Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Турция ни предаде седемте задържани заедно с Митьо Очите

05 август 2018 | 15:42

Седемте български граждани, задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул заедно с Димитър Желязков – Митьо Очите, са предадени късно снощи от турските власти на представители на МВР. Наложени са им полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. Към момента Димитър Желязков все още се намира в ареста в Република Турция.
Сред 7-те задържани лица в Истанбул са зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев и бившият народен представител от ДПС и бивш кмет на община Руен Несрин Узун. „7-те души са изведени с полицейски заповеди за принудително извеждане от територията на Турция, те не са били обявявани за издирване“, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Очакват се повече подробности по случая в по-късните часове на днешния ден, когато зам.-главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление.
Междувременно Изпълнителното бюро на НС на БСП се разграничи от Бенчо Бенчев. От БСП заявиха, че Бенчев не е член на партията, а е участвал в листата за общински съветници през 2015 г. като гражданска квота и поискаха той незабавно да напусне Общинския съвет на Бургас. За същото настоя и лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната. Нинова обяви, че няма да се вслуша в съветите - да си мълчи и да се сниши, а много категорично ще заяви, че на този модел трябва да се сложи край и Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне Общинския съвет на Бургас.Агенция „Фокус“
Зам. главният прокурор Иван Гешев: Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за престъпната група на Димитър Желязков

Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите по делото за организираната престъпна група на Димитър Желязков. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали смята, че свидетелите по делото ще се откажат от показанията си, Гешев отговори: „Това са предположения. Обстановката в Бургас мога да кажа, че е неприятна. Но тя е неприятна от дълго време. Ние ще направим всичко възможно да защитим свидетелите – това е факт. Специализираната прокуратура го е правила и ще продължи да го прави“.
На въпрос дали след задържането на организираната престъпна група свидетелите са се увеличили, Гешев отговори: „Доколкото имам информация – да, но това е стандартна ситуация в България. Обикновено като се задържи някое лице, се появяват много свидетели. Но отчитаме, че е нормално да има притеснение у хора, които живеят и развиват бизнес там. Мога да гарантирам, че държавата и Специализираната прокуратура ще направят всичко, за да защитят тези хора и да стигнем до обективната истина. Ще се постараем максимално бързо да внесем делото в Специализирания наказателен съд и вече той ще прецени за кои лица има доказателства и за кои – не“.
Гешев уточни, че това е организация, която излъчва много страх. „Има сериозна мрежа от сътрудници, високо ниво на конспиративност и хора, които многократно са преминали през българската правосъдна система и знаят как функционира тя. Тоест, с такъв тип хора е трудно да се работи. Не мисля, че на друго място по света работата става по различен начин – в Америка работят с години по сериозни групи, докато стигнат до някакъв реален резултат - и то не две години, а за доста по-сериозен период от време. Оттук нататък въпросът е как ще станат нещата с доказателствената част“, обясни той.
Гешев изказа благодарност на всички служители, които по думите му денонощно работят по случая.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Зам. главният прокурор Иван Гешев: След като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков ще е проблем

След като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков ще е проблем. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Едно от лицата, което издирвахме от Испания, се е предало днес на органите на досъдебното производство – хванал си е самолета и се е прибрал човекът, като е видял за какво става въпрос. Привлечен е в качеството си на обвиняем“, обясни Гешев
На въпрос дали е открит общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който също се издирва за предполагаемо участие в организираната престъпна група, той отговори: „Най-странното в цялата ситуация е, че доста хора с доста сериозно криминално досие се предадоха. А той човекът явно или не гледа телевизия, или въпреки че е от „Сила“, не е достатъчно силен и се притеснява да се яви пред българското правосъдие. Не считам, че това е проблем. Мисля, че много бързо ще бъде намерен. След като успяхме да намерим Димитър Желязков за един ден в Турция, не мисля, че Пейко Янков ще е някакъв съществен проблем. Не е и в негов интерес да продължава този процес, защото това не се цени добре в рамките на определени производства“.
На въпрос дали Янков се издирва само в страната, Гешев отговори: „Мисля, че има и европейска заповед за арест“.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Зам. главният прокурор Иван Гешев: В дома на Бенчо Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на Димитър Желязков

