Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Бедствие във Врачанско

10 юли 2018 | 14:46

Три общини във Врачанска област обявиха бедствено положение заради падналите дъждове - това са общините Хайредин, Борован и Мизия. Заради обилните валежи и опасността от преливащи язовири кметовете на общините са предупредени да предприемат мерки за защита на населението.
Пожарните екипи в страната са реагирали на 150 сигнала във връзка с проливните дъждове през последното денонощие. Най-много са подадени в Ямбол, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и София, като няма данни за пострадали или бедстващи хора.
В Ямбол по-голямата част от сигналите е за наводнени мазета и приземни етажи. В област Враца също са постъпили сигнали за наводнени мазета и приземни етажи. Към 13 часа яз. „Рогозен-1“ прелива с 3 куб.м/с.
В Ловешко продължава отводняването на имоти в село Катунец. Още вчера придошлите води на река Катунешка са заляли два моста, водещи към квартал с 40 жители. Осигурена е храна, вода и медикаменти. Екипите на Столичната пожарна са получили десетки сигнали за наводнени приземни етажи на жилища, основно в зоната на Малинова долина и кварталите около южната дъга на Околовръстния път
В Плевенско продължава да прелива язовир „Стопански двор”, но обстановката се нормализира.
Във Великотърновско също има наводнени имоти. Наводнен е и част от четвъртокласен път между жп гара Джулюница и село Бреговица.Агенция „Фокус“
Малина Николова, областен управител на Враца: Нивото на водата в яз. „Рогозен“ вече не се покачва

Нивото на водата в яз. „Рогозен“ вече не се покачва. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова във връзка с последствията от лошата метеорологична обстановка в областта. „Вече нещата се успокоиха. На язовир „Рогозен“, където имаме сериозен проблем, след монтирането на модула от хидрофорни помпи и 4-те тона, които изтласкват водата от язовира имаме застой. Чакаме втори модул, който ще дойде от Велико Търново в 18.00 часа и ще облекчи още повече нивото на язовира. Смятаме положението за леко стабилизирано“, допълни тя. „Следим нивата на всички реките в с. Липница, с. Крушовица и това, което евентуално ще отиде утре сутринта в гр. Мизия. Предупредили сме населението за възможна евакуация. В град Мизия от сутрешната обстановка, бедственото положение е коренно променено. Почистени са улиците, които бяха в кал и насипи. Областно пътно управление съдейства и на Община Мизия даже и върху почистването общинската инфраструктура. Гражданска защита работи по изпомпване на водата от домовете на хората и техните имоти. За сега овладяваме ситуацията“, каза още Областният управител на Враца.

Агенция „Фокус“
Тодор Алексиев, кмет на Хайредин: Покачването на нивото на язовир „Рогозен“ е с невероятно бързи темпове през последните часове

Покачването на нивото на язовир „Рогозен“ е с невероятно бързи темпове през последните часове, което е причина за обявеното бедствено положени на територията на община Хайредин. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ кметът на общината Тодор Алексиев. По думите му нивото на язовира се покачва с 2-3 сантиметра на всеки час. „15 кубика в секунда се изливат от преливника, който не е довършен от фирмата-изпълнител, като от каскадата идва огромно количество вода“, каза още кметът. „Ние каквото трябва го правим. Изпомпваме с 4 сифона още от вчера на обяд. Сега в момента Гражданска защита наново слага големите помпи на стената, за да помогне на сифоните. Но водата, въпреки това много сериозно се покачва и изглежда доста застрашително. Жителите засега не са евакуирани, но са уведомени да си приготвят храна и лекарства, да си приготвят личните документи и да бъдат готови за евакуация“, съобщи Тодор Алексиев. Той добави, че община Хайредин работи добре с Областна управа и Гражданска защита. По думите му хипотетично са застрашени 13 къщи в село Бързина и село Ботево, както и Мизия, ако се компрометира стената на язовир „Рогозен“, каза още кметът.

Агенция „Фокус“
Враца: Общините Хайредин и Борован обявиха бедствено положение

Със Заповед на областния управител на област Враца е обявено бедствено положение на територията на общините Хайредин, Борован и Мизия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Враца. На основание Закона за защита при бедствия, е въведен в действие Областният план за защита при бедствия, в частта „Наводнения“. Областният управител е разпоредил на кмета на Община Хайредин, на кмета на Община Борован и кмета на Община Мизия да организират изпълнението на Общинския план за защита при бедствия в частта „Наводнения“ и да уведомят кметовете на кметства за предприемане на мерки за защита на населението. Във връзка с обилните валежи от дъжд и опасността от преливане на язовири, бедственото положение е в сила от 10.00 часа на 10 юли 2018 г. до 21.00 часа на 16 юли 2018 г. Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия преминава в непрекъснат режим на работа. Кметовете на общините Хайредин, Борован и Мизия са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки два часа на оперативния дежурен при Областния съвет за сигурност.
Към момента по информация в Областния съвет за сигурност, няма данни за опасност за населението.

