Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Заев започва борбата с опозицията

02 октомври 2018 | 13:23

Мнозинство в парламента или предсрочни парламентарни избори? Това е въпросът за Македония, или поне в следващите десет дни: след изтичането им страната ще тръгне към подготовката на ново гласуване, в случай че министър-председателят Зоран Заев (СДМС) не успее да получи подкрепата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за прокарване на конституционни промени, необходими за прилагането на договора за името.
В деня след референдума лидерът на кабинета в Скопие обяви, че разговорите за събиране на мнозинство от две трети в парламента, ще започнат във вторник. Към настоящия момент обаче мяма информация за насрочена среща между председателите на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ – Зоран Заев и Християн Мицковски. Медиите в Скопие дори подчертаха, че няма дори „спекулации“ за това дали преговорите ще се водят на ниво лидери или техните заместници.
В отговор на предложението на премиера за предсрочни парламентарни избори, председателят на ВМРО-ДПМНЕ издигна свои искания, които са: смяна на Главния прокурор и формирането на служебно правителство – нещо, което бе договорено на последната лидерска среща преди референдума за името.


Мило Джуканович: Резултатът от референдума в Македония е сигнал за тревога и последно предупреждение за ЕС
Президентът на Черна гора Мило Джуканович предупреди, че резултатът от референдума в Македония трябва да бъде възприет като „сигнал за тревога и последно предупреждение" за Брюксел и всички в Европейския съюз, които взимат решения, предава македонската електронна медия A1 On.
Съгласно думите му, ЕС трябва „да се посвети по-сериозно на разширяването в Западните Балкани и да предприеме по-стратегически стъпки".
Джуканович оцени, че стабилността на европейския континент се укрепва със стратегията на интеграция, а не чрез преустановяването на процеса на присъединяване на Западните Балкани в ЕС. „Остава да се повярва, че неуспехът на референдума в Македония" няма да повлияе отрицателно на диалога между Сърбия и Косово, алармира черногорският президент.
„Объркано и несигурността, която идва от ЕС, подхранва илюзиите на винаги активните носители на теглещата назад политика, които все още мечтаят за прекрояване на целия регион", предупреди Джуканович.
Той подчерта още, че резултатите от референдума в Македония свидетелстват най-добре за това, добавяйки, че „десетилетия на пренебрегване на този проблем не може да се компенсира с интензивната подкрепа на чуждестранните сили през последните месеци".

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален
Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод референдума за името на Македония в предаването „Лице в лице” по bTV.
По думите ѝ анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.
Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били „за” и по думите ѝ това очевидно не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.
"Очевидно избирателната активност е по-ниска от очакваното, но от друга страна, 92% бяха „за”, което също никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум", обобщи тя.
Захариева допълни, че е в интерес на България да има стабилност в съседната ни държава. „Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна”, подчерта външният министър. "Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната", посочи тя.

A1 On (Македония): СДСМ има шанс да си осигури още десет гласа от опозицията
Шансовете управляващият СДСМ да си осигури подкрепата на десет депутати от опозицията до края на седмицата, за да бъдат прокарани конституционните промени за името на Македония, са реалистични и постижими. Сегашното правителство и международната общност са по-благосклонни към това решение, отколкото към идеята за предсрочните парламентарни избори, твърдят източници на скопската електронна медия A1 On.
Засега не е известно с какво се търгува и с кои депутати от опозицията се водят преговорите, но е ясно, че до края на седмицата ще се знае изходът от тази операция, която в момента се провежда на политическата сцена.
Засега в като възможни депутати от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, които биха гласували за конституционните промени, се споменават онези, срещу които се водят съдебни дела за различни престъпления. Сред тях са Даниела Рангелова, Кръстьо Мукоски, Сашо Василевски, Любен Арнаудов, Люпчо Димовски Никола Груевски.

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Водят ли се тайни преговори за мнозинство в парламента?
В Македония са в очакване на началото на преговорите между управляващи и опозиция за събиране на парламентарно мнозинство от две трети, за да бъде утвърдена промяната на името на страната в Конституцията. В продължение на целия ден обаче така и не съобщена информация за стартирането им, отбелязват от местната редакция на Радио „Свободна Европа“ в статия, озаглавена „Има ли тайни преговори за мнозинство в парламента?“
От ВМРО-ДПМНЕ очакват покана за среща, след като премиерът Зоран Заев обяви, че започват преговори за квалифицирано мнозинство за конституционните промени. Но от опозиционната партия, цитирайки на резултатите от референдума, твърдят, че волята на гражданите на Македония е името на страната да не се променя.
В краткия срок до десет дни, определен от правителството като ключов за осигуряването на квалифицирано мнозинство (в противен случай ще бъдат организирани предсрочни избори следващия месец), партиите не разкриват много подробности за евентуални преговори.
От СДСМ заявиха, че преговорите за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента за конституционните промени могат да се водят и с депутати, а ако има нужда - и с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Началото на преговорите обяви премиерът Зоран Заев, а вицепремиерът Радмила Шекеринска уточни, че следващите седем до десет дни ще бъдат решаващи за страната.
Сега има предпазливост в изказванията на представителите както на управляващото мнозинство, така и на опозицията. Първите казват, че искат да дадат време на процеса на преговори с опозицията за промени в Конституцията, а от опозицията очакват официална покана за среща, но същевременно отхвърлят възможността да подкрепят промените в Основния закон.

Брой на депутатите

На въпрос дали биха участвали в преговорите за конституционните промени, говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски отговори, че това е запитване в стил „какво би било, ако би било".
„Засега няма никакви преговори, а резултатът от референдума показва ясно волята на гражданите да няма никакви конституционни промени по отношение на споразумението, подписано с Република Гърция", заяви Арсовски за Радио „Свободна Европа“.
В интервю за „Алфа ТВ“ Християн Мицкоски подчерта, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е монолитна. Но сред 42-мата депутати от опозиционната партия имаше различно позициониране и около самия референдум. Така например бе публикувана снимка от координатора на парламентарната група Драган Данев, на която гласува. Твърди се, че фотографията е от деня на провеждане на референдума. Подобна ситуация се повтори и в самото партийно ръководство - Мицкоски каза, че ще се въздържи от гласуване, а негов заместник в партията, вицепредседателят Митко Янчев, се разходи до избирателната секция.
Правителството има 71 депутати, а за конституционните промени се нуждае от още най-малко девет гласа.
Кои са другите членове на Парламента:
ВМРО-ДПМНЕ има 42 депутати, Социалистическата партия на Македония - трима, Демократическата партия на сърбите в Македония един, ГРОМ и АВАЗ – по един. Несигурна остава и подкрепата на Ферид Мухич, който стана депутат от списъка на СДСМ, но досега вече няколко пъти е гласувал по различен начин от този на неговата група.

Международната общност се стреми към продължаване на процеса

И докато в парламента продължават изчисленията за вота, за западните политици изглежда няма дилема, че трябва да се продължи с прилагането на Договора от Преспа чрез прокарването на конституционните промени. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск чрез съвместно изявление прецениха, че сега всичко е в ръцете на политиците в Скопие, които трябва да изберат пътя напред.
„Решенията, които ще приемат в следващите дни и седмици, ще определят съдбата на страната и народа за много поколения. Насърчаваме ги да сграбчат тази историческа възможност ", бе призивът на двамата дипломати.
За разлика от тях обаче, лидерът ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски смята, че с процеса за по-нататъшното прилагане на споразумението с Гърция е свършено след референдума. Президентът на Македония Георги Иванов заяви, че народът ясно е изразил несъгласието си с прибързани и вредни решения, взети без предварително постигнат национален консенсус. Той добави, че решението на гражданите задължава политиците, и че парламентът в Скопие трябва да уважи това. Иванов допълни, че очаква от управляващото мнозинство да поеме отговорност за неуспешния референдум.