В дома на Бенчо Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали при обиска в дома на общинския съветник Бенчо Бенчев има открити незаконни боеприпаси или оръжия, Гешев отговори: „Има намерени множество оръжия – в момента се проверява дали са законни или незаконни. Може би в рамките на следващия ден ще стане ясно“.
Заместник главния прокурор обясни, че седемте лица, които бяха предадени на българското МВР от турските власти, са били задържани за срок от 24 часа, който изтича към края на днешния ден. „До края на деня прокурорите от Специализираната прокуратура ще преценят дали те да бъдат разпитани като свидетели – а може и вече да са разпитани, защото всичко тече в момента. В момента текат и десетки претърсвания, така че процесът е динамичен. До края на деня ще бъде ясно какъв е случаят с г-н Бенчев. Утре ще знаем дали ще има отделено досъдебно производство за престъпление лично укривателство, но това, което сме намерили към този момент, е черно счетоводство в дома му с определени бележки колко пари да се дадат на лидера на организираната престъпна група и други такива бележки“, обясни Гешев. Той поясни, че се работи и в посока и участие в организирана престъпна група, и пране на пари, което посочи като най-вероятния вариант.
„Извършва се масирана проверка на целия бизнес включително и на това лице, и на Димитър Желязков, въпреки че той официално няма нищо на негово име – въпреки че живее в палат в село Кошарица, който е на офшорка. Така че явно дори и този сегмент от криминалната престъпност се ошлайфа. Събираме доказателства с огромен обем, защото говорим и за не малка част легален бизнес. За никого не е тайна, че обикновено доходите от престъпна дейност, да кажем, се изпират и се влагат в реални неща. Не е тайна за обществото лидерът на организираната престъпна група с какво се занимава и какво държи по родното черноморие. Явно до момента е било тайна за някои други държавни структури, но амбицията на Специализираната прокуратура е това да приключи“, коментира Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Зам. главният прокурор Иван Гешев: Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Бенчо Бенчев

Димитър Желязков е преминал от Гърция в Турция с автомобил, регистриран на фирма на общинския съветник Бенчо Бенчев. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес продължават действията по досъдебното производство. Бяха претърсени може би над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми, които са свързани с ръководителя на организираната престъпна група – Димитър Желязков, който към момента се намира в турския арест. Всичките фирми естествено неофициално са свързани с него - и за нас, а и за гражданите не е тайна, че са на различни поставени лица. Бяха извършени претърсвания и по домашни адреси и на лица, които в края на вчерашния ден бяха предадени на МВР от турските власти“, обясни Гешев.
Той поясни, че турските власти са преценили, че тези лица представляват проблем за тяхната национална сигурност, тъй като пребивават едновременно с лице, което се издирва от Интерпол за участие в организирана престъпна група. „Това, което е установено към момента, е, че лидерът на тази група на 3 август в 19.09 ч. е минал от Гърция в Турция. Тоест, няколко часа след издаването на европейската заповед за арест той преминава границата на ГКПП „Ипсала“ и влиза в Турция с лек автомобил, който е на фирма, чийто управител и собственик е общински съветник от Бургас – Бенчо Бенчев. Задържан е в малките часове на деня в събота в стая, като всички стаи, в които са задържани лицата, са регистрирани на общинския съветник плюс още едно лице. Желязков не е бил регистриран в тези стаи, което е съвсем умишлено“, коментира Гешев.
На въпрос дали може да бъде повдигнато обвинение за укривателство, той отговори: „В началото на утрешния ден прокурорите от Специализираната прокуратура ще анализират проведените разпити и ще преценят дали има доказателства за отделно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство. В случай, че се констатират такива обстоятелства, в рамките на следващия ден отделеното досъдебно производство ще бъде изпратено на компетентната прокуратура“.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Зам. главният прокурор Иван Гешев: Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие

Димитър Желязков не е страхлив и не мисля, че има репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той поясни, че в петък е подписал молба за международно издирване на Димитър Желязков. „Процедурата за екстрадиция е задвижена, оттук нататък предстоят само определени формалности, които са свързани с комплектоване на документи, което мисля, че ще стане в максимално кратки срокове“, коментира Гешев.
На въпрос дали Желязков ще предпочете да се върне или да остане в Турция и да има дело за екстрадиране, той отговори: „Нямам такава информация, мога само да предположа. Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция. Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс за разлика от други хора. Отделно бизнесът му налага личното му присъствие, така че нямам съмнения, че ще изяви съгласие да се яви пред българския съд“, обясни Гешев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Извършени са претърсвания и изземвания в дома на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев

Извършени са претърсвания и изземвания в дома на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Специализираната прокуратура продължава процесуално-следствените действия срещу организираната престъпна група, действала на територията на Бургас и областта.
Днес бяха извършени претърсвания и изземвания в дома на заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас. В момента той е с наложено полицейско задържане до 24 часа. Специализираната прокуратура преценява събраните доказателства за евентуалната му съпричастност към неутрализираната ОПГ (както и на други лица, доведени от Република Турция) и повдигането на обвинения.


Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов към Корнелия Нинова: Дано с началото на новия политически сезон гущерът окончателно и наистина да откъсне опашката си

Днес всички видяхме каква беше позицията на председателя на БСП Корнелия Нинова за задържания заедно с Митьо Очите зам.-председател на Общински съвет - Бургас Бенчо Бенчев. Бенчев обаче е избран с листата на БСП и точно БСП издига кандидатурата му за зам.-председател на местния парламент. Това написа зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Освен това е интересно защо подобна позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова липсваше, когато българската прокуратура официално повдигна обвинение на депутата от БСП Манол Генов, беше свален имунитетът му и започна разследване срещу него за купуване на гласове. Не видяхме подобни решителни мерки от Нинова и когато братът на русенския народен представител от БСП Георги Стоилов - Илия, беше арестуван за участие в престъпна група за изнудване. Защо когато бившият председател на Народното събрание Валери Жаблянов нарече Народния съд „необходимо правосъдие“ отново „чухме“ оглушителното мълчание на Корнелия Нинова? Това значи ли, че тя се припознава в казаното от него? Светкавична реакция нямаше и след като най-безотговорно депутатът Таско Ерменков си позволи да се заиграе със страховете на почти двумилионна София, казвайки на гражданите ѝ, че пият отровна вода и когато същият Ерменков нарече идиоти държавите от ЕС и САЩ в коментар на изборните резултати в Крим. Във всичките тези случаи председателят на БСП Корнелия Нинова гузно мълчеше. Въпросите към нея обаче тежат със същата сила, когато Нинова прилага двойни стандарти. Да се надяваме обаче, че вече е дошъл моментът за така нужното прочистване на червените редици, защото когато претендираш за алтернатива или за нова „Визия за България“, е нужно да имаш „очи“, за да я видиш. Остава и да си пожелаем с началото на новия политически сезон гущерът окончателно и наистина да откъсне опашката си!


Агенция „Фокус“
Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Няма наши, няма ваши - Бенчо Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне Общинския съвет на Бургас

Димитър Желязков (Митьо Очите) е заловен в Истанбул в компанията на общински съветник от БСП и бивш депутат на ДПС. Логично се очаква реакция от нас, въпреки че Бенчев не е член на партията. Това е написала в социалната мрежа "Фейсбук" Корнелия Нинова - председател на БСП, по повод задържането на общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев. "Поисках информация кога, кой, как и защо е предложил този човек в наша листа преди години. И заваляха съвети: не се намесвай, не взимай отношение, прехвърли отговорността на местната структура, трай си и не понасяй негативи заради решение на предишното ръководство на партията. Разбира се - категорично отхвърлих тези препоръки. Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне общинския съвет на гр. Бургас", пише Нинова. По думите ѝ този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. "Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната. И не само, че няма да послушам съветите - да си мълча и да се сниша, а много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край", подчертава още Корнелия Нинова.

Агенция „Фокус“
Специализираната прокуратура ще даде брифинг във връзка с разследването нa организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици

Днес, 5 август 2018 г., от 18.00 ч., в Специализираната прокуратура /ул. „Черковна“ № 90/ зам.-главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг с допълнителна информация за хода на разследването на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици и задържани лица. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Агенция „Фокус“
Изпълнителното бюро на НС на БСП се разграничава от Бенчо Бенчев и настоява да напусне Общинския съвет на Бургас незабавно

Във връзка с информацията за задържането на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, заявяваме, че той не е член на Българската социалистическа партия. Това се посочва в позиция на НС на БСП по повод задържането на общинския съветник. Бенчев е участвал в листата за общински съветници през 2015 г. като гражданска квота.
Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП се разграничава от него и настоява той да напусне Общинския съвет на град Бургас незабавно.

Агенция „Фокус“
Прокурор Румяна Арнаудова: Сред 7-те задържани лица в Истанбул са зам.-председател на Общинския съвет в Бургас и бивш депутат, Димитър Желязков все още е в турския арест

Сред 7-те задържани лица в Истанбул са зам.-председател на Общинския съвет в Бургас и бивш депутат. Това каза за Агенция "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с престъпната група, действала в Бургаско. „Две от задържаните лица в Истанбул са Бенчо Бенчев – зам.-председател на Общинския съвет в Бургас и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на община Руен. Димитър Желязков не е сред 7-те лица, предадени на българското МВР. 7-те души са изведени с полицейски заповеди за принудително извеждане от територията на Турция, те не са били обявявани за издирване", коментира Анраудова. Тя уточни, че по отношение на Димитър Желязков, е стартирала процедура по линия на международно сътрудничество, тъй като той е обявен за издирване с Червена бюлетина на „Интерпол“.
Очакват се повече подробности по случая в по-късните часове на днешния ден, когато зам.-главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление.
Цветелин ДИМИТРОВ


