Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Уволнения заради електронните винетки

05 януари 2019 | 11:26

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Като член на Управителния съвет на АПИ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа. С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов коментира, че в момента се извършва анализа на проблемите на фирмата-изпълнител и предстои да стане ясно дали и тя ще понесе някаква отговорност. "На всички затруднения, които се създадоха, се реагира веднага и се отстраняват, но това е нещо ново, което сега се внедрява и започва да работи. Считам, че до седмица техническите проблеми ще бъдат отстранени", каза още Глосов. Той съобщи, че броят продадени електронни винетки се увеличава и досега са продадени над 71 000 броя за над 5 млн. лв.
От опозицията също коментираха темата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че проблемът с винетките показва, че системата е в пълен хаос. „Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа. За неговото правителство отново няма отговорност“, каза Нинова. Тя заяви още, че в случая оставката на министри е абсолютно задължителна, защото отговорността е политическа, а не на чиновници. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски коментира, че правителството трябва час по-скоро да освободи държавата от управлението си.
Проблемите с електронните винетки започнаха още в началото годината. Те са свързани с липсата на терминали за купуване на е-винетка, с продажбата на няколко винетки за един автомобил и с липсата на потвърждение за конвертиран хартиен стикер в електронен. Заради проблемите от АПИ обявиха, че ще дадат гратисен период на шофьорите и до 15 януари няма да се налагат глоби. Казус възникна и около темата за въвеждането на задължителна винетка при преминаване по Северната скоростна тангента в София, като в последствие тази идея отпадна. След среща на министър-председателя с представители на Националното сдружение на общините се стигна до решение в рамките на няколко седмици общините да решат кои пътища да бъдат извадени от списъка за винетната система. Премиерът Борисов обеща до 15 дни системата да заработи нормално.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви на пресконференция, че продадените към момента електронни винетки са над 73 хил. за повече от 5 млн. лв. „В ГЕРБ проблеми с оставките няма и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии. Атаките освен хакерски, вече са и политически. Това е много сложна система, която ще доизградим и ще работи перфектно. Цялата система ще е завършена до края на януари, когато се очаква и най-голям бум в продажбата. Оставката е най-лесна, съсредоточили сме върху работата да завършим системата. И сега се монтират апарати, оборудват се работни места“, каза Петя Аврамова и подчерта, че са очаквали подкрепа от всички политически сили, защото приходите от електронната система са много нужни за ремонта и изграждането на републиканската пътна мрежа. „Защото всеки петък опозицията ми задава въпроси, свързани с пътищата“, добави министър Аврамова.


Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: На всички граждани, които са заплатили два пъти за една винетка, средствата им ще бъдат възстановени

На всички граждани, които са заплатили два пъти за една винетка, средствата им ще бъдат възстановени. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция "Фокус". „За това трябва да подадат заявления в Областното пътно управление или в централното управление на Агенция „Пътна инфраструктура“, като заявление в свободен текст и към него трябва да има информация за закупената винетка и доказателство за нейното закупуване. Средствата ще бъдат възстановени“, посочи тя. По думите ѝ атаките към тол системата са ежедневни. „Днес констатирахме незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за закупени винетки. Въпреки хулите и атаките, въпреки опитите за извличане на политически дивиденти срещу системата, искам да кажа, че това е изцяло нова система, която ние ще доведем до перфектност. Ще увеличим точките за закупуване от гражданите“, коментира тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: Към момента работят апарати за самотаксуване на ГКПП „Олтоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“

Към момента има монтирани апарати за самотаксуване, които работят на граничните пунктове „Олтоманци“, „Гюешево“, „Капитан Андреево“. Монтира се на ГКПП „Калотина“, „Станке-Лисичково“, „Златарево“ и „Кулата“. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "На 6-и януари ще бъдат монтирани в ГКПП „Брегово“, „Връшка Чука“, към момента има монтирани „Дунав мост-Русе“, „Дуранкулак“ и „Кардам“. До неделя ще има монтирани 13 пункта автомати за самотаксуване“, подчерта тя. Министър Аврамова обясни, че вече има две работни места на ГКПП „Калотина“, утре ще има продажба в брой на ГКПП „Кулата“, на 7-и януари „Дунав мост-Русе“ и на ГКПП „Капитан Андреево“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: Продадените електронни винетки до момента са 73 000 за над 5 млн. лв.

