Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Македонските партии изясняват позициите си след референдума за името

06 октомври 2018 | 18:52

Партиите в Македония изясняват позициите си преди началото на разговорите за евентуално гласуване на конституционните промени, предвидени в договора за името между Скопие и Атина. Като цяло политиците са песимистично настроени относно успеха на начинанието и вече все по-явно преминават към пазърлък за начина на провеждане на предсрочните избори. По непотвърдена информация, правителството прави отчаян опит да уговори нужния брой депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят промяната на името на страната „Северна Македония“ и другите предвидени поправки.
***

Партия „Единствена Македония“: Избирателната активност на референдума беше около 32%
Скопие. „Единствена Македония“ не признава резултатите от референдума. От партията твърдят, че е имало груба фалшификация на над 70 хиляди гласа и че избирателната активност е била 32, а не 36,9 процента, предава македонският портал „А1 Он“.
„Както се знае, Кризисният щаб срещу референдума по време на гласуването имаше 1646 наблюдатели, които бяха заели места на определеното от закона разстояние пред избирателните секции и които отбелязваха на съответни листове избирателната активност. С тази бройка наблюдатели бяха покрити 2650 избирателни секции, предвид това, че в някои сгради има повече от една секция. Нашите наблюдатели бяха в дворовете пред избирателните секции, тъй като Държавната избирателна комисия не позволи на кризисния щаб да има свои наблюдатели вътре в местата, където се гласува“, заяви Биляна Джинго, член на Изпълнителния комитет на „Единствена Македония“.
Тя информира, че според получената информация, избирателната активност е около 32%, или около 576 хиляди души. Според ДИК, явката е 36,91%, или 666 743 души, което е разлика от 90 хиляди гласоподаватели.
„Това означава, че информацията за масово пълнене на кутиите в деня на гласуването между 17 и 19 часа е вярна. Дори, според данните, в избирателните секции на местата, където живее албанското малцинство е гласувал по един човек на 11 секунди, което само по себе си е извън всякаква изборна и човешка логика“, констатира Джинго.
Според нея, остава мистерия изненадващата следобедна среща на самия ден на референдума между лидерите на СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) и ДСИ (Демократически съюз за интеграция) Зоран Заев и Али АХмети. Но, добави политикът, безспорен факт е, че след тази среща в самия ден на референдума и по-точно след 17 часа, масово са пълнени кутии на местата, където живее албанското малцинство.

„Телма“ (Македония): Шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ преговарят за конституционни промени?
Скопие. Шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ преговарят за възможността да гласуват в полза на конституционни промени, твърдят източници на скопския телевизионен канал „Телма“ без да разкриват детайли. Информацията практически е била потвърдена от правителството, от където заявиха, че са в постоянна комуникация с колегите от противниковия лагер. Депутатът от СДСМ Мухарем Зечири разкри, че се водят разговори с всички депутати, освен Никола Груевски.
От основната опозиционна партия нито потвърждават, нито отричат да е имало срещи с техните депутати и посочват, че дори и да има такива случаи, срещите са на ниво народни представители, а не на лидерско. Потвърдена е само среща между председателите на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) Християн Мицковски и Али Ахмети, за която обаче не се разкриват подробности. Опозицията би провела среща с премиера Зоран Заев единствено ако той се съгласи да удовлетвори исканията й за служебно правителство 100 дни преди предсрочните избори, назначаване на Главен прокурор по тяхно искане и формиране на Анкетна комисия за нередностите на референдума. В петък и депутатът от най-голямата албанска партия Артан Груби потвърди срещата между Ахмети и Мисковски, на която е ставало въпрос и за евентуално гласуване на конституционните промени в парламента.
Ако от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не гласуват промените в Конституцията, ДСИ разглежда три варианта за явяване на предсрочни избори. Освен самостоятелното явяване, се разглежда и варианта албанският политически блок да излезе с общи изборни листи, както и за формиране на предизборна коалиция със СДСМ и партньорите, с които бяха заедно в предизборната кампания за референдума. Зиядин Села от Алианса на албанците отхвърли и двете възможности.
От фракцията на Движението БЕСА на Билял Касами, която е в опозиция, посочиха, че в момента фокусът трябвеа да бъде към намиране на решение в парламента и заявиха, че бъдещите действия ако се стигне до предсрочни избори ще бъдат обсъдени от партийните органи.

