скинари са нападнали цигани.
Към 22.40 часа е подаден сигнал за скандал между група, която се е събрала на ул. „Ришки проход”. Пристигналият на място автопатрул установява, че тълпа около 200 човека се е насочила от улицата към бул. „Възкресение”, за което веднага е уведомил дежурния център на столичното Трето РПУ и СД „Полиция”. По същото време до питейно заведение на булеварда екзалтираната група започва да чупи столовете, да обръща масите и да бие четиримата клиенти на кафенето. Бързата намеса на полицията предотвратява разрастването на конфликта, пострадалите са откарани в болница, задържани са четирима от тълпата, които след разпит са освободени.

2 юли 2007 г.
Един човек е убит и още 17 – ранени при престрелка, избухнала в циганския квартал „182” на град Петрич. Загиналият е 23-годишният Валентин Стойков.
По първоначална информация престрелката е била между трима души. Много са пострадали при случайната стрелба. Валентин Стойков също е жертва на заблудил се куршум. При инцидента има ранени деца, най-малкото е на 10 години.
Няма опасност за живота на пострадалите. По-леките случаи са освободени от болницата само за тази вечер, защото в спешно отделение няма място.

14 октомври 2006 г.
Масово сбиване след битов скандал става в циганския квартал на Пазарджик. По първоначална информация става дума за побой, в който са участвали около 400 души.
Участие в операцията взимат всички екипи на пазарджишката полиция, включително и почиващите, като са получили подкрепления от жандармерията в Пловдив.
Двама са пострадали леко при сбиването в циганския квартал. Те са с леки контузни рани по главата.

14 август 2006 г.
Цигани предизвикват масово сбиване по време на общоселски събор в село Долно Белотинци. Инициатори на боя са 28-годишният П.Т. и 31-годишният В.С.

12 юли 2006 г.
Групата цигани влизат в местно заведение, но поръчката им е отказана заради края на работното време. Последва скандал, в който приятели на сервитьорката пребиват закъснелите клиенти. На следващия ден цигани и българи отново правят опит за саморазправа, но сбиването е предотвратено. Членове и на двете групи имат криминално минало. Бащата на пострадалото момче, който е местен цигански лидер, заплашва, че обявява война на българите. Според полицията обстановката е овладяна. От полицията допълват, че етнически конфликт няма.

3 юли 2006 г.
Във виетнамските общежития в столичния квартал „Красна поляна” става сбиване, в което се включват повече от двеста цигани. Битка стартира малко преди полунощ. Повод е група от тридесетина цигани от близката улица „Суходолска", които нахлуват въоръжени в общежитието за бездомници. Циганите пребиват двама от обитателите пред очите на останалите. Наблюдавайки събитията, обитателите на общежитието, също цигани, се включват в среднощната схватка. По-късно се намесват още десетки обитатели от съседните виетнамски общежития. За минути на мястото на сбиването пристига дежурна патрулка. В "Пирогов" са настанени двама души в тежко състояние.

30 юни 2006 г.
Около 18.00 часа в двора на къщата си е пребит 44-годишният криминално проявеният В.Т. Между собственика на жилището и група цигани възниква скандал, който прераства в сбиване. По време на побоя са изпочупени 12 стъкла на прозорци на жилището. Пострадалият В.Т. е откаран в центъра за спешна помощ във Видин с контузии рани по тялото, главата и крайниците. След медицински преглед мъжът е освободен без опасност за живота.

24 юни 2006 г.
Осем души са ранени при сбиване между цигани и българи на моста на бургаския плаж. Единият от пострадалите е с фрактура на черепа и е настанен в шоковата зала на бургаската болница. Сбиването започва в ранния следобед около моста, който разделя Северния и Централния плаж. Тримата дежурни спасители се опитват да разтърват биещите се цигани и българи, но заради големия брой на участниците в сбиването са принудени да извикат полиция и линейки. Осем души са ранени в различна степен. Минути по-късно пристига линейка от близкия реанимационен пункт. Причината за побоя не е ясна.

17 февруари 2006 г.
На 14 февруари братята Асен и Кирил Янкови от село Кавракирово, Петричко, които имат кошара в района, забелязват, че трима цигани с каруци са влезли в полски имот да кастрят клони за огрев. Братята им правят забележка и се заформя скандал. Циганите отиват до селото и се връщат с подкрепление от над 10 души. При сбиването двамата братя получават наранявания.

2 януари 2006 г.
Членове на ВМРО заплашват със саморазправа двама цигани в Плевен, които на 25 декември ограбват и убиват 29-годишния Милен Йорданов. Той е член на движението в град Пордим. Тялото на мъжа е намерено до контейнер за смет в града. За убийството са задържани 28-годишният Симеон Б. от Плевен и 25-годишният Недялко А. от Долна Митрополия. Те откраднали от Йорданов 40-грамова златна верижка и 100 лв. ВМРО настоява двамата убийци на Милен Йорданов да получат бързо и строго наказание от закона

4 декември 2005 г.
Главен сержант от столичната полиция е нападнат и пребит от двама цигани в кв. „Захарна фабрика”. Нападателите взимат от него личното му оръжие, документи и пари. Полицаят е нападнат в гръб и удрян с твърд предмет по главата и тялото.

12 декември 2005 г.
Двама полицаи са ранени при масово сбиване с цигани в столичния квартал „Факултета”. Инцидентът става в района на последната спирка на трамвай 10. Двамата пострадали полицаи са откарани за преглед в „Пирогов". Униформените се отзовали на сигнал за отвличане и изнасилване на момиче. Когато полицейският патрул засича колата, с която най-вероятно е отвлечено момичето, живеещи в околните къщи ги нападат. Патрулът е замерян с камъни и бутилки. Ситуацията е овладяна, след като на местопроизшествието е изпратено подкрепление. На място пристигат още три автопатрула. При последвалата проверка четиримата пътници в колата оказват съпротива. Полицаите залавят шофьора, Й X, на 20 години, криминалнопроявен. Останалите трима побягват, но по-късно са арестувани. Задържани са и цигани, участвали в побоя над полицаите.

10 октомври 2005 г.
12 младежи на 18 и 19 г. са пребити от банда пияни цигани в Тервел. Децата празнуват рожден ден в помещаваща се в сградата на Автогарата сладкарница. циганите първо започват да ги замерят с камъни и бутилки, а после нахлуват в сладкарницата и ги пребиват. В резултат на инцидента едно момиче е откарано в болница в безсъзнание. Циганите нападат и полицаите притекли се на помощ на децата.

14 септември 2005 г.
Цигани и полицаи се сбиват на Габровския пазар. Униформен служител на реда е ударен жестоко в гърдите. От джобовете на бременна циганка са иззети метален „бокс“ и нож.

27 август 2005 г.
Оперативният работник в криминален сектор на РПУ - Разлог Марин Сланчев е пребит от група пияни цигани в кръчма на улица „Вихрен” в циганската махала. Сланчев и бившият му колега Парталов са в заведението, когато нахълтват двама цигани, които желаят да си допият. Собственикът на кръчмата заявява, че затваря, с което разгневява циганите. В скандала се намесват полицаите. За броени минути циганите довеждат цяла група цигани, които пребиват Сланчев, открадват му мобилния телефон и 150 лева от джоба.

2 август 2005 г.
Няколко души са ранени при масово сбиване между българи и цигани в Елин Пелин. Най-сериозно е ранен 73-годишен българин, който е с комоцио, 15 шева на главата и раздробен палец. 73-годишният Георги Кръстев отива с мотокара си да превози метали на циганска фамилия. Когато идва време за заплащането възниква конфликт. Версиите на двете страни по този въпрос се разминават. Според Кръстев имали предварителна договорка за сумата. Според твърденията на циганите пък дядото започнал да се пазари за още пари. Двете страни се обвиняват взаимно в нападението. От полицията посочват, че причината за сблъсъка не са етнически, а финансови неуредици.

28 юли 2005 г.
10 души са ранени при масово сбиване в кравеферма в Козлодуй, в което участват 120 души. Инцидентът възниква между цигани и група от Враца. В побоя са използвани земеделски сечива, бухалки и огнестрелно оръжие. Пострадалите са настанени в болницата в Козлодуй.

21 юли 2005 г.
Инкасатори от пернишкото „Електроразпределение“ пострадват, след като се опитват да спрат тока на циганите, неплащали сметки от месеци. Те са посрещнати с камъни. Придружаващите ги полицаи предовратяват по-голямо сбиване. Няколко от техниците са с травми по тялото.

20 юли 2005 г.
Масово сбиване, в което участват над 20 души, избухва в Плевен. Разправията пламва пред бл. 80 в кв. „Стара гара“. Няколко цигани започват да се държат грубо с местните деца. Бащата на едно от децата ги прогонва. Малко след това пристигат още цигани, които сипят закани. Циганите вилнеят около половин час, хвърлят камъни и тухли.

16 юни 2005 г.
29-годишният служител на „Охранителна полиция" сержант Любомир Атанасов е нападнат от четирима цигани пред кафене в Радомир. Сержантът им прави забележка заради непристойно поведение към момиче. В отговор те се нахвърлят върху него с юмруци.

23 май 2005 г.
Проф. Станимир Калоянов е пребит при скандал с цигани. Същата вечер той е на абитуриентски празник в резервирано заведение в бл. 29 на столичния квартал кв. „Захарна фабрика“. Без значителен повод пиян около 50-годишен клиент на заведението се опитва да предизвика свада. Поканен настоятелно да напусне заведението, той по-късно се връща с подкрепление.
В масовото сбиване са участвали около 40 души, в следствие на което 42-годишен мъж е с контузия в главата, а 24-годишен младеж е с рана в бедрото. След побоя професорът е откаран в „Пирогов” с хематом в мозъка, причинен от удари с тръби и камъни по главата.
Една седмица проф. Калоянов е кома на апаратно дишане в неврохирургията на болницата. На 31 май Станимир Калоянов умира. След инцидента в Трето РПУ е заведено дознание. Първоначално са задържани двама заподозрени след разпити на десетки граждани очевидци.

18 април 2005 г.
Директорът на „Пътна полиция" в РДВР-София полк. Константин Хубенов е пребит с дървен кол пред дома му в Ботевград. Полицейският началник чува шум на стълбището пред апартамента си и излиза да провери какво става. Тогава изненадващо срещу него изскачат двама цигани, които започват да го налагат с прът. След като нанасят няколко удара, нападателите избягват.

23 март 2005 г.
Трима цигани нападат и пребиват двама ученици от Гимназията за древни езици и култури в столичния квартал „Модерно предградие“ заради сребърна верижка и мобилен телефон. Седемнадесетгодишните момчета от Класическата гимназия се прибират след училище, когато циганите ги повалят на земята и започват да ги ритат.

14 февруари 2005 г.
цигани пребиват двама полицаи в бургаското село Славянци. Инцидентът става, след като униформените се опитват да спасят 24-годишен мъж от двама грабители, които му отмъкват парите и мобилния телефон. Апашите избягват, а по-късно се връщат с още осем цигани, които се нахвърлят да бият униформените. Главен сержант Ганчев е приет в болницата, където са му направени 10 шева на главата. Другият полицай - Гангалов има 7 шева, счупен нос и избити зъби.

4 февруари 2005 г.
В нощта на 3 срещу 4 февруари става масово сбиване между група цигани, живеещи в района на старите виетнамски общежития в ж.к. „Красна поляна” и приближени на наркодилърите М. В. на 30 г. и М. А. на 29 г., които пристигат с два автомобила. При боя един от циганите е ударен в главата. Групата на наркопласьорите избягва с колите си. Късно вечерта живеещите в района протестират пред сградата на Трето РПУ и искат спешна намеса на полицията срещу разпространението на дрога в района.

18 февруари 2004 г.
Полицай е ранен след сбиване в циганската махала в квартал „Владислав Варненчик” във Варна. В 23,55 ч. постъпва сигнал, че в една от къщите има скандал и побой. На мястото пристигат екипи на РПУ и на СПООР с две кучета. Трима служители на реда отиват в къщата. Останалият сержант Михайлов вижда как някой прескача оградата на съседна къща и му заповядва да спре. Вместо това мъжът, видимо пиян, налита на бой. Включват се още двама, които събарят сержанта на земята. Михайлов успява да извади служебния си пистолет и прострелва в крака със стоппатрон единия от нападателите, който държи нож. Простреляният е Румен Я., на 37 години, осъждан два пъти. Той удря и втори полицай, а по-късно напада и доктора в болницата.


Агенция „Фокус“
Пловдив: Районният прокурор Чавдар Грошев ще направи изявление в сградата на Апелативна прокуратура по повод побоя на военнослужещия в село Войводиново

От 15.00 часа районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев ще направи изявление по повод образуваното бързо производство спрямо двамата младежи, привлечени като обвиняеми за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди спрямо 33-годишен мъж в село Войводиново. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
Районният прокурор ще направи изявление в сградата на Прокуратурата на площад „Съединение“ 3, в залата на втория етаж.


