Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Правителството с нова семейна помощ

01 август 2018 | 15:03

На редовното си заседание правителството е приело промени в Закона за семейните помощи за деца. Предлага се на децата без право на наследствена пенсия от починал родител да се отпуска нова месечна семейна помощ. Помощта ще се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Ако детето е завършило средното си образование преди навършване на 18-годишна възраст, помощта ще продължи да се предоставя до навършването й. Размерът на новата помощ ще се определя, както на всички останали помощи, през бюджета за всяка година. Правителството предвижда помощта да може да се получава от баби и дядовци, или от семейства, които се грижат за детето. Условие в този случай е семейството да не получава месечна помощ за отглеждането на детето съгласно Закона за закрила на детето. Помощта ще се отпуска след доходен тест, за 12 месеца и ще може да се получава заедно с останалите видове семейни помощи, но няма да може да се получава заедно с персонална пенсия на дете по Кодекса за социално осигуряване. Министър Бисер Петков обясни, че според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. Министърът заяви, че 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат. Кабинетът предлага новата помощ да се предоставя от 2019 година. За да влезе в сила промяната в закона, тя трябва да се одобри и от парламента.
На заседанието министрите решиха 92 деца без право на наследствена пенсия от починал родител да получат персонални пенсии в размер на 113,02 лв. месечно. Пенсиите са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост и ще се изплащат от 1 август. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 50 семейства, останали в затруднено финансово положение.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекция на дневните центрове за хора с увреждания

Да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Според премиера това е необходимо, след като на вчерашната му среща в Министерския съвет представителите на хората с увреждания са поставили въпроса за качеството на тази услуга.
"Между другото, вчера след срещата с различните неправителствени организации, с министрите и с вицепремиера Дончев, от това, което сега като план сме направили, ще ми се социалният министър, вицепремиерът, здравният министър, те самите или оторизирани от тях хора, бързо да направим инспекция и да проверим тези дневни центрове, нивото, качеството на работа, качеството на услугата, защото се оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво.
Така че като свърши Министерският съвет, министрите да седнат, да направят с Томислав Дончев бърз план и да действате. Не трябва сега да го оставяме това с вакуум", заявява премиерът по време на правителственото заседание.

Агенция „Фокус“
92 деца ще получат персонални пенсии

92 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 113,02 лв. месечно, реши правителството. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Пенсиите са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост и ще се изплащат от 1 август. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 50 семейства, останали в затруднено финансово положение.

Агенция „Фокус“
Министър Бисер Петков: 4 млн. лева допълнително ще са необходими за изплащане на новата семейна помощ за деца

Разчетите са, че годишно за изплащане на тези семейни помощи за деца, ще са необходими 4 млн. лева допълнително в бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за предложението на правителството семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Новата помощ ще се отпуска, както всички други помощи. Първоначалното ни предложение беше да се отпуска без доходен критерий, но от Министерството на финансите беше предложено да бъде със, както повечето помощи за деца“, обясни той. „Категорично планираме 2900 деца, които сега не отговарят на критериите, да могат да получат специална подкрепа от държавата“, заяви Бисер Петков. „Такава помощ ще могат да получават и семейства, близки на детето. Например баба и дядо, които са поели грижата за децата. Стига да не получават специално подпомагане по Закона за закрила на детето“, каза още социалният министър.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Бисер Петков: 5600 деца могат да се възползват от социалната помощ, която предлагаме

По разчетите, които са направени, от социалната помощ, която предлагаме, потенциално могат да се възползват 5600 деца. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за предложението на правителството семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заявяването на новата семейна помощ ще бъде основание за прекратяване на персоналната пенсия на децата, ако получават такава“, обясни той. „Предвижда се и значително разширяване на кръга на децата, които ще имат право на тази семейна помощ“, заяви Петков. „Към момента 2700 деца получават персонални пенсии, въпрос на техен избор е дали да се възползват от новата помощ“, уточни министърът. „Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат“, коментира той. „Предвидено е законът да влезе в сила от началото на следващата година“, обяви Бисер Петков. „С този законопроект се прави първата стъпка за извеждане на нехарактерни за осигурителната система плащания, които имат социален характер, към системата на социално подпомагане“, каза още социалният министър.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Бисер Петков: Правителството предлага семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител

Правителството прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, с който се регламентира нов вид месечна помощ за семействата на деца, които са останали без родители. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С промените се предлага нова семейна помощ, която ще получават децата, които нямат право на наследствена пенсия за починал родител“, обясни той. „Не малко са децата на родители, които нямат необходимия осигурителен принос за пенсия“, изтъкна министърът. „Тази месечна помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега е 450 лева месечно, който е в няколко пъти по-голям от гарантирания минимален доход“, поясни Бисер Петков. „Изплащането й ще бъде при условие децата да посещават детски градини или училища. Ще се изплаща до 18 или 20 години, ако децата продължават да учат“, посочи министърът. „Днес правителството взе решение за отпускане на персонални пенсии на 92 деца от 1 август в новия размер на персоналната пенсия, която от 1 юли е 113 лева“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА