Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Йордановден е

06 януари 2019 | 08:55

Църквата отбелязва Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици - защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа ''ха-а-с-с-а'', с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни
.

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Пожелавам на всички много здраве, късмет и благоденствие, а на имениците - честит празник

Днес православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Богоявление. На този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Също така се вярва, че на този празник небето се отваря и най-съкровените желания на хората стигат до Бог. Затова пожелавам на всички много здраве, късмет и благоденствие, а на имениците - честит празник. Това е написал в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.
„На 6 януари се навършват и 171 години от рождението на една от най-светлите личности в историята на България - революционерът, поетът и публицистът Христо Ботев. Поклон пред делото и паметта му“, е написал още Цветан Цветанов.

Агенция "Фокус"
Бургас: 21-годишният Йордан Господинов спаси кръста на Йордановден

21-годишният Йордан Господинов спаси кръста на Йордановден в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Общо 39 мъже се включиха в надпреварата. „Пожелавам си да съм жив и здрав, плюс това съм именик, това е моят празник, това е моят ден“, каза Йордан Господинов. Всички участници след това целунаха кръста, донесен от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, за здраве и благоденствие.
Сред най-възрастните участници бе 66-годишният Васил Николов. „Вярата ме кара да скачам в тези ледени води, чувствам се здрав през цялата година, а и трябва да поддържаме традициите, за да може да ни има“, заяви Васил Николов. Той добави още, че е скачал над 30 пъти за спасяването кръста.
Деница ДИМИТРОВА

Агенция "Фокус"
Видин: 26-годишният Богдан Георгиев извади кръста от ледените води на Дунав в града

26-годишният Богдан Георгиев извади кръста от ледените води на Дунав във Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин Стотици хора дойдоха в подножието на крепостта „Баба Вида“ За победителя от Община Видин са осигурили парична награда, на първите десет участници Общината също ще раздаде парични награди. 26-годишният Богдан Георгиев бе поздравен от видинския митропоиит Даниил и от кмета на Община Видин Огнян Ценков. Празникът Богоявление във Видин започна с тържествената света литургия, която бе отслужена в катедралния храм “Св. вмчк Димитър Солунски“. На богослужението присъства и кметът на града Огнян Ценков. От храма потегли литийно шествие към градския плаж край крепостта „Баба Вида“. Там бе извършена церемонията по хвърляне на кръста във водите на река Дунав.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Бургас: Двама представители на посолството на САЩ в България взеха участие в традицията по спасяването на кръста

Двама представители на посолството на САЩ в България – капитан втори ранг Кори Джейкъбс, военноморско аташе на САЩ в България, и капитан трети ранг Остин Гълит, помощник-военноморско аташе, взеха участие в традицията по спасяването на кръста в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. По думите им те са поканени лично от флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.
„За нас е чест да вземем участие в тази церемония заедно с приятелите си от България. Това всъщност е второто ни участие за Йордановден, миналата година също бяхме тук. Отбелязването много ни харесва. Лично аз смятам, че това е уникална традиция, чрез която се отбелязва кръщаването“, каза капитан Джейкъбс.
Той допълни, че в САЩ нямат подобни традиции, но много от православните християни, които са дошли от България, спазват обичаите си и в родината му.
Деница ДИМИТРОВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: Осветиха бойните знамена на Богоявление в Карлово, 46-годишният Валентин Сиваков извади Кръста

С освещаване бойното знаме на 61-ва Стрямска механизира бригада и на знамената-светини на Българската армия започна празникът Богоявление в Карлово на 6 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. На тържествения ритуал, състоял се на Желязков мост, присъстваха заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателята на Общинския съвет Теодор Шойлеков, висши военнослужещи, общински съветници, стотици граждани.
Богоявленски водосвет отслужи отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, в съслужение със свещеници от района.
Празничен поздрав към почетните роти отправи вицепремиерът Марияна Николова.
Да извадят християнският кръст от Бяла река, в ледените води влязоха 14 карловци на възраст от 15 до 64 години. Светинята извади 46-годишният Валентин Сиваков. Той бе дарен с икона на Иисус Христос. Парични суми от кмета на общината получиха всички участници в ритуала.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. След 1989 г. ритуалът по освещаване бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 година. Оттогава на 6 януари, Богоявление, във всички гарнизони след прочитане на молитвата "За успех на народа”, свещеници ръсят със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Старши сержант Пламен Георгиев извади Богоявленския кръст от водите на река Янтра в града

Старши сержант Пламен Георгиев извади Богоявленския кръст от водите на река Янтра във Велико Търново. Той е четвъртокурсник от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, специалност „Разузнаване“, и се „хвърля“ за кръста за пръв път, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Отрицателните температури и снеговалежа не спряха и тази година десетки смелчаци да се потопят в ледените води на Янтра за здраве и благополучие. В традиционния за Йордановден ритуал участваха общо 36-ма мъже, от които 25-ма курсанти. Късметлията, който успя пръв да се добере до свещената реликва е Пламен Георгиев, който е от град Николаево и бе награден от бригаден генерал Богданов с 5 дни отпуск и 100 лева парична премия от Великотърновския митрополит Григорий. Той бе поздравен от и от официалните лица – кметът Даниел Панов и председателят на Общински съвет – Велико Търново Венцислав Спиридонов. Пламен пожела на себе си, близките си, всички, които уважиха празника и именниците здраве, късмет и благополучие.
Празника, освен официалните лица, уважиха и стотици великотърновци.
Всички, които скочиха за кръста, получиха личната благословия митрополита и по 20 лева награда, а курсаните от НВУ получават и отпуск.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
София: Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на езерото в жк. „Дружба“

Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на Софийското езерото в жк. „Дружба“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мъжът е от София и участва за осма поредна година в изваждането на кръста на тържествения водосвет. Той пожела здраве и благополучие за всички и каза, че не е имал предварителна подготовка в плуването в студена вода.
В тазгодишният ритуал по изваждането на Светия кръст от водите на езерото в жк. „Дружба“ са участвали 51 мъже, като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18.
Ирина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Кюстендил: 19-годишният Любослав Ганев спаси богоявленския кръст от водите на река Банщица

19-годишният Любослав Ганев спаси богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Той е бивш възпитаник на Спортно училище „Васил Левски” в Кюстендил. „Уважавам традициите, защото народ без традиции е като дърво без корен. Пожелавам на кюстендилци годината да бъзе успешна за тях, да са живи и здрави”, каза Любослав Ганев. Той участва вече трета година в ритуала. Заедно с него участваха и други 20 младежи. Богоявленският кръст беше пренесен с литийно шествие от катедралния храм „Свето Успение Богородично” до брега на река Банщица, където архиерейският наместник отец Генади Генадиево отслужи водосвет за здраве.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Сливен: За втори път Антони Андонов спаси Богоявленския кръст от водите на река Новоселска

28-годишният Антони Андонов спаси Богоявленския кръст от водите на река Новоселска в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Антони Андонов вади кръста за втори път. Той пожела на себе си, семейството си и жителите на Сливен здраве. По традиция в града за Богоявление се играе и мъжко хоро и се освещават бойни знамена. Организатори на събитието са Община Сливен, Сливенска митрополия и сдружение „Св. Георги Победоносец“.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция "Фокус"
Стара Загора: 27-годишният Калоян Лазов хвана кръста в града

Старозагоръцет Калоян Лазов хвана кръста на Богоявление в Стара Загора. 27-годишният дилър на автомобили за трети път участва в ритуала. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Кръстът бе хвърлен в ледените води на езерото в парк Йордан Капсамунов“ от Старозагорския митрополит Киприан. На ритуала присъстваха Иванка Сотирова, зам-кмет на Община Стара Загора, Таньо Брайков, председател на Общинския съвет, областният управител Гергана Микова, бригаден генерал Костадин Кузмов, депутатът Георги Гьоков, общински съветници и стотици граждани. Тук бе и представителна част от Старозагорския гарнизон с бойните си знамена.
Общо 25 смелчаци скочиха за кръста, между които и 13-годишен ученик. Калоян Лазов се пребори и пръв стигна до кръста. По традиция мераклиите за здраве се хванаха на хоро във водите на езерото, пеейки българския химн и развявайки българския трикольор.
Калоян Лазов получи благословията на митрополит Киприан и парична награда.
„Много съм щастлив. За трети път участвам и днес успях“, сподели младият старозагорец. „Здраве и късмет пожелавам на всички българи, на семейството ми и на себе си“, допълни смелчакът.
По-рано с Велик Богоявленски водосвет в двора на катедралния храм „Св. Николай Мирликийски“ митрополит Киприан освети бойните знамена на гарнизон Стара Загора.

Агенция "Фокус"
Ямбол: За седми път богоявленският кръст в града бе изваден от Стефан Стефанов

За седми път богоявленският кръст в Ямбол бе изваден от Стефан Стефанов. Това съобщиха от пресцентъра на Обюина Ямбол. Мъжът скача в студените води на река Тунджа за девета поредна година, като седем от деветте му опита са успешни. Традиционно, победителят получи парична награда и от кмета на Ямбол Георги Славов.
Тази година за кръста скочиха 20 смелчаци, на които архиерейският наместник архимандрит Димитрий подари по един дървен кръст за здраве.
Отбелязването на Богоявление бе предшествано от тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена на Българската армия и литийно шествие до моста на река Тунджа.

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит оглави Великия Богоявленски водосвет в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Патриарх Неофит оглави Великия Богоявленски водосвет в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Това стана след Василиевата света Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Арександър Невски", оглавена от Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, предаде репортер на Агенция "Фокус". С него съслужиха: Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Негово високопреподобие архимандрит Василий - протосингел на Софийска епархия, Негово високопреподобие архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", о. Ангел Ангелов - духовен надзорник на Софийска епархия, о. Николай Георгиев - завеждащ връзките с обществеността на Св. Синод, храмовото и др. духовници. В края на св. Литургия Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави Великия Богоявленски водосвет. Той освети водата, с която бяха поръсени духовниците, присъстващите на богослужението цар Симеон Втори, царица Маргарита, депутатът - именик Йордан Цонев и миряните. С осветената вода бяха поръсени на площада пред храма знамената светини на Българската армия, президента Румен Радев и другите официални лица. Патриаршеската катедрала бе изпълнена с православни християни, извили дълга опашка, за да си вземат от светената вода.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Добрич: 22-годишният пожарникар Андриян Сократев от село Българево извади кръста на Йордановден от морските води в Каварна

22-годишният пожарникар Андриян Сократев от село Българево извади кръста на Йордановден от морските води в Каварна. Той участва в традиционния ритуал за трета година, като през 2016 г. хваща за пръв път Светия кръст. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. "Пожелавам на всички да са живи и здрави, и да има все повече хора да скачат за кръста.Посвещавам това на всички", каза Андриян Сократев.
Отец Василий Селемет отслужи празнична литургия и хвърли христовото разпятие, а осем смелчаци се престрашиха тази година да се хвърлят в студените морски води. Великият Богоявленски водосвет с хвърляне на Светия кръст във водата за здраве на Йордановден събра на морския бряг стотици жители на община Каварна.
Всички участници в ритуала по спасяването на кръста получиха подаръци от община Каварна, а първенецът бе награден от закестник-кметът Митко Недев с парична и предметна награда.

Агенция "Фокус"
Варна: 18-годишният Александър Матев спаси Богоявленския кръст в града

18-годишният Александър Матев спаси Богоявленския кръст във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Младежът е ученик в Руското училище в града и участва в ритуала на Богоявление за втори път. Александър Матев тренира водна топка и за изваждането на Светия кръст от морските води край Първа буна се пребори с над 70 участници, сред които и 79-годишния Васил Тепеденелев.
Александър Матев пожела здраве и предаде Светия кръст на група деца, които ще бягат до Втора буна, след което ще преплуват разстоянието обратно до Първа буна. Благотворителната инициатива е в подкрепа на 6-годишния Младен Алексиев, който е в будна кома вследствие на ваксина и му предстои лечение със стволови клетки. Организатор на благотворителната инициатива е варненецът Емил Атанасов, който извади кръста от морските води край Първа буна за Богоявление миналата година. Инициативата наблюдават още бащата на детето и неговият по-голям брат.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Видин: 15-годишният Силвестър Славчев извади кръста от река Войнишка в град Дунавци

15-годишният Силвестър Славчев извади кръста от река Войнишка в град Дунавци, предаде репортер на Радио "Фокус" - Видин. Четирима бяха кандидатите за извъждането на кръста, които влязоха в река Войнишка. 15-годишният Силвестър получи 20 лв. от кмета на Дунавци Димо Скорчев. Преди хвърлянето на кръста бе отслужена Света Василиева литургия в храм "Рождество на света Богородица", а хората, дошли на литургията. получиха и светена вода.
Анна Лозанова

Агенция "Фокус"
Стара Загора: 32-годишният Костадин Димитров спаси Богоявленския кръст във водите на Стара река в Казанлък

32-годишният Костадин Димитров спаси Богоявленския кръст във водите на Стара река в Казанлък по време на превърналия се в традиция ритуал, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Мъжът участва в ритуала за 17-ти път и хваща кръста за втори път. Костадин е женен и има две деца, управител е на една от мебелните къщи в Казанлък. Той бе поздравен лично от кмета Галина Стоянова, която му пожела здраве - на него и на хората, които обича, и му връчи парична награда от името на Община Казанлък.
38 млади мъже участваха в надпреварата за спасяване на Богоявленския кръст в Казанлък. Най-малкият участник в ритуала е 12-годишен, а най-възрастният е на 48 години. Сред мъжете бе и именникът Йордан Йорданов, който участва за 20-та поредна година. За всички участници в ритуала той бе подготвил празнична торта. „Богоявление е един много хубав ден, това е моят имен ден. От ученик участвам в ритуала. Много се радвам, че всяка година ставаме все повече участници. Имаше години, в които бяхме трима – четирима, а днес вече сме тридесет – четиридесет. Студено е, когато съм във водите на реката, но това е здраве за цяла година”, каза Йордан.
Всички участници в ритуала получиха ризи с народни шевици, календари на Община Казанлък и ваучери за посещение в един от ресторантите в Казанлък и в реновираната градска баня.
За първа година младите мъже, които се надпреварваха да спасят Богоявленския кръст, се хванаха на мъжко хоро във водите на реката под звуците на гайда и тъпан, в изпълнение на музиканти от Фолклорен ансамбъл „Гъдулица”.
Отбелязването на Йордановден започна със Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в община Казанлък. Ритуал за спасяването на Богоявленския кръст се състоя още в град Шипка и село Горно Черковище.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция "Фокус"
Шумен: 27-годишният Стефан Митев извади кръста от водите на Шуменското езеро

27-годишният Стефан Митев извади кръста от водите на Шуменското езеро, предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Мъжът е от Шумен, по професия е пожарникар. Той пожела здраве и благополучна година.
Кръстът е изработен от майстор от Велики Преслав. Стефан получи дарове - библия и халат от храм "Св. Три Светители" в Шумен и от организаторите на ритуала, както и парична награда от 100 лв. от кмета на Шумен Любомир Христов.
Ритуал по хвърляне на кръста се организира за първи път в Шумен. Във водите на Шуменското езеро скочиха близо десет души. Богоявленски водосвет отслужиха отец Иван и отец Пламен.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: 16-годишният Борислав Палашев хвана богоявленския кръст във водите на река Марица в града

16-годишният Борислав Палашев хвана богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Момчето учи в Езиковата гимназия в Пазарджик и се бори за кръста втора поредна година. При излизането си от водите на река Марица с кръст в ръка той каза, че за него това е била мечта и се радва, че е сбъдната. „Първо реших да се хвърля за здраве и след това и да хвана кръста, което е важно на Богоявление. Може би в надпреварата ми помогна това, че съм плувец и се надявам да стана шампион в този спорт“, заяви Борислав пред събралото се множество на брега на реката.
Около 25 момчета и едно момиче скочиха в реката за Богоявленския кръст, която бе хвърлен от Константийският епископ Яков. Изискването беше всеки един от ентусиастите задължителна да е кръстен. Епископ Яков пожела на момчето да е живо и здраво. „Не забравяй че тази година Бог те избра да си негов проповедник на земята. Разбрах, че се учиш, че си добро момче и печелиш в спорта и ти пожелавам да пребъдваш и занапред“, допълни епископ Яков. Стотици граждани на Пазарджик се стекоха на моста на река Марица, за да гледат празничния ритуал. Литийното шествие тръгна в 10.15 часа от църквата „Св. Богородица“ с участието на свещеници към храма и с хоругви за Богоявление. В церемонията участваха и кметът на Пазарджик Тодор Попов, зам.-областния управител Йордан Кожухаров, както и представители на общинска и областна администрация.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Бойното знаме на военно формирование 26 400 бе осветено на площад „Македония“

Бойното знаме на военно формирование 26 400 бе осветено на площад „Македония” в Благоевград. Това предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. От 11.00 часа започна празничният водосвет. Пред очите на стотици граждани и строените военнослужещи от военното формирование, начело с бойното им знаме, бе отправена молитва към Всеподателя Бога – да закриля и изпълва с благодатни сили българските войни, както и целия български народ.
На тържествения водосвет присъстваха заместник-кметът на Благоевград Емилия Тунева, граждани и общественици. След като знамето бе осветено, част от военнослужещите заедно с официалните лица и гражданите се отправиха към площад „Народни будители”, за да поднесат цветя и венци пред паметника на Христо Ботев по повод 171 години от рождението на революционера.
Денис НИКИФОРОВ

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Нека извършеното освещаване на бойните знамена да бъде за всички проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество

Нека извършеното освещаване на бойните знамена да бъде за всички проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество. Това каза българският патриарх Неофит по време на церемонията по освещаването на българските бойни знамена в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нека днес да засвидетелстваме пред Бога нашето единство и упованието си в неговия благ промисъл за всеки от нас и цялото ни общество. Нека църквата и народът, войнството и държавността – заедно и вярно следвайки заветите на нашите предци, отново да изпросим от Бога Неговата велика милост. Нека днес извършеното освещаване бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество. С благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас. Нека осветим знамената на българската армия, които носят неувяхващата слава на народното ни войнство, което и днес, както и в миналото, продължава да бъде надежда и гарант за свободата и независимостта на нашата обична Майка България“, каза още патриарх Неофит. „Нека Божията милост да бъде с нас и през новата 2019 г. за много и благословени години“, заяви още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: 28-годишен мъж извади кръста от ледените води на река Чая в Асеновград

28-годишен мъж извади кръста от ледените води на река Чая в Асеновград на Богоявление. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Мартин Пеев се е включил в ритуала за осми път, а е успял пръв да достигне до Светото разпятие за втори път. Общо 41 са били мъжете, които тази година са се престрашили да скочат в реката и да станат част от Богоявленския ритуал.
Празникът в Асеновград започна с литийно шествие от асеновградските църковни храмове до Пешеходния мост, където асеновградски свещенници отслужиха Празничен водосвет. След това бяха тържествено осветени бойните знамена на Военно формирование 24490, а празникът продължи с концерт и народно веселие на пл. „Акад. Николай Хайтов”.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Сливен: Близо 4000 са имениците в общината

Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Мъжете с името Йордан в община Сливен са 1655. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От тях 1095 са с постоянен адрес в град Сливен. Дамите с името Йорданка са 959 в общината, като с постоянен адрес в града са 711. Данчо се казват 160 мъже в общината. 108 от тях са с постоянен адрес в града. 896 са мъжете с името Божидар. От тях 442 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Божидара носят 133 жени в общината, от тях 84 са от Сливен. 16 са представителките на нежния пол, носещи името Богдана, които живеят в града, а в общината са общо 19. Господата с името Богомил са 122, като 44 от тях са с постоянен адрес в град Сливен. Днес празнуват и мъжете, чието име е Божан. Това име носят 5 души. Божана се казват 149 жени, като в града това име носят 61. 50 са дамите с името Бояна, 43 от тях живеят в Сливен. 153 мъже от общината се казват Боян, а името Богдан носят общо 43 души.

Агенция "Фокус"
Видин: Литийно шествие се проведе от катедрален храм „Свети Димитър“ до брега на река Дунав

Литийно шествие се проведе от катедрален храм „Свети Димитър“ във Видин до брега на река Дунав, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Шествието бе предвождано от Видинския митрополит Даниил и кмета на Видин Огнян Ценков.
Стотици хора изпълниха катедралния храм тази сутрин, където митрополит Даниил отслужи Света Василииева литургия. В 11.00 часа от храма потегли литийното шествие, което премина през центъра на Видин и стигна до брега на река Дунав в подножието на крепостта „Баба Вида“. Там Видинският митрополит Даниил по традиция ще хвърли кръста в Дунав и той трябва да бъде изваден от смелчаците, които ще влязат в ледените води на реката.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Шумен: Бойните знамена и знамената-светини бяха осветени с тържествен ритуал по повод Богоявление пред сградата на Общината

Бойните знамена и знамената-светини бяха осветени с тържествен ритуал по повод Богоявление пред сградата на Община Шумен, където се бяха строили представителните роти на Шуменския гарнизон, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Сред присъстващите на ритуала бяха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Стефан Желев, народни представители, военнослужещи и граждани.
Празничният Богоявленски водосвет бе отслужен от отец Красимир Капитанов от храм „Св. Три Светители“. В словото си военният историк Мишо Йорданов посочи, че сме длъжни да се гордеем със славната българска военна история. „Ние сме длъжни да я пазим в паметта си, длъжни сме да я предаваме от поколение на поколение дотогава, докато има българи, докато в земите ни звучи българска реч. Знамена на полкове и дивизии, знамена на въстания и комитски чети, знамена на опълченци и на бунтовници. Знамена, преминали през пожари и клади, знамена, разкъсвани и пленявани. Знамена, напоявани с кръвта, която тече в жилите ни. Да сведем глава пред бойните знамена! Пред честта и славата на България!“, заяви Мишо Йорданов.
След церемонията по освещаването на бойните знамена бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в ПГМЕТТ „Христо Ботев” по повод 171 години от рождението на българския революционер, след минута мълчание - минута на размисъл за неговата саможертва. От 12.00 часа на Шуменското езеро ще бъде извършен ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Освещаване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и знамена на други институции се проведе на площада пред Царевец

Освещаване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и знaмeнaтa нa Облacтния и Общинcкия съвет на Съюза нa oфицepитe и cepжaнтитe oт зaпaca и peзepвa се проведе на площада пред Царевец. Ритуалът по случай Богоявление води великотърновският митрополит Григорий, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Празничният ден в старата столица започна в катедралния храм „Свето Рождество Богородично”, където митрополитът отслужи литургия и извърши тържествен богоявленски водосвет. Последва литийно шествие до площада пред крепостта и слово на началника на НВУ бриг.ген. Пламен Богданов. Той поздрави всички присъстващи и техните близки за празника и с настъпването на новата година и им пожела крепко здраве и успехи. Честити и на всички именници. След това шествието продължи към Владишкия мост, където предстои ритуалът по изваждането на богоявленския кръст.
В празника се включиха още кметът на Велико Търново Даниел Панов и представители на различни институции от града.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: За втора поредна година многократният европейски шампион по таекуондо Илиян Томанов извади кръста от водите на река Благоевградска Бистрица

23-годишният Илиян Томанов извади кръста от водите на река Благоевградска Бистрица в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. В тържествения ритуал за Богоявление се включиха около 100 смелчаци от всички райони на общината. Многократният европейски шампион по таекуондо Илиян Томанов бе най-сръчен сред младите мъже, които се осмелиха да се потопят тази сутрин във водите на Благоевградска Бистрица.
Тържественият ритуал по освещаването на светия кръст бе воден от свещеници. Илиян Томанов бе поздравен от благоевградчани, като те се поклониха и целунаха кръста, който хвана младият мъж. Томанов пожела на всички много здраве, мир и любов.
Денис НИКИФОРОВ

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Над 3000 именници празнуват на Йордановден в общината

Общо 3084 именници празнуват на Йордановден в община Пазарджик, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от общинската администрация. 1273 мъже в общината носят името Йордан, а 1179 са жените с името Йорданка. Името Богомил носят 37 мъже, а Богомила – 8 жени. Името Божидар имат 238 души, Божидара – 54, името Богдан носят също 54 души, а 37 са жените с името Богдана. 40 са жените в общината с името Богданка, 24 души - с името Бончо, и 28 - с името Божана. Името Дарина е дадено на 100 жени, 5 мъже носят името Дарин, а 7 - Божил. Най-много именници има в Пазарджик – 1747, следват ги тези в село Огняново - 113, 91 - в село Мало Конаре, 85 - в село Братаница, и 80 - в село Главиница. Най-малко са празнуващите именници в село Крали Марко – само 1 и в село Сбор – 3. Без именници е само село Тополи дол.

