Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Осуетиха сделка със златно съкровище за 2 млн. евро

11 октомври 2018 | 14:57

Задържана е организирана престъпна група, занимавала се с търговия и трафик на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на пресконференция в Специализираната наказателна прокуратура. Служител на териториална служба на ДАНС и трима иманяри са с повдигнати обвинения за сделка с културно-исторически ценности. Специализираната прокуратура настоява за постоянния им арест.
По случая в ГДБОП е работено от няколко месеца след получена оперативна информация от ДАНС. За кратко време служителите от сектор „Културно-исторически ценности“ в главната дирекция успяват да доразвият информацията. В резултат на професионализма им и денонощна работа е постигната оперативна комбинация за осъществяване на сделка в началото на седмицата в района на Свиленград. Така в момент на реализирането ѝ са задържани седем души, четиримата от които - участници в организираната престъпна група. Единият от заловените е извършвал активна иманярска дейност допреди 15 години, след което се е „издигнал“ в йерархията на престъпния бизнес.
Екипите са действали в условията на неотложност по образуваното досъдебно производство. Иззетите предмети – златен венец, гривни, пръстени, торква, огърлие, са с изключително висока стойност не само в парично, но и в културно-историческо измерение. Само златният венец е над 400 грама, като стойността му е на стойност 2 милиона евро. До момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение, датирани към втората половина на IV в пр. н. е. Предстоят обстойни експертизи на иззетата находка. По първоначалните данни, правени са опити за продажбата й в Турция.
В рамките на образуваното досъдебно производство и под ръководството на Специализираната прокуратура работата по случая продължава с оглед изясняване и на това откъде са придобити намерените предмети.
Новината за разбитата престъпна група бе анонсирана още в сряда преди началото на правителственото заседание. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално. Затова той разпореди то да бъде показано в четвъртък.


Агенция "Фокус"
Доц. д-р Христо Попов, НАИМ: Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на иззетите златни предмети в Симеоновград

Нямаме основания на този етап да се съмняваме в автентичността на златните предмети. Това каза на брифинг зам.-директорът на Националният археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов във връзка с иззетото златно съкровище в Симеоновград в момент на сделка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става въпрос за втората половина на 4 век пр. н. е. На територията на България могат да бъдат посочени 4 изцяло запазени венци от този период. Другите предмети също са интересни. Те имат признаци да са свързани с Източна Гърция или късните периоди на ахеменидската империя Персия. Има достатъчно примери на територията на нашата страна. Това не е първият подобен случай. Предстои много сериозна експертиза. Ще се постараем да я подплатим и на сериозно ниво. Колегите от ГДБОП са свършили по максимално добър начин работата си“, обясни доц. Попов.
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков допълни, че вследствие на тяхната оперативна дейност са придобили информация за действия с участието на техен служител. „След като е изяснено, че става дума за културно-исторически ценности, информацията е споделена с колегите от МВР и в частност с ГДБОП. Оттам имаме съвместни оперативни действия. Работено е няколко месеца и мисля, че работата е много добра. Считаме, че това са много ценни археологически ценности“, добави той.
Заместникът на главния прокурор Ивайло Гешев посочи, че едно от лицата, за които е внесена мярка „задържане под стража“ е извършвало активна иманярска дейност допреди 15 години. „В случай, че бъде повдигнато обвинение, което предвижда глоба или конфискация, първо ще бъде запорирано или възбранено имущество, за да бъдат обезпечени тези наказания. Ще бъде уведомена антикорупционната комисия. Сделката за златния венец е на стойност 2 млн. евро, а другите неща са предадени доброволно от лицето, което е основен участник в групата“, обясни Гешев. Според него това е само част от вещите, с които разполага лицето. „Според мен лицето е преценило, че ще е по-добре да предаде част от вещите, за да спаси останалите. Към онзи момент не са установени други вещи. Ще предприемем всичко възможно да установим къде още могат да се съхраняват такива вещи“, обясни още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на четиримата обвинени за трафик на културно-исторически ценности

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на четиримата обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и трафик на културно-исторически ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Предстои съдът да определи часа за начало на делото по мерките.