Агенция „Фокус“
МВР: Пожарните екипи са реагирали на над 150 сигнала заради усложнената метеорологична обстановка през последното денонощие

За последните 24 часа пожарните екипи в цялата страна са реагирали на над 150 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 29 произшествия. Най-много са сигналите за територията на областите Ямбол, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново и град София. Няма данни за пострадали и бедстващи хора.
Област Ямбол. Около 40 са сигналите постъпили в Регионалната дирекция на пожарната. По-голямата част от тях са за наводнени, в следствие на интензивни валежи, мази и приземни етажи в село Роза. На място има екипи на пожарната, които изчакват водата да се отече, за да започне отводняване.
Област Враца. От град Мизия са подадени 16 сигнала за наводнени мази и приземни етажи. На място действат екипи с хидромодул от РДПБЗН- Монтана. Към 13 часа яз. „Рогозен-1“ прелива с 3м3/с. Обявено е бедствено положение от кмета на общината.
София – град. Екипите на Столичната пожарна са получили десетки сигнали за наводнени приземни етажи на жилища, основно в зоната на Малинова долина и кварталите около южната дъга на Околовръстния път. Към момента са отработени 12 от получените сигнали.
Област Ловеч. Продължава отводняването на 50 имота в село Катунец. Вчера придошлите води на река Катунешка заляха две мостови съоръжения, водещи към квартал с 40 жители. Осигурена е доставка на храна, вода и медикаменти.
Област Плевен. На територията на общините Червен бряг и Плевен са постъпили 12 сигнала за наводнения. Нивото на водата в малкия язовир на с. Ракита е спаднало с над 10 см., продължава да прелива в язовир „Стопански двор“. Обстановката постепенно се нормализира.
Област Велико Търново. До момента в дежурната част на пожарната служба са получени 6 сигнала за наводнени имоти, в следствие от падналите обилни валежи. Наводнен е и част от четвъртокласен път между жп гара Джулюница и село Бреговица. Към момента всички получени сигнали са отработени.

Агенция „Фокус“
Враца: Екипи на АПИ и пътноподдържащата фирма помагат на Мизия след интензивните дъждове

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на пътноподдържащата фирма помагат на община Мизия за по-бързо справяне с тежката обстановка след интензивните дъждове през нощта, които продължават и в момента. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Второкласните републикански пътища II-11 и II-15 Мизия - Оряхово са почистени от калта и наносите и движението на леките коли се пропуска от пътна полиция. В следобедните часове се очаква да бъде възстановено движението на камионите над 12 тона по път II-15 в участъка между Крушовица и Оряхово, което рано тази сутрин бе ограничено поради наводнен участък.
АПИ ще съдейства на Мизия за почистване на уличната мрежа и на общинските пътища от калната маса и за възстановяването на банкетите край пътя, които са отнесени от проливните дъждове, за да може общината по-бързо да се справи и преодолее пораженията.

Агенция „Фокус“
Петър Георгиев, кмет на с. Галатин: Има разрушени улици от дъждовете в последните дни

Има разрушени улици от дъждовете в последните дни. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на с. Галатин Петър Георгиев във връзка с проливните дъждове. „Улиците бяха обсипани, но водата отнесе половината от насипаното. Ще ги оправим, когато дъждовете спрат. Вече имам уговорки с багер. Някои градини и мазета на хората са наводнени. Нивото на подпочвените води се вдигнало повече и от там идва почти цялото наводнение в градините. Бедстващи хора няма“, допълни още той.

