Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Коланите в автобусите - задължителни

14 септември 2018 | 11:34

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Текстът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов и заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата. „За“ него гласуваха 79 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“-20, с което той бе приет. Съгласно промените превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE се задължават да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани. Предвидени са и наказания за нарушителите. 50 лева ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите, 3000 лв. - ако автобусът не е оборудван с колани и също 3000 лева, ако не бъде поставено устройство за мобилно видеонаблюдение. 9 месеца е срокът, в който автобусите, които няма фабрично поставени колани, трябва да бъдат оробудвани с такива. Коланите ще за задължителни в случаите, когато пътуването с автобус е над 30 км в посока и, когато се превозват деца и ученици.
Промените идват в отговор на поредицата от пътни инциденти с автобуси от началото на годината, при последния от които в Искърското дефиле загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.
Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Приетите текстове в Закона за пътищата са недопустими, ще искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов

Приетите текстове в Закона за пътищата са недопустими, противопоставящи се на българското и на европейското право. Конфедерация на автобусните превозвачи ще потърси спешна среща с премиера Бойко Борисов още в понеделник. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) и новоизбран председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Според нея тези промени в Закона за пътищата и Закона за автомобилните превози е абсолютно некомпетентено приет от народните представители. „С така заложените текстове се изисква и в градските автобуси да бъдат въведени колани - това е несериозно и може би в Европа ще ни се позабавляват на глупостта. Всички производители на градски и междуградски автобуси произвеждат тези автобуси без задължителни колани, защото това са превозни средства, за които е предвидено да се движат правостоящи пътници“, уточни Милтенова. По думите ѝ пътникът е този, който трябва да пази своята отговорност за здравето си и шофьорите трябва да бъдат облекчени от този ангажимент. „Живеем в демократична страна и всеки трябва да носи отговорността от своите действия“, обясни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Агенция "Фокус"
Станислав Иванов, ГЕРБ: 50 лв. ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите

50 лв. ще е глобата за пътниците, ако не слагат колан в автобусите. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов за промените в Закона за пътищата и задължението за автобусите да бъдат оборудвани с видеорегистратори и обезопасителни колани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Санкциите са 50 лв. за пътниците, 3000 лв. - ако автобусът не е оборудван с колани и 3000 лв. е санкцията и ако не бъде поставено устройство за мобилно видеонаблюдение“, допълни още депутатът. „Коланите ще действат във всички случаи, когато линиите са над 30 км. еднопосочно, когато имаме превоз на деца и ученици. Това е задължението. В останалите случаи, които касаят градския транспорт основно няма да се налага, както и в момента не се налага да се ползват колани“, заяви още Иванов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Станислав Иванов, ГЕРБ: 9 месеца е срокът за оборудване на автобусите, които нямат фабрично поставени колани

9 месеца е срокът за оборудване на автобусите, които нямат фабрично поставени колани. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по транспорт Станислав Иванов за промените в Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Автобуси, които нямат поставени колани са два типа. Единият са тези, за които фабрично не е предвидено да имат такива. Това са най-тежките случаи“, поясни Станислав Иванов и уточни, че вероятно те са 1000 на брой в страната. „Във всички останали автобуси е заложено да има колани или имат такива“, допълни Иванов. Той поясни, че според фирмите, извършващи изпитания на автобусите, срокът от 9 месеца за преоборудване е напълно достатъчен. По думите му ще трябват два месеца на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да подготви наредба към закона.

