Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Честваме Деня на народните будители

01 ноември 2018 | 09:51

Честваме Деня на народните будители, 1 ноември – празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти. Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. В този ден православната църква отдава почит към покровителя на българския народ Св. Иван Рилски. В Деня на народните будители почитаме делото на всички просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България. Официалното включване в празничния календар на страната става през 1922 г. В 1945 г. честването на деня е отменено от комунистическия режим. Традицията е възобновена през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов.
Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров и много други.


Агенция "Фокус"
Министър Красимир Вълчев: Днес е празник, който ни напомня за духовния и просветителски размах на една хилядолетна традиция на труд и упорство

Денят на народните будители е празник, който ни напомня за духовния и просветителски размах на една хилядолетна традиция на труд и упорство и ни прави още по-отговорни към бъдещето. Това казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в поздравителен адрес по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Министерството. В поздравителния адрес на министър Вълчев е посочва още:
„В този ден трябва да си кажем, че както свободата, така и знанието, науката, успехът и възходът трябва да бъдат извоювани и спечелени от всяко следващо поколение отново и отново. И всяко поколение трябва да се погрижи, като подготви по най-добрия начин своите деца, за да продължат по този нелек, но верен път към успеха.
В това отношение най-важна е ролята на образованието и възпитанието. А те се градят на доброто взаимодействие между двете най-важни страни в този процес - учителите и родителите.
Всички, които днес подготвят бъдещите поколения чрез наука, образование, творчество, възпитание, са последователи на българските будители. На тях се полага и уважение, и разбиране, и подкрепа, и възхищение. За мен учителите са тихите герои в класната стая. Нека не си спомняме само в един ден от годината за тях, за отговорността и всеотдайността им и да им пожелаем да продължават да вдъхновяват и да поддържат живо любопитството на младите хора към знанието и науката.
Днес първата ни мисия е нито едно дете да не бъде лишено от най-голямата ценност –
образованието. Българското правителство и Министерството на образованието и науката полагат все по-големи усилия за привличане на децата и учениците в образователната система. За формирането на образовани, мислещи, осъзнати и креативни личности са необходими целенасочени усилия, обществена ангажираност и уважение към нашите учители и преподаватели. От образованието на нашите деца зависи развитието на България. Една от важните стъпки, които предприемаме, е да осигурим издигането на преподавателския, изследователския и творческия труд.
Ние не знаем със сигурност какви ще са професиите на бъдещето, но сме убедени, че само образованието гарантира на следващите поколения успешна реализация и справяне с
предизвикателствата на технологичното развитие. Пожелавам на всички учители, радетели за просвета и наука, творци и учени здраве и успехи! Честит празник на всички съвременни будители!“

Агенция "Фокус"
Николай Дойнов, СНЧ: За 11-и пореден път посочихме 6 българи, чието дело е съизмеримо със стъпките на будителите

За 11-ти пореден път посочихме 6 българи, чието дело е съизмеримо със стъпките на будителите. Това каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители и наградата „Следовник на народните будители“. „Смисълът на тази награда е, че Съюзът на народните читалища посочва сегашните следовници, ние не посочваме будители. Това е голяма разлика. Преди доста време акад. Иван Радев казва, че ние можем да бъдем само слуги в храма на будителите. Думата Следовник на народните будители принадлежи на доайена на българската журналистика Дамян Обрешков, който създаде това словосъчетание и то много лесно навлезе в публичния живот. Следовник значи последовател, човек, който върви по стъпките, по които са вървели истинските будители“, обясни Дойнов.Той обясни, че наградените тази година ще бъдат Маргарита Попова, Недялко Йорданов, Йордан Караджов, Камен Донев, Васил Михайов и Методий Григоров. „Разбира се, бих споменал и още едно име Снежана Тодорова, но тя няма да може да пристигне по обективни причини. Ние ще връчим и нейната награда“, каза Дойнов. Той уточни, че на награждаването ще присъстват официални лица, заместник-министри, представители на президентството, на Столична община. „Всъщност, когато влезеш в националната библиотека ти губиш своята политическа принадлежност“, допълни още Николай Дойнов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Николай Дойнов, СНЧ: По закон народните читалища пазят националното самосъзнание, но то вече е извън България

По закон народните читалища пазят националното самосъзнание, но то вече е извън България. Това каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители и наградата „Следовник на народните будители“. „Само след 20 години децата на тези хора, които са навън няма да знаят български език и за българските писатели, революционери и възрожденци. След като половината народ е навън, каквито и будители да празнуваме, ние които останахме тук, ще се чувстваме загубили битката“, допълни той. Дойнов посочи, че се сещаме за будителите веднъж годишно – на 1 ноември. „На 2 ноември вече не се сещаме за тях. На 31 декември не се сещаме за тях. Не мога да си обясня на какво е симптом. Докато всички портрети, които са в училищата, в читалищата на нашите будители следва да бъдат обкичени с венци и те непрекъснато да се подменят. Защото да говорим на 1 ноември за будителите и след това след една година на същата дата да говорим за тях, ми се струва несериозно. Техният пример трябва да е винаги пред нас, за да можем да продължим да оцеляваме в една ситуация, когато 2,5 млн. българи са навън“, коментира председателят на Съюза на народните читалища.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Иван Тотев, кмет на Пловдив: 1 ноември е повод да си спомним за делата на всички българи, които с дълг и отговорност са работили в името на своята Родина

„1 ноември – Ден на народните будители, е повод да си спомним за делата на всички българи, които с дълг и отговорност са работили в името на своята Родина, за нейното просвещение, свобода и национално осъзнаване". Това се казва в поздравителния адрес на кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив. „Честит празник и на съвременните български учени и изследователи, учители, писатели, журналисти, читалищни деятели, творци от всички сфери и поколения, будителите в най-широкия смисъл на думата. Хората, на които в значителна степен се дължи фактът, че българската култура, наука и образование отдавна имат своето европейско и световно признание. Първи ноември е тържество на нашата историческа памет, на националното ни самочувствие и съзнание, на българския дух. Честит празник на всички будители, които в днешните времена, продължават с вдъхновение и мисионерски плам да се грижат за културното и духовно съзряване на децата ни“, пише още в поздравителния адрес.

Агенция "Фокус"
Врачанският митрополит Григорий: Днес ние почитаме всички славни герои, които изграждаха паметта на народа ни, за да я има нашата държава

В днешния ден ние почитаме всички тези наши славни герои, които пробуждаха в нашето минало заспалото съзнание на народа ни, изграждаха неговата памет, за да я има нашата държава, да просперира в добро и благоденствие Отечеството ни – България. Това казва Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в архипастирски благослов по случай Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция "Фокус". В архипастирския благослов по случай Деня на народните будители се казва още: "Възлюбени в Господа братя и сестри, преди близо три века един монах призова нашите предци да не се срамуват от своя род, а с гордост да опознават героичната си история. Свети Паисий Хилендарски живя в трудното време, когато нашето Отечество не беше самостоятелно, а част от друга империя, но българският дух трябваше да гори сред народа ни. Затова той се потруди и разкри миналото ни, като пробуди нашата нация и ѝ даде знанието, че ние, българите, сме наследници на славен род, на силно царство и мъдри владетели. След него множество други духовници сториха същото, усилвайки християнската вяра и патриотизъм сред дедите ни. Между тези народни будители беше и небесният наш покровител свети Софроний Врачански, който със своите трудове изграждаше твърдата вяра и българското самосъзнание сред нашето население.
Сега, когато светът потъва в своя глобализъм, ние имаме най- голяма нужда от народните будители. Днес някои от младите ни хора желаят да са носители на чужди традиции, подражатели на пошли пиршества, напълно неестествени за народния ни бит и душевност. Изминалата нощ илюстрира най-категорично всичко това. Нашите деца бяха накичени с грозната образност на смъртта, приобщавайки се към една карнавална кичозност. „Празник“, напълно неосъзнат в пошлата му естетика на уж весел маскарад. Нов ритуал, нямащ нищо общо с Христовата етика и християнските ни традиции.
Днешният ден ни изправя пред новите предизвикателства, където Църква, училище и общинска власт трябва да отговорим и спомогнем за изграждането на ново патриотично общество. Днес България се нуждае от своите нови будители, които да посеят небесния морал на Евангелието на нашия Господ Иисус Христос. Достойни учители на българската традиция, водачи на народа ни, които да разкрият силата на българския дух и достойнствата на новото обществото, изградено от доблестни хора. Българи, носещи в сърцата си Завета на дивния наш отец свети Йоан Рилски Чудотворец, който със силата на молитвите си крепи нашето Отечество! Честит и благословен Ден на народните будители!".
Никола Петков

Агенция "Фокус"
В Шумен тържествено бе отбелязан Денят на народните будители

В Шумен тържествено бе отбелязан Денят на народните будители, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. От името на кмета на Шумен Любомир Христов, областният управител проф.С тефан Желев, РУО, Шуменският университет, общинска администрация, образователни, обществени и патриотични организации бяха поднесени венци е цветя пред паметника на Нанчо Попов и в градинката пред НЧ "Добри Войников". Пред паметта на народните будители се поклониха учители, ученици и граждани. Във времето на книжовниците, просветителите и революционерите ни върна със словото си Вилиола Любенова, директор на ППМГ "Нанчо Попович". "Най-важното послание на днешния ден е не само да помним нашите народни будители, не само да ги честваме, а най-вече да не преставаме да протяга ме ръка към тях, да ни възникват духовно", каза Вилиола Любенова. Тя посочи, че от епохата на Възраждането Шумен винаги е бил средище на книжовност и знание. ППМГ "Нанчо Попович" в своята 190-годишна история е един от пазителите на този просветен дух. Стихове и песни представиха деца от група "Сладкодумци" към ЦПРЛ ОИК и от СУ "Сава Доброплодни".
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Костадин Коев, кмет на Велинград: На този ден се прекланяме пред великите книжовници, благодарение на които сме съхранили своята идентичност

„На този ден се прекланяме пред делото на великите книжовници, просветители и културни дейци, благодарение на които сме съхранили своята идентичност и национално самочувствие". Това казва кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев в поздравителен адрес по повод Деня на народните будители, съобщиха от Общината. В изпратения до тях поздравителен адрес се казва още: „Пътят на българския народ е озарен от двамата братя Кирил и Методий, първоучителите, които със своето велико дело запалват искрата на просветата и културата. Убеден съм, че всички Вие – съвременните народни будители, успешно продължавате тяхното дело, съхранило вечния български дух и стремеж към овладяване на знанието. Днешните будители сте всички Вие – хилядите просветни и културни дейци, които все така всеотдайно дарявате знания на нашите деца и продължавате дейността на нашите възрожденци. Не преставайте да будите съзнанието на младото поколение за нашето наследство, което съхраняваме и разпространяваме през вековете за едно по-добро бъдеще на българския народ“

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Призовавам народа да пребори унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България

Призовавам народа да пребори унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България. Това каза президентът Румен Радев по повод Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди месец призовах за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разлоги с примирение и безличие. Това е апел за борба, демокрация, справедливост, просветеност и свобода на словото“, каза той. Според него будители е имало и в най-мракобесните времена, има ги и днес. „Единението е всенародно усилие в името на високи цели, а будителството е пътят за неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха възраждането, за това вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство“, посочи още президентът Румен Радев.
Честит празник!
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: За да си будител, интелектуалният авторитет не стига, трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност

За да си будител, интелектуалният авторитет не стига, трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Това каза президентът Румен Радев по повод Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Събрали сме се да отбележим Деня на народните будители. Преди година споменах на тази дата, че будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига, трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата“, каза той. В официалното си слово президентът посочи, че едни будят с таланта си, други с пример. „Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята роля на сцената на живота. Затова днес сред нас е Кристиaн, който посвети своите усилия за спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който върши чудеса за училището в родното си село, тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон. Тук сте и Вие, големите имена на българската култура и наука и хора с кауза, които нямат нужда от представяне“, обясни още президентът Румен Радев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Днес почитаме онези хора, които посяват свободата в сърцето и ума

„Днес почитаме онези хора, които посяват свободата в сърцето и ума". Това казва кметът на Бургас Димитър Николов в поздравителен адрес по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравлението на кмета Николов се посочва още:
„Преди да се роди, свободата трябва да узрее в сърцето и ума. А тя се посява там от хора като тези, които почитаме в днешния празничен ден. Нека помним имената на предишните и нека днешните будители живеят и работят с мисъл за България, да защитават правото да сме свободни в собствена страна, да съхраняват нашите език, вяра и култура.
Честит да е празникът за всички вас! Разчитам на съвременните бургаски будители да продължат да обличат в покритие самочувствието на бургазлии като знаещи и можещи хора!“

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод Деня на народните будители

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод 1 ноември - Ден на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По случай празника се проведе традиционна церемония по издигане на националния флаг пред президентската институция.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: 1 ноември е празник на дълбоко осъзнатото чувство за съхраняване на най-ценното в човешкия род – духовността и знание

На този ден всички ние се прекланяме пред творците и пазителите на българските добродетели и традиции. Това е празник на непреходната мисия за утвърждаване на нашата култура, бит, образование и възпитание, на дълбоко осъзнатото чувство за съхраняване и пренасяне най-ценното в човешкия род – духовността и знанието. Това се казва в поздравителен адрес от д-р Емил Караиванов, кмет на Община Асеновград, по повод 1 ноември – Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Днес всяко наше начинание трябва да носи онзи пълноценен смисъл за благоденствие на хората, с който са живели българските просветители. Пътят на познанието е бавен и труден, но капката дълбае камъка с години. С ясно съзнание и търпение се постигат възвишените цели за доброто на народа ни. Честит празник на всички съвременни будители!“, се казва още в поздравителния адрес.