Агенция "Фокус"
Варна: Стотици жители и гости на града се включиха в шествието до паметника на Христо Ботев в Морската градина

Стотици жители и гости на Варна се включиха в шествието до паметника на Христо Ботев, който се намира на Алеята на възрожденците в Морската градина, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Шествието тръгна от площад „Св. св. Кирил и Методий” пред катедралния храм, където по-рано Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи литургия за Богоявление и бе проведен военният ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”. В него участваха представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили бе приет от началника на гарнизона и командир на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
Към шествието се присъединяват още хора, които са излезли на разходка в централната част на града. Пред паметника на Христо Ботев ще се проведе военен ритуал с полагане на венци и цветя по повод 171 години от рождението му.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Варна: Военият ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” се провежда пред Катедралата в града

Военият ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена” се провежда пред Катедралата във Варна за Богоявление, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В ритуала участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Събитието се наблюдава от много варненци и гости на града. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили се приема от контраадмирал Митко Петев, началник на гарнизона и командир на Военноморските сили.
След благославянето на бойните знамена от площада пред храма ще тръгне шествие, което ще премине по пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“ и пешеходната част на бул. „Сливница“ до Алеята на възрожденците в Морската градина и паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по повод 171 години от рождението му. След това шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“, с хвърляне на кръста в морето и изваждането му от водите.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: С мъжко хоро във водите на река Луда Яна отбелязват Богоявление в село Баня

С мъжко хоро във водите на река Луда Яна отбелязват Богоявление в село Баня, община Панагюрище, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Мутева, секретар в местното читалище „Пробуда“. В 11.00 часа ентусиастите ще се съберат пред лековитото аязмо край селото, където свещеник от Панагюрище ще отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие на селото. „Шествие тръгва от църквата в селото носещи хоругви и иконата за Богоявление до брега на реката Луда Яна. Мястото не е избрано случайно, тъй като лековитото аязмо е известно с целебните си свойства. Празникът ще продължи с хора, музика и всенародно веселие. Смелчаците, скочили във водата, ще бъдат подкрепени с греяно вино“, уточни Мутева. Тя допълни, че традициите, ритуалите и християнските обичаи се отбелязват с голям интерес и желание от жителите на село Баня. „Хората тачат, почитат, пазят и продължават традицията. Народ без традиции е обречен на гибел“, каза също Мутева.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: Жителите на Калофер отбелязаха Богоявление с традиционно мъжко хоро в ледените води на река Тунджа

Жителите на Калофер отбелязаха Богоявление с традиционно мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на града Румен Стоянов. Мъжкото хоро е започнало преди 08.00 часа тази сутрин, като първоначално в реката са навлезли само местните мъже, облечени във везани ризи и характерните за Калофер носии, а после към тях са се присъединили и гостите, дошли от всички краища на страната, за да вземат участие в обичая.
„Не само според мен, а и според всички гости и участници, мъжкото хоро премина повече от добре. Искам да благодаря на всички участници, които пристигнаха от всички краища на България, че много смирено и точно изчакаха своя ред и влезнаха в ледените води след местните. Нека всички те да са живи и здрави, да дойдат пак и през следващата година. Нека по този начин да се развива празника“, каза Румен Стоянов. Той коментира, че участниците в обичая са били десетки. „Беше толкова хубаво, че се просълзих“, каза още кметът на Калофер. По традиция, дървеният кръст е бил изваден и даден на най-малкия участник, който тази година е 8-годишният Кристиян. За опазването на реда са се погрижили полицаи и служители от специално наета охранителна фирма.
Представители на ЮНЕСКО за трета поредна година са наблюдавали изпълнението на уникалния български обичай, с цел да се даде становище дали може да се включи в списъка с нематериално културно наследство. Ритуалът в Калофер се изпълнява вече повече от 200 години.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Шумен: 1478 са имениците на Йордановден в общината

1 478 са имениците на Йордановден в община Шумен. Това съобщиха от Общината. От мъжете най-много са кръстените Йордан - 841 души. Сред тях най-възрастният е роден през 1924 г., а най-младият - през 2018 година. Жените, които носят името Йорданка, са 637. Сред тях най-възрастната е родена през 1925 г., а най-младата – през 2013 година.

Агенция "Фокус"
Благоевград: Община Гоце Делчев и Неврокопската митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска

Община Гоце Делчев и Неврокопската митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска. Това съобщиха от пресцентъра на Община Гоце Делчев. Началото на програмата по повод Богоявление бе поставено в 07.00 часа с богослужение за празника в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. От 09.00 часа е започнала Светата литургия, а от 10.45 часа ще се състои водосвет. От 11.15 часа е предвидено литийно шествие по ул. „Търговска” към река Градска. В 11.45 часа ще бъде спуснат кръста във водите на река Градска, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление.

Агенция "Фокус"
Шумен: Общината и Командването на Шуменския военен гарнизон организират тържествен водосвет и ритуал по освещаване на българските бойни знамена и светини

Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон организират тържествен водосвет на Богоявление. Това съобщиха от Общината. Ритуалът по освещаване на българските бойни знамена и светини ще започне в 11.00 часа пред сградата на Община Шумен. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“ в Шумен. В церемонията ще участват представителни роти от Шуменския военен гарнизон. Водещ на ритуала ще бъде полковникът от запаса Мишо Йорданов.
По традиция празникът на Йордановден започва със Света божествена литургия за здраве и благополучие на българския народ във всички шуменски храмове.
След края на церемонията по освещаването на бойните знамена и светини, ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира пред ПГМЕТТ “Христо Ботев”. Поводът е, че на 6 януари се навършват 171 години от рождението на Христо Ботев. След това кметът Любомир Христов ще присъства и на хвърлянето на Богоявленския кръст. Ритуалът ще се проведе от 12.00 часа на Шуменското езеро и е организиран от свещениците от църквата „Свети Три Светители“ в града. Оттам съобщиха още, че са осигурени медицински екип и спасители. По спомените на свещеници от Шумен такъв ритуал в града не е провеждан. Преди повече от 20 години е имало хвърляне на кръста на Йордановден, но на езерото край Дибич.

Агенция "Фокус"
Варна: Над 100 души се очаква да се хвърлят в морето за богоявленския кръст

Над 100 души се очаква да се хвърлят в морето във Варна за богоявленския кръст, а военни водолази обследват морското дъно за опасности преди ритуала. Пред Радио „Фокус“ – Варна контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили, заяви, че Варненският и Великопреславски митрополит ще хвърли светинята във водите край Първа буна на крайбрежната алея от борда на военен катер, като това се очаква да се случи около 11.30 часа. Както всяка година на площад „Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна ще се състои военният ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”, който се очаква да започне всеки момент. В него ще се включат представителни части от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър. След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето.
Тази година смелчаците, които ще скочат за кръста в морските води навръх Богоявление в квартал „Аспарухово“ могат да бъдат най-много 30. Целта на мярката е да не се допускат инциденти и мероприятието да протече безопасно за участниците. Всички желаещи да скочат за кръста да се явят между 10.30 и 11.30 часа на Йордановден, на борда на кораб „Академик“ с оглед извършване на необходимите медицински прегледи.
Празникът на 6 януари в квартал „Аспарухово“ също започна със Света литургия в православния храм “Св. Цар Борис I”. В 11.30 часа от църквата ще потегли литийно шествие. Неговият маршрут ще премине по ул. “Найчо Цанов”, ул. “Кирил и Методий ” до кораба “Академик”, който се намира на канала море – езеро. Между 12.10 и 12.30 часа ще започне отслужването на Велик Богоявленски водосвет, oсвещаване на всемирните води и изваждането на Христовия кръст.
Миналата година 32-годишния Емил Атанасов от Варна извади богоявленския кръст от морето, който беше хвърлен на първа буна от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Младият мъж сподели, че скача за светинята за втори път. Над 100 души се хвърлиха в студените води на Черно море тогава. Най-младият от смелчаците бе 11-годишният Александър, а най-възрастният – 78-годишният Васил Тепеденелев.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Доц. д-р Петя Банкова: Съществува вярване, че срещу Богоявление небето се отваря и праведният човек може да види това чудо и да си пожелае нещо, което да се сбъдне