Агенция "Фокус"
Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата. Той изменя Закона за автомобилните превози. „За“ текста гласуваха 79 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ -20 , с което той бе приет. Съгласно приетия текст превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE се задължават да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани. Освен, че с текста се въвежда задължението за обезопасителни колани и видеорегистратор, се предвиждат и наказания, ако това не се изпълнява. С глоба или с имуществена санкция от 3000 лв. ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това. Със същата санкция се наказва и лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с видеорегистратор и то не е оборудвано. Наказва се с глоба или с имуществена санкция 1500 лв. превозвач, който не спазва изискванията за съхранение на записите от видеорегистраторите на моторните превозни средства. В мотивите към предложението се посочва, че към сега действащата нормативна уредба e предвидено пътниците и водачът да използват обезопасителни колани в превозните средства, които са оборудвани с такива.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
ПГ на ДПС ще подкрепи задължението автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратори

ПГ на ДПС ще подкрепи задължението автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратори. Това обяви председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и депутат от ДПС Халил Летифов във връзка с промените в Закона за пътищата, чрез които се изменя Закона за автомобилните превози, свързани с обезопасителните колани и видеорегистраторите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Летифов поясни, че ДПС ще подкрепи тези текстове с идеята, че ще спасят човешки животи.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Всички автобуси трябва да имат колани - ако ГЕРБ го предложат, където и както трябва, ще го подкрепим

Всички автобуси трябва да имат колани - ако ГЕРБ го предложат, където и както трябва, ще го подкрепим. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски във връзка с текстовете от Закона за пътищата, задължаващи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички автобуси трябва да имат колани, това се записва в Закона за движение по пътищата и не допускаме регистрация на автобус без колани. Просто не може да бъде регистриран и определяме превозите, за които това нещо не важи“, заяви Свиленски. Според него с текста се бърка философията на закона. „Ние не сме против коланите и ако го предложите, където трябва и както трябва, ще го подкрепим“, заяви Свиленски. Той отчете необходимостта, че трябва да се даде време на автобусите да се преоборудват.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Станислав Иванов, ГЕРБ: Предлагаме да се въведат глоби за автобуси и превозвачи, които не са оборудвани с колани и видеорегистратори

Предлагаме в Закона за пътищата да се въведат глоби за автобуси и превозвачи, които не са оборудвани с колани и видеорегистратори. Това каза депутатът Станислав Иванов във връзка с внесените от него текстове между първо и второ четене по промените в Закона за пътищата, задължаващи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Санкцията е 3000 лв., но тя е пренебрежимо малка, в сравнение с ефектите, които могат да се случат след това“, заяви още Станислав Иванов. „След 2006 г. всички автобуси в ЕС трябва да бъдат оборудвани с колани“, припомни Станислав Иванов. „По отношение на устройствата, които мобилно ще записват обстановката на пътя, искам да кажа, че това е нещо, което е изключително важно“, заяви още Иванов. По думите му органите на реда при установяване на ПТП-то ще могат да видят веднага кой е виновен.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще реши дали да въведе задължението автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор

Парламентът ще продължи работа по второто четене на промените в Закона за пътищата. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Промените са свързани с въвеждането на тол системата. Предстои депутатите да разгледат текстове,с които да задължат превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани.
Депутатите ще разгледат промени в състава на делегацията на парламентарната асамблея в съвета на Европа и в тази на НАТО. Предложенията касаят квотата на БСП. На мястото на напусналия ПГ на „БСП за България“ Спас Панчев, в Делегацията на парламентарната асамблея на НАТО е предложен народният представител Петър Витанов. За заместващ член в Парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на съвета на Европа на мястото на Петър Витанов, е предложен Явор Божанков. Решението за промените бе взето на семинара на опозицията в село Баня в началото на седмицата.
В 11.00 ч. ще започне и петъчния парламентарен контрол. В него участие ще вземат трима министри от кабинета "Борисов" 3. Първа на депутатски питания ще отговаря вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя ще отговори на въпрос във връзка с дейността на консулската служба на страната ни в Москва. Министърът на културата Боил Банов ще отговори на питане по повод административна сграда, част от архитектурен паметник на културата от Национално значение. В контрола ще участва и министърът на образованието Красимир Вълчев. Въпросите към него са свързани с преминаване на училищата към едносменен режим и нерешени проблеми с Регионално управление на образованието - Сливен.