Агенция "Фокус"
Николай Мелемов, кмет на Смолян: Днес се прекланяме пред делото на предците, съхранили с перо и слово националната ни идентичност и достойнство

Днес се прекланяме пред делото на предците, съхранили с перо и слово националната ни идентичност и достойнство. Това казва кметът на Смолян Николай Мелемов в поздравителен адрес по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. В поздравлението се казва още: „В драматичната ни история са вписани имената на стотици книжовници, просветители и духовници, посветили живота и знанията си за опазване духа на българския народ, за неговото просвещение и израстване. Сред светлата плеяда на духовните ни водачи са имената на Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи, на Патриарх Евтимий и Паисий Хилендарски, на гордите родолюбци от Възраждането, чиято светла памет ни задължава и окриля. До тях се нареждат Стою Шишков, Христо Попконстантинов, Васил Дечов и множество родопски просветители, отстоявали самоотвержено принадлежността ни към българския род, език и култура.
В драматични и съдбовни времена народните будители пренесоха кръста на духовното ни извисяване. Нека браним и съхраним завинаги светлите им имена и безсмъртното им дело! Да пребъдат българският дух и българското самосъзнание! Честит празник!“

Агенция "Фокус"
Проф. Станислав Станилов, „Обединени патриоти“: Всички, които обичат Отечеството си и работят за него, са будители

На този празник най-хубавото е, че му е широка рамката. Всички, които обичат Отечеството си и работят за него са будители. Това каза депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ проф. Станислав Станилов в декларация по повод 1 ноември- Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес е празникът на народните будители, които сътвориха онзи български дух, довел Възраждането в България и превърнал средновековният български човек в модерен, който вярва в човешкия разум, както вярва в Бога“, обяви той. „Трябва да изучаваме делото на будителите, да го показваме пред нацията, да даваме пример кой какво е направил“, коментира Станислав Станилов. „Поздравявам всички, които милеят за Отечеството си и чийто предци са сътворили България“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Боряна Георгиева, „Воля“: Честит празник на всички, които се грижат да не падне и прашинка на забрава върху златните страници на миналото

Днес в няколко града в страната провеждаме кампанията „Да бъдем будители с воля“. Това каза депутатът от ПГ на „Воля“ Боряна Георгиева в декларация по повод 1 ноември- Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българските граждани ще получат специален подарък- „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски“, заяви тя. „Историята дава разум, не само на всеки човек, за да управлява себе си и дома си, но и на големите владетели, за добро властване. Няма удобно време, епоха, век, за да си будител. Самата дума показва, че водиш, че осветяваш пътя пред другите, че отваряш съзнанието им за новото“, посочи Боряна Георгиева. „Честитим празника на всички, които се грижат да не падне и прашинка на забрава върху златните страници на нашето минало и имената на будителите“, каза още депутатът от „Воля“.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Почит и признание към нашите просветители, техните дела ни завещаха богата на духовност и култура България

„Почит и признание към нашите просветители, книжовници и революционери. Техните дела ни завещаха свободна и богата на духовност и култура България“. Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук по повод Деня на народните будители. „Уважение и благодарност към личностите, които днес с ум и сърце даряват знание и възпитават в родолюбие. Честит празник!“, допълва Нинова.

Агенция "Фокус"
Чавдар Велинов, БСП: Светъл празник е, да оставим дребните противопоставяния

Празник е, светъл празник, в тежко, трудно, нездраво време. Празник - спасение, какъвто са го мислили радетелите на неговото честване. Нека оставим дребните противопоставяния, да съблечем от празничните си мисли и действия ненужната патетика, пресиления възторг, формалното преклонение. Това каза депутатът от ПГ на БСП Чавдар Велинов в декларация по повод 1 ноември- Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Празникът е единствен по същината си. Идеята за празника възниква в отговор на остра необходимост от животоспасяващо лекарство за тялото и духа на българското и страдащото ни отечество“, обяви той. „Няма български град или село, което да не почете своите местни първоучители и национални герои. Да не развее българския флаг и да не се преклони пред дейците на нашето възрождение“, заяви Чавдар Велинов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Поздравявам всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието

Честит Ден на народните будители! Поздравявам всички достойни българи, които се грижат за духовността и знанието. Това е написал министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Деня на народните будители. „Нека си спомним и за великите наши сънародници, отдали живота си за съхраняването на нашия дух и култура“, е написал още Бойко Борисов.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: С богата културна програма във Велинград ще бъде отбелязан Денят на народните будители

С богата културна програма във Велинград ще бъде отбелязан Денят на народните будители. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от Общината. Тя обясни, че в 11.00 часа започва поклонение пред делото на народните будители и тържествена церемония по поднасяне на цветя и венци. Събитието ще се състои пред Възпоменателната плоча на Първото класно училище в квартал Каменица. След това ще бъде отслужен Благодарствен молебен от енорийски свещеници. Слово ще произнесе кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев. Предвидена е и празнична програма, която ще продължи и вечерта от 18.00 часа в Художествената галерия във Велинград, където ще бъде представена книгата ,,С вълчи вой по петите“ на Виолета Асьова.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Ерол Мехмед, ДПС: Почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето

Днес почитаме незабравените духовници, просветените книжовници и непокорните бунтовници, които ни държат будни във времето. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Ерол Мехмед в декларация по повод 1 ноември - Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес е ден за почит, признателност и духовна връзка с предците ни. Тези, които осъзнато са вдъхновявали и пробуждали народа през вековете“, заяви той. „Този празник е общобългарски, неизменна част от духовната същност от народа. Връщаме се към корените си, търсим следите си в историята, с ценностите, морала, разбиранията и мирогледа на съвременния човек“, посочи Ерол Мехмед. „Не всички сме чели, мнозина са недочели и накрая пак не сме разчели истинските послания на достойните синове на България. Може би затова толкова трудно си прокарваме път към бъдещето. Осмисляме днешния ден и злободневието, но не и живота в неговата пълнота, продължителност и непредсказуемост“, каза още депутатът от ДПС.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Стефан Радев, кмет на Сливен: Денят на народните будители ни напомня колко важно е единството ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите

„Денят на народните будители ни напомня още веднъж, колко важно е единството ни в името на нашата родина, колко нужни са ни днес, смирение, солидарност и човечност помежду ни, за да преодоляваме заедно и в разбирателство трудностите!" Това казва кметът на Сливен Стефан Радев в поздравителен адрес по повод 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравлението на кмета се посочва още:
„Днес всички ние се прекланяме пред творците и пазителите на българската духовна и културна традиция. Сред будителите са десетките борци за национално освобождение, хората на образованието, науката и културата, допринесли за духовното развитие на България. Бъдете като тях, за да заслужите народната любов и уважение, които нямат цена! Позволете ми още веднъж да ви поздравя с този съкровен български празник и да ви пожелая здраве, щастие, късмет и още много успехи!“

Агенция "Фокус"
Милена Дамянова, ГЕРБ: БСП да прочетат частта за образованието във „Визия за България“, за да не заблуждават избирателите си

Колеги от БСП, много моля всеки, който не е прочел частта за образованието във „Визия за България“ да го направи. Да осмисли и да провери написаното, за да не се налага да въвежда в заблуждение собствените си избиратели. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на образователната комисия Милена Дамянова в декларация по повод 1 ноември- Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да не записвате остарели изречения в програми, които имат претенция да бъдат визионерски, като ходите при народа, чуйте какво ви казва. Събирайте точни данни, правете обективни анализи“, призова тя. „Предлагате раздаване на обувки, храна и вещи на учениците, за да ходят на училище. Този подход от 90-те години показа, че не работи. Казвам го, ако не сте го разбрали, или не си спомняте“, коментира Милена Дамянова. „На 1 ноември се обръщаме към миналото, славим героите му. Вглеждаме се в настоящето и благодарим на тези, които са наши съвременни будители. Надяваме се, че бъдещето ще ни донесе още повече герои“, заяви тя. „И днес знаем, че Господ е добър към нас, защото имената на будителите са много и се множат всеки ден. Това са учителите, които с отдаденост работят за образованието на децата ни. Това са родителите, които събуждат интереса към книгата в ранните детски години. Това са преподавателите в университета, учените, библиотечните и читалищните деятели, творците, хората на словото и духовността“, каза още Милена Дамянова.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека си спомним делото на просветителите ни, стремили се към възраждане на националния дух

Нека си спомним делото на нашите просветители,книжовници, революционери и будители, стремили се към възраждане на националния дух, образование и книжовност. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по повод Деня на народните будители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Честит празник на всички учители, ученици, учени, творци и просветители“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: През 2019 г. ще отделим 2 млн. лв. за финансиране на творчески проекти на творци на свободна практика