„А1 Он“ (Македония): Движението БЕСА поиска конституционни промени за правата на албанците с гласуването на договора с Гърция
Скопие. Движението БЕСА на Билал Касъми съобщи, че ако в парламента се стигне до гласуване на конституционни промени, партията ще внесе предложения за увеличаване на конституционните права на албанците в Македония, като втората по големина етническа общност. Заместник-председателят на фракцията Абдуш Демири добави, че при евентуални предсрочни парламентарни избори те няма да се коалират със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), предава македонският портал „А1 Он“.
„В духа на исканията, които са в интерес на албанците в Македония, Движението БЕСА апелира до всички албански политически партии, че с политическия диалог и задълженията, които произтичат от политическата маса на албанските парламентарни партии, трябва да се координират въпросите от национален интерес на албанците“, заяви Демири.
Политикът подчерта, че всякакво коалиране със СДСМ, с която и да е албанска партия, без да се предостави гаранция за изравняване на конституционните права на албанците, би била вредна за техните интереси. Той посочи, че БЕСА, като опозиционна партия, е отворена за сътрудничество с всички албански политически сили и неправителствени организации.

„Фокус“ (Македония): Партия „Единствена Македония“ изключи Стефан Влахов Мицов, бил инфилтриран от службите
Скопие. Изпълнителният комитет на „Единствена Македония“ в сряда е изключил от партията Стефан Влахов Мицов във връзка с доказателства и факти, че той е действал по начин, който не отговаря на неговата позиция в организацията, пише македонският „Фокус“.
Правителството на Бранко Цървенковски своевременно назначава Влахов-Мицов на работа в Македонския културен център в София, където е имал задача от македонските тайни служби по линия на работата – да обработва с македонски върховизъм хората в Пиринска Македония
По-късно, Влахов-Мицов е прехвърлен в Скопие, където с подпис на тогавашния премиер Цървенковски получава за позлване държавен апартамент и е назначен на работа в бюджетна институция, а в замяна продължава сътрудничеството си с тайните служби, отбелязва македонската медия.
В периода на ребрандирането на „Единствена Македония“, когато властта се е уплашила от ориентацията на партията за съюз с Русия, която се ползва с широки симпатии сред народа, държавната сигурност е инфилтрирала Мицов в партията с цел миниране на ключовите партийни дейности, заради което и е изключен.

„Република“ (Македония): Лидерът на „Алианса на албанците“ е песимист за конституционните промени, отхвърля предложението за общи листи със СДСМ
Скопие. Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села в интервю пред „360 Степени“ заяви, че е песимист за вероятността в македонския парламент да се постигне съгласие за конституционните промени, а освен това отхвърли предложението за общи листи със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на евентуални предсрочни избори, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Не можете да искате от нас да влезем в коалиция с хора, които ни забиха нож в гърба и то само преди 5-6 месеца. Сега искате да вляза в предизборна коалиция със Зоран Заев. Това не е личен въпрос“, заяви Села.

„Geoполитика.ru“: Референдумът в Македония: Глобалистите загубиха (засега)
Скопие. В неделя в Македония се провали референдума, на който бе поставен ребром въпросът: „Подкрепяте ли перспективата за влизането в ЕС и НАТО чрез сключване на договор между Македония и Гърция“. Причината за провала е проста: народът реши да бойкотира мероприятието. Избирателната активност се оказа крайно ниска – само 36,87%. Мнозинството от тези, които гласуваха, избраха „европейския път“ на Македония. Но си струва да помним и тези, за които референдумът действително е изгоден и това явно не е народът, пише електронното издание на руското списание Geoполитика.ru в материал, представен без редакторска намеса.

Истинските причини за референдума

Референдумът в Македония бе иницииран от западните сили, а в реализацията на проекта бяха вложени огромни средства. В навечерието на плебисцита страната бе посетена от някои от най-големите западни политици, включително германският канцлер Ангела Меркел, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Всъщност, гласуването не беше за смяната на името, а за постепенната интеграция на Македония в западните институции (ЕС и НАТО). В този случай референдумът беше необходим само като етап от плана.
За реализацията на плана не се погнусиха да използват и мръсни методи, включително директни заплахи срещу действащи политици (например, президентът Георги Иванов). Самият той, независимо от натиска, открито призова за бойкот на провокационното гласуване.

