Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Пускат два участъка на "Хемус" предсрочно

07 август 2018 | 11:46

Участъците от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза и от Белокопитово до Търговище трябва да бъдат готови предсрочно през септември 2019 г. Това стана ясно след проверка на строителните дейности на магистралата в участъка между Ябланица и Боаза, в която участваха премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Николай Нанков и председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов. Премиерът уточни, че до 2024 г. магистрала „Хемус“ ще е готова. Регионалният министър Николай Нанков информира, че малко над 30% от трасето между Ябланица и Боаза е готово, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%.

Министър Николай Нанков: На 15 август започва строителството на нов участък от АМ“Хемус“ – от Белокопитово до Търговище
На 15 август заедно с премиера Бойко Борисов ще направим първа копка на участъка от магистрала „Хемус“ - от Белокопитово до Търговище. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при инспекцията на строителството в отсечката между Ябланица и п. в. „Боаза“, съобщиха от МРРБ. Той провери работата на обекта заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Регионалният министър информира, че малко над 30% от трасето са готови, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. „Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците“, категоричен бе министърът.
Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за изграждането на АМ “Люлин”. „При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената“, обърна внимание той. „В момента преработваме наредбите за гаранционните срокове за ново строителство на магистрали, ще ги удължим с поне 3 години. Необходими са добър надзор и добър контрол“, подчерта Николай Нанков.
Регионалният министър информира, че до края на месеца ще започне търгът за участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. „Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. АМ „Хемус“ е наш основен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия участък от него се обжалва, като приключи обжалването ще го продължим“, посочи министър Нанков.
„Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна АМ „Хемус“ ще е готова до 2024 г., заяви министър-председателят Бойко Борисов. На 15 август почваме строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови, каза още той. В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен“, коментира премиерът строителството на отсечката до Боаза. „От инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни, тъй като зоната е вододайна. Отливат ги на място“, допълни премиерът. Техническият ръководител на обекта Калин Борисов обясни, че големите насипи се изпълняват чрез арнонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спестят разходите от транспорта им.
„Това е най-трудното трасе от АМ „Хемус“, но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум“, обърна се премиерът към инж. Глосов.
Министър-председателят коментира, че вероятно в началото на октомври, с 8 месеца предсрочно, ще бъде открита отсечката до Сандански на АМ „Струма“. В момента другите участъци се строят или търгуват. Остава да се търгува последният - през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той посочи, че решението зависи от археолозите.
„Трябва да се съсредоточим в строителството, социалната сфера, образованието“, каза министър-председателят. Над 200 училища и детски градини се ремонтират в момента. Тече мащабно строителство в образованието на стойност 620 млн. лв.
В отговор на въпрос министър Нанков съобщи, че няколко десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна инфраструктура след обилните дъждове в районите на Тетевен, Смолян и Пловдив. „Първоначално бяха отпуснати около 500 000 лв. за аварийно укрепване и предотвратяване на щети. Всички ще бъдат описани и информацията ще бъде подадена към Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата за покриване на щетите в Мизия, Тетевен и републиканските пътища със свлачищни процеси в Смолянско са от нейния бюджет“, посочи той.
Щетите от свлачищата по държавната и общинската инфраструктура в Тетевенско, без възникналите през последната седмица, са 6,2 млн. лв. Необходимите средства за свлачището при с. Тикале, което е в процес на укрепване, са над 7 млн. лв. Разходите за възстановяване в Мизия ще бъдат около 3 млн. лв., а в Дупница, където бяха отнесени общински улици, около 600 хил. лв.
„В голяма част от ситуациите реагираме на момента, но се изисква време“, коментира регионалният министър. „В Мизия на петия – шестия ден започнахме да полагаме асфалт. Реакцията на областното пътно управление и на общината в Тетевен също беше изключително бърза“, напомни той. Николай Нанков обърна внимание, че за свлачището на пътя между Смолян и Мадан е необходимо време, тъй като укрепването е много тежко. „Алпинистите отново са на терен и геомрежите са поставени“, съобщи регионалният министър.

Агенция "Фокус"
Министър Николай Нанков: Почти 40 млн. лв. спестихме при строежа на трасето от Ябланица до Боаза, но не за сметка на качеството

Почти 40 млн. лв. спестихме при строежа на трасето от Ябланица до Боаза, но не за сметка на качеството. Това каза регионалният министър Николай Нанков след проверка на строителството на автомагистрала автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „55 млн. лв. са инвестирани, при обявена цена от 90. Спестили сме почти 40 млн. лв. В проценти са пак почти толкова. Ако сравним с автомагистрала „Люлин“ 2006 г., същия терен и със същите съоръжения говорихме за около 8 млн. евро на километър, тук говорим за под 3 млн. Евро на км. имаме почти три пъти разлика в цената. Това не е за сметка на качеството. Ще удължим гаранционните срокове с поне 3 години“, коментира министър Нанков.
„Участъкът между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“ ще е в експлоатация през септември, около 7 месеца предсрочно. До края на месеца търгуваме участъка от п.в. „Боаза“ до Ловеч – Плевен. Три етапа, три участъка – 52 км. Докрая на годината останалите 83 км до Велико Търново. На 15 август с премиера ще направим първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, между Шумен и Търговище“, каза още регионалният министър.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: До 2024 година АМ „Хемус“ ще е готова

Върви мащабно строителство и така както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 година АМ „Хемус“ ще е готова. Това каза премиерът Бойко Борисов след проверка на строителството на автомагистрала автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Борисов поясни, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. „Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави премиерът.
Бойко Борисов проясни, че на 15 август предстои да започне строителството от Белокопитово до Търговище, като междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново. Попитан за АМ „Струма“, Борисов отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.
„Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура", каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.
По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. „Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки“, заяви Борисов. Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с Национално представителните организации на хората с увреждания и с представители на майките на деца с увреждания. „В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години“, подчерта премиерът. „Всички системи имат нужда от повече финансиране“, каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. „Това са две магистрали „Хемус“, добави премиерът в заключение.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Надявам се участъкът на АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г.

Днес инспектирах строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, който се надявам да бъде пуснат предсрочно до август 2019 г. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в официалния си "Фейсбук" профил. "В проверката участваха и министър Николай Нанков, и председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов. Изпълнени са 30% от предвидените строително-монтажни работи по участъка, който се финансира от държавния бюджет. Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между п.в. „Боаза“ и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство. В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв.", пише още премиерът.

Агенция "Фокус"
Министър Николай Нанков ще инспектира строителството на участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, ще инспектира строителството на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проверката ще започне в 9.00 ч. при км 78+500 на АМ „Хемус“, където започва новата отсечка Ябланица – Боаза.
На инспекцията е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов.