Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

БАН избира временен директор на НИМХ в четвъртък

12 септември 2018 | 16:19

БАН ще избере временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Очаква се това да се случи в четвъртък на заседание на УС на БАН. Кандидатурите за директор трябва да постъпят от Общото събрание на учените на НИМХ, като идеята е да няма допълнително напрежение сред метеоролозите, които протестират вече 6 месеца. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни, че до момента няма предложена кандидатура от страна на НИМХ. „Там има наслоени емоции, които трябва да се преодолеят. Служителите на Института казват, че никой не иска да изпълнява длъжността директор, защото се опасяват от лични нападки и компрометиране“, посочи Вълчев и увери, че такова наказателно отношение няма да има. Според него прекратяването на мандата на директора на НИМХ е било неуместно, с по-скоро наказателен характер. Той призова БАН и НИМХ да спрат с личните нападки.
Кризата между Института и Академията бе тема на пресконференция на Общото събрание на БАН. На пресконференцията от Академията подчертаха, че бившият директор на Института проф. Христомир Брънзов не е уволнен, а отстранен и обърнаха внимание и на дейността му. От Академията уточниха, че сред мотивите за отстраняването му са нарушаването на устава на БАН, неспазване на решения на Общото събрание и отказът от финансов одит на Института. Проф. Бойко Георгиев от БАН обясни, че от Академията имат съмнения, че нещата не са съвсем наред заради факта, че директорът на Института проф. Брънзов освен като виден учен и ръководител на един научен институт, има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ.
Колегата му проф. Константин Хаджииванов обясни, че това е в нарушение на устава на Академията. Той посочи, че не разбира защо не е допуснат и финансовият одит на Института, което също е сред мотивите за отстраняването му. „Не знам защо той не беше допуснат. При това положение обикновено се пращат сигнали към АДФИ, защото това са сериозни поводи за съмнения. Какво е положението аз не мога да ви кажа, защото нямаме никаква информация“, коментира проф. Хаджииванов.
Проф. Лъчезар Аврамов допълни, че ръководството на НИМХ не е подало оставка, а заплашва, че ще саботира дейността на държавата. „Тези хора подлежат на административна отговорност, а ако настъпят последици, подлежат и на наказателна отговорност. Обръщам се към тези колеги, да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията“, заяви още проф. Аврамов. Според него трябва да изчакат два-три дни, докато бъде назначен временно изпълняващ директор, който да сложи в ред всичко до протичане на нормалния избор, ако бъде решено Институтът да остане или ако бъде изведен към неизвестния бенефициент. Проф. Аврамов обърна внимание, че никой не говори къде трябва да отиде НИМХ и се пошегува, че е добра идеята да мине към Светия синод, защото времето е Божа работа.
Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева отново потвърди съгласието на оглавявания от нея орган за частично изваждане на НИМХ в нова структура. По думите ѝ насила хубост не става. Според нея БАН не споделя надеждата на НИМХ, че излизайки от Академията, ще бъдат по-добре финансирани. Проф. Славчева поясни, че основната причина, зад която се крие автентичният протест на НИМХ, е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпуснат от държавата.


Агенция „Фокус“
Министър Красимир Вълчев: Не мисля, че има нагласи в други институти за отделяне от БАН, в НИМХ има такива от над 10 години

Не мисля, че има нагласи в други институти за отделяне от БАН. Това каза на заседание на парламентарната образователна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод решението на Общото събрание на БАН да позволи частично излизане на НИМХ от Академията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бях изненадан да разбера, че в НИМХ има такива нагласи от над 10 години. Сега са по-ясно изразени и категорични“, посочи той. „Има ясно изразено желание от над 90% от служителите на НИМХ за напускане на структурата на БАН. Това желание е категорично“, заяви Красимир Вълчев. „Въпросът не е само финансов, и ние подпомогнахме НИМХ. Има различни виждания за това как трябва да се управлява и развива институтът“, коментира образователният министър. „Има и емоции от последните седмици, които доведоха до това да се прекрати предсрочно мандатът на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Емануил Мутафов, БАН: Надяваме се в четвъртък проблемът с изпълняващия длъжността директор на НИМХ да бъде решен