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа

Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с последния случай на нападение над военнослужещ в село Войводиново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Каракачанов посочи, че преди няколко дни беше пребит полицай, а сега военен и това не може да продължава повече. Министър Каракачанов е във Войводиново, за да обсъди с кмета на Общината, както и с областния директор на МВР какви мерки ще вземат във връзка с конкретния случай.
„Истината е, че трябва да се направи една цялостна програма за решаване на циганския въпрос. Хората не са длъжни да търпят част от населението, което има само права и не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона“, каза още министърът. Според Каракачанов мерките трябва да са буквално обвързване на социалните помощи с образованието и труда. Според него България трябва да спре да се съобразява с всякакви чиновници от Брюксел и правозащитници.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Предстои операция на военнослужещия от 68-ма бригада Специални сили, който пострада при побой от цигани

Предстои операция на военнослужещия от 68-ма бригада Специални сили, който пострада при побой от цигани в село Войводиново. Това съобщи пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който пристигна в селището, за да се срещне с местната управа и жителите, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Каракачанов добави, че е посетил военнослужещия в болница „Св. Пантелеймон“, където е настанен пострадалият. Операция ще му бъде направена утре. Той е със спукана скула и много кръвонасядания покрай очите. „Нападателите са го удряли предимно в главата“, каза още Каракачанов. Той добави, че състоянието му е добро, има средна телесна повреда и може би ще бъде изписан след няколко дни. „Министерството на отбраната ще поеме всички разходи по лечението“, заяви още Каракачанов.
С министър Красимир Каракачанов е и командирът на 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов ще се срещне с кмета на село Войводиново Димитър Тосков и кмета на Община Марица Димитър Иванов

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще се срещне с кмета на село Войводиново Димитър Тосков и кмета на Община Марица Димитър Иванов във връзка с инцидента от последните дни с военнослужещия от 68-ма бригада ефрейтор Валентин Димов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На срещата ще присъства и директорът на РДВР - Пловдив.


Агенция „Фокус“
Димитър Тосков, кмет на Войводиново: Протестът на жителите на селото продължава и довечера

Протестът на жителите на село Войводиново продължава и довечера от 18.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на селото Димитър Тосков. Протестите ще продължат, докато не се успокоят жителите. „В момента нападнатият от цигани Валентин Димов е в болница и по информация от баща му нещата не са добре, предстои му сложна операция”, каза кметът. Пострадалият е с многобройни фрактури и счупени костици по лицето, в областта на синусите, от нанесените удари. 33-годишният мъж, който е бивш военен, е бил нападнат ненадейно на Богоявление, след като е направил забележка на двамата младежи, които са се движили по пътното платно произволно. Според кмета Тосков обстановката в селото в момента е привидно спокойна, но там остава да дежури жандармерия и полиция. „Циганите са се заключили в къщите, въпреки че не е имало самоуправство досега“, каза кметът Тосков.
„Циганите във Войводиново са около 250, от всичките 2500 души, които населяват селото. Всичките постройки, в които живеят те, са незаконни”, каза още Димитър Тосков. „Постройките им ще бъдат съборени, но процедурата е дълга, трябва да се направят констативни актове и да се спази законът. Така че това не може да започне веднага”, каза още кметът.
По думите му протестите на хората ще продължат. Конфликти между местните и циганите е имало и досега, но не в такъв размер. „Сега вече има ясно изразена гражданска позиция”, посочи още Димитър Тосков.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Омбудсманът Мая Манолова: С бутането на незаконните постройки няма да се върне чувството за справедливост, трябва се накажат извършителите на престъплението във Войводиново

С бутането на незаконните постройки няма да се върне чувството за справедливост, трябва се накажат извършителите на престъплението във Войводиново. Това каза омбудсманът Мая Манолова в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с протеста на жителите във Войводиново след като цигани нападнаха военнослужещ. Манолова посочи, че отлагането на решаването на проблемите просто ги увеличава. „Не е нормално разкриването на едно престъпление да се решава чрез решаването на други отложени проблеми. Според мен в такива ситуации трябва да се действа внимателно, за да не се ескалира допълнително напрежение. Трябва да се връща чувството, че правилата важат за всички и че извършителите на престъпления ще бъдат наказвани. Това е, което взривява гражданите“, каза още Манолова.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Експерти от Община Марица и служители на РУ – Труд ще извършат проверка на незаконните постройки и адресните регистрации в циганската махала на село Войводиново

