Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Политическа буря след акцията в ДАБЧ

31 октомври 2018 | 13:30

Бурята след акцията, при която бяха задържани на 20 служители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Тодоров, се разраства. Обединени патриоти видяха политически удар в обвързването на ВМРО с арестите в агенцията. Вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство и посочи, че ако се докаже, че той или друг човек от партията му е са получавали пари от това, ще си носят последствията. Той отбеляза, че корупционни схеми има там, където проблемите се решават трудно и има забавяне, а в последните 20 години ВМРО винаги е поддържала и работила за каузата българите от Македония, Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура. Красимир Каракачанов призна, че е предложил арестувания и обвинен за корупция Петър Харалампиев за председателя на Агенцията за българите в чужбина и коментира, че това може би е било грешка. Той обясни, че Харалампиев е лидер на патриотично движение, което е в коалиция с Обединените патриоти и поясни, че движението поискало Харалампиев да стане или шеф на агенцията, или областен управител на София.
Лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров определи случая в ДАБЧ като политическа офанзива, насочена към Патриотичните сили, чиято цел е разклащането на управлението. По думите му тази атака може да бъде дело само на кръгове, които искат нестабилност и хаос и тепърва предстои да стане ясно откъде идва. Сидеров заяви, че правителството може и трябва да изкара своя мандат докрай, защото могат да се направят много полезни неща за това време.
„Има кръгове в България и в чужбина, които искат да нанесат политически удар на Каракачанов и ВМРО“, коментира народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов. Той изтъкна, че Красимир Каракачанов е първият министър на отбраната в историята на демокрацията, който пряко се ангажира да повиши доходите в Българската армия, да я вдигне на крака и посочи, че има държави, които нямат интерес България да гарантира националната си сигурност. „Каракачанов във всички преговори и разговори за превъоръжаване, навсякъде избягва посреднически фирми, през които преди години в Министерство на отбраната са минавали десетки милиони“, каза още депутатът.
Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина стана повод да бъде поискана оставката както на Красимир Каракачанов, така и на колегата му - вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря на ДАБЧ. „В нормални държави ресорният вицепремиер и ресорният министър си подават оставката при скандали като този с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ)“, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид и добави, че при такива скандали трябва да се носи политическа отговорност. Колегата му Четин Казак обясни, че ДПС е инициирала нарочна анкетна комисия за Държавната агенция за българите в чужбина, в подкрепа на която са събрали подписите на всички парламентарни групи с изключение на БСП. „Все още към днешна дата тази анкетна комисия не е създадена. Защо не е създадена трябва да питате управляващите, начело с ГЕРБ, които имат инициативата и водят дейността на Народното събрание“, коментира той.
За оставките на двамата вицепремиери от Обединени патриоти настоя и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Най-накрая гръмна скандалът с далаверите, които се правят с ДАБЧ, пряко подчинена формално на вицепремиера Валери Симеонов, но реално постоянно контролирана от Каракачанов и ВМРО с персонални негови назначения“, заяви Марешки и попита докога при такива скандали ще изгарят дребните пионки.
Крум Зарков заяви, че БСП настоява за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки. В отговор председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че правителството показва ясна политическа воля за борба с корупцията. „Там, където има сигнали, където се извършват проверки и има събрани достатъчно доказателства, за да се пристъпи към реализация от компетентните органи, винаги сме толерирали подобен подход. Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и всички, които са в коалиционното ни управление, са били винаги за това институциите да си свършат работата и там, където дефицит, проблем, съмнение за корупция, всички сигнали да бъдат проверени. Има много ясна изразена политическа воля“, заяви Цветанов. Той посочи, че БСП се опитват да направят политическа интрига от събитията в ДАБЧ и добави, че с между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ няма взаимни обвинения.
Темата коментира и президентът Румен Радев, който заяви, че пресичането на злоупотреби е условие за оздравяване на държавността. Държавният глава посочи, че в Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, а самият той е имал разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос. „Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда“, каза още Радев.
Зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че до момента няма информация от Президентската институция по разследването за Държавната агенция за българите в чужбина. Той съобщи, че проверките в агенцията са започнали с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни. По думите му това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи на властта, който няма аналог в новата ни история, защото са събрани конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент.
Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев обясни, че председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев има обвинения за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп и за търговия с влияние. Към наказателна отговорност са привлечени още главният секретар на агенцията Красимир Томов, който също е обвинен в търговия с влияние, както и един български и един сръбски гражданин.
По-късно през деня Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо само трима от тях, тъй като четвъртият е с тежко онкологично заболяване. За останалите 16 души, които бяха задържани, няма достатъчно сърбани доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения, затова те са привлечени в качеството си на свидетели по делото.
От прокуратурата обясниха,че престъпната дейност на групата започва през юни 2017 г., малко след като Харалампиев оглавява агенцията. Групата е получавала пари, за да ускори процеса по издаване на удостоверения за българско гражданство. Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ е била между 5 и 8 хил. евро на човек, като сумата е варирала в зависимост от това дали се иска забързване на процедурата по издаване на удостоверение за българско гражданство или създаване на фалшиво такова. Основно в първата категория влизали граждани от Украйна и Молдова, а за вторите фалшиви удостоверения - граждани от съседни на България страни. Установено е, че получаването на сумата се разпределяло по веригата от посредниците до ръководството на комисията. Според прокуратурата Харалампиев и Томов са получавали по около 1000 на всеки случай. Обвиненията към шефа на Агенцията за българите в чужбина са за подкуп от 5 000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени да задвижат такива документи за българско гражданство. Главният секретар е обвинен, че два пъти повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро.
Агенция „Фокус“
ВМРО: Всички, намесили партията и лидера й Красимир Каракачанов в скандала с ДАБЧ, дължат извинение

Всички, намесили името на ВМРО и на лидера ѝ Красимир Каракачанов в скандалната схема с търговия с българско гражданство, по която тече проверка на спецпрокуратурата, дължат най-малкото извинение за уронване на престижа. Това се посочва в позиция на ВМРО, изпратена до медиите.
"От днешната пресконференция на Специализираната прокуратура, на която бяха обявени данни за разследването за измами с документи за български произход и арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, стана ясно, че няма никакви сведения ВМРО и Красимир Каракачанов да са съучастници по някакъв начин", посочват от партията. От ВМРО уточняват, че заместник-главният прокурор Иван Гешев в отговор на журналистически въпроси е обявил, че „…към момента от събраните доказателства няма връзка на министър Каракачанов с описаната престъпна дейност…“ и „…няма данни да е замесена партията ВМРО или адресът на централата ѝ…“.
"Ние, Патриотите от ВМРО, продължаваме да държим, че лицата от български етнически произход трябва да получават българско гражданство по облекчена процедура. Това е наша кауза, вярваме, че е национална кауза – България да бъде истинска майка за всички свои чеда, от всички български етнически землища!", коментират от ВМРО.
"Припомняме и категоричната си позиция, че всеки, позволил си да спекулира и да се облагодетелства на гърба на нашите сънародници, които искат българско гражданство, трябва да бъде преследван с цялата строгост на закона", се казва още в позицията.

Агенция „Фокус“
Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо трима от обвинените по случая с ДАБЧ

Специализираната прокуратура внесе в съда искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо трима от обвинените по случая с ДАБЧ. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
"Фокус" припомня, че по-рано днес наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев коментира, че е внесено искане за мярка за неотклонение "задържане под стража" за трима от обвиняемите, тъй като четвъртият е с тежко онкологично заболяване.

