Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Гл. прокурор поиска имунитета на 6 депутати

08 ноември 2018 | 11:59

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители: Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля”, Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП и Борис Кърчев от ГЕРБ.
Елена Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери и извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ.
Георги Михайлов се проверява за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори, докато е бил директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания - София.
Разследването срещу Борис Кърчев е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.
Спрямо Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов са повдигнати и предявени обвинения за изнудване.
Малко след отправеното искане от страна на главния прокурор, от "Воля" обявиха, че тримата им народни представители може и да не се откажат от имунитета си, за да видят първо кои са тези, които им го искат. "Появиха се реакции, че става дума, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни. Ако е това - да си го кажат", каза пред журналисти лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.
Малко след това Борис Кърчев от ГЕРБ обяви, че още днес ще се откаже от имунитета си. "Щастлив съм, че ще дам имунитета си. Никога не съм се крил зад него. Целта е наистина да се изчисти името ми. Компанията срещу мен е от повече от година и половина и идва от местни структури на БСП в Казанлък“, каза Борис Кърчев.
Депутатите от ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и проф. Георги Михайлов също заявиха, че се отказват от имунитетите си. Елена Йончева обясни, че се надява делото срещу нея бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат. "Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории“, отбеляза още Йончева. Проф. Георги Михайлов коментира, че се чувства напълно спокоен, защото докато е бил директор на болницата за хематологични заболявания, тя е намалила своите задължения.
Агенция "Фокус"
Пламен Христов, „Воля“: Ще си дам имунитета за десети път, ако трябва

Ще си дам имунитета за десети път, ако трябва. Това каза народният представител от ПГ на „Воля“ Пламен Христов във връзка с поискания му имунитет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние нашите имунитети си ги дадохме още първия път. Стана ясно година по-късно, че обвиненията са неоснователни. Беше прекратено. Една година по-късно се подновяват по нов член. Какъв да ми е коментарът. Без коментар“, заяви Христов. На въпрос дали подкрепя тезата на политическия си лидер Веселин Марешки, че става въпрос за политически натиск, той обясни: „Със сигурност и нашите зрители се досещат. Ако някой не се досеща, бих си позволил да направя този анализ. За всички години на прехода единственият факт е, че в българското политическо пространство не е имало друга формация като „Воля“, за която да не могат да бъдат извадени никакви факти, за които да бъдем уличени в облагодетелстване и в каквито и да било далавери. Тази политическа формация вече я има в българския парламент и мисля, че това е достатъчно показателно. Нашите зрители могат да си направят сами извода защо се случват тези неща с нас“.
Колегата му Кръстина Таскова от "Воля", на която гл. прокурор Сотир Цацаров също поиска имунитета, заяви: „Това е изключително важен момент момент за бъдещето на България, защото това е битка между доброто и злото, между старото и новото, между задкулисието и почтеността. Ще водим тази битка докрай“.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Елена Йончева, БСП: Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат

Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти във връзка с поискания й имунитет от прокуратурата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йончева подчерта, че ще си даде имунитета. Във връзка с обвинението й за изпиране на пари в особено големи размери, тя коментира: „Това са абсурдни обвинения. Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории“. Йончева подчерта, че нейната работа като журналист винаги е била публична. „Единственият договор, който съм имала е за телевизионна техника за заснемането на документални филми, по-конкретно за Сирия, Турция и Украйна“, подчерта Йончева.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Проф. Георги Михайлов, БСП: Чувствам се напълно спокоен – докато бях директор на болницата за хематологични заболявания, тя намали своите задължения

Чувствам се напълно спокоен – докато бях директор на болницата за хематологични заболявания, тя намали своите задължения. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред журналисти във връзка с поискания му имунитет от прокуратурата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съгласен съм да бъде снет моя имунитет. Доброволно го давам. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Заварих Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София като изпълнителен директор с 25 млн. лв. задължения и по време на екипа, който ръководех, тя намали своите задължения. Чувствам се напълно спокоен. Нека разследването да продължи, нека да завърши. Смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени", допълни проф. Михайлов.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова: ПГ на „БСП за България“ заставаме като един зад Елена Йончева и проф. Георги Михайлов – вярваме, че са невинни и очакваме да се докаже