Причини за провала

Референдумът се провали с гръм и трясък, защото македонският народ прояви солидарност с Иванов. Хората разбират геополитическата игра на запада и последствията от подобно решение (достатъчно е да се погледне Украйна с нейната „евроинтеграция“, за да изчезне всякакво желание в нормалния човек да следва налагания от Запада път.

План „Б“ на глобалистите

Глобалистите, разбира се, нямат никакво намерение да се предават. Веднага след проваления референдум евробюрократите поздравиха „македонския народ“. А Столтенберг дори призова политическите лидери да се „възползват от случая“, защото „вратите към НАТО са отворени и всички официални процедури трябва да бъдат завършени“.
Сега марионетъчното правителство на премиера Зоран Заев и неговите западни покровители ще се опитат да вкарат в действие план „Б“. Ако говорим за легалната страна от плана, то това ще бъдат нови избори.
Геополитика.ру писа подробно за възможните сценарии в Македония, а Агенция „Фокус“ прилага статията след края на този текст.
Радикалната програма цели ескалация, включваща активизация на албанските терористи. В навечерието на референдума се случи поредната ескалация в Косово, във връзка с което президентът на Сърбия се обърна към Москва с молба за помощ в случай на критична ситуация и приведе сръбската в повишена готовност. За пореден път всичко започна с провокация: албанските силоваци нарушиха съществуващите споразумения и заеха позиции край язовира Газивода. Ескалацията, разбира се, е директно свързана с македонските събития.

Агенция „Фокус“ припомня:

Главният редактор на аналитическия център „Геополитика.ру“ , генерален директор на Фонда за мониторинг и прогнозиране на разитието на културно-териториалните пространства, ръководител на администрацията на Международното „Евразийско движение“ и автор на редица книги на геополитическа тематика Леонид Савин, свързван с прочутия Александър Дугин, продължи серията си от материали на тема Македония с коментар за ситуацията в страната след подписването на договора за името и прогноза за четири възможни варианта на развитие на събитията“
След подписаното на 16 юни от премиерите на Македония и Гърция споразумение за преименуване на Република Македония в „Северна Македония“ в страната започнаха масови протестни акции. На 17 юни, когато голям брой демонстранти се събраха пред сградата на парламента, одобрил договора Ципрас-Заев, против тях бе използвана сила. Полицаите, повечето от които от албански произход, биха възрастни хора, жени и деца. Срещу демонстрантите бяха използвани специални средства, включително сълзотворен газ. След това през страната премина вълна от арести.

Четири сценария за Македония

Независимо от ежедневните шествия на протестиращите в центъра на Скопие, на 20 юни македонският парламент ратифицира споразумението Ципрас Заев, то бе изпратено, съгласно конституцията, за подпис на президента Георги Иванов, но той категорично отказа да подписва този документ. На 20 юни президентът Иванов получи седем дни, за да постави своя подпис.
Ако договорът не бъде подписан, това ще предизвика нова политическа криза, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори и промяна в баланса на силите. Западът няма нужда от подобни преобръщания на ситуацията.
Първият сценарий предполага внасяне на импийчмънт на македонския президент Георги Иванов. За това са нужни две трети от гласовете на депутатите, или 81 мандата. Към момента поддръжниците на преименуването на републиката в „Северна Македония“, което ще открие пътя към влизането в НАТО, имат общо 69 гласа. Има сведения, че няклолко човека от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече са подкупени. Тази опозиционна партия, която до скоро управляваше за период от 11 години, на практика бездейства, давайки мълчаливото си съгласие за промяната на името на страната. Нещо повече, забелязват се опити от страна на ВМРО-ДПМНЕ да дискредитират участниците в протеста и конкретно партия „Единствена Македония“, чиито представители открито участват в протестните акции. Отчитайки опортюнизма на ВМРО-ДПМНЕ, не е изключено да бъдат подкупени да гласуват в полза на импийчмънт още десетки депутати или чрез пари, или чрез шантаж.
Освен това, самият президент може да свали от себе си пълномощията заради оказвания върху него натиск. Отчитайки това, че срещу първия президент на Македония Киро Глигоров беше извършено покушение, а вторият президент Борис Трайковски загина при самолетна катастрофа (той отказваше да утвърди разделянето на страната в полза на албанците), беспокойството в Македония по повод съдбата на Георги Иванов е напълно обосновано.
Ако действително се реализира импийчмънт или доброволна оставка, ще се проведат избори за президент, който, най-вероятно, ще подпише злополучното споразумение (билет за влизане в НАТО). По-нататък ще последва промяна на македонската конституция и референдумът вече няма да играе никаква роля. Новопоявилата се „Северна Македония“ ще стане федерация и тогава разколът й на етно-религиозен принцип е практически неминуем. Това е голяма стъпка към появяването на „Велика Албания“ на Балканите.

