Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Военните проекти - ефикасни и съвместими с НАТО

09 август 2018 | 13:50

Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес присъства на закриването на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018” на Учебен полигон „Ново село“. „Решили сме да вложим 3 - 4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда, затова новото оборудване за армията трябва да бъде ефикасно, евтино, съвместимо с това на партньорите от НАТО, а и да бъде взето предвид мнението на военните експерти“, обясни Борисов. Премиерът напомни за проектите за кораби, за сухопътни машини и за подмяна на бойната ни авиация. По думите му е важно да се вземе това, което е ефикасно, евтино и съвместимо с НАТО. „С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион, да води занятия, да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции. Начинът на мислене – да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене – да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система на Балканите и региона“, каза още министър-председателят.
От своя страна началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Решили сме да вложим 3 - 4 млрд. лева в превъоръжаване и затова новото оборудване за Българската армия трябва да бъде ефикасно

При одобрение на проектите за превъоръжаване на Българската армия трябва да се вземе предвид съвместимостта с армията на НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов след официалната церемония по закриване на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 18“ на учебен полигон „Ново село“ край Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. „Решили сме да вложим 3 - 4 млрд. лева в превъоръжаване, въпреки че има много други сектори, които имат нужда, затова новото оборудване за Армията трябва да бъде ефикасно, евтино, съвместимо с това на партньорите от НАТО, а и да бъде взето предвид мнението на военните експерти“, заяви премиерът Борисов. Той добави, че с новото въоръжение, ще имаме не само силна и боеспособна армия, но и армия с променено мислене, която ще бъде гарант на сигурността в региона. „Учения, подобни на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 18“, променят мисленето,“ заяви Борисов. Той припомни, че не е било далеч времето, когато на Балканите сме воювали, а днес се учим да се отбраняваме заедно и да гарантираме сигурността на Черноморския регион.
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че се надява до края на годината да бъдат подписани договори по един или два от проектите.
Днес на полигон „Ново село“ край Сливен се състоя официалната церемония по закриване на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 18“. В нея взеха участие 700 военнослужещи от осем държави – България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна Гора. Премиерът Борисов връчи сертификатите на представителите на всяка страна участник. Планиращият и провеждащият учението полковник Стоян Шопов връчи отличия на 27 военнослужещи за добро представяне по време на съвместната подготовка.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Борисов: Военните проекти трябва да са ефикасни и съвместими с НАТО

Военнослужещите ни са едни от най-добрите, трябва да имат още по-добро въоръжение и това е нещо, по което работим, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на закриването на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018” на Учебен полигон „Ново село“. това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът напомни за проектите за кораби, за сухопътни машини и за подмяна на бойната ни авиация, за които трябват няколко милиарда. По думите му е важно да се вземе това, което е ефикасно, евтино и съвместимо с НАТО.
„С тази съвместна база ние даваме възможност не само на Балканите, а и на Черноморския регион, да води занятия, да се подготвя за възпиране, за отбрана, както и за различни други операции. Начинът на мислене – да се бием помежду си, се променя в общ начин на мислене – да знаем колко всеки един от нас е подготвен и заедно да изграждаме отбранителната система на Балканите и региона“, каза още министър-председателят.
На въпрос на медиите премиерът Борисов обърна внимание колко много средства се отпускат за развитие на българските общини. Вчера в Министерския съвет беше кметът на Сопот, който лично благодари на министър-председателя за помощта от държавата към общината. Премиерът изтъкна, че скоро ще стане готово Антимовото крило на Троянския манастир, който е символ на Троян, а отделно са отпуснати пари и за инфраструктурата в града. В Гоце Делчев няма нещо ненаправено, каза Борисов и добави, че се отпускат средства и за метрото в столицата, както и за културна и градска инфраструктура в Пловдив. Според Борисов е естествено за там, където живеят най-много хора, да се отделят най-много средства.
Помолен да коментира думи на премиера на Република Македония Зоран Заев относно Илинденско-Преображенското въстание, министър-председателят Борисов напомни, че с колегата си Заев съвместно са отбелязали 115-годишнината от въстанието в Благоевград. „Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани“, каза още премиерът Борисов.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Българското командване се справи прекрасно с многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018”

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави за изключително добрите резултати участниците в многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018”. Това съобщиха от правителствената информационна служба. За първи път процесът по планиране и провеждане на подготовката е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България. „Поздравявам българското командване, за първи път планират, ръководят и са се справили прекрасно с това мащабно занятие“, отбеляза премиерът Борисов по време на заключителната церемония, която се проведе на Учебен полигон „Ново село“.
„Едно прекрасно съоръжение за подготовка, тренировка и възпиране е съвместната ни база, която заедно с американските колеги имате възможност да използвате тези дни“, добави министър-председателят. „С тези учения ние променяме мисленето, учим се да воюваме заедно, да се отбраняваме и да гарантираме сигурността не само на Балканите, на нашите граждани, а и на Черноморския регион“, каза в заключение премиерът Борисов.

Агенция „Фокус“
Заключителна церемония за закриване на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018” ще се проведе на Учебен полигон „Ново село“

Заключителна церемония за закриване на многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 2018” ще се проведе от 11.00 часа днес на Учебен полигон „Ново село“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Поканени са да присъстват министър-председателят на Република България Бойко Борисов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.