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП се опитват да направят политическа интрига от събитията в ДАБЧ, с колегите от „Обединени патриоти“ нямаме взаимни обвинения

БСП се опитват да направят политическа интрига от събитията в ДАБЧ, с колегите от „Обединени патриоти“ нямаме взаимни обвинения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с ДАБЧ и исканите оставки на вицепремирите Каракачанов и Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с казаното от БСП, че ГЕРБ хвърля малкия си партньор на кучетата, Цветанов заяви: „Разбира се, че в тези събития ще се опитат да направят политическа интрига. Всички народни представители, вие видяхте и днес, си говорим с колегите, участваме активно в гласуването и нямаме взаимни обвинения и различия по това държавата да изпълни ангажимента си“.
Относно идеята за анкетна комисия за ДАБЧ по инициатива на ДПС, Цветанов заяви, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са се подписали за създаването й. „Недейте да смятате, че някой иска да прикрива действията на определени институции, които са допринесли или са създали условия за някакви корупционни схеми. Точно за това има парламентарен контрол. Изпълнителна власт има механизми със своите инспекторати, със съответните компетентни институции, които да осъществяват този контрол и там, където има необходимите данни и достатъчно доказателства, за да се пристъпи към реализация. Впоследствие знаем, че съдът определя дали един човек е виновен“, допълни още Цветанов. На въпрос дали има смисъл от такава комисия, след като тече разследване, той обясни, че е имало такива случаи, защото компетентните институции не могат да споделят какви са техните разработки.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма институция, която да е имунизирана от сигнали или злоупотреби

Няма институция, която да е имунизирана от сигнали или злоупотреби. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с ДАБЧ и исканите оставки на вицепремирите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с определянето на акцията в ДАБЧ като политическа офанзива, Цветанов коментира: „Няма институция, която да е имунизирана от сигнали или злоупотреби, които могат да се установят“, каза Цветанов. Той посочи, че както към ДАБЧ, така и към всяка друга държавна структура, където би могло да има корупция, компетентните органи трябва да работят много адекватно. „Тези ръководители на политически партии и тези, които участват в политическия живот на страната и сме декларирали, че имаме политическа воля да се борим с това, трябва само да подкрепяме институциите да си свършат своята работа“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.
„Това, което мога да кажа е, че в момента ние се стараем максимално да изпълним ангажимента си, който е даден от социалния, финансовия и от представителите на майките на деца с увреждания, за да може да се придържаме към графика, който е утвърден от всички страни, за да може българският парламент да е приел законите за личната помощ и за хората с увреждания“, каза Цветанов. Той уточни, че Валери Симеонов през всичките месеци, когато е дискутирана темата за Закона за хората с увреждания, е бил за това да се удовлетворят исканията на майките.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Прокурор Ангел Кънев: По случая ДАБЧ не е посочван фиктивен адрес, който да е централата на ВМРО

По случая ДАБЧ не е посочван фиктивен адрес, който да е централата на ВМРО. Това каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Повечето такива фиктивни адреси са в Кюстендил и пограничните областни на страната – най-вече Перник и София – област. Как е работила схемата - всеки от посредниците на по-ниско ниво търси такива на по-високо. Пари се предават през посредниците на по-високо ниво до ръководството на ДАБЧ“, каза още прокурор Кънев и обясни, че сумите варират в зависимост от услугата, която се иска.
„Следва да се изследват голям обем документи, издадени от общини в Босна и Херцеговина, Украйна, Сърбия, Албания и т.н. Но не става дума за страни от арабския регион или Африка“, посочи Кънев.
Той обясни, че председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е обвинен за подкуп от 5 хил. лв., както и за пет други вторични престъпления, при които е получавал по 350 евро на човек.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Петър Харалампиев е отишъл в ДАБЧ, за да осъществява лоши практики, тази схема най-вероятно е съществувала и преди това

