Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Провалено заседание на парламента

02 ноември 2018 | 10:09

Парламентът няма да проведе заседание поради липса на кворум. В зала се регистрираха 115 народни представители при необходими 121. Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала.
В сряда от БСП заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите.Агенция „Фокус“
Валентин Касабов, „Обединени патриоти“: Целта на бойкотирането на кворума е разруха

Целта на бойкотирането на кворума е разруха. Това каза народният предсатвител от ПГ на „Обединени патриоте“ Валентин Касабов пред журналисти във връзка с липсата на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус. За БСП и ДПС, Касабов каза: „Те ще продължат по същия начин, но мисля, че през това време хората, които отсъстват ще дойдат и ще се бъдат на местата“, допълни Касабов. Във връзка с поведението на ДПС във вчерашния ден, когато гледаха техен закон, Касабов подчерта, че от ДПС гледат своя интерес. „Това са правата и свободите през очите на Доган и сараите. Те не се интересуват какво се случва в България, както и БСП“, допълни още Касабов. По отношение на БСП и исканата от тях оставка на вицепремиера Валери Симеонов, Касабов заяви: „Много неща могат да искат. Тяхна работа. Какво да направим? Те могат да искат и самоубийството на цялата група, на Симеоново – нещо такова“, допълни още депутатът.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС заради липсата на кворум

Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции на БСП и ДПС заради липсата на кворум. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус. Той уточни, че освен политическата санкция, която е най-съществена, има предвид и санкциите по финансовите правила. На въпрос дали ГЕРБ и „Обединени патриоти“ стават заложници на ДПС, Кирилов отговори: „При всички положения съобразяваме тяхното поведение. Не мога да кажа, че се чувстваме заложници в никакъв случай. Политиката е отговорна дейност и би следвало да се упражнява добросъвестно и отговорно“.
„Ние сме доказали, че можем да се организираме, за да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума. На следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са командировани“, допълни Кирилов.
Той обясни, че днес е трябвало да се разгледат промените в НПК във връзка с решение на Конституционния съд и е трябвало да се продължи работа по промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Парламентът няма да проведе заседание поради липса на кворум

Парламентът няма да проведе заседание поради липса на кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“. При третия последен опит за регистрация парламентът не събра кворум, в зала се регистрираха 115 народни представители при необходими 121. Липсата на кворум бе установена в началото на пленарното заседание, когато в зала се регистрираха 110 народни представители.
10 минути по-късно в зала се регистрираха 114 депутати. Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала.
В сряда от БСП заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Втори неуспешен опит за започване на работа на Народното събрание

114 депутати бяха установени в зала при втория опит за регистрация, с което парламентът отново не успя да събере кворум, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Втората регистрация се наложи, тъй като при първия опит в зала бяха установени 110 народни представители. От зала отсъстват депутатите от БСП и ДПС. Третият последен опит ще бъде след 20 минути.
Предизвикателството с осигуряване на кворума се случва за втори път тази седмица. Причината предния път бе отказът на БСП и ДПС да се регистрират в зала. В сряда от левицата заявиха, че ще се регистрират, когато получат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а от ДПС коментираха, че кворумът е ангажимент на управляващите.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание

Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала се регистрираха 110 народни представители, при необходими за кворума 121. Следващият опит за регистрация е след 10 минути.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
Парламентът ще разгледа промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене

Парламентът ще разгледа промени в Наказателно-процесуалния кодекс на първо четене. Това е предвидено като точка първа за петък в програмата за работа на Народното събрание. Проектът е внесен от председателя на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Емил Димитров. Законодателната инициатива е продиктувана от решение на Конституционния съд от 9 октомври 2018 г. Промените касаят съдържанието на касационната жалба и протеста. Конституционният съд е приел, че е налице значителна разлика в съдържанието на отменената разпоредба в чл. 351, ал. 2 и чл. 320, ал. 2 от НПК. Съгласно отменения текст с касационната жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство, а вторият допуска изключения за нарушенията, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства.
Целта на вносителите е на мястото на отменения текст да се приеме аналогичен с вече съществуващия в НПК, а именно: с касационна жалба и протест не могат да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство с изключение на тези, свързани с допускане, събиране, проверка и оценка на доказателствата и доказателствените средства.
В 11.00 часа ще се проведе петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат седем министри от кабинета „Борисов“ 3. На депутатски питания ще отговарят вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, здравният министър Кирил Ананиев, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на земеделието Румен Порожанов.