Надяваме се в четвъртък проблемът с изпълняващия длъжността директор на НИМХ да бъде решен. Това каза проф. Емануил Мутафов, член Общото събрание на БАН и директор на Института за изследване на изкуствата на БАН по време на пресконференция във връзка с кризата в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Добрата новина е, че на заседанието на МС днес министър Вълчев е приел ролята на медиатор и ще бъде излъчена кандидатура на изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Надяваме се в четвъртък този проблем да бъде решен“, обясни проф. Мутафов. Той поясни, че отговорната позиция на Общото събрание на учените на НИМХ е да предостави алтернативна личност на проф. Брънзов. "И той да бъде избран за изпълняващ директор, да проведе преговорите и успешно да ампутира една шеста от БАН“, поясни още проф. Мутафов.
Проф. Евелина Славчева допълни, че председателят на БАН е изпратил предложение на учените от НИМХ да предложат две алтернативни кандидатури, които да бъдат разгледани от Управителния съвет, за да няма допълнително напрежение. По думите ѝ заседанието на Управителния съвет на БАН ще се проведе утре (13 септември 2018 г.).
Проф. Мутафов обърна внимание, че Общото събрание на БАН трябва да се погрижи и за тези, които се колебаят дали да напуснат НИМХ, които се движат между 80 и 94%. „Това са хората от НИМХ, които евентуално биха искали да останат в структурата на БАН“, каза той. Според проф. Мутафов, няма правителство, което иска да отдели едно ведомство, да го сложи в друга структура и да му плаща с 10 млн. лв. повече. От БАН уточниха, че към момента няма прехвърляне на имущество на НИМХ към БАН.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Константин Хаджииванов, БАН: Проф. Христомир Брънзов беше освободен, а не уволнен от НИМХ, заради съмненията, които възникнаха около дейността му

Проф. Христомир Брънзов беше освободен, а не уволнен от НИМХ, заради съмненията, които възникнаха около дейността му. Това каза член-кореспондент Константин Хаджииванов, член на ОС на БАН и заместник-председател на БАН, по време на пресконференция във връзка с кризата в НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му проф. Христомир Брънзов е подал декларация с невярно съдържание. „Всеки може да влезе в Търговския регистър, да напише името на Христомир Брънзов и да види какво се крие там“, заяви още Хаджииванов. По думите му, когато е изпълнявал длъжността директор на НИМХ е нарушавал устава на БАН. Попитан дали има съмнение, че част от субсидията за НИМХ е пренасочвана към фирмите на проф. Брънзов, Хаджииванов заяви, че финансовият одит не е бил допуснат. „Не знам защо той не беше допуснат. При това положение обикновено се пращат сигнали към АДФИ, защото това са сериозни поводи за съмнения. Какво е положението аз не мога да ви кажа, защото нямаме никаква информация. Това е една от причините за освобождаването на проф. Брънзов от поста директор. Той не е уволнен. Той е освободен от поста директор“, каза още Хаджииванов. Той поясни, че в част от ръководството е надделявало мнението, че не трябва те да излизат с информация и затова е било тяхното медийно мълчание. „Аргументите бяха, че това ще се изтълкува като обявяване на война и че ще раздразни хората от НИМХ. Според мен войната беше обявена от НИМХ и то не от НИМХ, а от ръководството му“, допълни още проф. Хаджииванов. Според него голяма част от служителите са били подведени. По думите му лично за него цялата история е свързана с проф. Брънзов и ръководството на НИМХ.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Лъчезар Аврамов, БАН: Никой не говори къде трябва да отиде НИМХ, но е добра идеята да минe към Светия синод, защото времето е Божа работа

Никой не говори къде трябва да отиде НИМХ, но е добра идеята да минe към Светия синод, защото времето е Божа работа. Това каза проф. Лъчезар Аврамов от БАН по време на пресконференция във връзка с кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колегите изнудват от една страна собствените си колеги, от друга политиците. Единствената позиция, която може да имаме е да почакаме някой да предложи решение на въпроса и да помогнем на това безумие да се осъществи“, каза той по отношение на изваждането на НИМХ от БАН. „Обмислям като идея дали не биха могли да отидат към Светия синод. Все пак времето е божа работа“, допълни още проф. Аврамов. "В момента е отстранен директорът. Всяка система си има структура, има си заместник-директори, други длъжностни лица, които дори да са подали оставка, са задължени да си изпълняват основните трудови задължения“, обясни проф. Аврамов. По думите му ръководството на БАН не е подало оставка, а заплашва, че ще саботира дейността на държавата. „Тези хора подлежат на административна отговорност, а ако настъпят последици, подлежат и на наказателна отговорност. Обръщам се към тези колеги, да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията“, заяви още проф. Аврамов. Според него трябва да изчакат два–три дни, докато бъде назначен временно изпълняващ директор, който да сложи в ред всичко до протичане на нормалния избор, ако бъде решено Институтът да остане или ако бъде изведен към неизвестния бенефициент. Той обърна внимание, че никой не говори къде трябва да отиде НИМХ.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Бойко Георгиев, БАН: Проф. Брънзов има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ

Проф. Брънзов има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ. Това каза проф. Бойко Георгиев от БАН по време на пресконференция във връзка с кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с одитната проверка на БАН за НИМХ, той обясни, че тази проверка е била изпратена в края на месец юли, началото на август и всъщност е била върната от директора на НИМХ и е бил отказан достъп. „Започваме да оставаме с впечатлението, че нещо счетоводно се крие. Не е много нормално одитният екип на вътрешния одит на организацията да не получава достъп до материалите. Поради тази причина всичкото това създава много голямо подозрение, че в управлението на субсидията на НИМХ не се случват нормални неща. Проф. Брънзов се похвали пред средствата за масова информация, че министър-председателят Борисов и министърът на образованието и науката Вълчев са спрели финансовата проверка на БАН“, каза той и обясни, че не му се струва много възможно. „Допълнително съмнения, че нещата не са съвсем наред излизат и от това, че директорът на Института проф. Брънзов освен като виден учен и ръководител на един научен институт, има и собствен бизнес, който в голяма степен е свързан с дейността на НИМХ. Съгласно Търговския регистър, той е свързан с три фирми. Едната е едноличен търговец „Христомир Брънзов“. Тази фирма е заличена на 8 септември. Прехвърлена е на търговско предприятие. Едноличен собственик на капитала на втората фирма е проф. Брънзов“, каза той. По думите му третата фирма има предмет на дейност включване и производство на метеорологично оборудване и други дейности. Този консорциум има една хубава интернет страница, на която са посочени основните му клиенти и става ясно, че НИМХ е основен клиент на фирмата, в която участва директорът на Института“, заяви още проф. Георгиев. По думите му това е била целта на назначената проверка, а именно да провери дали бизнесмена проф. Христомир Брънзов е търгувал с директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Според него въпросът е дали наистина протестът на метеоролозите е за подобряване на условията на работа. "Мандатът на проф. Брънзов, ако не беше прекратен предсрочно, щеше да изтече през октомври. Имаше обявен конкурс за нов директор на Института. В БАН имаме ограниченията за развитие на частни фирми и участие в такива. Може би в новите условия, извън БАН, ще има по-добри перспективи за работа в областта на науката и управлението й и частния бизнес", допълни още проф. Георгиев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Бойко Георгиев, БАН: През 2017 г. НИМХ се справи с 1 млн. лв. по-малък бюджет, въпросът е какво се случи през 2018 г., че средствата се свършиха през май
НИМХ се справи с 1 млн. лв. по-малък бюджет, въпросът е какво се случи през 2018 г., че средствата се свършиха през май. Това каза проф. Бойко Георгиев от БАН по време на пресконференция във връзка с кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази година всички институти получиха увеличение в бюджета. Такова получи и НИМХ“, каза той и уточни, че Институтът през 2018 г. е имал 1 млн. и 34 хил. по-висок бюджет в сравнение с миналата година. „Във всички институти беше дадено увеличение на заплатите още от 1 януари", коментира той и уточни, че това не е станало в НИМХ. "Вината е била прехвърлена към БАН, че не дава достатъчно средства. Вероятно и аз ако работех в този институт щях да протестирам. По касовия отчет на НИМХ за първите 5 месеца има икономия в сметката на института“, каза проф. Георгиев. По думите му отпуснатите средства не са използвани за увеличаване на възнагражденията на работещите в Института. „Бих искал да подчертая, че принципът е каквото е за всички институти от БАН, това е и за НИМХ. Не е направено нищо, което по някакъв начин да обижда труда на колегите. Създаде се доста странна ситуация, защото още със самото разпределяне на бюджета започна оповестяване на различни размери на дефицити в НИМХ. Проф. Брънзов каза отначало, че около 500 хил. не стигат, след това сумата стана 1 млн. и 300 хил. лв.“, коментира проф. Георгиев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Евелина Славчева, БАН: Съгласихме за частично извеждане на НИМХ в нова структура с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става