Съществува вярване, устойчиво и днес, че срещу Богоявление небето се отваря праведният човек може да види това чудо и да си пожелае нещо, което да се сбъдне. Затова навремето са будували през тази нощ, очаквайки това небесно чудо. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. д-р Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика в Етнографски музей при БАН, по повод народните вярвания на празника Йордановден. „В миналото всеки стопанин е отнасял на реката или на извора домашните икони и ги е потапял във водата. А момите след това умивали лицето си с тази вода, защото вярвали, че така ще бъдат красиви и свежи през цялата година. Тази вода се приема за особено лековита. Всеки отнася по малко от нея вкъщи и с нея се поръсва дома, пие се по няколко глътки за здраве, дори се пази за лек през цялата година. В миналото на този ден жените, които са станала майки през изминала година, са раздавали на съседи и роднини кравайчета за здравето на децата си“, каза още доц. Банкова, като допълни, че обичайно в този ден се извършвали и кръщенията над новородените.
„Водата по принцип присъства на почти всички обредни практики. Тя е свързана от една страна с жизнения цикъл на индивида. Ние я срещаме още от първото къпане на новороденото, което се извършва по обреден начин и във водата се слагат специални предмети. Тази вода също така е характерна и за сватбата и разбира се, за обичайте при смърт и погребение. Това е един от природните елементи, който съпътстват живота на човека. Същевременно водата е като огъня - много силен елемент, който е характерен и за тези празници“, разказа още етнологът, като подчерта, че те са свързани с благоденствието на цялата общност.
„В традицията имаме този модел на 3 поредни празника и 3 поредни дни, като в приказките „3 дена яли, пили и се веселили“. И тук водата я имаме - един път на Йордановден, когато тя е осветена и кръстена, когато свещеникът я е осветил с кръста и тя вече има своите чудодейни сили, и втори път на Ивановден, когато завъртаме цикъла, с това обредно къпане на именниците, на ергените, на девойките и младоженците, защото животът започва отново - от тях, от сватбите, от това, че ще се родят нови деца. Цикълът завършва на третия ден - на Бабинден, когато се къпе бабата, която е помагала при раждането на децата, тогава се къпят и новородените деца. В рамките на тези три дни се затваря цикълът. Водата е в началото, когато тя е кръстена и добива силата да пречиства. Тя вече може да пречисти хората, най-напред младите мъже и жени, които са създали или ще създадат семейства. Следват именниците. Накрая идва ред и на бабата, която е помагала при раждането на децата. И на самите новородени. По този начин в традиционните вярвания се утвърждава идеята, че чрез водата започва и нов цикъл в живота както на индивида, така и на общността", каза още етнологът.
Ирина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Силистра: Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста във водите на река Дунав ще се проведат в Тутракан

Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста във водите на река Дунав ще се проведат в Тутракан. Това съобщиха от Общината. Ритуалът ще започне от 10.30 часа на кейовата стена.

Агенция "Фокус"
Кюстендил: 1473 са имениците в община Дупница на Йордановден

За времето от 10.15 часа до 12.00 часа ще бъде затворена частично от двете страни на река Джерман ул. „Цар Освободител“ в района на Наков мост, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Причината е в провеждането на ритуала по изваждане на богоявленския кръст. Програмата за отбелязване на Богоявление ще започне в 10.30 часа. Данни на Община Дупница показват, че 1473 мъже и жени празнуват своя имен ден на Йордановден. 728 са Йордановците на територията на общината, също толкова са жените, носещи името Йорданка. 17 души пък са записани с името Данчо.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: С литийно шествие и празничен водосвет ще започне отбелязването на християнския празник Богоявление в Симитли

С литийно шествие и празничен водосвет ще започне отбелязването на християнския празник Богоявление в Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. Oще рано сутринта започват ритуалите, свързани с Богоявление. По традиция литийното шествие ще тръгне от църквата „Рождество на Пресвета Богородица” към моста над река Струма. Там десетки смелчаци ще се включат в Богоявленския ритуал за изваждане на кръста.
Ритуалът по хвърлянето и изваждането на кръста в река Струма е предвиден за 11.30 часа. От 07.30 часа е започнала Тържествената служба за Йордановден в храма в Симитли. Богоявленският ритуал ще бъде извършен във всяко населено място в общината.

Агенция "Фокус"
Варна: Митрополит Йоан ще хвърли богоявленския кръст във водите на морето край Първа буна

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще хвърли богоявленския кръст във водите на морето край Първа буна. Отбелязването на Йордановден - Богоявление, във Варна започна с Богоявленска литургия в Катедрален храм „Успение Богородично“, водена от митрополит Йоан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Непосредствено след завършване на Богоявленската литургия на площад „Св. св. Кирил и Методий” пред катедралния храм ще се състои военният ритуал „Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”. В ритуала, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна, ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили ще приеме началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му. Шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Доц. д-р Петя Банкова: Чрез кръщението и приемането на вярата в Иисус Христос умира природният човек, с присъщия му първороден грях и се ражда новият живот

Според църковните постулати кръщението е духовно раждане, при което чрез приемането на вярата в Иисус Христос умира природният човек с присъщия му първороден грях и се ражда новият човек. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ доц. д-р Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика в Етнографски музей при БАН, по повод народните вярвания на празника Йордановден. „То представлява приемане на спасителната сила на изкупителния Христов подвиг“, каза още доц. Банкова. „Православието, както и католицизмът съдържат седем тайнства: кръщение, миропомазване, покаяние, причастие, свещенство, брак и елеосвещаване. В своята съвкупност седемте тайнства освещават живота на човека – като индивид и като член на род и общност – и му гарантират благодатна пълнота. Сред тях светото кръщение и причастието могат да се отделят като непосредствено установени от самия Иисус Христос и насъщно необходими за всички християни“, каза още етнологът, като поясни, че това са т. нар. „евангелски” тайнства.
Ирина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Три Богоявленски кръста ще бъдат хвърлени във Велинград

Три Богоявленски кръста ще бъдат хвърлени във Велинград на Йордановден, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от Община Велинград. В 9.00 часа започна и празничната литургия в храм „Света Троица“ в квартал „Каменица“.
„В 10.30 часа е литийното шествие от храма до плаж „Терма“, където той ще бъде хвърлен в 11.00 часа, където ще бъде извършен Богоявленски водосвет. В храм „Света Богородица“ в квартал „Лъджене“ също има литургия, а в 10.30 е литийното шествие от храма до централния плаж, където ще бъде хвърлен вторият кръст. В 9.00 часа църквата „Свети Георги“ в квартал „Чепино“ започна празничната литургия за Богоявление, в 10.00 часа ще тръгне литийното шествие до езерото „Клептуза“ където в 11.00 часа ще бъде хвърлен третият богоявленски кръст и ще бъде извършен водосвет“, уточни Кирилова. Т
я допълни, че празникът се радва на голям интерес от страна на жителите и гостите на родопския курорт.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Веска Спасова, етнолог: Основните обреди на Йордановден са свързани с вярата в здравеносната сила на водата

Основните обреди на Йордановден са свързани с вярата в здравеносната сила на водата. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил. „Поверието гласи, че този който извади кръста от водата ще бъде здрав и ще има успешна година. Поне досега аз не съм чула да има някой, който да се е разболял”, каза Веска Спасова. По думите й основните обреди на Йордановден са свързани с вярата в здравеносната сила на водата. На самия празник също се извършват много обреди с „кръстената” вода. Хубаво е всеки да запали свещ в черквата на Йордановден, да вземе от тази вода, да се измие три пъти, в по-старо време дори миели и иконата в дома. Вярва се, че колкото е по-студено е на Йордановден, толкова по-здрава година ще бъде. На Йордановден се меси обреден хляб, за направата на който се използва част от светената вода. Всеки от дома трябва да си вземе късче, за да бъде здрав и да се радва на късмет и успехи през годината.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Доц. Костадин Нушев, богослов: На Ивановден се отдава почит на Йоан Кръстител, покръстил Исус Христос на Богоявление

