Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Нови икономически санкции за Иран

06 август 2018 | 16:25

Иран се подготвя за нова порция санкции на САЩ на фона на протести, предизвикани от тежкото икономическо състояние в страната и корупцията, които допълнително отслабват властта на президента Хасан Роухани.
През последните няколко дни в различни градове в страната бяха организирани спорадични протести и стачки. Натискът върху управляващите в Техеран се засилва и заради повторното налагане на санкции от страна на САЩ – закана, която държавният глава на САЩ Доналд Тръмп започна да изпълнява още през месец май, когато оттегли страната от споразумението за ядрената програма на Иран. Съгласно думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Вашингтон „ще се погрижат санкциите да влязат в сила“ във вторник, 7 август. Те биха могли да тласнат Иран към икономическа криза, предизвикана от висок ръст на безработицата и инфлацията. Иранската валута – през последните шест месеца стойността на риала вече падна с около две трети.
Техеран облекчи правилата за търговия с чуждестранна валута в опит да спре колапса на националната си парична единица. Очаква се в понеделник президентът да направи обръщение към нацията, в който да представи плана на правителството за по-нататъшни действия, след като влязат в сила санкциите на САЩ.
Междувременно Помпео определи Иран като „най-големия държавен спонсор на тероризма“ и поясни, че решението на Вашингтон за санкциите има за цел да дойведе до положителни промени в близкоизточната република. От Европейския съюз на свой ред обявиха, че считано от 7 август влиза в сила Блокиращият регламент – документ, който е част от подкрепата на Европейския съюз за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран. Неговата цел е смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран.


Актуализираният Блокиращ регламент в подкрепа на ядрената сделка с Иран влиза в сила на 7 август
Актуализираният Блокиращ регламент е част от подкрепата на Европейския съюз за непрекъснатото, пълно и ефективно изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) — ядрената сделка с Иран, включително чрез запазване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, които бяха нормализирани. В резултат на сделката бяха отменени международните санкции, свързани с ядрената програма. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
САЩ, обаче, решиха повторно да наложат свои санкции, чиято първа серия предстои да бъде задействана. Ето защо Блокиращият регламент на ЕС влиза в сила на 7 август с цел смекчаване на въздействието им върху интересите на дружествата от ЕС, които извършват законна стопанска дейност в Иран. Процесът на актуализация на Блокиращия регламент бе лансиран от Комисията на 6 юни 2018 г., когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните санкции, които САЩ налага повторно спрямо Иран.
Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от лицата, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях. Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Комисията, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на одобрени критерии, които ще бъдат публикувани също на 7 август. За да се помогне на дружествата от ЕС при прилагането на актуализирания Блокиращ регламент, Комисията ще публикува също указания, за да улесни разбирането на съответните правни актове.

Reuters: Иран облекчава правилата за търговия с чуждестранна валута
Техеран ще облекчи правилата за търговия с чуждестранна валута в опит да спре колапса на националната си парична единица, предаде Reuters, като се позова на иранската държавна телевизия. От месец април насам риалът загуби половината от стойността си заради страхове от санкциите, които се очаква САЩ да наложат на страната тази седмица.
Решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от сделката за вдигане на санкциите върху Иран в замяна на замразяване на нейната ядрена програма доведе до срив на риала, тъй като компаниите предпочетоха да инвестират в твърда валута, за да се предпазят от надвисналите санкции на Вашингтон.
В неделя иранските власти частично вдигнаха забраната за търговия с твърда валута по плаващ курс, като позволиха на обменните бюра да търгуват с нея за цели като пътуване на граждани в чужбина.
След обявяването на новите мерки, риалът покачи стойността си на черния пазар, достигайки 98,500 за долар. За сравнение в събота той се търгуваше на 103,000 риала за долар, става ясно от информация от сайта за обмен на валути Boncast.com, която агенцията цитира.
Директорът на Иранската централна банка Абделазер Хемати заяви, че планът отразява увереността на страната срещу надвисналите американски санкции.
„Това (решение) показва нашата сила. Същия ден, в който Вие налагате санкции, ние отваряме нашата икономика. Нямаме проблеми, защо тогава народът ни да трябва да се тревожи?“, заяви Хамити.

„Известия“: Майк Помпео нарече Иран „най-големият държавен спонсор на тероризма“
Майк Помпео нарече Иран „най-големият държавен спонсор на тероризма“ в интервю пред Metro TV, пише руският вестник “Известия“.
Според Помпеo американският президент Доналд Тръмп е готов за диалог с иранския си колега Хасан Рoухани. Въпреки това, за да се състои срещата на двамата държавни глави, трябва да се извършат промени в Техеран.
"Ислямската република Иран, чието управление е контролирано от шиитите, се отнася много лошо към своя народ, което в крайна сметка води до ужас. Те (Иран) са най-големият държавен спонсор на тероризма в света ", каза Помпео. Запис от разговора бе публикуван на уебсайта на Държавния департамент.
Държавният секретар добави, че действията на САЩ са насочени към извършване на промени в Иран.
В края на юли Тръмп заяви, че е готов да се срещне с Роухани без никакви предварителни условия. В отговор ръководителят на вътрешното министерство на Иран Абдулрез Рахмани Фазли отбеляза, че САЩ не са надеждни като държава, с която е възможно да се преговаря.

The Hill: Доналд Тръмп е на път да възобнови санкциите върху Иран
Администрацията на президента Доналд Тръмп е готова в понеделник да възобнови първата партида от санкции върху Иран, след като през май САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Техеран, пише американското електронно издание The Hill.
По-значителният транш от санкции, включително тези върху продажбата на петрол, няма да влязат сила чак до ноември.
Но този ход отправя сериозно послание, казвайки на бизнесите, европейските съюзници и Иран, че президентът Тръмп е сериозен в намерението си да държи САЩ извън това, което той нарече „най-лошата сделка, договаряна някога“.
Вместо да възобнови санкциите незабавно още през май, администрацията на Тръмп даде на компаниите, правещи бизнес с Иран, два „преходни“ периода.
От май насам представители на администрация оставиха вратата отворена за противниците на санкциите, но работеха за да убедят бизнесите да прекратят отношенията си с Иран и предупредиха, че няма да се поколебаят да санкционират дори тези бизнеси от страни-съюзнички.
Най-значителният преходен период е 180-дневен, който приключва на 4 ноември. Санкциите, които се очаква да се възобновят на тази дата, са насочени към енергийния и банков сектор на Иран.
В понеделник свършва другият, по-кратък преходен период от 90 дена, след който САЩ могат да санкционират транзакции с щатски долари, търговия в злато и ценни метали, преки или косвени продажби на графит, сурови или полуготови метали, както и автомобилния сектор на Иран.
В допълнение, лицензите за износ на търговски самолети към Иран, както и приложимите към тях части и услуги, ще бъдат анулирани.
Голяма част от санкциите от първата партида са „сравнително непретенциозни неща“, заяви Ричард Нефю, бивш главен заместник-координатор за санкционната политика в държавния департамент при управлението на бившия президент Барак Обама.
„По отношение на практичното въздействие, те ще бъдат повече символични, отколкото нещо друго“, добави Люк Кофи, директор на център „Алисон“ за международна политика към консервативната „Heritage Foundation“.
Нефю подчерта санкциите върху автомобилите като едни от най-значителните в пакета, тъй като Иран е имал амбиции автомобилният износ да се превърне в по-голяма част от икономиката му.
Въпреки че санкциите за понеделник не са предназначени да бъдат „осакатяващ удар върху иранската икономика“, те все пак изпращат послание, смята Нефю.
Санкциите се възобновяват, след като Доналд Тръмп първо заплаши, а в последствие изрази готовност за среща с иранския президент Хасан Роухани, и докато Пентагонът наблюдава иранските военни учения в Персийския залив.

The American Conservative: Жестокото колективно наказание на санкциите
Един от основните автори на американското списание The American Conservative Дейниъл Ларисън излезе със силно критичен материал спрямо санкциите, които Вашингтон наложи на Иран и които предстои да влязат в сила поетапно от 6 август нататък. Статията е представена без редакторска намеса.
Джейсън Резаян описва какво ще причинят възобновените санкции на САЩ на иранския народ:
„Независимо, че санкциите няма да засегнат храната и лекарствата директно, Иран ще бъде отрязан от международната финансова система и вноса на много стоки ще бъде повлиян, предизвиквайки забавяне на доставката им. Хората, които се нуждаят от определени животоспасяващи лекарства ще трябва да преминават границата, за да си ги набавят – а ако могат да си го позволят, това може да стане и на черния пазар. Хората, които успяват да живеят нормално с помощта на медикаментите си, ще умрат ненужно без тях“.
Администрацията на Тръмп налага колективно наказание на всички иранци в обречен на провал опит да предизвика промяна в поведението на режима и в крайната сметка неговата промяна. Шансовете това да проработи не са големи, но освен това тактиката, която се използва е неприемлива при всички случаи. Да удушиш икономиката на една страна в опит да натиснеш правителството и да направи, каквото иска Вашингтон е жестоко, агресивно и излишно. Да накажеш цялото население за грешките на едно правителство, което то не контролира е и грешно, и глупаво. При всички случаи това няма да отслаби режима и ще причини ненужно страдание на хора, които не са ни направили нищо.
Основното, което ще постигнат санкциите е да затвърди впечатлението на милиони иранци, че нашето правителство им желае злото и иска да развали хтяхната страна. Това не може да е добро за бъдещето на отношенията между САЩ и Иран или американските интереси. За да сипем сол в раната, санкциите срещу Иран се възобновяват, след като Вашингтон се отказа от поетите ангажименти по СВПД (Съвместния всеобхватен план за действие), докато Иран продължава да изпълнява своите задължения по условията на ядрената сделка. Иранците са накарани да страдат заради едностранно и унищожително решение на Тръмп, което нарушава споразумение, изпълнявано от Иран от години. И същото правителство, което им причинява това има наглостта да им заяви, че САЩ е на тяхна страна.
Санкциите често са неефективно средство, но още по-лошото е, че те са жестоки и не подбират на кого точно в тази страна да нанесат вреди. Може би, най-лошото от всичко е, че те са несправедливи в частта си, че наказват невинните за делата на виновните, докато позволяват на носещите отговорност за действията на режима да става все по-богати и по-могъщи, отколкото са били. Наказването на цялото население чрез санкции потвърждава пълното презрение на администрацията за иранския народ.