Предположението ми е, че Петър Харалампиев е отишъл в ДАБЧ, за да осъществява лоши практики и тази схема най-вероятно е съществувала и преди това. Това каза заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предстои в близките дни да се анализират всички сигнали с подобен предмет, за да преценим какво ще използваме и какво – не. И в случай, че открием нещо в интерес на разследването, ще го използваме“, обясни Гешев.
Той уточни, че българският и сръбският гражданин, които са част от обвиняемите, също са от високите етажи на схемата. По думите му те са предавали парите на председателя и главния секретар. „16-те души, които бяха задържани, но са без повдигнати обвинения, са свидетели. И не са събрани доказателства за повдигане на обвинения срещу тях, но ако се съберат такива, ще бъдат повдигнати съответните обвинения“, каза още Гешев и посочи, че това е престъпление срещу националните интереси. „Защото то е срещу хора, много голяма част от които са по-българи и от нас“, коментира той.
„Предположението ми е, че г-н Петър Харалампиев е отишъл в ДАБЧ, за да осъществява лоши практики“, каза още Гешев и посочи, че тази схема най-вероятно е съществувала и преди това. Той обясни, че до този момент няма доказателства асоциациите на българите в чужбина да са част от схемата.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ за ДАБЧ: Правителството показва ясна политическа воля за борба с корупцията

Правителството показва ясна политическа воля за борба с корупцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с ДАБЧ и исканите оставки на вицепремирите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Там, където има сигнали, където се извършват проверки и има събрани достатъчно доказателства, за да се пристъпи към реализация от компетентните органи, винаги сме толерирали подобен подход. Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и всички, които са в коалиционното ни управление, са били винаги за това институциите да си свършат работата и там, където дефицит, проблем, съмнение за корупция, всички сигнали да бъдат проверени. Има много ясна изразена политическа воля“, заяви Цветанов. Той попита дали е политическо дезертиране от проблема, когато един вицепремиер не осуетява и подкрепя институциите да си свършат работата.
По отношение на искането на ДПС за оставка на Валери Симеонов, Цветанов заяви, че всяка една от парламентарните групи има право на своята политическа позиция.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: До момента нямаме информация от Президентската институция по разследването за ДАБЧ

Няма данни за други институции, които да търгуват с документи за българско гражданство, но ако се появят – ще ги разследваме. Това каза заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан за сигналите на президента, Гешев отговори: „Уважавам Президентската институция и президента и нямам право да коментирам каквото и да е, защото ще вляза в полето на политиката. Но мога да кажа, че до този момент по това разследване нямаме информация от президентската институция“.
Той обясни, че няма данни за други институции, които да търгуват с документи за придобиване на българско гражданство, „В случай, че бъдат събрани доказателства за такива, нямаме проблем да разследване независимо дали става дума за министър или друго длъжностно лице“, каза още Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ е била между 5 и 8 хил. евро на човек

Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ е била между 5 и 8 хил. евро на човек. Това каза заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Във връзка с този случай тарифата е била между 5 и 8 хил. евро на човек, които са давани на най-ниското ниво, като сумата се е разпределяла по цялата верига. За случай са получавани около 1000 – 1500 евро. В Кюстендил бяха намерени бидони с документи“, каза още Гешев и посочи, че е сигурен, че повдигнатите обвинения ще са за малка част от подкупите, които действително са получени.
„Операцията започна с една среща с главния прокурор и полицията в Кюстендил на най-ниско ниво. След това преценихме, че има „хляб“ в тази работа и възложихме това на КПКОНПИ. И последваха няколко месеца сериозна работа“, обясни Гешев. По думите му в операцията участват над 200 души, за които обясни, че са работили като добре смазана машина.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Пламен Георгиев, КПКОНПИ: По случая с ДАБЧ не е имало теч на информация, въпреки че бяха задържани много лица и работиха много служби

Това каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев на брифинг по повод извършваните процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много български граждани, които имат реални основания да придобият такива документи за произход, не са ги придобивали, защото са им искани определени суми. Така за сметка на тези, които са си платили, хора, които са чакали по каналния ред съвестно, изобщо не са ги и дочакали. Получихме много сериозен сигнал от МВР и по него сме работили 3 месеца и половина заедно с прокуратурата“, каза още Георгиев и посочи, че това не е дълъг период.
„Имаше изключително взаимодействие от всички институции. Освен прокуратурата, с доста хора в тази акция се включи и МВР, изключителна работа и на колегите от Кюстендил, които откриха доста сериозни доказателства за престъпната дейност. ДАНС също помогнаха“, обясни той.
Георгиев уточни, че не е имало теч на информация, въпреки че са били задържани много лица. „Това показва, че държавата може да работи“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Прокурор Ангел Кънев: Председателят на ДАБЧ има обвинения за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп и за търговия с влияние

