Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Зоран Заев поднесе извинения, Бойко Борисов го посъветва да мисли два пъти

10 август 2018 | 17:46

Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе извинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“ за думите си в телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като посочи, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“ и този път не си позволи исторически интерпретации.
"Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.
Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени", бе началото на неговото извинение.
Това се случи един ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“.
По-рано лидерът на социалистите в България, Корнелия Нинова също разкритикува Заев и призовава Борисов да реагира на изявлението.Заев през „Фейсбук“ поиска прошка от Борисов (Обзор на македонските медии
„Македонският премиер Зоран се извини на премиера на България Бойко Борисов, както и на „приятелите и братята българи“, чрез своя „Фейсбук“ за думите, изречени в интервю на 1TВ на 4 август, че Илинденското въстание е македонско“, пише скопското издание „Курир“ . Според „Курир“ постът на Заев е дошъл по-малко от 24 часа след предупреждeниeто на Бойко Борисов, че България ще си каже мнението, когато дойде ред на присъединяването на Македония към ЕС. Изданието „Курир“, което се смята за близко до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, публикува цялото извинение на премиера Заев от неговия профил във „Фейсбук“.
Електронното издание „Нова ТВ обобщава в заглавие „След изявленията за Илинден Борисов се закани, а Заев твърди, че било невнимание“. Изданието отбелязва най-важните моменти в покаянието на Заев, като акцентира върху помощта, която до момента Македония е получила от България и от опитите за първи път да се честват общи празници.
„Нова ТВ припомня, че твърденията на Заев за македонския характер на Илинденското въстание предизвикаха остра реакция в българското общество и откровени обвинени към македонския премиер. „Нова ТВ отбелязва реакцията на лидера на опозиционната БСП, който настоя българския премиер да поиска обяснение от Заев, както и отговора на външния министър Екатерина Захариева, че Илинденското въстание дори географски да е македонско, исторически е българско. Според изданието интелектуалците в България искат София да привика македонския посланик и да изпрати протестна нота.
Вестник „Нова Македония“ се спира на твърденията на Заев, че приятелството с България е дълбоко и искрено. „Слободен печат“ извежда в заглавие „Зоран Заев: С България споделяме истинско приятелство“. По подобен начин електронното издание „Civil media” твърди, че Македония и България имат искрено приятелство и искрено сътрудничество. Електронното издание „Фактор“ извежда в заглавие заключението, направено от българските медии - „Заев се извини на България и на българите“. Изданието припомня мнението на българския премиер Борисов, че всичко, което казва Заев е за негова сметка. „Плюс инфо“ пише „Борисов до Заев: два пъти мисли, пък след това кажи“. Изданието цитира българския премиер, който е препоръчал на македонския си колега да бъде по-внимателен и по-прецизен и го съветва да мисли два пъти преди да говори.
„IPortal” вади в заглавие „Заев: Драги братя от България, искрено изграждаме приятелство, което няколко десетилетия бе изгубено“. Според „Press 24” „Заев се обясни във „Фейсбук“: В лицето на България намерихме своя приятел и брат. Опозиционното електронно издание „Република“ посвещава дава текста на случилото се около Илинден. Първата публикация е озаглавена „Заев се извини на българите, защото казал че Илинденското въстание е македонско“, а във второто се твърди „Борисов му се закани на Заев с вето за ЕС“.
Темата за искреността на българското приятелство и помощта от България е изведена в отделни публикации в „Независен“, телевизиите Канал 5, Телма и Сител, Бриф, Вечер, МK News,МКД, Стандарт, Denesen, телевизията, в която Заев даде интервюто - 1ТВ, ТВ21, А1Оn, „Локално“, „24 вести“.
Според македонския „Фокус“ в България не стихват реакциите, че Зоран Заев си играе с историята, която не му принадлежи.

„Плюс Инфо“ (Македония): Бойко Борисов посъветва Зоран Заев да мисли два пъти преди да каже нещо
Българският министър-председател Бойко Борисов, след обществените реакции в неговата страна заради изявлението на македонския му колега Зоран Заев, казал, че Илинденското въстание е македонско, му заръча да мисли два пъти преди да каже нещо, предава „Плюс Инфо“.
Според Борисов това е важно, защото е настъпило времето, когато страните членки на ЕС ще решат съдбата на Македония.
„Независимо дали го е казал това умишлено или неволно, това отива на негова сметка, защото когато става въпрос за ЕС и ние трябва също така да дадем съгласие, а ние в тези моменти ще си припомним тези неща. Моят съвет е да бъде по-внимателен“, заяви българският министър-председател.
По-рано лидерът на социалистите в България, Корнелия Нинова също разкритикува Заев и призовава Борисов да реагира на изявлението.

„Република“ (Македония): Шок след изявлението на Зоран Заев за македонското Илинденско-Преображенско въстание
корошното изказване на македонския премиер Зоран Заев, че Илиндеско-Преображенското въстание е македонско „разбуни духовете и се превърна в историческа тема, блокирайки колелата на иначе безпрепятствената дипломация между двете страни“, оцениха гостите в сутрешната програма на телевизия Bulgaria ON AIR, цитирани от приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Имам смесени чувства за това дали трябва да реагираме или не, защото ако трябва да реагираме на всичко, което идва от Македония, ще преекспонираме темата“, заяви журналистът Валери Тодоров в студионто на Bulgaria ON AIR и добави:
„Досега ние показваме толерантност, но България и Македония имат една идентичност и тя е българска“, категоричен е журналистът, според когото българската държава трябва ясно и категорично да каже своята позиция и тя трябва да бъде разпознаваема.
Според депутатът от ВМРО-БНД Любомир Милошев, за България е важно да следи пътя на Македония към ЕС и НАТО. „Най-отговорната позицията на българската държава е да подкрепя максимално присъединяването на Македония към ЕС и НАТО“, цитира македонската медия думите му. Милошев е обяснил още, че има комисия, която се занимава с историческите теми, в която спорните точки трябва да бъдат изчистени и трябва да се изхвърлят тезите на македонизма.
Дори една седмица след отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в България не стихват реакциите по отношение на изявлението на македонския премиер Зоран Заев, който заяви в интервю пред местна телевизия, че „Илинденското въстание е македонско“. Българското общество е раздразнена и продължително напада Заев за думите му, пише македонският „Фокус“.
По-рано опозицията в съседната държава призова българския премиер Бойко Борисов да поиска обяснение от Заев. Министърът на отбраната Екатерина Захариева, отговори на това, че Илинденско-Преображенското въстание може географски е македонско, но исторически е българско, припомня медията.
Нещата са стигнали до там, че българските интелектуалци искат да се изпрати протестна нота до Макдония, продължава македонският „Фокус“ и цитира думите на политическия анализатор Боян Чуков, който обвини Заев, че прави замяна на тезите. „Не ме изненадва неговото изказване, той си играе с тезите и историята, както и с договора, постигнат между двете страни“.
Той смята, че реакциите на българската власт са закъснели и че е трябвало още на следващия ден след изявлението на Заев в българското МВнР да бъде извикан македонският посланик, за да му бъде връчена протестна нота. Той казва, че България трябва да вземе пример от гръцката политика спрямо Македония, продължава македонското издание.
Бившият министър на вътрешните работи на България и настоящ председател на АБВ Румен Петков заяви, че заради изявлението на Заев, България трябва да оспори преговорите на Македония с ЕС и НАТО.
„Няма Илинденско-Преображенско въстание за тях, за тях има само Илинденско въстание, в което са участвали македонци, гърци, турци, албанци и власи, но не и българи“, заяви той и поиска промяна в състава на работните групи между двете страни.
Въпреки че реакциите продължават една седмица, българският премиер Бойко Борисов отговори чак в четвъртък, като заповяда на Заев да се замисли два пъти, преди да каже нещо. Той заплаши, че Македония може да загуби подкрепата на България за присъединяване към ЕС, отбелязва македонската медия.
Заев пък тази сутрин изпрати успокояваща съобщение, в което призовава на преден план да се поставят приятелските отношения между двете страни.

Зоран Заев се извини на „приятелите и братята“ българи за коментарите си за Илинден
Премиерът на Македония Зоран Заев поднесе извинения на „приятелите и братята“ българи на своята страница във „Фейсбук“ за думите си в телевизионно интервю пред „1ТВ“ от 4 август, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, като посочи, че коментарите са направени по „невнимание“ и са „грешка“ и този път не си позволи исторически интерпретации.
Това се случи един ден след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че, „когато дойде време България да изкаже своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомни тези думи и ще вземе своето решение“.
А ето и пълния текст на извинението към България:
„Виждам, че в приятелска България се отвори обществен дебат и дори се повдигна въпросът дали нашите две страни и двата народа градим ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество.
Искам да призова всички граждани, дори критиците в Македония и България, да нямат дилема, дали приятелството и сътрудничеството са искрени.
Ние вече повече от една година честваме общи части от историята на двата народа, няколко пъти отбелязахме заедно исторически събития. Аз съм първият министър-председател на Македония, който се поклони пред паметника на Гоце Делчев в България (Благоевград) по време на съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, стана първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника. Заедно двамата премиери се поклонихме и пред паметника на цар Самуил в София. Заедно в Рим, във Ватикана, тази година чествахме Светите братя Кирил и Методий, общите славянски просветители. Премиерът Борисов дойде в Скопие, за да се поклани на паметника на еврейския холокост.
Скъпи приятели и братя от България, вярвайте, че искрено изграждаме приятелство, което беше загубено преди няколко десетилетия. Това беше загуба за двете страни. Открихме отново нашия приятел и брат. Нека не позволяваме да се връщаме назад. Това е наш дълг пред децата ни. Понякога ние, политиците, може би не сме достатъчно внимателни, понякога правим и грешки, но ви уверявам, че това е само невнимание, защото искрено искаме сътрудничество и приятелство и именно поради това подписахме Договора за добросъседство и приятелство.
Нима можем да забравим как премиерът Борисов и министърът Захариева се бориха за Македония в Съвета на министрите на ЕС и Съвета на Европа, за да получи Македония дата за започване на преговори с ЕС? Те се бориха, все едно го правеха за своята страна.
Не можем да се правим на слепи и глухи, когато виждаме и чуваме всичко, което България направи и успя в това да помогне на Македония да получи поканата за членство в НАТО? Не видя ли цяла Европа как България помага на Македония и Западните Балкани да се доближат до Европейския съюз?
Никога няма да забравим това приятелство, което е доказано на дело. Ние сме благодарни и много уважаваме това. Затова ще отбелязваме и празнуваме миналото ни заедно и на основите на това минало ще продължим да изграждаме нашето общо бъдеще. Заедно ще бъдем като едно семейство в единство със съюзниците от Европейския съюз и НАТО“, написа македонският премиер.