МКД (Македония): Консултациите за мнозинство в парламента най-вероятно ще се водят на лидерско ниво
Консултациите за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарване на конституционните промени, свързани с договора за името, най-вероятно ще се водят на лидерско ниво или на ниво политически партии. Това поясни пред скопското електронно издание МКД депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.
Съгласно думите му, към настоящия момент не са започнали каквито и да било консултации с депутати на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Милошоски обаче подчерта, че едва ли някои от опозиционната партия би сменил позицията си и би подкрепил въвеждане на промени в Конституцията за името на Македония.
„Никой няма да постъпи в разрез с волята на гражданите. Защо депутатите биха блокирали волята на „работодателя" си? А „работодател", разбира се, е избирателят. Гласоподавателите на референдума показаха, че са срещу промяна на Конституцията", коментира Милошоски.
В условия, в които председателите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ остават на позициите си – Заев, че въпросът за договора за името трябва да се реши в парламента, а Мицковски, че споразумението е мъртво, оценката на Милошоски е, че ще се „кара" към предсрочни избори.
"Но да изчакаме да видим дали през следващите два-три дни ще има някаква среща, на лидерите или на партиите", призова Милошоски, допълвайки, че „ситуацията изисква те да се срещнат".
От партиите не коментират много какво ще се случи през следващите дни, макар и неофициално от управляващата партия да предполагат, че са възможни преговори и с депутати.
Веднага след обявяването на резултатите от референдума премиера Зоран Заев, а по-късно вицепремиерът Радмила Шекеринска обявиха, че през следващите 7 до 10 дни ще се опитат да осигурят мнозинство в парламента за приемане на промени в Конституцията. Ако не бъде събрана подкрепата за промените, то тогава в края на ноември може да се организират предсрочни парламентарни избори.

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия
На пръв поглед отказът на гласоподавателите в Македония да подкрепят промяна в името на страната им изглежда като въпрос от чисто местен интерес. Но резултатът от референдума може да се разгледа като значителна победа за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, тъй като провалът му създава пречки за евроатлантическата интеграция на Македония, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian, като същевременно допълват, че фиаското с гласуването вероятно е „друг смущаващ пример за способността и желанието на Русия да влияе на демократичния процес в западните страни“.
Преди референдума западните официални лица предупредиха, че Москва се опитва да ограничи участието на гражданите в референдума, за да обезсили резултата му, в случай, че повече от 90% от гласувалите подкрепят промяната на името.
Избирателната активност обаче бе около 36%, което е по-малко от необходимите 50%, за да бъде решението внесено за обсъждане в парламента. Зоран Заев, премиерът на Македония, обеща да продължи напред, но ще се изправи срещу твърдата опозиция на националистите.
Планът на Русия изглежда прост: увеличаване на нестабилността и разделението. Ако референдумът беше успешен, щеше да се разреши спора с Гърция, който блокира пътя на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО. Както и в други страни от Западните Балкани – като Сърбия, Косово и Черна гора, Москва е решена да предотврати по-нататъшното разширяване на западното влияние.
За научилите урока си от президентските избори в САЩ през 2016 г. руските методи в Македония изглеждат много познати. Кампаниите за дезинформация и „фалшиви новини", кибератаките и хакерството, фалшивите профили в социалните медии „Фейсбук“ и „Туитър“ и задкулисните дотации, вероятно са били използвани, за да се осуети успеха на референдума за името.
Русия отрича намеса. Но още миналия месец западните дипломати предупредиха, че само във „Фейсбук“ се появяват 40 нови публикации на ден, които насърчават бойкота на референдума. „Ще позволите ли албанците да ви променят името?", е най-честият въпрос, който се съдържаше в тях - очевиден опит да се предизвика напрежение между етническото албанско малцинство и доминиращото македонското мнозинство.

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ
Няма информация за насрочена среща между председателите на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ – Зоран Заев и Християн Мицковски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като се позовава на източниците от двете партии.
Телевизията подчертава, че към настоящия момент няма дори „спекулации“ за това дали преговорите ще се водят на ниво лидери или техните заместници.
В отговор на предложението на премиера за предсрочни парламентарни избори, лидерът на опозицията издигна свои искания, които са: смяна на Главния прокурор и формирането на служебно правителство, което бе договорено на последната лидерска среща преди референдума за името.