Вторият сценарий предполага, че специалният представител на ООН за разрешаване на спора между Македония и Гърция Матю Нимиц (американски юрист, служил като помощник на президента на САЩ Линдън Джонсън) може да представи споразумението за промяна на името на страната за гласуване в ООН, за да може новата резолюция да отмени предишните резолюции 817 и 845. Нимиц ще координира директно действията си с посланика на САЩ в Македония Джес Бейли, а той ще дава указания на министъра на външните работи Никола Димитров. Този сценарий още не е пуснат в действие, но теоретично е възможен.
Според третия сценарий кризата в Македония може да се удължи. Това също ще доведе до предсрочни парламентарни избори и вероятна промяна на вътрешнополитическия баланс. В този случай ще бъде задействан „план Б“, съгласно който албански въоръжени групировки ще започнат да завземат териториите, за които претендират, с перспектива за повтаряне на косовския сценарий в Македония. Под предлога за обезпечаване на сигурността в Македония там ще бъдат въведени войските на НАТО. Технически това не представлява трудност, тъй като натовският контингент е разположен в съседноо Косово, а при необходимост сили могат да бъдат прехвърлени от България и Гърция. Отчитайки това, че и двете държави имат исторически претенции към Македония, те с готовност ще откликнат на призива на Вашингтон и Брюксел да „поделят“ Македония.
Четвъртият вариант изхожда от друго възможно развитие на събитията при условие, че споразумението Заев-Ципрас не бъде реализирано в скоро време. Гражданските протести могат да наберат сили при активна подкрепа от македонската диаспора. Държавите, заинтересовани в стабилността на Македония и на първо място Сърбия и Русия, може да направят съответстващите ходове на международната арена. Министърът на външните работи на Сърбия Ивижа Дачич вече официално заяви, че Сърбия не одобрява договора за промяна на името на Македония.
По-нататък политически консултации с патриотическите сили в Македония и междунардоно-правова поддръжка могат да блокират възможността за по-нататъшни манипулации на Запада с бъдещето на тази република.
При осъществяването на всеки от първите три сценария, срещу македонската патриотическа опозиция ще има репресии. „Северна Македония“ ще влезе в НАТО, Алиансът ще обкръжи Сърбия отвсякъде и ще я превърне в следващата си жертва. Вероятна е и ликвидация на Македония – част от нейна ще отиде в Албания, а още две части – в Гърция и България. Македония ще спре да съществува като субект на международното право.
Западът действа много бързо и тази спешност е свързана с намерението да се снемат противоречията с Гърция до началото на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, отстранявайки формалните препятствия за приемането на Македония в Алианса.
Превод и редакция: Иван Христов