През 2019 г. ще отделим 2 млн. лв. за финансиране на творчески проекти на творци на свободна практика. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители.
„Имаме едно ключово финансиране от 2 млн. лв. за творчески проекти – това е нещо, което много отдавна говорим с министъра на финансите Владислав Горанов и той прояви сериозно разбиране, че в крайна сметка, за да има среда на развитие, конкурентност, борба и дух, трябва да има възможност държавата да подпомага творците чрез проекти. Трябва да има възможност хората в музеи, галерии, сценични изкуства да кандидатстват за проект и да развиват своите идеи“, каза още Банов.
Той посочи, че основните приоритети, които си поставя за следващата година, са свързани с желанието му всичко, свързано с българската култура и в частност с изкуства, да направи крачка напред, да усети грижата на държавата и да развива ясни хипотези в желание да развива своята дейност в проекти. „Това е основното ми желание. Много години говорихме за заплати и за държавни структури, а в нашите среди огромна част от хората не са заети в структури. Художниците и кинаджиите не са на заплати. Огромна част от театъра, от музиката, от танца са хора, които са на свободна практика, и това е нормално за света. Това е естественият дух на твореца. И за този творец, който е избрал по една или по друга причина да бъде на свободна практика, всъщност грижата на държавата за него е чрез възможността да се докаже през проекти – да защити свои проекти и да ги реализира. И този начин на мислене е много важно за мен да се случи. Хората трябва да усетят, че имат повече възможности, да им дадем тласък в желанието им да развиват идеите си“, коментира министърът на културата.
Банов обясни, че в Бюджет 2019 се предвиждат 1,5 млн. лв. за кинопроизводство и 3,5 млн. лв. за археологически проучвания, консервация и реставрация. „Мисля, че се виждат ясно очертани политики на подкрепа на държавата за култура“, коментира министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Ямбол: С редица инициативи в града ще бъде отбелязан Денят на народните будители

С редица инициативи в града ще бъде отбелязан Денят на народните будители. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тържественото честване на празника ще се състои от 11.00 часа пред барелефа на Ради Колесов (на сградата на Читалище „Съгласие - 1862”). В него ще се включат представителни групи на ямболските училища и детски градини. Другото основно събитие по повод Деня на народните будители ще бъде премиерата на книгата на Георги Господинов „Всичките наши тела" в 18.00 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“.

Агенция "Фокус"
Благоевград: В Младежкия дом се провежда конкурс по повод Деня на народните будители

Детски парламент – Благоевград организира конкурс-рецитал по повод Деня на народните будители. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. В Младежки дом – Благоевград любителите на българската литература може да се насладят на стихотворения от златните колекции на България. На 31 октомври се проведе първият етап от конкурса, а от 13.00 часа днес в залата на Кукления театър (Младежки дом) финалистите ще започнат своя рецитал. Церемонията по награждаването ще започне непосредствено след финалите.
В инициативата участват ученици от 5 до 12 клас. Участниците представят български стихотворения, като за целта е необходимо те да ги знаят наизуст.

Агенция "Фокус"
Добрич: Каварна тържествено ще отбележи Деня на народните будители

В Каварна тържествено ще бъде отбелязан Денят на народните будители. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци в градския парк пред мемориалната плоча на Ангел Захариев – създател на градски парк „Каварна“. От 17.30 часа в ХГ „Христо Градечлиев“ ще има празничен коктейл за културните дейци и будители на Каварна.
1 ноември е общобългарски празник на историческата памет и национално самочувствие, отстоявани с години и десетилетия. Принос за това имат стотици и хиляди знайни и незнайни книжовници, наставници и просветители, борци за национално освобождение, вдъхвали вяра в собствените сили на народа за преодоляване на трудностите през вековете неведнъж. Инициативата за въвеждането и честването на подобен празник за първи път тръгва от група учители от Пловдив, в края на учебната 1908-1909 г., защото нито един български възрожденец не бил канонизиран за светец.

Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: Най-важните обекти за ремонт и реконструкция през 2019 г. ще са Пловдивската опера и Националната библиотека

Най-важните обекти за ремонт и реконструкция през 2019 г. ще са Пловдивската опера и Националната библиотека. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители. „Един от най-важните ни обекти за следващата година е Пловдивската опера и по-точно нейната филхармонична зала. Имахме голямо желание нещата да се случат за 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, но и сме длъжни да гледаме дългосрочно“, коментира той. Министър Банов допълни, че от Министерството искат да подпомогнат и филхармоничната зала в операта в Бургас. „Както и тази година, и през следващата ще има много, много места, в които подпомагаме саниране, покриви, сцена“, добави министърът на културата.
„Тази година над 800 хил. лв. се осигуриха и за Националната библиотека. Финансирането ще продължи и догодина, защото тя трябва постепенно да се оправи цялата. Това е прекрасна сграда, а да не говорим и какво важно значение има за нашия дух“, каза Боил Банов. „Имаме много проекти и важното е, че сме подкрепени от правителството и ще вървим напред“, заяви министърът.
Банов коментира още, че се работи и по „ремонт“ на няколко закона като този за народните читалища.
„Читалищата са една от емблемите на нашето Възраждане, те имат изключително влияние в развитието и формирането на свободолюбив дух на българина, във формирането на родолюбие, на самочувствие. И е добре да имат законова база, която да дава адекватна възможност и сега да бъдат пълноценни центрове на духа. Така че там има какво да се направи, за да може това уникално за света явление – читалището, да има своята още по-достойна роля и в нашето съвремие“, каза още Банов и обясни, че се работи и по Закона за културното наследство в различните му аспекти, както и има какво да се прави по Закона за киното. „Имаме не лоша нормативна база, но трябва да се разбере и че времето е много динамично. Навлизането на дигитализацията и това, че всичко е електронно, много променят реални аспекти от нашия живот, включително променят начина, по който се консумира изкуство. Така че е естествено в крак с времето да се развива и законодателството“, коментира министър Банов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Боил Банов: Българите сме закърмени с усещане за святост и с почит към нашите будители

Българите сме закърмени с усещане за святост и с почит към нашите будители. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на народните будители.
„Това е един от най-светлите ни празници, както и 24 май. Чест прави на нашата държава, че възстанови този свят празник, защото почитта към будителите е почит към всичко свято, което се е случило в тази държава – почит и към нас самите, и към бъдещите поколения“, каза още Банов.
Министърът посочи, че вярва, че живата памет е вродена на българина. „Може и по различен начин да го изразяваме, но българите имаме усещане за святост, имаме усещане за почит към нашите будители. И това е във всеки един от нас, закърмени сме с него. Надявам се, че и в най-младите е така“, каза той.
На въпрос от какво трябва да се „събуди“ съвременният българин, Банов обясни, че българинът няма от какво да се събужда. „Той е пробуден включително и от тези наши светли будители. Българинът има нужда да си вярва повече, има нужда пред себе си да знае – а не на книга или някой да му обяснява, че е достоен гражданин на света. От това имаме нужда – не от пробуждане, а от вяра в собствените си възможности. Пожеланието ми за празника е да не забравяме нашите будители, да не забравяме същността на българския дух, да не забравяме, че сме потомци на една велика държава. И да имаме самочувствие да отстояваме идеите и позициите си“, посочи Банов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Сливен: Общоградско тържество и младежка дискусия ще се проведат в града по повод Деня на народните будители

Денят на народните будители ще бъде отбелязан в Сливен с общоградско тържество и младежка дискусия на тема „Будителят си ти“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Тържеството ще започне в 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър“. Ще бъде поднесен гирлянд на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Малко по-късно кметът Стефан Радев ще се срещне с новоназначени учители от Сливен.
Програмата продължава на 8 и 9 ноември с Табакови научни четения „Местни културни и музейни стратегии“.
Организатори на тържествата са Община Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Младежки дом – Сливен.

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Общината организира тържество за младите учители, посветено на Деня на народните будители

Община Велико Търново организира тържество за младите учители, посветено на Деня на народните будители. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Жестът към младите педагози е по инициатива на кмета Даниел Панов и екипа му, отговарящ за образователната и младежка политика.
Тържеството ще започне в 10.00 часа в голямата конферентна зала на Общината. Младите учители ще бъдат посрещнати от Даниел Панов, а гост по време на събитието ще бъде историкът и почетен гражданин на Велико Търново проф. Пламен Павлов.
Над 90 са учителите, които тази есен за първи прът прекрачиха прага на класните стаи в училищата в града и населените места от областта. Интересът към благородната професия расте – за втора поредна година е отчетен ръст на младите педагози, който е около 10%.