ПГ на „БСП за България“ заставаме като един зад Елена Йончева и проф. Георги Михайлов – вярваме, че са невинни и очакваме да се докаже. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с поисканите имунитети на Елена Йончева и проф. Георги Михайлов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Групата се събрахме, разговаряхме. Решението ни е следното. Елена Йончева и Георги Михайлов доброволно ще си дадат имунитетите. Разчитаме на бързо и обективно разследване, но цялата група заставаме зад тях като един“, допълни Нинова. „Очаквам, че ще ни се задава и от вас и политически въпроса дали ще ги изключим от парламентарната група. Казвам го сега и това решение ще остане до края на разследването. Не, няма да ги изключваме от парламентарната група. Това са две ярки остриета на БСП, допускам, че със своите изказвания и своето поведение те са предизвикали такова нещо. За това ние стоим твърдо убедени, че са невинни и очакваме делото и разследването да го докажат“, допълни още Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Депутатите от БСП Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си

Депутатите от ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си, предаде репортер на Агенция "Фокус". Имунитетите им бяха поискани днес от гл. прокурор Сотир Цацаров.
Очаквайте подробности.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Борис Кърчев, ГЕРБ: Щастлив съм да дам имунитета си, никога не съм се крил зад него

Щастлив съм, че ще дам имунитета си. Никога не съм се крил зад него. Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на ГЕРБ Борис Кърчев по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров имунитетът му да бъде свален, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току що разбрах за искането на Прокуратурата за свалянето на моя имунитет. Веднага ще подам писмено съгласие до председателя на НС това да се случи“, заяви той. „Целта е наистина да се изчисти името ми. Компанията срещу мен е от повече от година и половина и идва от местни структури на БСП в Казанлък“, обяви Борис Кърчев. „Към момента, в който съм прехвърлял фирми, те са нямали никакви задължения. Имам документи“, посочи той и допълни, че няма неизплатени данъци и не се притеснява от нищо. „Няма да изпадам в повече подробности, за да не пречим на Прокуратурата. Вярвам, че ще си свърши достатъчно добре работата и ще се изчисти името ми“, каза още депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, „Воля“: След искането на имунитетите ни се появиха реакции, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери

Появиха се реакции, че става дума, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни. Ако е това- да си го кажат. Това каза пред журналисти лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат свалени имунитетите на него, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще помислим дали да свалим имунитетите си. Ще видим дали става дума за изнудване, или за обвинение за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството“, обяви той. „Чуваме, че някои от тях спят с прокурори, но са слухове и не мога да бъда сигурен“, коментира Веселин Марешки. „Досега защо не ни поискаха имунитетите. Пораждат се доста съмнения, така че искаме да се запознаем за какво точно става въпрос“, посочи лидерът на „Воля“.
Попитан утре „Воля“ ще се регистрират ли, защото изтича срокът, който дадоха за оставките на вицепремиерите Симеонов и Каракачанов, Веселин Марешки коментира: „Лично аз няма да се регистрирам, защото няма да бъда тук. Мисля, че колегите ще се регистрират“. „Краят на седмицата е в неделя, ще кажем какво следва в понеделник“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Веселин Марешки, „Воля“: Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си

Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си. Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които искат да ни бъде свален имунитета. Това каза пред журналисти лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат свалени имунитетите на него, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Принципно бях готов да си дам имунитета. Първичната реакция на Кръстина Таскова е, че ние всъщност не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес имунитетът ни да бъде свален“, заяви той. „Разбираме, че са разпитани 90 свидетели, от които 85 са казали, че никой по никакъв начин не ги е изнудил. Принудили са по някакъв начин 2-3 да кажат обратното“, посочи Веселин Марешки. „Сменили са члена, по който сме си дали имунитета предния път. Сега искат да си го дадем по друг член отново“, уточни той. „Тогава казахме, че за да не ни разиграват такива циркове казахме, че си сваляме имунитетите по всички членове от целия НК“, обяви лидерът на „Воля“. „Няма нищо ново, просто сменят члена. Първия път са се объркали. Цяла година разследват за някакво изнудване и не намират нищо. Сега са решили, че е изнудване за нещо друго“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България, по отношение на:
- Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК (умишлена безстопанственост) и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (сключване на неизгодни договори). В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07 май 2015 г. – 19 април 2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.
- Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на ПП „Воля“. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в ОП Варна, са повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване). По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК (сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага). Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление. Според тълкуването в Решение № 10 от 27 юли 1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента. Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени спрямо другите доставчици/.
- Борис Кърчев, народен представител от ПП „ГЕРБ“, за престъпления по чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 7 НК /избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери/. В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - затова че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от „КТВ“ ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев.
- Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК (изпиране на пари в особено големи размери). Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД (в несъстоятелност) в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:
- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;
- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.
Учредителното събрание е проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.
Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31 ал. 3 от Конституцията, обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.