Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на НС

05 октомври 2018 | 14:09

Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Той беше предложен от ГЕРБ, като в пленарна зала номинацията му беше подкрепена от всички парламентарни групи с изключение на народните представители от „БСП за България“, които се въздържаха.
Вносителите на кандидатурата на Влахов посочиха в мотивите за избора си, че той е един от най-уважаваните български юристи с над 20-годишен съдийски стаж. Според тях богатият му професионален опит ще допринесе за усъвършенстването на работата на Конституционния съд на България и за издигането на общественото доверие в тази институция като ефективен гарант за върховенство на основния закон.
От своя стана Красимир Влахов коментира, че осъзнава високата отговорност, която му е възложена, и няма да отстъпи от нея. Той обясни, че съдия, който е избран за член на Конституционния съд, не може да направи друго изявление освен това, което се съдържа в клетвата при стъпването. „А то е да пази върховенството на Конституцията, което съм обещал да правя“, коментира още той.
Преди гласуването ѝ в пленарна зала номинацията на Влахов стана причина за поредния остър спор между ГЕРБ и БСП. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че тази кандидатура е доказателство за прозрачността на процедурите в парламента и благодари на правната комисия за изслушването на кандидата и на ДПС и „Воля“ за проведените срещи с него. „Имаше упрек от народен представител от левицата, че се прави нещо зад кулисите. Затова се обръщам към колегите от ляво – когато мислите, че има нещо задкулисно, идвайте да задавате въпроси. Защото ако не го направите днес в пленарна зала, нямате право след това да бъдете морални съдници за процедурите, които се гласуват. Призоваваме и президента на страната да бъде по-внимателен и да гледа процедурите на българския парламент, за да бъде всичко прозрачно. Защото днес се нуждаем от тази прозрачност“, каза още Цветанов. От своя страна, зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Крум Зарков посочи, че ГЕРБ говори за президентство, за БСП и за парламент, а не води дебат за Конституционния съд не защото не иска, а защото не може. „Изслушване в правната комисия имаше така, както е прието в правилата. Никъде обаче не е разписано, че трябва да има среща с парламентарни групи. Такива правила няма и в правилника за президентството, защото президентството е еднолична институция, съгласно Българската конституция. Тук говорим за Конституцията и начинът, по който се гарантира нейното спазване“, каза още той. Зарков посочи, че Красимир Влахов има безспорно професионалните качества за поста, за който е номиниран, но депутатите от „БСП за България“ се въздържат да гласуват.
Кой е Красимир Влахов?
Красимир Влахов е роден на 24 септември 1972 г. в гр. Плевен, завършил е юридическото си образование в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният му път започва през 1996 г. като младши съдия, а през октомври 1997 г. е назначен за съдия в Софийския районен съд, където по-късно става негов заместник-председател. През 2004 г. е командирован във Върховния касационен съд, а през 2008 г. е избран за председател на Софийския районен съд. През 2012 г. Влахов е назначен за заместник-председател на Върховния касационен съд. А от 20 февруари 2018 г. до 5 октомври заема длъжността съдия във Върховния касационен съд.


Агенция „Фокус“
Съдия Красимир Влахов: Съзнавам високата отговорност, която ми е възложена с избора за конституционен съдия, и няма да отстъпя от нея

Съзнавам високата отговорност, която ми е възложена с избора за конституционен съдия, и няма да отстъпя от нея. Това каза новоизбраният съдия за Конституционния съд от квотата на Народното събрание Красимир Влахов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Пред журналисти Влахов обясни, че съдия, който е избран за член на Конституционния съд, не може да направи друго изявление освен това, което се съдържа в клетвата при стъпването. „А то е да пази върховенството на Конституцията, което съм обещал да правя“, коментира още той.
Попитан как ще коментира изказвания на левицата, че изборът е предрешен, Влахов отговори: „Имах случай още преди няколко дни при изслушването ми в комисията по правни въпроси да кажа, че това, което е в моите правомощия, е да приема предизвикателството и да се постарая да се справя достойно. Другото е извън мен.“
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на Народното събрание


Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше прието с 127 гласа „За“ и 55 въздържали се.
Красимир Влахов беше предложен от ГЕРБ и подкрепен от „Обединени патриоти“. По време на изслушването му в парламентарната правна комисия той получи подкрепата и на ДПС, а депутатите от БСП гласуваха „въздържал се“. В изложението си Влахов благодари на народните представители, които са го издигнали, и определи този акт като“ символичен за отношението между властите“. Той посочи още, че за цялото си почти 30-годишно съществуване Конституционния съд се е превърнал не само в гарант на конституцията, но и в гарант на демократичния преход. По време на изказването си Влахов обясни и че подкрепя въвеждането на индивидуална конституционна жалба – механизъм, който ще позволи на гражданите да се обръщат директно към Конституционния съд без да е нужно посредничеството на Висшия адвокатски съвет или омбудсмана.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Крум Зарков, БСП: ГЕРБ говори за президентство и парламент, а не води дебат за Конституционния съд не защото не иска, а защото не може

