Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Без БСП в кворума за Бюджет 2019

05 ноември 2018 | 16:16

От БСП обявиха, че няма да се регистрират в зала при гласуването на бюджета за догодина във вторник. От опозицията посочиха, че бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че по думите на премира Борисов кворумът е задължение на мнозинството. "Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашия алтернативен бюджет. Но няма нашите гласове да гарантират политика, която ние отричаме – политика, насочена към най-слабите и уязвими групи в полза на малко множество, струпано около управлението, за да си даде то спокойствие през следващата година", заяви Нинова.
В петък и БСП, и ДПС отказаха да се регистрират в зала, което провали заседанието на Народното събрание. От ДПС настояха за оставките на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Към това искане се присъединиха и от "Воля", които в неделя обявиха, че дават последен срок до края на седмицата на Симеонов и Каракачанов да подадат оставки. Така събирането на кворум във вторник, когато проектобюджетите на ДОО и НЗОК ще се гласуват на извънредно заседание, остава под въпрос. Във водещите социална и здравна комисии от БСП обявиха, че няма да подкрепят бюджетите на Касата и общественото осигуряване, дори и да са в зала. ПГ на ГЕРБ има 95 народни представители, а "Обединени патриоти" - 27, така управляващите събират общо 122 депутати при необходими 121 за кворум.
Междувременно БСП представи своя Алтернативен бюджет за 2019 г. пред синдикати, работодатели, икономисти, лекари, учители, пенсионерски съюзи, организации на хора с увреждания, експерти по сигурност и кметове. В него се предлага максимален размер на месечно осигурителния доход – 3900 лв. и минимална работна заплата от 1 януари 2019 г. – 640 лв., което е 60% от средната работна заплата за последните 12 месеца. Левицата предлага и въвеждане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. Предлагат се и първите стъпки към семейно подоходно облагане – родителите да приспадат до 50 лв. за всяко дете от дължимия месечен данък. Допълнително, по отношение на ДДС, се предлагат две диференцирани ставки – едната е на лекарствата от 20% на 9%, на хляба – от 20% на 5%. Запазва се ставката на корпоративния данък на 10%. В резултат на мерките, които левицата предлага при прогресивния данък, приходите, които БСП прогнозира, че ще бъдат получени са – от преки данъци допълнително над 2,3 млрд. лв., 700 млн. от корпоративни данъци и 1,6 млрд. от данъка върху доходите на физическите лица. Над 3,2 млрд. лв. е общият размер на приходите, които Алтернативният бюджет ще реализира в повече или общо 47,1 млрд.лв. Общият размер на разходите ще е почти 46,5 млрд. лв., което е с 3,3 млрд. лв. повече от предложения от правителството, уточняват от опозицията.
Параметрите, които е заложило правителството за следващата година може да видите тук.

Агенция "Фокус"
Йордан Цонев, ДПС: Министрите на Патриотите трябва да бъдат извадени от властта

Министрите на Патриотите трябва да бъдат извадени от властта. Това каза депутатът и член на ръководството на ДПС Йордан Цонев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той подчерта, че кворумът е парламентарен инструмент за постигане на политически цели. „Искаме излизане на националистите от властта, демонтаж на управленската конструкция и отиване на предсрочни избори“, заяви Цонев. Той посочи, че офертата на партията да подкрепи правителство на малцинството, съставено от ГЕРБ, не е валидна в момента. Цонев заяви, че целта на ДПС е предсрочни избори, защото „този парламент е с изчерпан ресурс и в рамките на този парламент едва ли би могло да се създаде друг тип мнозинство и друг тип управление”. „Игри с кворума няма. Това е парламентарен инструмент за постигане на политическите цели", каза депутатът. В същото време Цонев обясни, че когато някой от внесените законопр


Агенция "Фокус"
Ирена Анастасова, БСП: В алтернативния бюджет предлагаме един учебник по един предмет за клас за всички ученици от 1 до 12 клас, който да е безплатен