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"
Въпреки провала на референдума за името на Македония заради ниската избирателна активност, министърът на външните работи Карин Кнайсл е на мнение, че резултатите показват „ясен сигнал на поддръжка“ за решаването на спора с Гърция, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Подобно е и мнението на австрийския министър за европейските въпроси Гернот Блюмел, който също изрази увереност, че референдумът ще доведе до решение.

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход
В началото на двудневната си визита в Руската федерация, сръбският президент Александър Вучич призова Европейския съюз да има „по-реалистичен“ подход към резултатите от референдума в Македония, съобщава Independent Balkan News Agency (IBNA).
„Не ми е работа да се меся във вътрешните работи на суверенна държава …. Боя се, че някои хора в света подценяват нас, хората от Балканите, и вярват, че всичко е възможно", заяви Вучич, визирайки референдум за името на Македония.
„Те си мислят, че „ние ще се опитаме да го направим (прилагането на договора с Гърция) с народа, но ако това не е възможно, ще го направим без народа. Ще се опитаме да упражним натиск върху членовете на парламента (в Скопие), но ако това е невъзможно, няма значение …' Аз призовавам хората от Европа и света да проявят уважение към нас, малките народи, и да се опитат да разберат какво всъщност става", заяви Вучич пред репортерите при пристигането си в руската столица.
Президентът на Сърбия очаква „по-реалистична“ реакция от ЕС. „Не трябва да забравяте какво мислят хората. Европа трябва да е по-отговорна”, пояснявайки, че Белград ще уважи всяко споразумение между Гърция и Македония ( в изт. - Бивша югославска република Македония).

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията
В интервю за Гръцката държавна компания за радио и телевизия, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“ първият дипломат на Атина Никос Коцияс заяви, че референдумът, който правителството в Скопие организира, не е нито условие, нито законово изискване за прилагане на договора за името.
Коментирайки резултатите от неделното гласуване, Коцияс подчерта, че и президентът Георги Иванов, и премиерът Зоран Заев са избрани с по-малък брой гласове от тези, които преброени „за“ промяна на името на Македония.
„В споразумението се казва, че референдумът е избор на правителството в Скопие, но не е нито условие, нито предпоставка, нито правно искане за прилагане на споразумението, това е от голямо значение. Сега отиваме на политическата част. На пръв поглед, когато някой види процента на гласувалите и ако не познава балканската политика, политика на Скопие и тяхната реалност, той би казал, че е малък. И това е логично. Но ако знае колко гласа са тези 37-38 процента и какво се е случило на предишните избори, тогава той ще разбере някои неща", коментира първият дипломат на Атина.
Ръководителят на гръцката дипломация обърна внимание и на факта, че избирателните списъци в Македония не са актуализирани, и че ако са гласували всички, които в действителност имат право на глас, мнозинството от 50+1% ще е по-малко от 600 000 избиратели.
Съгласно думите му, някои по-малки партии в Македония са били финансирани от Турция, за да се въздържат от кампанията за референдума. В този контекст той отбеляза, че Турция е готова да попречи на Гърция да развие своето влияние на Балканите и стабилизиращата си роля в региона. В същото време той подчерта, че Македония може да се срине, ако загуби стабилност и отново изпадне в изолация, и това би било най-лошият сценарий не само за самата страна, но и за Балканите като цяло.
На въпрос кога споразумението за името ще бъде ратифицирано в гръцкия парламент, Коцияс отбеляза, че това ще се случи седмица-две след промяна на Конституцията на Македония.

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени
Министър-председателят на Македония Зоран Заев започва разговори с опозицията за събиране на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарването на конституционни промени за промяна на името, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер.
Според Заев, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, в случай че не бъде постигнат компромис с ВМРО-ДПМНЕ. При подобен сценарий гласуването ще бъде проведено в края на ноември.