ГЕРБ говори за президентство и парламент, а не води дебат за Конституционния съд не защото не иска, а защото не може. Това каза зам.-председателят на „БСП за България“ Крум Зарков от трибуната в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Има пълно неразбиране на това каква е процедурата и какъв е смисълът на правилата за избор на конституционен съдия и каква е ролята на Конституционния съд“, заяви Зарков.
„Изслушване в правната комисия имаше така, както е прието в правилата. Никъде обаче не е разписано, че трябва да има среща с парламентарни групи. Такива правила в правилника за президентството няма, защото президентството е еднолична институция, съгласно Българската конституция. Тук говорим за Конституцията и начинът, по който е гарантира нейното спазване. Чухме преди малко парламент, БСП, президентство…“, коментира Зарков, обръщайки се към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Чухме ли Конституционен съд, чухме ли нещо, свързано с темата, по която говорим? Вчера мислех, че не искате да водите този дебат, а вече знам, че не можете да водите този дебат“, каза още той. Зарков посочи, че Красимир Влахов има безспорно професионалните качества за поста, който е номиниран.
„Съдия Влахов имаше право, както всички други съдии да развие в състезателна процедура своята кандидатура. Тази процедура се обезсмисли, когато предложението за тази кандидатура беше подписана от всички парламентарни групи от тази страна и беше в публично заявление подкрепена от ДПС. Когато една огромна част от НС подкрепи кандидатурата още преди изслушването, то изслушването няма голямо значение“, заяви Зарков и добави, че БСП ще се въздържи от гласуване.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Кандидатурата на Красимир Влахов показа прозрачността на процедурите на парламента, призоваваме и президентът да бъде по-внимателен и да гледа

Кандидатурата на Красимир Влахов показа една прозрачна процедура на Народното събрание, призоваваме и президентът да гледа и да бъде по-внимателен. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За пореден път искам да благодаря на всички колеги, които участваха в изслушването на Красимир Влахов. Благодаря и на онези парламентарни групи, които се срещнаха с него и чуха неговата концепция, зададоха му и въпроси. Предложението за Влахов беше направено от парламентарното мнозинство, но благодаря на колегите от „Воля“ и ДПС, които проведоха срещи и изказаха своята позиция. Това, което показва българският парламент, е още едно доказателство за прозрачността, по който се правят тези процедури“, каза още Цветанов.
Той посочи, че е имало упрек от народен представител от левицата, че се прави нещо зад кулисите. „Затова дадохме възможност за търсене на по-широка дискусия. Благодаря и на правната комисия, че имаше възможност за изслушване. Затова се обръщам към колегите от ляво – когато мислите, че има нещо задкулисно, идвайте да задавате въпроси. Защото ако не го направите днес в пленарна зала, нямате право след това да бъдете морални съдници за процедурите, които се гласуват. Призоваваме и президента на страната да бъде по-внимателен и да гледа процедурите на българския парламент, за да бъде всичко прозрачно. Защото днес се нуждаем от тази прозрачност“, каза още той и посочи, че самият отказ на други политически формации да се изказват днес показва, че кандидатурата на Красимир Влахов е заслужена.

Агенция „Фокус“
Парламентът ще избере нов конституционен съдия

Парламентът ще избере нов конституционен съдия. Това предвижда първа точка от дневния ред на днешното пленарно заседание. Единственият кандидат за мястото е съдия Красимир Влахов. Вносителите на кандидатурата му посочват в мотивите за избора си, че той е един от най-уважаваните български юристи с над 20-годишен съдийски стаж. Според тях богатият му професионален опит ще допринесе за усъвършенстването на работата на Конституционния съд на България и за издигането на общественото доверие в тази институция като ефективен гарант за върховенство на основния закон. През изминалата седмица Влахов проведе разговори с ръководствата на част от парламентарно представените групи.
Кой е Красимир Влахов?
Красимир Влахов е роден на 24 септември 1972 г. в гр. Плевен, като е завършил юридическото си образование в СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалният му път започва през 1996 г. като младши съдия, а през октомври 1997 г. е назначен за съдия в Софийския районен съд, където по-късно става негов заместник-председател. През 2004 г. е командирован във Върховния касационен съд, а през 2008 г. е избран за председател на Софийския районен съд. През 2012 г. Влахов е назначен за заместник-председател на Върховния касационен съд. А от 20 февруари 2018 г. до настоящия момент заема длъжността съдия във Върховния касационен съд.