Експерти от Община Марица и служители на РУ – Труд ще извършат проверка на незаконните постройки и адресните регистрации в циганската махала на село Войводиново. Това станаясно от думите на кмета на Община Марица Димитър Иванов в „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с протеста на жителите на селото с искане за събаряне на незаконните постройки, след като двама цигани нападнаха военнослужещ. По думите му проверката ще има няколко задачи. „Именно исканията на жителите бяха да се установи колко в момента жители живеят незаконно в тези постройки, да се установи дали са законни постройките още веднъж и на място да бъдат описани и съответните наказателни актове. След това след седем дни за тези незаконни постройки лично аз ще издам заповед за събаряне, за да можем да удовлетворим исканията на протестиращите“, каза още Иванов.
На въпрос дали има цигани, които живеят без адресна регистрация в село Войводиново, кметът обясни, че има постоянно приходящи, които не се задържат. „Тази проверка, която след минути ще започне, ще установи именно това дали към настоящия момент има такива личности и ако има, ще бъдат съставени актове на място“, коментира кметът.
Иванов обърна внимание, че този проблем е отпреди 20 години. „Първият сигнал беше през месец октомври. Бяха извършени проверки на тези жилища“, посочи той. Кметът на Марица обясни, че още тогава е установена незаконността на постройките.


Агенция „Фокус“
Пловдив: Нощта в село Войводиново е преминала спокойно след протест заради нападнат от цигани воннослужещ

Нощта в село Войводиново премина спокойно след протест заради нападнат от цигани воннослужещ. Това стана ясно от думите на кмета на село Войводиново Димитър Тосев в ефира на „Сутрешен блок“ по БНТ. „Нощта премина спокойно. Благодарение на намесата на полицията, която остана досега“, коментира кметът и уточни, че полицейският патрул още не е тръгнал. Тосев изрази надежда нещата да се развият в правилната посока. „Ако ние можем с един замах да го решим въпроса, значи сме най-добрите“, добави той.
Агенция „Фокус“ припомня: Снощи жителите на село Войводиново излязоха на протест заради това, че цигани нападнаха 33-годишен военнослужещ. На 6 януари около 13.30 часа в полицията е получен сигнал за конфликт на кръстовище в село Войводиново. На място униформените установили, че разпрата възникнала между 33-годишен шофьор на автомобил и двама пешеходци на 17 и 21 години. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. След оказана медицинска помощ пострадалият е освободен за домашно лечение. По указание на дежурен районен прокурор нападателите са задържани за срок до 24 часа. Срещу тях е образувано досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. По-късно стана ясно, че Районна прокуратура- Пловдив привлече като обвиняеми по бързо производство двамата нападатели.


Агенция „Фокус“
Пловдив: Районната прокуратура привлече като обвиняеми и задържа за 72 часа младежите, нападнали шофьор в село Войводиново

Районна прокуратура- Пловдив привлече като обвиняеми по бързо производство А.П., на 21 г., и Б.П., на 17 г., за това, че причинили телесна повреда по хулигански подбуди - престъпление по чл. 131 ал.1 т. 12 във вр. чл. 130 ал. 1 във вр. чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.
До момента е установено, че на 6 януари 2019 г., около 13.30 часа, в село Войводиново, обл. Пловдив, двамата обвиняеми нанесли побой, чрез удари с ръце и крака, на 33-годишен мъж. Инцидентът е възникнал след отправена реплика спрямо пострадалия. Той управлявал лек автомобил, преминал покрай двамата обвиняеми, които вървели по пътното платно и с поведението си създавали опасност за безопасността на движението. Обвиняемите А.П. и Б.П. са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначени са медицински експертизи, като според заключението им ще се прецизира и квалификацията по повдигнатото обвинение.


Агенция „Фокус“
Пловдив: 33-годишен шофьор на лек автомобил е пострадал, след като е бил ударен от двама пешеходци на 17 и 21 години на кръстовище в село Войводиново

Около 13.30 часа вчера в полицията било съобщено за конфликт на кръстовище в село Войводиново. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. За проверка на сигнала към мястото били насочени два екипа от Районно управление на МВР – Труд и сектор „Специализирани полицейски сили“. На място униформените установили, че разпрата възникнала между 33-годишен шофьор на лек автомобил и двама пешеходци на 17 и 21 години. Според първоначалните данни, по време на скарването мъжът слязъл от колата и в прерасналата саморазправа помежду им бил ударен от младежите. След оказана медицинска помощ пострадалият е освободен за домашно лечение. По указание на дежурен районен прокурор нападателите са задържани за срок до 24 часа. Срещу тях е образувано досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.