Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Рекордно ниска цигарена контрабанда

08 август 2018 | 15:00

Контрабандата на цигари е намаляла на 5,8% през първите три месеца на 2018 г. Това стана ясно по време на представянето на резултатите от проучването на незаконната търговия с цигари, осъществявано от инициативата „Срещу незаконната търговия“. Резултатите са на база проучване на изхвърлените празни опаковки и са рекордно ниски за страната ни. За справка, за последните три месеца на 2017 г. делът на контрабандните цигари е бил 6,6%, което показва, че се отчита спад с 0,8 процентни пункта. Най-високи нива на контрабанда са отчетени в градовете Асеновград, Перник и Благоевград. Изследването показва още, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, остават едни и същи.
Министър-председателят Бойко Борисов обясни, че има задържани 77 трафиканти, сред които и деца. Той коментира, че всичко това е в резултат от ефекта на работата на ситуирания в ГДБОП Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, в който работят служители на МВР, митници и НАП. По думите му благодарение на съвестната дейност на различните ведомства там се получава двоен контрол. Личното ангажиране на прокуратурата по темата също дава резултат и допринася за бързото реагиране по места. Борисов коментира, че борбата срещу контрабандата допринася за повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се повишава стандартът на живот. Премиерът посочи, че следващата цел, която институциите си поставят, е канабисът. „Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса, съветвам жътварите да не отиват да жънат“, обясни той.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона тона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца. За последните 6 месеца сме хванали над 10 млн. къса цигари, от които най-много в Плевен и в Стара Загора. За последните 6 месеца има образувани 553 досъдебни производства, най-много от които са в Хасково и Пазарджик. Така че, когато се стараем, се справяме добре“, обясни вътрешният министър.
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски обясни, че за първото тримесечие на 2018 г. са иззети над 10 тона нарязан тютюн. Той посочи, че това наближава количеството, което е иззето за цялата 2017 г.
От своя страна, заместник главния прокурор Иван Гешев обясни, че прокуратурата и гл. прокурор Сотир Цацаров смятат за изключително важно взаимодействието си с правителството и с производителите. „Приходите от бюджета, които губи държавата от контрабанда, са сериозни и това пречи на гражданите да живеят по-добре. Виждаме устойчиви резултати. Единственото, което ме притеснява, е когато незаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме“, коментира прокурор Гешев.


Агенция "Фокус":
Министър Валентин Радев: За последните 6 месеца сме хванали над 10 млн. къса цигари, от които най-много в Плевен и в Стара Загора

За последните 6 месеца сме хванали над 10 млн. къса цигари, от които най-много в Плевен и в Стара Загора. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на представяне на ново изследване за контрабандата на цигари в България за първото тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяка седмица от април правим справка какво точно сме хванали и за последната седмица са 103 хил. къса цигари и 50 хил. кутии“, обясни Радев.
Той посочи, че за последните 6 месеца са хванати над 10 млн. къса цигари. „Като над 2 млн. къса цигари сме хванали само в Плевен, а в Стара Загора – над 1,6 млн. Така че резултатите са добри. Работата е добре, когато има досъдебно производство. За последните 6 месеца има образувани 553 досъдебни производства, най-много от които са в Хасково и Пазарджик. Така че, когато се стараем, се справяме добре“, обясни вътрешният министър.
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски обясни, че за първото тримесечие на 2018 г. са иззети над 10 тона нарязан тютюн. Той посочи, че това наближава количеството, което е иззето за цялата 2017 г.
От своя страна, заместник главния прокурор Иван Гешев обясни, че прокуратурата и гл. прокурор Сотир Цацаров смятат за изключително важно взаимодействието си с правителството и с производителите. „Приходите от бюджета, които губи държавата от контрабанда, са сериозни и това пречи на гражданите да живеят по-добре. Виждаме устойчиви резултати. Единственото, което ме притеснява, е когато незаконната търговия стане 0 - тогава няма да има какво да отчитаме“, коментира прокурор Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус":
Премиерът Бойко Борисов: Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса, съветвам жътварите да не отиват да жънат

Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса, съветвам жътварите да не отиват да жънат. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на ново изследване за контрабандата на цигари в България за първото тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Много сериозно сме се подготвили за „жътвата“ на канабиса. Предупреждавам ги и ги съветвам да не отиват да жънат, наблюдаваме ги от горе и ги чакаме. Наблюдаваме нивите и чакаме да ги ожънат, за да има доказателства за пред съда, за да покажем, че не е израсъл на самотек“, обясни Борисов.
„Предупреждавам ги, защото по-добре да знаят и да не се вкарват в затвора. Положили са труд, садили са го, но да не го прибират. Моят съвет към главните жътвари е това. Добре сме се подготвили“, посочи министър-председателят.
Той обясни, че министърът на културата Боил Банов му се обадил и му е съобщил, че в Пловдив е разкопана нова могила. „Нещо уникално били намерили, но нека да видим. Така че това, което правим и за културно-историческите паметници, е много. Видяхте, китайския премиер като видя тракийското злато, не можем да го дръпнем от витрината. И сега ходи и го разправя по цял свят“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус":
Премиерът Бойко Борисов: Контрабандата на цигари е паднала на 5,8%, имаме 77 задържани трафиканти, от които и деца

Контрабандата на цигари е паднала на 5,8%, имаме 77 задържани трафиканти, от които и деца. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представяне на ново изследване за контрабандата на цигари в България за първото тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Преди година и половина решихме всяка сряда с главния прокурор, с шефовете на „Митници“, на МВР, на данъчните да провеждаме една оперативка, на която отчитаме изминалата седмица и планираме следващата. Така че личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделните звена по райони. Много пъти съм си признавал, че няколко години наред не успяхме да намерим формула да накараме „Митниците“, МВР и данъчните да си споделят информация и това става с ново звено в ГДБОП – там може да се открие всякаква информация“, каза още Борисов и посочи, че се получава двоен контрол и много бързо се реагира.
„В пари разликите между нас и Италия например са в стотици милиони, а може би и милиарди. Така че приходите в бюджета на държавата от контрабанда ни позволиха да направим много и в социалната сфера, и за заплатите на МВР, и на учителите, и на служителите на затворите, за въоръжение и техника, за пенсионерите по Коледа и Нова година, 15 млн. повече и за БАН – не знам сега защо се карат, 10 млн. лв. повече за Софийския университет, миналата седмица милиони дадохме и за метрото в София, за общините – за всяка махала да се направи обреден дом, игрище, път, детска площадка и т.н. Има места на които дори не е имало път, а сме дали“, коментира Борисов.
Той посочи, че числата са като човека. „Когато отслабва, в началото е лесно, а след това всеки грам е труден. С една дума данните не се бият, те се надграждат и са в тенденция вече повече от година да вървят в тази посока и нямаме намерение да отстъпваме. И в горивата с новите промени също ще изсветлее още. Съпротивата не беше малка. Тази приказка "аз съм малка частна петролна компания" – няма истина в нито една от думите, а така говореха някои. Минимумът, който трябва да се събере е поне 200-300 млн. лв.", коментира Борисов.
"Това, което установихме, че тези 5,8%, които са отчетени като контрабанда, много се опитват да ги пласират – през интернет, през кораби. 77 задържани трафиканти и превозвачи имаме, като 16-17 от тях са деца – използват ги, за да ги превеждат до депа. Като се тегли чертата, е повече спокойствие за гражданите, повече приходи в бюджета и възможност да се подобрява качеството на живот. Плюс конкуренцията – дава се възможност на родното производство да се развие по-добре“, обясни Борисов.
По данни на компанията, която е извършила проучването, събирането на опаковките от цигари се е извършило в периода февруари – март 2018 г. Резултатът показва 5,8% потребление на цигари, непредназначени за българския пазар. За справка - за последното тримесечие на 2017 г. делът е бил 6,6%, което показва, че с 0,8 процентни пункта е спаднала контрабандата на цигари. Най-голям ръст се наблюдава в градовете Асеновград
Цветилена СИМЕОНОВА