Агенция "Фокус"
Прокурор Сийка Милева: Обвиненият служител на ДАНС е координирал срещите с евентуалните купувачи на културно-историческите ценности

Служителят на ДАНС е координирал срещите между обвиняемите и евентуалните купувачи. Това каза на брифинг наблюдаващият прокурор по случая Сийка Милева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трима от обвиняемите са осъждани, служителят на ДАНС не е осъждан. Съществуват свидетелски показания, в които именно човекът, който предлага тази движима културна ценност не е желаел да общува с българи“, коментира Милева. По думите ѝ престъпната група е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице. „Четиримата задържани са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и предлагане за отчуждаване на движими културни ценности.
Гешев допълни, че по някакъв начин е служил за проверка на надеждността на купувачите, охрана и т.н. „В конкретния случай е процедирано при условията на неотложност. Това е наложило в 3-дневен срок да се извършат действия, които обикновено се извършват за доста по-дълъг срок. Бюрократичният подход и стандартният е по-лесен, но не носи резултати. Коствало е много на служителите от ГДБОП, включително и на следователя на място“, обясни той.
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков посочи, че служителят е на Териториална дирекция на Агенцията. Той работи в ДАНС от 2008 г.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Заместникът на гл. прокурор Иван Гешев: Сделката с културно-исторически ценности е била за 2 млн. евро

Сделката с културно-исторически ценности е била за 2 млн. евро. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подозирам, че доста по-голяма е тяхната археологическа стойност. Радвам се, че колегите от ГДБОП са придобили тази информация. Сделката е била в Симеоновград“, обясни Гешев. Той уточни, че сделката за 2 млн. евро е била само за златния венец. „Имам съмнения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички изисквания на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предишни опити за продажба извън България“, допълни той.
От пресконференцията не стана ясно от къде е добито съкровището. Пред журналистите бяха показани две гривни, торква и златен венец. Венецът е над 400 грама, близо килограм е торквата, а двете гривни са около 250 грама.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения

В понеделник се стигна до задържане на 7 лица при опит за сделка с културно-исторически ценности, на 4 са им повдигнати обвинения. Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по време на брифинг за неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В края на юли получихме оперативна информация. За кратко време - за тези няколко месеца, колегите от сектор „Културно-исторически ценности“ успяха да развият изключително добре информацията и да направят така, че чрез оперативна комбинация да се случи опит за такава сделка в началото на тази седмица. За да се стигне до такъв момент, е необходима доста сериозна оперативна работа. Тази линия е строго специфична -трябва да познаваме много добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава сделка, при която бяха задържани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинения“, обясни гл. комисар Спиридонов
Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков заяви, че при оперативна дейност на агенцията е станало ясно, че техен служител участва в такива дейности и това е докладвано на ГДБОП. „Работим няколко месеца. Мисля, че много добра работа е свършена“, обясни Ненков.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Неутрализирана е организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности, повдигнати са обвинения на четири лица

Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев. По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични. „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той.
Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че групата е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице - служител на ДАНС. По думите ѝ до мометна са събрани доказателства и са повдигнати обвинения на четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите - за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.
В брифинга участват още директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков.
Агенция „Фокус“ припомня: Преди началото на правителственото заседание в сряда премиерът Бойко Борисов съобщи, че служител на ДАНС е арестуван във връзка с опит иманяри да изнесат златно съкровище от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е уникално и разпореди то да бъде показано в четвъртък.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
В Специализирания наказателен съд ще се проведе брифинг по повод разбита организирана престъпна група за незаконна търговия на културно-исторически ценности

От 13.00 часа в сградата на Специализирания наказателен съд на ул. “Черковна“ 90 в София ще бъде даден брифинг по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Информация ще предоставят заместникът на главния прокурор Иван Гешев, наблюдаващият делото прокурор Сийка Милева, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, директорът на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерство на културата Александър Трайков.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години, даже има един арестуван и от ДАНС

Иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години, даже има един арестуван и от ДАНС. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Боиле, ще се включиш с ГДБОП и ДАНС за утре и МВР с Младен - ще се разберете след това, иманяри искаха да вземат златно съкровище на няколко хиляди години. Имаме и от ДАНС даже арестуван, така че да го видите със Специализираната прокуратура и го покажете на хората утре“, заяви Борисов.
От своя страна министърът на културата Боил Банов отговори, че е разбрал.
Накрая Борисов добави: „Ще вземете експерти и ще го погледнете, но е уникално“.
Люба АЛЕКСИЕВА