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина има обвинения освен за ръководене на организирана престъпна група, така и за подкуп и търговия с влияние. Това каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разследваната престъпна дейност започва през юни 2017 г. Към наказателна отговорност за организирана престъпна група са привлечени 4 лица, като неин ръководител е председателят на агенцията. В нея влизат още главният секретар на агенцията, един български и един сръбски гражданин. Схемата е, че лица, които искат да получат удостоверения за българско гражданство, търсят съдействие от агенцията. Става въпрос най-вече за граждани от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. Всъщност лицата, които търсят това удостоверение, са с български произход, но създаденият хаос в ДАБЧ води до това издаването на това удостоверение да отнеме около година. И подкупите са давани именно, за да се ускори този процес. И имаме данни как в деня, в който хората си заплатят исканата сума, още в същия ден им се издават удостоверения“, каза още Кънев и обясни, че хората, които нямат български произход, са плащали по-високи суми.
„Повдигнали сме обвинения на председателя освен за ръководене на организирана престъпна група, за подкуп както и обвинения за търговия с влияние. Главният секретар също има обвинения за търговия с влияние. Извършени са претърсвания на над 50 адреса в страната и са открити множество доказателства. Днес ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение за трима от обвиняемите. Четвъртият има тежко здравословно състояние – и тя, и детето ѝ, които имат тежки онкологични заболявания“, каза още Кънев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни

Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни. Това каза заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент. Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България“, каза още Гешев и благодари за съдействие на премиера и главния прокурор, тъй като днес е отпуснато финансиране от Министерски съвет за построяване на сграда на Комисията по сигурността на информацията.
„Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Случаят започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни в ЕС, включително и в Германия“, обясни Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Юлиан Ангелов, ВМРО: Ролята на опозицията по принцип е да иска оставки и да сипе обвинения

Ролята на опозицията по принцип е да иска оставки и да сипе обвинения. Това каза пред журналисти в Народното събрание народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов връзка с акцията в Държавната агенция за българите в чужбина и поисканите оставки на вицепремиерите Каракачанов и Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не сме съгласни с техните тези и констатации. По никакъв начин не приемаме никакви промени в кабинета“, заяви още Ангелов във връзка с исканата от БСП и ДПС оставка на вицепремиера Валери Симеонов.
Ангелов коментира искането на Веселин Марешки от „Воля“ вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да подадат оставки с думите „Има повдигнати обвинения срещу г-н Марешки. Дали има политически чадър или няма? Нека той да отговори на този въпрос. Щом се чувства толкова спокоен. Този човек обслужва небългарските национални интереси“.
На въпрос защо Марешки постоянно иска оставката на Каракачанов, Ангелов коментира: „Имам няколко логични обяснения и по-скоро информация, която съм чул. Като си направи човек един нормален анализ, г-н Марешки, е човек, който явно обича себе си, защото винаги говори от името на целия български народ и не може да преживее факта, че Каракачанов има един от най-високите рейтинги сред българското общество“. Според него друг от факторите е, че и бизнесът на Марешки, и хора в неговата парламентарна група, симпатизират на една друга държава, а не на българската.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Веселин Марешки, „Воля“: Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов веднага да си тръгват от правителството

Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов веднага да си тръгват от правителството. Това каза по време на брифинг в Народното събрание лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Докога дребните пионки ще изгарят? Готова ли е най-накрая правораздавателната система да стигне до главата и да каже дали Каракачанов е шефът на престъпната група в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и ако е така, защо той не е арестуван?“, попита Марешки.
„Най-накрая гръмна скандалът с далаверите, които се правят с ДАБЧ, пряко подчинена формално на вицепремиера Валери Симеонов, но реално постоянно контролирана от Каракачанов и ВМРО с персонални негови назначения“, заяви Марешки и добави, че според него вицепремиерът Красимир Каракачанов се оправдава гузно за случая. „В началото на работата на този парламент, когато беше сформиран, и колегата Андон Дончев беше избран за председател на Комисията за политиките на българите в чужбина, на нарочна пресконференция той алармира за пристигащите много сигнали за нередности в ДАБЧ“, припомни председателят на „Воля“.
Марешки уточни, че „Воля“ загрява за следващите избори и вярва, че ще се представи по-добре и ще покажат своите качества в управлението. „В този парламент, ние няма да участваме в съставянето на никакво правителство“, допълни Марешки.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Юлиан Ангелов, ВМРО: Има кръгове в България и в чужбина, които искат да нанесат политически удар на Каракачанов и ВМРО