Продадените електронни винетки до момента са 73 000 за над 5 млн. лв. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Да подчертая, че в сравнение със същия период от миналата година събраните средства са от същия порядък, което означава, че няма загуби на средства и такива не би могло да се генерират, защото електронната винетка е за определен период. Дали ще бъде закупена днес или утре, тя е едногодишна, така че средствата са горе долу в същия порядък“, посочи тя, като обясни, че най-масово се закупуват пътните стикери, които са за едногодишен период.
Министър Аврамова обясни, че към момента гражданите могат да си закупуват винетки с апарати за самотаксуване, сайта на bgtol. bg, мобилното приложение, областните пътни управления, мобилният оператор А1. „Поетапно започва продаването на касите на easypay, oт следващата седмица започва продажбата в големи вериги и бензиностанции- OMV, Петрол, ЕКО, както и в Български пощи", добави тя.
Регионалният министър обясни, че в момента се обсъжда още една идея за закупуване на електронна винетка, която да се осъществява от банкоматите. „Около 2 хил. банкомата ще бъдат въведени в системата, така, че и през тях да може да се закупува електронна винетка", каза още Аврамова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове, ще се приложат санкции и неустойки по договора спрямо изпълнителя

Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове ще се приложат санкции и неустойки по договора с изпълнителя. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите ѝ монтирането на апарати на граничните пунктове е трябвало да се случи до края на 2018 г. "Това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим съответните изпълнения на раздел от договора, санкции и неустойки. Ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора след направения анализ“, подчерта тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи

Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи. Подчертавам, работи. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Тестовете минаха без констатиране на дефекти, такива бяха отчетени след нейното пускане реално от 17 декември, когато започнахме да продаваме електронни винетки", коментира Аврамова. Тя обясни, че след периода на нейното пускане са били констатирани няколко проблеми зони. „Веднага беше докладвано на изпълнителя по договора, а това е „Капш“. Тези проблеми са отстранявани своевременно. Имаше също така и няколко нерегламентирани атаки срещи системата“, подчерта още регионалният министър.
"Първо, софтуерен проблем с апаратите за таксуване, отстранен от „Капш“ в рамките на гаранционния период, проблем с актуализиране на винетка след плащане, проблем с банковите преводи. Четвъртият, който се оказа важен и доведе до забавяне на монтажа на апаратите за самотаксуване на гранично-пропускателни пунктове“, посочи министър Аврамова, като обясни, че крайният срок за монтиране е бил до края на декември месец 2018 г.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: При ГЕРБ проблем с оставките няма, всеки от нас я носи в джоба си, проблеми имат други политически партии

Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии. Това каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод искането на оставки на министри от страна на БСП заради проблемите със системата за електронни винетки, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите ѝ атаките към системата са както хакерски, така и политически. „Искам да подчертая, че това е много сериозна система, по която ние ще продължим да работим“, подчерта министър Аврамова. Тя обясни, че най-големият бум за закупуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на месец януари. „До тогава ще имаме и въведените нови начини за закупуване на винетки. Няма проблем с подаването на оставки. Всеки от нас носи оставката в джоба си. Това е най-малкият проблем. Засега сме съсредоточени в това да свършим добре работата си и да полагаме усилия. Екипите работят, подаваме своевременно информация и в момента се въвеждат апарати за самотаксуване, утре ще се оборудват и нови работни места. Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я приведем в състояние на перфектност. Политическите дивиденти от въвеждането на тази система не мисля, че е най-доброто, дори напротив, очаквахме подкрепа от всички политически сили, защото въвеждането ѝ от август месец ще генерира приходи и тези приходи са безкрайно необходими за ремонт, рехабилитация и изграждане на републиканската пътна мрежа. Всеки петък опозицията ми задава въпроси и всички те са свързани със състоянието на републиканските пътища. Нашата работа е да въведем тази справедлива система и да генерираме приходи, за да ремонтираме пътищата в държавата“, посочи тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция „Фокус“
Дора Янкова, БСП: Няма как да „нарежеш“ първокласен или второкласен път и едното парче да е на държавата, а другото - на общината, която няма средства за поддържане

Няма как да „нарежеш“ първокласен или второкласен път и едното парче да е на държавата, а друготo на общината, която няма средства за поддържане. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова и член на Регионална комисия по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От месец юли многократно поставихме въпроса как през регулацията на градовете, през които преминават държавните пътища, хората ще заплащат или електронната, винетка или предстоящата тол система. Отговорите винаги бяха: „Ще го уредим някак си“, „Не се притеснявайте“, „Това е наше решение“. Юли месец ние предупредихме, че за началото на 2019 г. правителството няма да бъде готово с въвеждането на електронните винетки и тол системата. Трябваше да има създадена работна група от ноември 2015 г. досега, която междуинституционално да организира с документи въвеждането на електронните винетки и тол системата. ГЕРБ се разбързаха от юли и сега - нищо. Това, което се е случило в разговора между общините и правителството, е едно грубо нарушаване на принципите на функционирането на държавността, на републиканските пътища, на стандартите и като цяло на управлението на държавата и функционирането на публичната държавна инфраструктура“, подчерта още Дора Янкова. "Дълбоко съжаляваме за това, което се случва с българските граждани. Действително отговорност трябва да се носи. Тя преди всичко е в МРР и в АПИ, но е и правителствена. Дотук имаме нещо пародийно. Безотговорно отношение на висши чиновници. Добре, че са си отишли“, допълни още народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Данчев, БСП: Проблемът с винетките е показателен за начина, по който се прави електронно управление в България – къде е отговорникът за него Томислав Дончев