В алтернативния бюджет предлагаме един учебник по един предмет за клас за всички ученици от 1 до 12 клас, който да е безплатен. Това каза депутатът от ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова по време на представянето на алтернативния бюджет на 2019 г. на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предлагаме безплатно един учебник по един учебен предмет за клас за всички ученици от 1 до 12 клас. Тази сериозна мярка ще струва 52 млн. лв.“, каза още тя. „Заделяме 20 млн. лв. за Националната библиотека – считаме, че това е крайно необходимо, защото всички сме наясно с проблемите в тях. Както и 60 млн. лв. за Селскостопанската академия. Залагаме допълнителни средства и за БАН и Висшите училища“, коментира Анастасова.
Средствата за здравеопазване, предвидени в алтернативния бюджет, представи депутатът от левицата проф. Георги Михайлов. „Предлагаме по отношение на бюджета на НЗОК да бъдат създадени два фонда – Фонд за неосигурени с около 20 млн. лв. в началото и Фонд за пенсионери и деца. Освен това смятаме, че трябва да бъдат увеличени и средствата за доболничната помощ. В областта на НЗОК смятаме, че трябва да бъдат променени и условията за заплащането на клиничните пътеки“, каза още проф. Михайлов. Във връзка с бюджета на Министерството на здравеопазването той обясни, че трябва да се дадат повече средства за общинските болници. „Особено важно е да се вложат средства и за развитието на профилактични програми за ранна диагностика и активно лечение. Трябва да се вложат средства и в електронните регистри на заболяванията. Подкрепяме идеята и за създаването на Детска специализирана национална болница“, коментира още той.
Цветилена СИМЕОНОВААгенция "Фокус"
Пламен Милев, БСП: В алтернативния бюджет предлагаме минималната заплата от 1 януари 2019 г. да бъде 640 лв. и въвеждането на прогресивен данък

В алтернативния бюджет предлагаме минималната заплата от 1 януари 2019 г. да бъде 640 лв. и въвеждането на прогресивен данък. Това каза главният експерт в направление „Публични политики“ към НС на БСП Пламен Милев по време на представянето на алтернативния бюджет на 2019 г. на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на политика по доходите предлагаме максимален размер на месечно осигурителния доход – 3900 лв. и минимална работна заплата от 1 януари 2019 г. – 640 лв., което е 60% от средната работна заплата за последните 12 месеца. Предлагаме въвеждане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. Предлагаме и първите стъпки към семейно подоходно облагане – родителите да приспадат за всяко дете до 50 лв. от дължимия месечен данък. Допълнително по отношение на ДДС предлагаме две диференцирани ставки – едната е на лекарствата от 20% на 10% и една на хляба – от 20% на 5%. Запазваме ставката на корпоративния данък на 10%“, каза още Милев.
Той посочи, че във връзка с прогресивния данък БСП предлага следната скала – запазване на ставката от 10% за работещите по трудово правоотношение до размер с тримесечна данъчна основа до размера на максимално осигурителния доход. „Над него предлагаме скала, която се движи със стъпка 1300 лв. и нараства с 2,5%“, каза още Милев и посочи, че аналогична на тази скала се предлага и по отношение на доходите върху годишна данъчна основа.
„В резултат на тези мерки приходите, които прогнозираме, че ще бъдат получени са – от преки данъци допълнително над 2,3 млрд. лв. – 700 млн. от корпоративни данъци и 1,6 млрд. от данъка върху доходите на физическите лица. Очакваме и увеличаване на приходите на социално и здравно осигуряване – осигурителните вносни за държавно и обществено осигуряване очакваме да се увеличат с 388 млн. лв. и здравноосигурителните вноски с 144,6 млн. лв.“, обясни той.
Милев посочи, че над 3,2 млрд. лв. е общият размер на приходите, които алтернативният бюджет ще реализира повече. „А общият размер на разходите ще е над 46,4 млрд. лв.“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВААгенция "Фокус"
Проф. Румен Гечев, БСП: В алтернативния бюджет връщаме идеята за формиране на инвестиционен фонд в бюджета, като за 2019 г. залагаме 1,2 млрд. лв.

В алтернативния бюджет връщаме формирането на инвестиционен фонд в бюджета, като за 2019 г. залагаме 1,2 млрд. лв. – 500 млн. лв. за инфраструктура и 700 млн. лв. за слаборазвитите региони. Това каза депутатът от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на представянето на алтернативния бюджет на 2019 г. на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Основата разлика между алтернативния бюджет и бюджета на ГЕРБ и неговите сателити е фундаментална. Тя се състои в това, че ние предлагаме европейски подход и обвързването на бюджета с икономическото развитие на страната. А нашите колеги разглеждат бюджета като счетоводен документ, който трябва да гарантира само добро функциониране на държавата“, коментира той. Проф. Гечев посочи, че към момента правителството няма ангажимент с нито един голям инвестиционен проект за разлика от високо развити страни, които залагат значими капиталови разходи за крупни инвестиционни проекти.
„В алтернативния ни бюджет се връщаме към идеята от 2013 г. за формирането на инвестиционен фонд в бюджета на България. Фондът тогава беше 500 млн. лв., а сега за 2019 г. залагаме 1,2 млрд. лв. От тях 500 млн. лв. да отидат за създаването на подходяща инфраструктура и привличането на инвеститори, създаващи добавена стойност в специалните индустриални зони на България. И още 700 млн. лв., които да бъдат насочени към регионите, които са слаборазвити“, обясни проф. Гечев.
Той коментира още, че управляващите от ГЕРБ от 2009 г. досега са били заложили 48 млрд. лв. капиталови разходи. „А към момента те са инвестирали 38 млрд. лв., което според нас е икономическо престъпление“, каза още депутатът от БСП. „От тази гледна точка, нашето предложение е значително увеличаване на средствата за социални програми при увеличение на бюджетните приходи“, коментира още проф. Гечев. Той посочи, че във връзка с чуждите инвестиции сме свидетели на пълна катастрофа.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: През 2018 г. ГЕРБ изпълниха алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлиха

През 2018 г. ГЕРБ изпълниха алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това отхвърлиха. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди представянето на алтернативния бюджет за 2019 г. на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Нинова посочи, че единственото положително в предложения от правителството бюджет е увеличаването на заплатите. „Но прави впечатление, че не се повишават на най-слабите и уязвимите, които имат нужда. Ние например предлагаме преизчисляване на всички пенсии и мерки по отношение на младите семейства – държим на семейното подоходно облагане, на данъчни облекчения за младите семейства. И за първи път сега предлагаме една мярка, която когато управляваме, задължително ще въведем – помощ на работещи млади семейства и които се осигуряват – при раждане на второ дете да получат еднократна помощ в размер на 6400 лв. Има такива практики по света като Унгария“, каза още тя и посочи, че в тази демографска катастрофа е изключително нужно да се вземат мерки по отношение на раждаемостта.
„Бъдещето на нашия бюджет е, когато БСП управлява да го реализираме такъв, какъвто го предлагаме сега. Искам да обърна внимание на нещо – много често, когато предлагаме алтернативен бюджет, управляващите много агресивно го отхвърлят, но какво стана през 2018 г. – приехме бюджета на ГЕРБ за 2017 г., но тогава предложихме алтернативен, който беше отхвърлен. Обърнете внимание, че ако проследим каква политика изпълняваше правителството през 2018 г., ще се види, че то изпълняваше алтернативния бюджет на БСП. Разликата между нашия бюджет и това, което те свършиха, е около 50 млн. лв. Тоест, те не си изпълниха техния, а изпълниха алтернативния. Следователно такава политика има бъдеще“, каза още Нинова.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина и няма да се регистрираме при гласуването в парламента

Бюджетът на правителството е предизборен с цел оцеляването му догодина и няма да се регистрираме при гласуването в парламента. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди представянето на алтернативния бюджет за 2019 г. на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поканили сме представители на хора с увреждания, синдикати, учени, лекари, учители, земеделски производители, пенсионерски организации, организации на млади хора – т.е. представители на онези организации, на които ние предлагаме политики в бюджета си, за да ги обсъдим. Предложеният бюджет от правителството има алтернатива – той представлява лош начин за оцеляване на правителството. Защото се увеличават данъците на най-уязвимите и най-бедните хора – онези, които поради това, че са бедни, карат стари коли, носят дрехи втора употреба. И вдигайки данъците на най-бедните, пари се дават на администрацията, за да се гарантират гласове за изборите“, каза още Нинова и посочи, че това е предизборен бюджет с цел оцеляване на правителството догодина.
„В нашия предлагаме дългосрочни политики, които представляват гарантиран икономически растеж с акцент през регионите и общините и българска икономика и българско производство. На второ място – мерки за преодоляване на бедността, на неравенствата. Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки“, коментира лидерът на БСП
Попитана дали парламентарната група на „БСП за България“ ще се регистрира в парламента при гласуването на бюджета на първо четене, Нинова отговори: „Не, няма да се регистрираме. Кворумът е задължение на мнозинството по думите на премира Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашия алтернативен бюджет. Но няма нашите гласове да гарантират политика, която ние отричаме – политика, насочена към най-слабите и уязвими групи в полза на малко множество, струпано около управлението, за да си даде то спокойствие през следващата година“.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
БСП ще представи своя Алтернативен бюджет за 2019 г.

БСП представя своя Алтернативен бюджет за 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Oт 11.00 часа председателят на БСП Корнелия Нинова и експерти от левицата ще представят Алтернативния бюджет на партията за 2019 г. Събитието ще се проведе в гранд-хотел „София“, зала „София“. На публично обсъждане са поканени синдикати, работодателски, граждански и браншови организации, както и политически партии.