Има кръгове в България и в чужбина, които искат да нанесат политически удар на Каракачанов и ВМРО. Това пред журналисти в Народното събрание народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов връзка с ДАБЧ , предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ангелов подчерта, че ВМРО за 125 години история, е понасяла много по-тежки удари. „Ние от ВМРО знаем, че 125 години сме бранили българщината и ще продължим“, добави той и уточни, че ако някой е правил нещо на гърба на българите зад границата, трябва да си понесе последствията. „Този удар няма да ни събори, напротив ще излезем още по-силни, защото знаем, че нещата, които казваме, са истината и че сме прави. Всеки политически джендър, който довчера е бил либерал, след това е станал демократ и един е за въоръжаване, а друг ден против, а след това е станал патриот, няма как по никакъв начин с подобни тези и лъжи на гърба на ВМРО да си прави политически имидж“, заяви още Ангелов.
„Имах възможността няколко пъти да обясня, че ние нямаме проблем с това българските органи да си вършат работата и там, където има корупция и нарушаване на закона, хората да си носят последствията. Въпросът е, че всички беше обърнато така, че да има политически удар върху цялото управление на страната и върху ВМРО без никакви доказателства, а твърдения на различни хора, които нито познават материята, нито знаят за какво става въпрос, а единствената им цел е да оплюват ВМРО и г-н Каракачанов“, заяви Ангелов във връзка с акцията в Държавната агенция за българите в чужбина.
„Знаете, че вицепремиерът Каракачанов е първият министър на отбраната в историята на демокрацията, който пряко се ангажира да повиши доходите в Българската армия, да я вдигне на крака“, допълни Ангелов и уточни, че има държави, които нямат интерес България да гарантира националната си сигурност. „Каракачанов във всички преговори и разговори за превъоръжаване, навсякъде избягва посреднически фирми, през които преди години в Министерство на отбраната са минавали десетки милиони“, допълни депутатът.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Мандатът на правителството може и трябва да се изкара

Мандатът на правителството може и трябва да се изкара. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на Атака Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него с Държавната агенция за българите в чужбина има политическа офанзива, насочена към патриотичните сили, като предстои да стане ясно откъде идва тя. „Целта не е много добра, защото разклащането на управлението може да бъде само цел на кръгове, които искат нестабилност, нещо в посока хаос“, обясни Сидеров. На въпрос дали прокуратурата е съучастник в това, Сидеров заяви: „Прокуратурата си е прокуратура, как съучастник? Сигурно има сигнали, тя е длъжна да действа по сигнал. Какво ще се окаже накрая, ще реши съдът“, обясни лидерът на Атака.
На въпрос дали на последното заседание на Патриотите са се разбрали, Сидеров заяви, че това управление може да бъде без един или друг човек, но заяви, че няма да коментира оставки. „Когато коментирам моите коалиционни партньори, го правя във вътрешнокоалиционен план“, каза още Сидеров. „Винаги съм казал, че управлението и отговорностите, които сме поели, са нещо друго. Това, което съм отправил към него като критики, няма да го повтарям“, обясни Сидеров във връзка с Валери Симеонов. Попитан дали се е отказал от исканата от него оставка на Симеонов, Сидеров отговори: „Всяко твърдение си има своето точно място и точно време“, посочи още Сидеров. Според него мандатът може и трябва да се изкара, защото могат да се направят полезни неща до края му.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: За мен случаят с ДАБЧ е политически удар, няма основание да смятаме, че управлението не е стабилно