Агенция "Фокус"
Стара Загора: Краеведски четения ще се проведат в Казанлък в Деня на народните будители

Краеведски четения в Деня на народните будители ще се проведат в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на Краеведското дружество Марияна Ибришимова. Организатори на събитието са Община Казанлък, Краеведско дружество „Иван Енчев – Видю“, Исторически музей „Искра“ и Библиотека „Искра“. В 10.00 часа ще бъде поставено началото на четенията. В началото на събитието ще бъдат връчени дарителски свидетелства, след което свои трудове ще представят Веселина Маринова, проф. Иван Иванов, д-р Косьо Зарев, Лилия Димитрова, Маргарита Папукчиева, д-р Мариана Минкова, проф. Иван Танев, Марияна Ибришимова-Петрова, д-р Момчил Маринов, Николина Георгиева, Росен Георгиев, Христо Ангелов и д-р Чавдар Ангелов. Сред докладите включени в програмата на четенията са „Наследството на Иван Енчев – Видю в културните институции в Казанлък“, „Шипченската епопея отразена във филателията“, „Първи празници на розата в Казанлък и Карлово“, „Наследено от Чудомир – зографът Петьо Ганин“ и др.
Славяна ГАЙДАРОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на СДС Румен Христов ще поднесе цветя на паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ по повод Деня на народните будители

В Деня на народните будители председателят на СДС Румен Христов, председателят на СДС - София д-р Антон Койчев, заедно с членове и симпатизанти на партията от столицата, ще поднесат венци и цветя на паметника на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ в 12.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Агенция "Фокус"
Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: В Деня на народните будители изразяваме почитта си към създателите и пазителите на просветата, културата и духовната традиция

Днес отбелязваме един от най-светлите празници – Деня на народните будители. Това е ден, в който изразяваме своята почит към създателите и пазителите на нашата просвета, култура, духовна традиция и будно съзнание. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов по повод Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителния адрес на кмета Камбитов се казва още: „1 ноември е празник, който съхранява националното ни самочувствие и ни припомня, че трябва да мислим за трайната светла бъднина на България. Скъпи учители, Вие сте съвременните будители, които възпитавате любов към знанието и ни учите да бъдем обединени като народ! Нека пазим! Нека помним! Нека продължим делото и съхранението на българското, на истинското, на великото! Нека отдадем почит към тези, които оставиха светъл отпечатък в българската история и ни завещаха бъдеще! Честит празник!“

Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде гост на инициативи в столични училища по повод Деня на народните будители

В Деня на народните будители председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще бъде гост на инициативи в столични училища. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поздрави участниците в националната ученическа конференция „Модел Народно събрание „Сесар Вайехо”. Откриването на двудневния форум ще бъде в 10.00 часа в сградата на 157-ма гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“ в София. Целта на конференцията е чрез симулиране на дейността на Народното събрание учениците да се запознаят с работата на една от най-важните институции в България.
В 11.00 часа председателят на Народното събрание ще присъства на официалната церемония по откриване на Образователно-спортен комплекс „Лозенец“. Партньор при реализацията на проекта са частна детска градина и училище “Свети Георги”.

Агенция "Фокус"
Председателят на НС Цвета Караянчева ще присъства на официалната церемония, на която ще бъдат връчени петите годишни награди „Будител на годината“ 2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на връчването на петите годишни награди „Будител на годината“ 2018. Тържествената церемония ще се проведе от 19.00 часа в резиденция „Тера“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Тази година за първи път БНР е организатор на престижната кампания, която фокусира вниманието върху личности, направили през годината нещо стойностно и значимо, със силно духовно послание и отзвук в медийното пространство. Номинираните за отличието са избрани между 17 предложения на журналистическия екип на програма „Христо Ботев“ на БНР и над 120 предложения, дадени в писма на слушатели на радиото.

Агенция "Фокус"
Националният флаг ще бъде издигнат пред президентската институция по повод Деня на народните будители

В Деня на народните будители ще се проведе традиционната церемония по издигане на националния флаг пред президентската институция. В 10.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
След церемонията държавният глава ще проведе среща от 10.20 часа на „Дондуков“ 2 с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Агенция "Фокус"
Честваме Деня на народните будители

Честваме Деня на народните будители, 1 ноември – празник на всички ученици, учители, студенти, университетски преподаватели, книжовници, читалищни работници, учени и журналисти. Празникът е честван за пръв път в Пловдив през 1909 г. В този ден православната църква отдава почит към покровителя на българския народ Св. Иван Рилски. В Деня на народните будители почитаме делото на всички просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България. Официалното включване в празничния календар на страната става през 1922 г. В 1945 г. честването на деня е отменено от комунистическия режим. Традицията е възобновена през 1992 г. по идея на проф. Петър Константинов.
Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров и много други.