Агенция „Фокус“
Прокурор Румяна Арнаудова: В рамките на 24 часа ще се събират доказателства за съпричастността на 7-те задържани лица в Истанбул към престъпната група на Димитър Желязков

Седемте български граждани, които бяха задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул, са предадени на Министерството на вътрешните работи на България. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя допълни, че задържаните са изведени принудително от територията на Република Турция по силата на полицейски заповеди. „7-те лица ще бъдат задържани за срок до 24 часа по закона за МВР. В рамките на тези 24 часа разследващите органи ще извършат процесуално-следствени действия и ще се събират и анализират доказателства, от една страна както за тяхната съпричастност към дейността на организираната престъпна група, ръководена от Димитър Желязков, така и всички обстоятелства около техния престой и евентуалната им деятелност по укриването на издирвания с червена бюлетина Желязков“, коментира още тя. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова допълни, че след като се съберат доказателства Прокуратурата ще прецени какви обвинения да бъдат повдигнати и кое лице в какво процесуално качество ще бъде разпитвано от разследващите органи.
Винсент ТАНОВСКИ


Агенция „Фокус“
МВР: Седем българи, задържани в Турция, са предадени на Министерството на вътрешните работи

Седемте български граждани, които бяха задържани при специализирана полицейска операция в Истанбул, Турция, късно тази вечер са предадени по административна процедура от турските власти на представители на Министерството на вътрешните работи на България на ГКПП – Капитан Андреево, съобщават от Пресцентъра на МВР. Наложени са им полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. В рамките на срока на задържане ще бъдат проведени процесуално-следствени действия, които ще бъдат докладвани на Специализираната прокуратура по компетентност.
В ход е и процедура спрямо българския гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол, който към момента се намира в Република Турция.


Агенция „Фокус“
Турските власти заловиха Димитър Желязков в Истанбул (ОБЗОР)

Димитър Желязков с прякор Митьо Очите бе заловен от турските власти в Истанбул в петък вечерта в изпълнение на на Червената бюлетина на „Интерпол“, с която от прокуратурата го обявиха за международно издирване. Държавното обвинение издаде заповедта след проведена на 2 август специализирана операция в Бургас и региона за за разбиване на престъпна група, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване, в която ключова роля е имал Димитър Желязков. Членовете на престъпната група са установявали търговски дружества, развиващи успешен бизнес на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано в Слънчев бряг, от които искали „такса спокойствие“. Желязков е напуснал страната в понеделник напълно законно, тъй като тогава още не е била издадена заповед за ареста му.
Премиерът Бойко Борисов обяви в Малко Търново, че лично турският министър на вътрешните работи се е ангажирал със задържането на Димитър Желязков. „Вчера казах, че ще го хванат“, заяви Борисов. „Още вчера се свързахме с турските колеги и затова казвам, че колкото и да не е модерно, когато имаме такива прагматични отношения с Турция, дават мигновен резултат. Разговаряхме с техния вътрешен министър и един час след това в Истанбул го задържаха“, обясни премиерът. „Министърът на вътрешните работи на Турция лично се зае да действа заедно с техния главен прокурор да го задържат и го задържаха в рамките на час“, добави Борисов.
Министър-председателят обясни, че след ареста на Желязков сега действа международната заповед за екстрадиция. „Предполагам, както ние действаме експедитивно, така и турската страна действа експедитивно“, каза той и добави, че няма съмнения, че ще бъдат спазени всички международни спогодби.
Борисов посочи, че по случая работи специализираната прокуратура под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров. „Нямам съмнения, че ще ги привлекат като отговорни за това си деяние“, коментира Борисов.
„Трябва и да прощавате за един ден. Не трябва толкова да сте взискателни. Може да избяга някой, но както казах - може да забавят, но винаги хващат“, обобщи Борисов.
Групата за рекет, побои и разпространение на наркотици бе разбита на 2 август по време на акция на Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП на територията на Бургас, София, Ямбол и Слънчев бряг. По време на акцията бяха задържани 20 лица, но само на петима до момента са повдигнати обвинения. Това са Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев, - всички с адресна регистрация в Бургас.
В събота на закрито заседание Специализираният наказателен съд реши да остави в ареста и петимата.
Издирват се още двама души, свързани с разбитата престъпна група, единият от които е общински съветник от Несебър.