За мен случаят с Държавната агенция за българите в чужбина е политически удар, няма основание да смятаме, че управлението не е стабилно. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме се борили, с г-н Каракачанов, България да бъде правова държава, т.е. човек, когато бъде осъден от съд на последна инстанция, тогава може да бъде определен като нарушил закона. Нека да запазим търпение“, каза Сидеров. Попитан срещу кого е този политически удар, Сидеров отговори, че това е удар по цялата коалиция на Патриотите. „Искайки оставката на един, на друг, се прави внушението, че управлението не е добро, не е стабилно, а няма основание да смятаме, че като цяло управлението не е стабилно. Напротив имаме подобрени икономически показатели“, заяви Сидеров. Във връзка с исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов от ДПС, Сидеров заяви: „Не ме свързайте с ДПС. Аз съм се произнесъл“, каза още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Хамид Хамид, ДПС: В нормални държави ресорните вицепремиер и министър си подават оставката при скандали като този с ДАБЧ

В нормални държави ресорният вицепремиер и ресорният министър си подават оставката при скандали като този с Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние няма да говорим кой ще носи наказателната отговорност, защото това не е наша работа. Ние ще говорим, че трябва да се носи политическа отговорност за всичките тези скандали. В нормалните държави ресорният вицепремиер, ресорният министър си подават оставката. Искаме и настояваме за оставката на вицепремиерът Валери Симеонов“, добави Хамид.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Четин Казак, ДПС: Акцията в ДАБЧ и други скандали няма да отклонят вниманието на обществото от исканата оставка на Валери Симеонов

Акцията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и какъвто и друг скандал да се разгори няма да отклонят вниманието на обществото от исканата оставка на Валери Симеонов. Това каза Четин Казак, член на Централното оперативно бюро на ДПС по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следствие на акцията на специализираната прокуратура и на КПКОНПИ в ДАБЧ и полемиките, които тази акция предизвика ДПС е инициирала нарочна анкетна комисия за ДАБЧ. „Събрахме подписите на всички парламентарни групи с изключение на БСП. Все още към днешна дата тази анкетна комисия не е създадена. Защо не е създадена трябва да питате управляващите, начело с ГЕРБ, които имат инициативата и водят дейността на Народното събрание“, допълни Казак. Той изрази надежда, ако има виновни лица, те да понесат своята отговорност. „ДПС винаги е била за цялата истина и ако има подобни практики, те да бъдат разкрити“, заяви Казак.
По думите му отговорността за случилото се в ДАБЧ носят управляващите. „Кои управляващи? Нека да обърнем внимание кой в Министерски съвет, кой в правителството, където принадлежи ДАБЧ носи персонална отговорност, в чийто ресор е тази агенция. Това е вицепремиерът Валери Симеонов. „След като и този скандал се разгоря, искаме да подчертаем следното. Какъвто и друг подобен скандал да се разгори, нищо не може да отклони вниманието на обществото от това, което направи Валери Симеонов само преди две седмици, от исканата му оставка не само от ДПС, а от цялото демократично българско общество. Ние продължаваме да искаме тази оставка“, допълни Казак.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: В Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос

В Президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, имал съм разговори и с ДАНС, и с Прокуратурата по този въпрос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, заяви Румен Радев.
Попитан дали в президентската институция са постъпвали сигнали за ДАБЧ, той отговори, че са постъпвали и ги е предал веднага, където трябва в прокуратурата. „Въпрос на следствието е какви са сигналите. Не мога да коментирам. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос“, посочи той.
Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партията“.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Крум Зарков, БСП: Настояваме за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени в ДАБЧ, но и на всички техни политически връзки

Настояваме за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков каза това в отговор на въпрос дали освен на Валери Симеонов, БСП иска оставката и на вицепремиера Красимир Каракачанов заради акцията в Държавната агенция за българите в чужбина.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията

Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията.
Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Ако се докаже, че аз или ВМРО сме получавали пари от българското гражданство, ще си носим последствията. За много неща може да сме виновни ние, политиците и аз като политик. Едно нещо не съм си позволявал в живота си, нито ВМРО в последните 20 години, откакто аз съм начело - не сме си позволявали да правим компромис с каузата българи в Македония или да търсим някакви дивиденти там. Ако някой го докаже - няма проблем, веднага си поднасям оставката, веднага си нося политическата отговорност. Това означава политическа отговорност. А не в един момент аз да поемем отговорност за едни клевети, които не се вярни“, заяви Красимир Каракачанов. По дмите му тези твърденията са стара претоплена манджа.

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Аз съм предложил Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина и това е било грешка

Аз съм предложил Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина и това е било грешка. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Петър Харалампиев представлява едно гражданско сдружение, което е активно в обществото. Тъй като неговото сдружние претендираше, че е патриотично, ние сме го поканили. Оттук нататък номинацията му е от самото сдружение „БГ патриот“. Те го предлагат за две неща - областен управител на София или директор на Агенцията за българите в чужбина. Тогава моето предложение беше не областен управител на София, а директор на Агенцията за българите в чужбина. Аз съм го предложил за този пост“, обясни Каракачанов.
„Преценката беше моя, че е по-добре в Агенцията за българите в чужбина, защото областният управител е изключително тежка работа и би следвало там да търсим друг човек“, каза още той и добави, че Харалампиев и неговото сдружение години наред са били активни в ораганизиране на концерти и благотворителни културни мероприятия в Македония, Западните покрайнини и Украйна.
Попитан дали е имал доверие на Харалампиев, Каракачанов отговори, че допреди човек да се издъни, би следвало да си сигурен в него. „Бил съм сигурен и съм смятал, че там ще се справи по-добре, отколкото като областен управител на София“, добави той.
Каракачанов заяви, че е предупредил Харалампиев зарадизабавяне на преписките докато отй е начело на ДАБЧ. „Бавиш преписките, възниква недоволство и много вероятно ще възникнат съмнения, че тези препискисе бавят, за да може някой да дойде и да предлага разни услуги. Не прави подобни глупости. Това са предупреждения, които съм му направил", каза още Каракачанов.
Попотан дали трябва да понесе политическата отговорност за назначаването на Харалампиев, Каракачанов отговори: „Може ли да гарантирате за всеки един човек, когото познавате и когото смятате, че в даден момент може да свърши някаква работа и след това той се е издънил - носи си последиците“.

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: ВМРО никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство

ВМРО не се финансира и никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство. Точно обратното - 28 години ВМРО подпомага дейността на всякакви български структури в Македония, културни програми в Македония, стипендии за студенти, лечения на хора. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Това са абсурдни глупости, защото в своята история в последните 20 години ВМРО винаги е поддържала каузата българите от Македония, от Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура. Целта е била облекчаване на гражданство за етническите българи“ заяви Каракачанов и добави, че корупционнни схеми има там, където проблемите се решават трудно - там, където хората чакат по 2-3 години за българско гражданство и т.н.
„През всички тези години ние сме правили точно обратното - настоявали сме етническите българи, живеещи извън България да получавт гражданство по облекчена процедура“, каза още той.
Каракачанов заяви, че той лично никога не е получавал пари по тази линия. „Това са голи клеветнически обвинения“, каза още той.

Агенция „Фокус“
Очаква се прокуратурата да даде информация за това от кога и как е действала схемата за издаване на фалшиви документи за български произход в ДАБЧ

Очаква се Прокуратурата да даде официална информация за това от кога и как е действала схемата за издаване на фалшиви документи за български произход в Агенцията за българите в чужбина. Във вторник стана ясно, че са повдигнати обвинения на четирима души. Сред тях са председателят на Агенцията Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов.
„Фокус“ припомня: Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и 20 служители от агенцията бяха задържани в понеделник с обвинения за корупция. Става въпрос за наказателно досъдебно производство за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни и документни престъпления в насока на удостоверения за български произход на чужди граждани и подкупи.