Зоран Заев: Изборите са неизбежни, ако опозицията реши да възпрепятства бъдещето на Македония
Скопие. Ако опозицията се опита да възпрепятства бъдещето на Македония в ЕС и НАТО поради лични интереси, управляващата коалицията ще трябва да отиде на предсрочни парламентарни избори, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю пред BHTV1, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Ще направим всичко, за да осигурим необходимото мнозинство в парламента за конституционните промени. Все пак, ако опозицията се опита да възпрепятства бъдещето на Македония само поради лични интереси, изборите са неизбежни“, констатира министър-председателят.
Заев заяви, че е убеден, че опозицията подкрепя влизането на страната в ЕС, но поради лични сметки прави, „каквото си иска“.
„Дори и лидерът на опозицията, който бойкотира референдума, ако го питате ще каже „да“ за ЕС и НАТО и вярвам, че това е истина. Но той иска неговата партия да се върне на власт и с тези си аспирации заплашва бъдещето на страната ни. Бъдещето на Македония е под въпрос и всички носят голяма отговорност за това, което е над мен, над лидера на опозицията и политическите партии“, обясни премиерът.
Попитан дали въпросът е бил причината за слабата явка на референдума, Заев заяви: „Всички сме за ЕС и НАТО и сме наясно, че няма да има нито ЕС, нито НАТО, без договор с Гърция“.

Йоханес Хан: Предсрочните избори ще отдалечат Скопие от европейския път
Брюксел. Докато Македония изглежда се е запътила към предсрочни избори, комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан предупреди, че такъв вот само ще отклони Скопие от европейския път, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Нови избори ще означават отклоняване от пътя към започване на присъединителни преговори с Европейския съюз, които са планирани за следващата година“, заяви Хан пред австрийското издание Kurier в петък, като добави, че тези опасения вече са предадени на македонския премиер Зоран Заев.
Изданието отбелязва, че Македония изпадна в нещо като политическа криза след проведения в неделя референдум за договора с Гърция, на който 90% от упражнилите правото си на глас гласуваха със „за“, но избирателната активност беше само 37%, което бе достатъчно за основната опозиционна партия да обяви споразумението за името за „мъртво“.
Хан обаче не е съгласен с твърдението, че референдумът е бил неуспешен. „Необичайно е да получиш повече от 90% подкрепа, но е очевидно, че опозицията успешно призова за бойкот“, заяви той.
По-късно този месец в македонския парламент трябва да бъдат гласувани конституционни промени, произтичащи от договора с Гърция, а за тях е нужно квалифицирано мнозинство.
„Само осем или девет депутата от опозицията са нужни за прилагането на споразумението“, посочи европейският комисар. „Ако те, включително опозицията, действително искат членство в ЕС и НАТО, както казват, трябва да действат в съответствие с това решение“, обясни Хан.

„Телма“ (Македония): ДСИ поема кормилото за убеждаване на ВМРО-ДПМНЕ
Скопие. Десетдневния срок, който правителството в Скопие постави за събирането на мнозинство от две трети в парламента, преполови, и изглежда „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) пое кормилото за убеждаване на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, коментира скопският телевизионен канал „Телма“.
Засега няма видима консолидация на поддръжниците „за". В стремежа си да убеди най-малко деветима депутати от ВМРО-ДПМНЕ, кормилото бе поето от ДСИ. От партията потвърждават, че лидерът Али Ахмети се е срещнал вчера с Християн Мицковски, а депутати от двете партии са в постоянна връзка. ДСИ твърдят, че са напомнили на ВМРО-ДПМНЕ, че в избирателната им програма от 2016 г. обещават да се застъпят за решаването на спора за името и че стратегическото решение на Македония е НАТО и Европейския съюз.
СДСМ твърди, че предсрочните избори не са най-добрият вариант, но няма много време за губене. Те призоваха „куража“, който показаха няколко депутати от опозицията с подаването на оставките си. Подробности в този момент те не искат да обсъждат.
Никой депутат от ВМРО-ДПМНЕ не показва публично намерението си да гласува за промяна на Конституцията. Смята се, че върху тях се натиск и от двете страни.

„Канал 5“ (Македония): Прокуратурата е регистрирала 40 нарушения на правото на глас на референдума
Скопие. Прокуратурата на Македония е регистрирала 40 нарушения, свързани с упражняване на правото на глас по време референдума, информира главния прокурор Джелал Байрами, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Байрами обясни, че едно от нарушенията е направено преди началото на референдума, а останалите – в изборния ден. От прокуратурата посочиха, че засега няма данни във връзка с обвиненията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че на референдумът е имало „пълнене на урни“, но и увериха, че ще проучат всички сигнали.
В четвъртък от ВМРО - ДПМНЕ обявиха, че ще внесат обвинения за повече от 200 души, президенти, вицепрезиденти, членове и заместници на комисии в избирателните секции в общините Струга, Център, Жупа, Кичево, Желино, Боговине, Пласница и Сарай .. Очаква се те да бъдат предадени на прокуратурата в течение на деня.
По отношение на референдума, от офиса на омбудсмана посочиха, че от 30 000 до 40 000 граждани са били заличени от избирателните списъци, поради различни причини. В тази връзка бяха отправени призиви към Държавната избирателна комисия (ДИК) да информират адекватно гражданите, които не са включени в избирателния списък.