На Ивановден се отдава почит на Йоан Кръстител, покръстил Исус Христос на Богоявление. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод празника Йордановден. „Този празник Богоявление -Йордановден е свързан и със следващия празник, който е посветен на св. Йоан Кръстител, в нашата традиция известен като Ивановден. Можем да кажем, че тези два празника се честват от много българи и много християнски семейства, защото почти всеки българин има в своя род, сред своите роднини или някои от близките, някой, който носи името Иван или Йордан. Това показва голямото значение, който българският народ му е отдавал през вековете. Това се е отразило и в имената, и в традицията да се дава име, когато човек се ражда или кръщава. Тогава той приема в пълнота своята християнска идентичност, като личност, която едновременно се ражда в семейството, но и духовно“, обясни богословът. „След Господския празник Богоявление или Кръщение на Исус Христос на река Йордан, църквата отдава почит на личността Йоан Кръстител, този който е извършил кръщението. В църквата най-важните празници са Господските и тези, които са свързани с личността и спасителното дело на Исус Христос. Винаги на следващия ден се празнуват и тези личности, чрез които е извършено Христовото спасение. Това са св. Богородица, св. Йоан Кръстител, които са на почит в Православната църква, непосредствено след почитта към нашия господ Исус Христос“, подчерта доц. Нушев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Варна: Света Литургия се отслужва в храмовете в града за Богоявление

Света Литургия се отслужва в храмовете във Варна за Богоявление, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Църквата отбелязва Йордановден – един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне. В църквата се извършва служба и придружен от тържествено шествие попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
Имен ден имат Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция "Фокус"
Доц. Костадин Нушев, богослов: В древната църква Рождество Христово и Богоявление са били обединени и са се празнували заедно

В древната църква двете събития, раждането на Исус Христо и кръщението му на река Йордан са били обединени и са се празнували едновременно и заедно на празника Богоявление. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод празника Йордановден. Той обясни, че за честването на празника се приготвя празнична трапеза. „Тя е много близка до трапезата за Рождество Христово. Тези два празника са свързани, именно с идването на Сина Божий и раждането му на земята. Явяването му пред човеците за неговото земно служение. Трапезата е празнична, радостна, както подобава на един весел християнски празник, който е предшестван и от пост. Така както Рождественият пост подготвя Рождество Христово, така и предишният ден преди Богоявление църквата е отредила да се спазва пост. Така на следващия ден радостта от празника да се изрази и в празничната трапеза“, коментира още богословът. Според него мястото на Богоявление в църковния каледнар е много важно, защото празникът обозначава началото на новозаветното служение на Исус Христос, явяването му пред света и разкриването на многозаветната християнска вяра в Бога, като троичен Бог. „Всички други празници, свързани с живота на Исус Христос, каквито са Преображение Господне, Възкресение Христово, Вход Господен в Йерусалим, Възнесение Господне, непосредствено допълват истините, които са разкрити в свещеното писание и в живота на църквата, именно в началния и първи по време и място, Господски празник Богоявление“, подчерта доц. Нушев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП Корнелия Нинова в Калофер: Нека има благоденствие, здраве и любов във всеки български дом

Мъжкото хоро в Калофер е неповторимо преживяване. То не може да се разкаже. То трябва да се съпреживее. Възхищавам се на духа на тези мъже и на всички, които днес почитат традициите и ги предават на деца и внуци. Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в Калофер, съобщиха от пресцентъра на партията. "Да ни е честит празника Богоявление. Честито и на имениците. Според преданието на този ден водата "се нарича" за ново начало, благоденствие, здраве и любов. Нека ги има във всеки български дом тук и по света", пожела Корнелия Нинова.

Агенция "Фокус"
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Отбелязваме един от големите християнски празници - Богоявление, пожелавам здраве, благоденствие и щастие

Уважаеми съграждани, именици, отбелязваме един от големите християнски празници - Богоявление. Пожелавам здраве, благоденствие и щастие! Това се казва в поздравителен адрес по повод празника от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, изпратен от пресцентъра на Общината. "Вие, които празнувате днес, носете името си с гордост, самочувствие и нека късметът Ви съпътства! Нека във всеки дом има мир, разбирателство, хармония! Честит празник!", се посочва още в поздравлението.

Агенция "Фокус"
Доц. Костадин Нушев, богослов: На Богоявление Православната църква отбелязва историческото събитие - кръщението на Исус Христос на река Йордан

На този ден, на Богоявление Православната църква отбелязва историческото събитие - Кръщението на Исус Христос на река Йордан, което е било извършено от св. Йоан Кръстител-Христовият Предтеча. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод празника Йордановден. „Името на празника Богоявление отбелязва и един друг много важен момент, а именно събитието на откриването на тайната за троичността на Бога, защото според свещеното писание на Новия завет, ние четем историята на това събитие. В момента, в който Исус Христос е бил кръстен от св. Йоан Кръстител и с потапянето му във водите на река Йордан, се е разкрила истината за троичността на Бога, а именно Бог Отец, засвидетелствал от небесата, че това е неговият възлюбен син, че Христос е син Божи. Дори името Христос означава помазаник Божи, който има върху себе си Светия дух“, коментира богословът. Доц. Нушев обясни, че в различните краища на страната, празникът се чества по различен начин, повелявайки се на традициите. „Много от народните вярвания са свързани с потапянето във водата на този ден, когато тя е осветена. Това е вярата, че това ще ни донесе благополучие и здраве. Ще видим как на много места в България има едно запазено народно поверие, че който се потопи в студените води, но не външната и физическата страна на условията и обстоятелствата са водещи, а духовното вътрешно приобщаване на благодатта, която дарява на човек здраве и спасение, както на душата, така и на тялото“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Добрич: В Каварна ще се състои ритуал по изваждане на Богоявленския кръст в района на Буна 2

В града ще се състои ритуал по изваждане на Богоявленския кръст в района на Буна 2. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Ритуалът ще се проведе по традиция на Йордановден на Буна 2 в морската зона на Каварна от 11.00 часа. Там ще се отслужи света Литургия, след което отец Василий Селемет ще хвърли Христовото разпятие във водата.
Всеки над 18-годишна възраст може да се запише за участие в ритуала при отец Василий в храм „Успение Богородично“ или на място преди Литургията.
Община Каварна организира безплатен транспорт за всички граждани. Автобусът ще тръгва от 10.00 часа на всеки 30 минути от автогарата в Каварна, а от 12.00 часа автобус ще превозва гражданите към града.

Агенция "Фокус"
Кюстендил: 728 жители на Общината носят името Йордан

728 жители на Община Кюстендил носят името Йордан. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО)” към Община Кюстендил. Името Йорданка носят 449 жителки на Кюстендил и малките населени места. С името Йордана са наречени шест дами. 104 жители на Кюстендил носят името Данчо, а 66 – Данка. 329 са хората с името Боян и 57 с името Бояна. 28 души са наречени Богдан, девет жителки на Кюстендил носят името Богдана. 87 кюстендилци са кръстени с името Богомил. На 6 януари своя имен ден отбелязват Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Велико Търново: С камбанен звън бе оповестено началото на литургията за Богоявление в града

С камбанен звън бе оповестено началото на литургията за Богоявление във Велико Търново. Службата в Катедралния храм „Рождество Богородично“, която ще продължи с литийно шествие и хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на Янтра, събра десетки миряни, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя е водена от великотърновския митрополит Григорий. Хората запалиха свещ за здравето и благополучието на семейството си и близките си.
Православната църква отбелязва Йордановден – един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който го извади ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.
Имен ден празнуват Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Литийно шествие се организира във връзка с Богоявление в града

Литийно шествие се организира във връзка с Йордановден и хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Архиерейското наместничество в областния град. Празничната процесия ще тръгне в 10.15 часа от църквата „Св. Богородица“ до брега на река Марица при кръговото кръстовище. Очаква се в 10.45 часа Богоявленският кръст да бъде хвърлен във водите на реката от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, който час по-рано ще отслужи и Архиерейска литургия в чест на празника в храма. В 12.00 часа епископ Яков ще хвърли кръста и в ракитовското село Дорково.

Агенция "Фокус"
Бургас: В Поморие ще се проведе литийно шествие и ритуално хвърляне на кръста на Йордановден

В града ще се проведе литийно шествие и ритуално хвърляне на кръста на Йордановден. Шествието ще започне от 11.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
Според християнската религия Богоявление (Йордановден) е посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване, свещеникът хвърля кръста във водата. Най-смелите мъжете скачат в леденото море, за да спасят светия кръст. Този, който пръв стигне до него и го извади, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Вярва се, че ако кръстът замръзне, годината ще е плодородна, а народът – здрав. За поредна година ритуалът ще се извърши в Поморие и Ахелой.
В гр. Поморие от 08.30 часа беше отслужена празнична света Литургия в храм „Преображение Господне”, от 09.00 часа ще се отслужи празнична света Литургия в храм „Свето Рождество Богородично”. В 10.30 часа ще започне литийно шествие от храма до бул. „Яворов“ и ритуално хвърляне на кръста (на морската алея пред ритуалната зала). Празнична литургия ще бъде отслужена и в манастира „Св. Георги“ от 9.00 часа. От 11.00 часа ще се проведе литийно шествие от манастира до ул. „Морска” и ритуално хвърляне на кръста.
В град Ахелой от 11.30 часа ще бъде отслужена празнична литургия в храм „Свето Възнесение Господне”, а от 12.00 часа – литийно шествие от храма до плажа и ритуално хвърляне на кръста.