Проблемът с винетките е показателен за начина, по който се прави електронно управление в България – къде е отговорникът за него Томислав Дончев. Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Данчев обърна внимание, че за пореден път се прави една система за милиони левове, без да е направена каквато и да е било оценка за въздействието й. „За пореден път сме свидетели за това как една система се прави сама за себе си без да има каквато и да е връзка с останалите системи на електронното управление“, каза още Данчев. Той даде пример със системата за електронните разплащания и тази за електронните връчвания. „Къде се питам в тази ситуация е г-н Томислав Дончев – отговорникът за електронното управление у нас с присъщия му оптимизъм, за да ни обясни какво се случва с архитектурата на електронното управление? Къде е тази архитектура и къде в нея попада системата за електронната винетка? Какво се случва изобщо с електронното управление у нас? Или тази система се намира някъде, където си подпират в Министерството краката на столовете? Наистина поредният случай, в който имаме категоричен провал във въвеждането на една елементарна и нетолкова скъпо струваща електронна система“, допълни Данчев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: Един министър на регионалното развитие пое отговорност като стана зам.-министър с цел да довърши изграждането на тол системата и резултатът е налице

Един министър на регионалното развитие пое морална отговорност като стана заместник-министър с цел да довърши изграждането на тол системата и резултатът е налице. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Транспортна комисия Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През всичките тези две години ние обяснявахме на управляващите, че трябва този дебат, тази реформа, която касае всеки един български гражданин независимо от малък, голям град, малко или голямо населено място, да бъде проведена в българския парламент, след народните представители, които са представляват тези граждани, за да не се стига до това, което стана тези дни. Какво имам предвид? Говорим за обхват на системата. На 31 декември вкарваме Северна тангента, на 2 януари я изваждаме и казваме на кметовете: предлагайте кои пътища да бъдат извадени", заяви Свиленски. "Кой даде право на един директор в едно държавно тол управление да казва на цяла България, на всички български граждани да не спазват закона? Кой му даде право да каже „До 15 януари не си купувайте винетки“. Кой даде право на УС на АПИ да казва, че до 25 януари няма да проверяват. Кой ще плати тези пари на българския бюджет, които са приети от българското Народно събрание за този един месец. Чакаме тези отговори от министър-председателя“, коментира Свиленски.
„Питаме този заместник-министър, който пое морална отговорност, ще продължи ли да я носи за изграждане на тол системата. Не може трима чиновници да поемат отговорността. Очакваме отговорност от министри“, подчерта още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Предложенията за въвеждане на тол системата бяха внесени от депутати от ГЕРБ, които не сa излезли да обяснят какво направиха и каква отговорност ще носят

Предложенията за въведане на тол системата бяха внесени от депутати от ГЕРБ, които не са излезли да обяснят какво направиха и каква отговорност ще носят. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Унищожена е правовата държава, защото предложенията за въвеждането на системата не бяха направени по нормалния законов ред. Нямаше никакво съгласуване, не бяха внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ – Нанков, Иванов и друга група депутати, които в момента не ги виждаме никъде. Да излязат и обяснят какво направиха и каква отговорност ще носят. Последните поправки в закона ги внесоха на 17 декември, на 31 декември премиерът Борисов включи Северната тангента в системата, на 2 януари я извади. Ето и доказателство за хаоса, неграмотността и пълното погазване на правовата държава и на законодателния ред в страната“, заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че управляващите се подиграват с народа с изказването „От хартиен носител, когато се минава, винаги има сътресения“. „Никога няма сътресения, г-н премиер. Нито в Германия, нито в Австрия, нито в Унгария има сътресения. Има в България“, коментира Нинова. По думите й администрацията и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да създадат тази система така, както трябва
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: Правителството трябва час по-скоро да освободи държавата от управлението си

Правителството трябва час по-скоро да освободи държавата от управлението си. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Транспортна комисия Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с това, че кметовете трябва да определят кои пътища в общините ще са платени и кои не, Свиленски коментира: "Следва следващата стъпка – определянето на цените. Когато едни общини ще кажат, че ще са им високи цените, а други, че са им ниски, тогава пак министър-председателят ще определя еднолично“. Свиленски попита това няма ли да се превърне в инструмент за наказание за послушни и непослушни общини. „Един министър говореше, че пътищата с лошо качество няма да се таксуват. Кой го определя това нещо? Г-н Борисов е факир на темата „Когато с нещо не мога да се справя, да го прехвърля на някой друг“. Да прехвърляме на общината, вие си я поддържайте. Очаквам скоро да прехвърли държавата да някого, защото не може да я управлява. Очакваме в най-скоро да прехвърли тази отговорност на някой друг, не знаем обаче на кого. Затова в началото на процеса по стартирането на тол системата, светваме лампата Министерски съвет да влезе във функциите си, да поемат ясна отговорност министри, които са ангажирани с този процес“, каза Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: За нас оставката на министри е абсолютно задължителна – отговорността е политическа, а не на чиновници