Съгласихме за частично извеждане на НИМХ в нова структура с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става. Това каза проф. Евелина Славчева, предсеадтел на Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) на пресконференция по повод кризата с НИМХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вече шести месец през седмица или две, нашето общество се събужда разтревожено от въпроса ще има ли прогноза за времето“, допълни председателят на Общото събрание на БАН. Тя обърна внимание, че се е стигнало до там за първи път Институт на БАН протестира срещу БАН.
„На 10 септември колегите гласуваха решение в три точки. В първа ние изразяваме своето съгласие за частично извеждане на НИМХ в нова структура, която ще бъде създадена от Министерски съвет. Обяснихме много точно какво разбираме под частично - това е цялата дейност, която обслужва държавата, оперативната дейност и всички учени и служители, които желаят да напуснат академията. Във втора точка заявихме, че в момента, в който е ясно кой ще бъде принципал на новата структура, ние ще формираме работна група“, заяви още проф. Славчева. Тя поясни, че с тази работна група се започва процес на изясняване на технологията на това извеждане. „В третата точка ще бъдат уточнени условията, при които учените и служителите ще напуснат академията и ще преминат в новата структура“, допълни проф. Славчева. По думите ѝ работната група ще има за цел да огледа научната инфраструктура и имотите.
Съгласихме се с частичното изваждане на НИМХ с нежелание, но водени от убеждението, че насила хубост не става. От друга страна тяхната дейност за държавата е много важна. Не желаем да бъдем спънка, каза проф. Славчева. По думите ѝ БАН не споделя надеждата на НИМХ, че излизайки от Академията, ще бъдат по-добре финансирани. Тя заяви, че поради постоянните предупреждения, че прогнозата за времето спира се е стигнало до необходимостта държавата да се намеси в казуса. „Министър Вълчев се опита да бъде посредник. Наложи са да се намеси и министър-председателят. Правителството изрази опасения, че взимането на решение от тяхна страна ще бъде изтълкувано като намеса в автономията на БАН, имайки горчивият пример от 2010 г. Затова ни призова да потърсим решение вътре в БАН. Като израз на причините, които според нас са грешни за НИМХ, ние направихме отстъпки“, каза проф. Славчева и уточни, че те обаче не са приети от Института.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Общото събрание на БАН ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН"

Общото събрание на Българската академия на науките (БАН) ще даде пресконференция на тема "Кризата НИМХ - БАН". Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Пресконференцията ще се проведе утре, 12 септември 2018 г., в сградата на Българската академия на науките (ул. „15-ти ноември“ 1), в зала „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ (залa 207), от 14.00 часа.
В пресконференцията ще вземат участие председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева и други членове на Общото събрание на БАН.

Агенция „Фокус“
НИМХ ще спре да работи след седмица, ако не бъде назначено ръководство (ОБЗОР)

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще спре да работи след седмица, ако не бъде назначено ръководство. Това съобщи за Радио „Фокус“ бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. По думите му все още има средства от последния финансов транш, отделен към Института, които да гарантират спокойствието на синоптиците, но без ръководен орган, вземащ важните решения, няма как средствата да бъдат преразпределяни. „Дава се време на правителството да вземе някакво решение до следващия вторник“, каза още проф. Брънзов. Той обясни, че до момента никой не се е съгласил да поеме ръководството на Института и уточни, че няма как външен човек да бъде назначен на поста. Проф. Христомир Брънзов коментира още, че вероятно ще се стигне до пълно излизане на НИМХ от БАН, но проблемът според него е, че това не е обвързано с никакви конкретни срокове и създаването на работни групи.
От своя страна, служителите на НИМХ публикуваха съобщение на официалния си сайт, в което настояват председателят на БАН да упражни законовите си задължения и да назначи за директор проф. Брънзов, който беше освободен от поста ден, след като правителството взе окончателно решение да започне да се търси вариант за излизането на НИМХ от БАН. „След като не можаха да блокират работата на НИМХ с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Време е правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ. Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните ѝ органи на ръководство. Очакваме решението на правителствот преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си", се посочва още в съобщението на метеоролозите.
Агенция „Фокус“ припомня: Сагата между НИМХ и БАН започна още през месец април, когато от Института се обявиха против несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на БАН, което според тях застрашава функционирането на националната хидро-метеорологична служба.
На 8 август Министерството на образованието и науката заяви готовност за предприемане на действия по изваждането на Института от Българската академия на науките заради спора им за разпределението на бюджетната субсидия на НИМХ. До това се стигна, след като ден по-рано ръководството на НИМХ и неговите служители изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те предупредиха всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще прекратят оперативните си дейности. От Института дори поискаха да се отделят от БАН, но от Академията първоначално възразиха срещу това заради опасения, че изваждането на хидро-метеорологичната служба може да се превърне в опасен прецедент и други институти да последват НИМХ. От БАН предложиха финансова независимост на НИМХ, но това не бе прието от метеоролозите.
След поредица от срещи в Министерски съвет, в които участваха ръководствата на БАН и НИМХ, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, стана ясно, че се върви към изваждането на НИМХ от БАН, като най-реалистичният срок за това е 1 януари 2019 г.
На 10 септември Общото събрание на БАН отвори пътя за частично излизане на НИМХ от Академията и преминаването му в нова структура, създадена от Министерския съвет. Определението „частично“ включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН. Бившият директор на НИМХ проф. Брънзов определи това решение като напълно неработещо. От своя страна, министър Вълчев увери, че НИМХ ще продължи да работи като национална хидрометеорологична служба и ще бъде подкрепен в максимална степен. По думите му тепърва ще се решава къде да бъде ситуиран и какъв точно да бъде организационно-правният му статут.