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев все още не отправил покана към депутатите ВМРО-ДПМНЕ за среща
Скопие. Министър-председателят на Македония и лидер на СДСМ Зоран Заев все още не е отправил официална покана към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ за преговори за събиране на мнозинство в парламента за прокарване на конституционните промени, предава скопската информационна агенция „Макфакс“, като припомня, че по-рано бе обявено за проведена среща между Християн Мицковски и Али Ахмеди, лидер на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ).
„Защо биха се срещнали за нещо, което вече е отхвърлено? ", заяви за агенцията депутатът от опозицията Даниела Рангелова, припомняйки, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ е, че няма да подкрепят конституционните промени, насочени към промяна на името на страната.

Йоханес Хан: Не е време за избори в Македония, те ще забавят пътя на страната от ЕС
Скопие/Брюксел. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан изрази увереност, че не е необходимо провеждане на предсрочните парламентарни избори в Македония, а да се търсят начини за постигане на мнозинство в парламента за прокарването на конституционните промени за името, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Съответният призив Хан вече е отправил и към македонския министър-председател Зоран Заев. „Новите избори ще бъдат само забавяне по пътя към началото на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз, преговорите за което са планирани за лятото на следващата година“, подчерта австрийският политик.
По отношение на резултатите от гласуването в югозападната ни съседка, Хан заяви, че не може да посочи причините за провала му. „Необичайно е на референдум да се получи подкрепа от 94%, а да гласуват само 36,8% от избирателите, опозицията изглежда постигна успех в бойкотирането“, констатира еврокомисарят.

„Слободен печат“ (Македония): Лидерът на ДСИ е провел среща с Християн Мицковски
Скопие. Председателят на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети е провел среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, съобщава скопското електронно издание „Слободен печат“, като допълва, че ДСИ не изключва възможността и за нови преговори в опит да опозицията на бъде склонена да подкрепи конституционните реформи.
От партията на Ахмети не разкриват подробности за хода на разговорите между двамата лидери. Уточнява се обаче, че освен Ахмети, част от депутати на ДСИ също „ще убеждават“ представителите на опозицията в парламента в необходимостта да подкрепят договора за името. Сред ключовите играчи ще бъде дори председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери.
По-рано същото издание съобщи за преговори между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на ниво генерални секретари. Очаква се и среща на вицепредседателите на двете партии. Към настоящия момент е известно, че координаторът на СДСМ Томислав Тунтев е разговарял с колегата си от ВМРО-ДПМНЕ Драги Данев, но преговорите между двамата не са довели до приближаване на позициите на управляващи и опозиция.

Александър Вучич: Подкрепям договора между Македония и Гърция, но народът взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич изрази подкрепа за договора между Македония и Гърция, но подчерта, че ясното послание, което гражданите на югозападната ни съседка изпратиха с гласуването си на референдума за името, не трябва да бъде пренебрегвано, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Вучич увери, че намира споразумението за добро, за важно и за двете страни. Същевременно той допълни, че Белград не се меси и няма да се намесва във вътрешните работи на Македония и Гърция.
Същевременно сръбският президент подчерта, че „не е сляп“ и е видял какъв е бил изходът от гласуването на референдума за името: „Народът в Македония взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други“.
Вучич пожела успех на двете страни в усилията да разрешат спора, тъй като – съгласно думите му – Македония и Гърция са „братски“ държави.

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Централният комитет на опозиционната партия повтори още веднъж решенията, взети на заседанието на Изпълнителния комитет. ВМРО-ДПМНЕ изисква изискват избирането на служебно правителство по модела на Договора от Пържино, назначаването на нов главен прокурор и формирането на анкетна комисия в парламента, която да разследва нарушенията по време на гласуването на референдума за името.