Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Кметовете ще решават кои пътища да нямат винетка

04 януари 2019 | 13:17

В Министерски съвет премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на Националното сдружение на общините. По негово предложение в рамките на няколко седмици общините ще решат кои пътища да бъдат извадени от списъка за винетната система. Решението ще се взима от общинските съветници и ще се внася до регионалното министерство. АПИ ще прехвърли на общините поисканите пътища. Условие за общините е те да се грижат за пътищата от републиканската пътна мрежа, които им се прехвърлят. Премиерът даде за пример пътните участъци Варна- „Златни пясъци“, Варна- Аксаково и Пловдив- Асеновград. Въпросът за това къде да има винетки възникна около казуса със Северната скоростна тангента. След разговори между АПИ и Столична община, с участието на премиера Борисов, беше решено за тангентата да не се плаща винетка. В Министерски съвет Бойко Борисов обърна внимание на общините, че ако поискат да им се прехвърлят пътища, за които няма да се изисква винетка, трябва да имат финансовата възможност да ги поддържат. Регионалният министър Петя Аврамова определи като справедливо предложението на Борисов общините да поемат ангажимента да поддържат прехвърлените им участъци. Председателят на УС на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов посочи, че на този етап няколко общини имат желание по определени участъци движението да бъде без винетки. Той уточни, че от 2007 година по закон общините имат възможност да поискат части от републиканската пътна мрежа да станат общинска собственост.


Агенция „Фокус“
Инж. Светослав Глосов: Ако изпълнителят или друг служител са допуснали грешка по винетната система ще бъдат санкционирани

Кой е допуснал грешка е въпрос на уточнение. Ако е от фирмата изпълнител, ще бъде санкционирана. Ако е от друг служител също. Това каза в Министерски съвет председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов след среща с премиера Бойко Борисов и Националното сдружение на общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се поеме отговорност от този, който е причинил нетна щета. Не мога да отговоря в момента кой я е причинил“, заяви той. „От понеделник имаме гаранции, че вече ще работят масово всички пунктове, от които могат да се закупят винетки“, обяви Глосов. „Както сега се купуват от А1, от понеделник започват и Easypay, бензиностанции от всички вериги ще продават винетки, големи търговски вериги. В населените места, където няма вериги и пунктове, ще става през пощата“, уточни инж. Глосов. „Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, услугата ще ви бъде предоставена от патрулните ни коли. Глоба в този момент няма да има“, коментира той. „Тестването на системата се извършва от изпълнителя и наши екипи. Винаги в такава система може да има сривове“, посочи Светослав Глосов. „Има закъснение в монтажа на някои от граничните пунктове. Имаме увереност от изпълнителя, че до края на седмицата ще бъдат монтирани, ще има и възможност за продажба в кеш“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Инж. Светослав Глосов: Mожете да си купите винетка от интернет, системата работи онлайн

Системата работи онлайн. Винетка може да си купите от телефон, от интернет, както и от други пунктове в близост до граничните пунктове. Това каза в Министерски съвет председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов след среща с премиера Бойко Борисов и Националното сдружение на общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Системата работи. Шофьорите нямат възможност да платят в брой или там, където автоматите на изпълнителя ни не работи“, заяви той. „Наистина има някои затруднения. Системата е нова, получават се някои технически проблеми, но те се отстраняват“, посочи Светослав Глосов. Попитан каква е загубата на АПИ от началото на годината заради проблема с винетките, той уточни: „Това наистина ще бъдат неполучени приходи в АПИ. Не мога да кажа колко е. 90% от автомобилите се движат с винетки, които важат от края на януари“. „Електронната винетка не изисква съхраняване на бележка за това, че имате винетка“, поясни инж. Глосов. „Камерите не глобяват, само подават информация. Ако сте без винетки, ще бъдете глобени“, коментира той. „До няколко дни се разработва софтуер, с който всеки може да закупува винетка и от банкоматите“, каза още председателят на УС на АПИ.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: На винетната система й трябват няколко дни, за да заработи нормално