Агенция „Фокус“
Малина Николова, областен управител на Враца: Причината за наводнението в Мизия са поройните дъждове в Оряхово и Кнежа

В Мизия е обявено бедствено положение, вследствие на приливната вълна, която заля тази нощ два от кварталите в града. Поройните дъждове в Оряхово и Кнежа са причината за наводнението в Мизия, като точка на водосбора на образувалите се скатни води. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Враца Малина Николова. "Създадена е организация от мен и кмета на Община Мизия д-р Виолин Крушовенски за почистването на изцяло унищожените пътни настилки на две централни улици. Техниката, с която се работи, е на Община Мизия и на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД, уточни тя.
По думите ѝ областно пътно управление – Враца почиства наносите от земни и асфалтови маси по републикански път II–15. Николова допълни, че е ограничено движението на тежкотоварни автомобили в района на град Мизия. "Временно е спряно водоподаването в наводнените квартали. Служители и работници на „ВиК“ отстраняват авариите", добави тя.
"Служители на Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Враца, под ръководството на старши комисар Николай Димитров отводняват пострадалите частни домове и имоти", посочи Николова.
"Разпоредено е на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Мизия и Регионален отдел „Северозападна България“ към Главна дирекция „Язовирни стени и съоръжения“ при ДАМТН да направят проверка на състоянието на язовирите в община Борован и община Хайредин и да дадат указания на кметовете на двете общини за контролираното изпускане на водите от тях", коментира Николова и уточни, че на територията на област Враца няма пострадали хора. "Екипите на всички служби работят за възстановяване на нормалното състояние в Мизия под координацията и контрола на областната управа", увери Малина Николова.

Агенция „Фокус“
Иван Рангелов, кмет на Садовец: Обстановката в селото е спокойна, водата вече се оттегли

Обстановката в момента е спокойна, водата се оттегли. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на село Садовец Иван Рангелов във връзка с обстановката след обилните валежи. „Преля река Садовска бара извън коритото вследствие на преливането на два язовира – „Ракита“ 1 и „Ракита“ 2. Наводнението беше в неделя. Към 23.00 часа водата вече започна да се изтегля. Залят беше един дом и няколко двора. Евакуация на хората не се наложи, защото в 23.00 часа водата започна вече да си влиза в коритото“, обясни Рангелов. И уточни, че това е една малка част от населението на селото и не се е наложило обявяване на бедствено положение.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Мирослав Петров, областен управител Плевен: Обстановката в областта е напълно нормализирана

Обстановката в областта е напълно нормализирана. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Плевен Мирослав Петров по повод влошените метеорологични условия. „Критичните ситуации от 7 и 8 юли бяха в областта на район Червен бряг и Долни Дъбник – в двете общини и в двата каскадни язовира до с. Ракита. Нивото на водата в язовирите е спаднало. Екипи на ПБЗН са били и двата дни и с помпи са източвали водата. Стената на един от язовирите, която беше компрометирана, е възстановена. Отделно е надстроена самата дига с пясъчни чували. Няма опасна ситуация, абсолютно спокойно е всичко към момента", коментира Петров и увери, че няма бедстващи хора. "Остава полицейското присъствие при евентуално налагане на валежна обстановка за евакуиране на хората, но по всяка вероятност евакуация няма да се наложи", добави още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Кметът на Мизия Виолин Крушовенски: Обявено е бедствено положение в общината заради поройните дъждове

Обявено е бедствено положение в Мизия заради поройните дъждове. Това съобщи за Агенция "Фокус" кметът на общината Виолин Крушовенски. Той уточни, че в следствие на силните поройни дъждове са разрушени 2 улици в града. "Има наводнени дворове, но няма бедстващи хора", допълни кметът. По думите му в момента се чистят наносите от кал, изпомпват се шахти и дворове и се почистват разрушените улици.

Агенция „Фокус“
Враца: Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона по път II-15 Враца – Оряхово между Мизия и Оряхово поради наводнен участък

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона по път II-15 Враца – Оряхово в участъка от Мизия - Оряхово поради наводнен участък. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварните превозни средства е необходимо да изчакват на място.

Агенция „Фокус“
НИМХ: В 8 области в страната е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури

В 8 области в страната е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Плевен, Русе, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен и Търговище.
От НИМХ предупреждават, че ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Значителни количества ще има през първата половина от денонощието, в отделни райони от областта те ще достигнат до 30 л/кв.м.

Агенция „Фокус“
НИМХ: Отново ще има валежи и гръмотевици, максималните температури ще са между 23° и 28°

Днес отново ще има валежи и гръмотевична дейност, на повече места сутринта в Северна и Източна България. По-късно след обяд валежите ще спират и облачността ще започне да намалява. Ще духа слаб северозападен вятър. Максимални температури между 23° и 28°, в София около 23°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Георги Цеков. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца. През деня ще остане почти без промяна. Над Черноморието облачността ще е по-често значителна, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Максималната температура на въздуха ще е 26-28°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините облачността също ще е значителна. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад, по най-високите върхове на Рила и Пирин от запад. Хладно, с максимална температура на височина 1200 метра – около 18°, на 2000 метра – около 12°.