Агенция "Фокус"
Смолян: Архимандрит Висарион ще отслужи света Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски” на Йордановден

Негово високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи света Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски” на 6 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Литургията е част от проявите за отбелязване на един от големите Господски празници – Богоявление (Йордановден). Началото ще бъде в 9.00 часа. В 10.30 часа пред храма архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви алпийски полк. В 11.00 часа с литийно шествие до моста на река Черна до АРЗ ще се състои ритуал по хвърляне на кръста. В шествието участва и Общинският Духов оркестър. В 12.30 часа с тържество и поднасяне на венци ще се отбележи 171 години от рождението на Христо Ботев. Събитието ще се състои пред паметника на Ботев на пл. „Свобода”- Стар център.

Агенция "Фокус"
Сливен: С празнична света Литургия в храм „Св. София“ започнаха събитията за отбелязването на Богоявление

С празнична света Литургия в 8.00 часа в храм „Св. София“ започнаха събитията за отбелязването на един от най-древните християнски празници – Богоявление. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Церемонията за освещаване на бойните знамена ще се проведе от 11.00 часа пред паметника на Панайот Хитов. В 11.20 часа ще започне литийно шествие от площад „Панайот Хитов“ до новия мост на река Новоселска в жк. „Кольо Фичето“, където ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, и ще се извърши ритуалът за спасяване на Светия Кръст.
Съорганизатори на проявите в деня на Богоявление са Сливенска митрополия, Община Сливен, Център за подготовка на специалисти – Сливен и Сдружение „Св. Георги Победоносец“.

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Община Дупница и Сдружение „Патриоти – Дупница” организират ритуал по спасяване на богоявленския кръст

Община Дупница и Сдружение „Патриоти – Дупница” организират ритуал по спасяване на богоявленския кръст. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура” към Община Дупница. Ритуалът ще се състои от 10.30 часа при Наковия мост. Община Дупница и Сдружение „Патриоти – Дупница“ канят всички жители и гости на града да се присъедините в един от най-древните християнски обичаи. Събитието се организира и със съдействието на местни фолклорни състави и ансамбли. По традиция и тази година след хвърлянето на богоявленския кръст всички смелчаци ще се хванат на хоро в ледените води на река Джерман.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Варна: С освещаване на бойните знамена и военен ритуал в града ще започне отбелязването на Богоявление

Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена ще се състои на Богоявление във Варна. Тържеството ще започне 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично”. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили. Военният ритуал ще се състои непосредствено след завършване на Богоявленската литургия. В него ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС. Строят на представителните блокове от Военноморските и Военновъздушните сили ще приеме началникът на гарнизона контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили. След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 171 години от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал „Велик Богоявленски водосвет“ и хвърляне на кръста в морето.

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Община Свищов организира безплатен транспорт до местността Паметниците на Богоявление

Днес Община Свищов организира безплатен транспорт до местността Паметниците, където ще се проведе традиционното хвърляне на богоявленския кръст във водите на река Дунав. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Автобусът ще се движи по маршрут пл. „Свобода“ – местност Паметниците и обратно. Първият курс ще тръгне в 10.15 часа от пл. „Свобода“, а вторият ще е в 11.00 часа след празничната литургия в храм „Св. Троица“.
В обратната посока автобусът ще тръгне след приключване на мероприятието. При необходимост ще бъдат направени повече от два курса.
Всички желаещи да присъстват на християнския ритуал на брега на река Дунав, могат да се възползват от безплатния общински транспорт.

Агенция "Фокус"
Бургас: Богоявление и 171 години от рождението на Христо Ботев ще бъдат отбелязани в града

Честванията в Бургас по повод един от най-светлите християнски празници - Богоявление (Йордановден), ще започнат още в 08.30 часа с празнична Света литургия, отслужена в храм "Св. св. Кирил и Методий" от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Колко смелчаци ще скочат в мразовитите морски води и кой ще е най-бърз при спасяването на Светия Кръст в Бургас ще стане ясно по-късно, но в града броят на участниците обичайно е около 40.
Участниците в надпреварата трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва от 10.00 до 11.30 часа пред Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.
На 6 януари традиционно се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си от 917 г., когато в навечерието на битката при Ахелой е извършен първият водосвет за здраве и успех на Симеоновата войска. Тази година молебенът за здраве и благославянето на бойните знамена ще започнат в 11.15 часа на пл. "Св. св. Кирил и Методий".
Точно в 11.30 часа ще стартира литийно шествие за спасяването на Светия кръст, в което традиционно се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по следния маршрут: пл. "Св. св. Кирил и Методий" - ул. "Александровска" - ул. "Ал. Богориди" - Приморски парк - Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му е с начален час 12.00.
На 6 януари тази година се навършват и 171 години от рождението на Христо Ботев. Всеки, който желае да изрази почитта си към паметта на поета-революционер, може да поднесе цветя или венец пред бронзовия му бюст в Морската градина от 12.30 часа.
От 13.00 часа в галерия "Богориди" на ул. "Ал. Богориди" №48 ще бъде открито 20-тото юбилейно издание на традиционната изложба на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в Пещера на Йордановден

Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в Пещера на Йордановден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Община Пещера. Водосветът ще започне в 11.00 часа пред езерото в градския парк, където ще бъде хвърлен и Богоявленският кръст. Църковната служба ще се води от отец Любомир Траянов – архиерейски наместник на Пещерска духовна околия и енорийски свещеници. От 17.30 часа в катедрален храм „Св. Димитър“ в Пещера ще има Богоявленски концерт. Той се организира от НЧ „Развитие - 1873“ по проект Агора и е финансиран от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи под егидата на кмета на Община Пещера Николай Зайчев.

Агенция "Фокус"
Ямбол: Празникът Богоявление ще бъде отбелязан с традиционните ритуали по освещаване на бойните знамена на Българската армия и изваждане на кръста от водите на Тунджа

В Ямбол големият християнски празник Богоявление (Йордановден) ще бъде отбелязан с традиционните ритуали по освещаване на бойните знамена на Българската армия и изваждане на кръста от водите на река Тунджа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол.
Тържественият водосвет по освещаване на знамената започва в 11.30 часа пред храм „Свети Николай Чудотворец”.
Веднага след него ще тръгне литийното шествие до моста на река Тунджа на входа на Градския парк, където в 12.00 часа ще бъде хвърлянето на светия кръст във водите на реката.
Шествието ще се движи по следния маршрут: от храм „Св. Николай Чудотворец”, по ул. „Ал. Стамболийски”, покрай Съдебна палата, Военен клуб, Минерална баня, до моста в Градския парк.

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Смелчаци влизат в ледената Янтра за Богоявленския кръст

Смелчаци ще влязат в студените води на река Янтра навръх Богоявление – 6 януари, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Традиционният ритуал по изваждането на кръста във Велико Търново ще се състои в подножието на крепостта Царевец – край Владишкия мост. Кой е най-смел, бърз и сръчен ще стане ясно малко след 11.00 часа в неделния ден.
Богоявление е един от най-светлите християнски празници и ще бъде почетен подобаващо от великотърновци, въпреки прогнозираното студено време и снеговалежи. Още в 9.00 часа на 6 януари в катедралния храм „Свето Рождество Богородично” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи литургия, ще бъде извършен и тържествен богоявленски водосвет.
В 10.30 часа от пространство пред църквата митрополит Григорий и кметът на Велико Търново Даниел Панов ще поведат литийно шествие, което ще продължи до площад „Цар Асен I”. Пред крепостта Царевец бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” ще бъде осветено, същото ще бъде сторено и със знамената на други организации и институции.
В 11.00 часа шествието ще продължи към Владишкия мост, а ритуалът по изваждането на богоявленския кръст ще започне около 11.15 часа.
Празничната програма на 6 януари налага въвеждането на временна организация на движението. Докато траят събитията от програмата, затворени за движение ще бъдат улиците „Митрополска” - в участъка от църквата „Св. Четиридесет мъченици” до площад „Цар Асен I”, ул. „Климент Охридски” и ул. „Патриарх Евтимий” - в участъка от църквата „Свети Четиридесет мъченици” до Владишкия мост. В този район ще бъде забранено и паркирането на автомобили.