На винетната система й трябват няколко дни да се изчисти и да заработи нормално. Това каза в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За толеранса, който беше обявен вчера от директора на Националното тол управление- не става въпрос за гратисен период за закупуване на винетки, напротив“, уточни тя. „Всички по закон сме задължени да си купим винетки. Той по-скоро искаше да каже, че тези автомобили на тол системата, които проверяват за винетки, ще бъдат толерантни и ще консултират и помагат на шофьорите, така че всички да намерим баланса. Гражданите, които карат автомобили да имат време да закупят винетки и да свикнат със системата“, допълни регионалният министър. „Въпросът не е за гратисен период, в който да не се закупуват винетки, а толерантност от проверяващите органи“, каза още Аврамова.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Инж. Даниел Панов, НСОРБ: Няколко са общините, които искат участъци от републиканската пътна мрежа да бъдат без винетки

В момента няколко са общините, които искат на определени участъци от републиканската пътна мрежа да се проведе такава процедура. Това каза в Министерски съвет председателят на УС на Националното сдружение на общините в Р България и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И досега Законът за държавната и общинската собственост е разрешавал процедирането на този проблем. Има десетки общини, които от 2007 година са процедирали по процедурата. Има участъци от републиканската пътна мрежа, които са минали в собственост на общината“, обясни той. „Естествено, че общината трябва да поддържа тази държавна собственост, която е поискала и получила“, заяви Даниел Панов. „Така че ще направим проучване и до няколко седмици ще уведомим премиера. Общините, които желаят да правят прехвърляне от държавна в общинска собственост, ще имат възможност“, коментира той. „Въпросът е дали е удачно в момента, при приемането на бюджета за 2019 година. Още даже по време на обсъждането, тъй като някои общини ще претърпят редица промени в наредбите и определянето на други такси, които трябва да се въведат“, каза още инж. Даниел Панов.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Петя Аврамова: Справедливо е освободените от винетна такса пътища да се поддържат от съответната община

Този, който събира таксите, да има ангажимента да поддържа пътната мрежа. При освобождаване от такава такса общината да поеме ангажимента да поддържа участъка. Това е едно справедливо предложение. Това каза в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова след среща с представители на Националното сдружение на общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което предложи премиерът Бойко Борисов на Националното сдружение на общините е, ако дадена община има желание определен пътен участък да бъде освободен от плащане на винетна такса, то с решение на Общинския съвет да бъде подадено искане към държавата, към МРРБ, с което общината да поеме ангажимента за поддръжката на този участък“, обяви тя. „АПИ ще прехвърли на общината съответния път и там няма да се заплаща винетна такса“, заяви регионалният министър. „Законово извън населените места републиканската пътна мрежа е платена. За нея се дължи винетна такса. В последните дни се появиха искания от някои общини за освобождаване на определени участъци от пътната мрежа от плащане на такса. С тази такса АПИ поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища“, обясни Петя Аврамова. „Сдружението на общините пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Надявам се до десетина дни винетки да могат да се купуват и чрез банкоматите

Надявам се до десетина дни да се адаптира винетната система и да може и чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след среща с представители на Националното сдружение на общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на винетната система и тол таксите вчера колегите работиха доста“, коментира той. „Мога да кажа с голямо извинение за трудностите, че когато минаваш от хартия на електронен носител винаги има такива сътресения“, заяви премиерът. „Надявам се в рамките на 10-15 дни да бъдат отрегулирани всички процеси. След това вече ще бъде много по-лесно за всички“, каза още Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: В рамките на няколко седмици общините да решат кои пътища да извадим от списъка за винетната система

В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след среща с представители на Националното сдружение на общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пътища, част от републиканската пътна мрежа, например Варна- „Златни пясъци“, Варна- Аксаково или Пловдив- Асеновград. Тези общини, които искат, имат желание и финансови възможности“, заяви Бойко Борисов. „Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите“, обясни премиерът. „София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея“, поясни Борисов. „Мисля, че е справедливо и правилно“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините в Република България

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с представители на Националното сдружение на общините в Република България. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. На срещата ще бъде обсъден механизъм за освобождаване от винентна такса на определени участъци от пътната мрежа.