За нас оставката на миинстри е абсолютно задължителна – отговорността е политическа, а не на чиновници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма отговорност за правителството, защото виждаме какви решения са взети днес“, каза Нинова във връзка с отстранените двама служители на АПИ и министерския съветник. „Отново трима чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност“, допълни Корнелия Нинова. „За нас оставката на министри е абсолютно задължителна. Отговорността е политическа, а не на чиновници, заради това, което причиниха на всички“, подчерта лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Инж. Светослав Глосов: Правим анализ на проблемите, които се създадоха с въвеждането на електронната винетка

Освобождаването на инж. Веселин Давидов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", отговарящ за изграждането на електронната система за събиране на пътни такси и на Антон Антонов - директор на Националното тол управление, е по преценка на министър-председателя и на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов в предаването "Събуди се" по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
"Дали само тези хора ще поемат отговорност, но и фирмата-изпълнител ще преценим след анализа на проблемите, които се създадоха при продажбата на електронните винетки и през следващата седмица това ще се знае", съобщи инж. Глосов. Той подчерта, че ако фирмата не е спазила графиците и това се проверява в момента по отделните видове дейности, съгласно договора, отговорност ще бъде потърсена и от нея. "Има проблеми и за всички затруднения, които се създадоха се реагира веднага и се отстраняват, но това е нещо ново, което сега се внедрява и започва да работи. Считам, че до седмица техническите проблеми ще бъдат отстранени", каза председателят на АПИ. Той съобщи, че броят продадени електронни винетки се увеличава и досега са продадени над 71 000 броя за над 5 млн. лв.

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Проблемът с винетките показва, че системата е в пълен хаос, а Борисов се подиграва с народа

Проблемът с винетките показва, че системата е в пълен хаос, а Борисов се подиграва с народа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За стотици български граждани новата година започна с проблеми, напрежение, тревоги около винетките. Проблемът с винетките показва за нас няколко неща неща. Системата е в пълен хаос, управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо. Борисов се подиграва с народа. За неговото правителство отново няма отговорност“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Инж. Светослав Глосов, АПИ: Не ми е искана оставката за електронните винетки, до седмица ще стане ясно дали ще има санкции за фирмата-изпълнител

До седмица ще стане ясно дали ще има санкции и за фирмата-изпълнител, която отговаря за въвеждането на електронните винетки. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
Глосов обясни, че негова оставка не е искана и той самият не е подавал такава. „Дейността на АПИ не се свързва само с продажбата на винетки, тя е много по-голяма – свързана е с изграждането на инфраструктура и т.н. Има си членове на УС, които отговарят за различни видове дейности. В случая колегата, който е уволнен, е човекът, който отговаря за винетките. Разбрах вчера вечерта за уволненията - това е преценка на премиера. Антон Антонов – шефът на тол управлението, е назначен през декември, но преценката му за освобождаване не мога да я коментирам“, заяви той.
Глосов посочи, че в момента се извършва проверка на фирмата-изпълнител, след която ще стане ясно дали и за нея ще има санкции. „Дали ще бъдат само тези хора, които ще поемат отговорност, или и фирмата изпълнител, това ще преценим през следващата седмица. Ако фирмата не е спазила графиците – това се проверява в момента, ще си понесе последствията, каквито са разписани по договор“, заяви той.
По думите му има проблеми със софтуера за винетките, но на тях веднага се реагира и се отстраняват. „Но винаги има такива моменти и считаме, че в рамките на една седмица вече няма да има подобни проблеми. Увеличават се непрекъснато продажбите на винетки и това е нормално. Към момента има над 71 хил. продадени винетки за над 5 млн. лв. – т.е. системата вече започва да работи“, посочи Глосов.
Според него външна намеса е причина за проблема с конвентирането на хартиените стикери в електронни винетки. „Това по-скоро е слабост в разработването на софтуера – да не се допуска въвеждането на един и същи номер повече от веднъж. Системата е тествана още от ноември месец, но към 17 ноември, когато беше въведена, не създаваше такива проблеми“, заяви Глосов.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов освободи двама ръководители в АПИ и съветник на регионалния министър заради недобрата организация при въвеждането на електронните винетки

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.
С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.