Агенция "Фокус"
Силистра: Велик Богоявленски водосвет ще отслужи Доростолският митрополит Амвросий

На Йордановден, Свето Богоявление от 9.00 ч. ще бъде отслужена Архиерейска Василиева Света литургия и Велик Богоявленски водосвет от Доростолския митрополит Амвросий в съслужение с духовенството от епархията, в катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“. Това съобщиха от Община Силистра. От 10.30 ч. шествието ще се отправи към брега на р. Дунав и ще се проведе ритуалното спасяване на Св. Кръст. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да спасят кръста. Смята се, че който пръв го извади от водата ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

Агенция "Фокус"
Кюстендил: С Божествена Света литургия и литийно шествие ще бъде отбелязано Богоявление

С Божествена Света литургия и литийно шествие ще бъде отбелязано Богоявление в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Днес Православната църква празнува Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. По този повод от 9.00 часа в православните храмове в Кюстендил ще бъде отслужена Божествена Света литургия. По-късно от 11.00 часа от катедралния храм „Свето Успение Богородично”, ще тръгне литийно шествие, което ще продължи до Железния мост над река Банщица. На брега на реката ще бъде отслужен водосвет, след което ще се състои ритуалът по спасяването на богоявленския кръст от водите на реката. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление. Той има най-древен произход сред празниците на православната църква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Община Свищов организира празнично честване на Йордановден

Община Свищов организира празнично честване на Йордановден, съобщиха от пресцентъра на Общината. От 10.30 часа, в местност „Паметниците“ край града, ще се проведе традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст. За трета поредна година под звуците на родопски гайди ще се извие празнично хоро, в чест на един от най-големите християнски празници – Йордановден. Отец Михаил ще направи молебен за здраве и ще хвърли кръста в студените води на втората по дължина европейска река. Желаещите да участват в надпреварата за богоявленския кръст е необходимо да се запишат от 09.00 часа в Спортен комплекс „Свищов“, където ще им бъде направен медицински преглед.
По традиция, бъчва с вино ще допринесе за празничното настроение на всички участници, а големият огън край река Дунав ще ги сгрее в студения януарски ден.

Агенция "Фокус"
Пловдив: С празнична света Литургия в църквите „Свети Николай” и „Света Богородица” ще започнат проявите за отбелязване на Богоявление в Карлово

С празнична света Литургия в църквите „Свети Николай” и „Света Богородица” ще започнат проявите за отбелязване на Богоявление в Карлово. Литургиите ще започнат в 8.00 часа, съобщиха от Общината.
В 9.15 часа ще се проведе шествие от пл. „Васил Левски“ до Желязков мост, където в 9.30 часа ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и ще бъде извършено ритуалното хвърляне на кръста във водите.
Преди това ще бъдат осветени бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотични организации.

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с отбелязването на Богоявление

Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с отбелязването на Богоявление. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
За подготовката и провеждането на военен ритуал „Водосвет на бойните знамена" на празника Богоявление - Йорданов ден се въвежда следната временна организация на движението за МПС:
За времето от 09.00 до 14.00 часа или до приключване на събитието се затваря движението на:
- ул. „Иван Вазов" в участъка от кръстовището с ул. „Читалищна", до пл. „Цар Асен 1";
- ул. „Читалищна" в участъка от кръстовището с ул. „Михаил Кефалов" до пл. „Цар Асен 1";
- ул. Климент Охридски" в участъка от пл. „Цар Асен 1"до пресечната, водеща до Владишки мост над река Янтра;
- ул. „Никола пиколо";
- ул. Михаил Кефалов" за посоката на движение от кръстовище „Обходен път към крепостта Царевец" - ул. „Крайбрежна", ул. „Сливница" до кръстовището с ул. „Читалищна".
Временна промени в маршрутите на градските автобусни линии за същия период:
- за автобусни линии № 20, 40,50 и 110 - крайна и начална спирка става пл. „Цар Асен 1" след затварянето на посочените улични участъци;
- автобусна линия № 5 след спирка „ул. „Сливница" - обръща на кръстовището на ул. „Михаил Кефалов" - ул. „Крайбрежна" - обходен път „Царевец" - през квартал „Света гора" - жп гара - Южен пътен възел - ул. „Христо Ботев" и продължава по обичайният си маршрут.

Агенция "Фокус"
Благоевград: С освещаване на Богоявленския кръст в града ще започнат проявите за отбелязването на Йордановден и 171 години от рождението на Христо Ботев

Освещаване на Богоявленския кръст ще постави началото на отбелязването на Йордановден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Ритуалът ще бъде извършен в 07.30 часа в църквата „Въведение Богородично“. В 10.30 часа християнският символ ще бъде потопен във водите на Благоевградска Бистрица, в района при бюст-паметника на Ильо войвода, при моста за Регионален исторически музей. За поредна година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии ще изпълнят „Ледено хоро“. Непосредствено след изваждане на кръста, ще се отслужи освещаване на бойните знамена на пл. “Македония“. В 11.15 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „Народни будители” ще се състои и ритуал по полагане на цветя по повод 171 г. от рождението на българския поет и революционер.
Заявление за участие в ритуала по вадене на кръста се осъществява в администрацията на православния храм „Въведение Богородично“.
Празникът, наричан още Богоявление, в различните краища на България е познат още като Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата. Според поверието на този ден всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и напомня за това, че Иисус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Агенция "Фокус"
Пловдив: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Велик водосвет на река Марица

Днес - Богоявление, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 12:30 часа Велик водосвет на р. Марица (срещу Водната палата), предаде репортер на Агенция "Фокус".
Никола ПETKOВ

Агенция "Фокус"
Габрово: В Дряново ще хвърлят богоявленския кръст от каменния мост на Колю Фичето

В Дряново ще хвърлят богоявленския кръст от каменния мост на Колю Фичето, съобщиха от пресцентъра на Общината. Ритуалът по изваждането на светинята от водите на река Дряновска ще се проведе днес от 11.00 часа. Божествена света литургия ще бъде отслужена от 09.00 часа в храм „Въведение Богородично“.

Агенция "Фокус"
Пловдив: Асеновград ще отбележи Богоявление с литийно шествие, празничен водосвет и ритуално хвърляне на кръста в река Чая

Асеновград ще отбележи Богоявление с литийно шествие, празничен водосвет и ритуално хвърляне на кръста в река Чая. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Литийното шествие от асеновградските църковни храмове до Пешеходния мост ще тръгне в 08.30 часа, а половин час по-късно ще има празничен водосвет и хвърлянето на кръста в ледените води на реката. В 10.00 часа на централния площад „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград ще бъде извършен ритуал по тържествено освещаване на бойните знамена на Военно формирование 24490. Програмата за Богоявление в града ще завърши с празничен концерт и народно веселие на площада, които ще започнат в 10.30 часа.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
София: Тържествен водосвет за Богоявление и ритуал по изваждане на Светия кръст от водите на езерото в жк. „Дружба"

Днес в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова ще се проведе тържествен водосвет по случай празника Богоявление (Йордановден). Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Водосветът ще започне от 13.00 часа до езерото в жк. „Дружба“, след което ще бъде проведен ритуалът по изваждане на Светия кръст от водите на езерото.

Агенция "Фокус"
Пловдив: Калофер ще отбележи Богоявление с мъжко хоро в ледените води на река Тунджа

За поредна година Калофер ще отбележи Богоявление с мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от кметството. Мъжкото хоро в Калофер ще започне в 08.00 часа. Представители на ЮНЕСКО за трета поредна година ще наблюдават изпълнението на уникалния български обичай, с цел да се даде становище дали може да се включи в списъка с нематериално културно наследство. Ритуалът в Калофер се изпълнява вече повече от 200 години. Рано сутринта жителите на града, облечени в народни носии, под звуците на тъпани и гайди навлизат в ледените води на реката, пеейки характерни местни песни. Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване го предава на най-малкия участник в леденото хоро. Поверието гласи, че който нагази във водата на Богоявление ще бъде здрав през цялата година.
За опазването на реда ще се грижат полицаи, както и служители от специално наета охранителна фирма.

Агенция "Фокус"
Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден

Църквата отбелязва Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици - защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа ''ха-а-с-с-а'', с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.