Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Оставка разклати кабинета в Лондон

09 юли 2018 | 16:32

Министърът на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис подаде оставка след две години на поста. Решението си той обясни с резултатите от срещата с премиера Тереза Мей и членовете на кабинета й, на която министър-председателят получи подкрепата за „по-мек“ Брекзит. Съгласно думите на Дейвис, заради политиката на правителството позициите на Лондон в преговорите с Брюксел ще бъдат отслабени.
Вече стана ясно, че 44-годишният евроскептик Доминик Рааб ще наследи Дейвис на поста. Той бе назначен в кабинета на Тереза Мей по-рано в понеделник. До този момент Рааб бе министър по въпросите за жилищното строителство.
В първите часове след оставката на британския министър в Брюксел запазиха мълчание. По-късно обаче бяха дадени уверения, че оттеглянето на министъра на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит не е проблем за Европейския съюз. Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви пред репортери, че Брюксел има готовност да преговаря за сделка с Лондон „24 часа, седем дни в седмицата“.
Федералното германско правителство също не видя в оставката на министъра на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис заплаха за преговорите за излизането на страната от структурите на Общността. „Не се съмняваме в способността на британското правителство да преговаря“, се казва в изявление от Министерството на външните работи в Берлин.
До октомври трябва да бъде изяснена политическата рамка за напускането на Великобритания. И макар привидно всичко да изглежда по-старому, мнозина се опасяват, че случващото се в Лондон поставя под въпрос бъдещето на правителството на Тереза Мей.


FAZ: Берлин не се съмнява в способността на Лондон да преговаря за Брекзит и след оставката на Дейвид Девис
Федералното германско правителство не вижда в оставката на министъра на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис заплаха за преговорите за излизането на страната от структурите на Общността, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Не се съмняваме в способността на британското правителство да преговаря“, се казва в изявление от Министерството на външните работи в Берлин.
От редакцията припомнят, че до октомври трябва да бъде изяснена политическата рамка за напускането на Великобритания.


ЕС: Оставката на Дейвид Дейвис не е проблем за Брюксел
Оставката на министъра на Обединеното кралство по въпросите за Брекзит Дейвис Дейвис не е проблем за Европейския съюз. Това увери говорител на Брюксел, подчертавайки, че ЕС има готовност да преговаря за сделка с Лондон „24 часа, седем дни в седмицата“, предава AFP.
На въпрос дали напускането на Дейвис ще създаде проблеми в разговорите, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви пред репортери: „Не и за нас. Тук сме, за да работим“.
Вече стана ясно, че 44-годишният евроскептик Доминик Рааб ще наследи Дейвис на поста. Той бе назначен в кабинета на Тереза Мей по-рано в понеделник.
Дейвис подаде оставка заради сериозен спор с премиера Тереза Мей относно плановете ѝ за отношенията с Европейския съюз след Брекзит. Напускането му на поста нанася значителен удар на стабилността на кабинета на Тереза Мей.
Новината дойде в навечерието на сериозно изпитание за министър-председателя, тъй като в понеделник тя ще говори пред Камарата на общините, за да обясни предложенията си за Брекзит.

Sky News: Доминик Рааб е новият министър по въпросите за Брекзит
Консерваторът Доминик Рааб ще наследи Дейвид Дейвис на поста министър по въпросите за Брекзит, предава телевизионният канал Sky News.
Дейвис подаде оставка заради сериозен спор с премиера Тереза Мей относно плановете ѝ за отношенията с Европейския съюз след Брекзит. Напускането му нанася значителен удар на стабилността на управляващия кабинет в Лондон.
Новината дойде в навечерието на сериозно изпитание за министър-председателя, тъй като в понеделник тя ще говори пред Камарата на общините, за да обясни предложенията си за Брекзит.


The Daily Express: Лейбъристката партия се нахвърли върху Консервативната партия и правителството, след оставката на Дейвид Дейвис
Лейбъристката партия заявиха, че Консервативната партия се намира в „хаос“, след решението на Дейвид Дейвис да подаде оставка като министър за Брекзит, пише британският ежедневник The Daily Express.
Председателят на лейбъристите Иън Лейвъри заяви: „Това е абсолютен хаос и Тереза Мей вече няма власт“.
„Министър-председателят е на пост, но не и на власт. Тя не може да завърши Брекзит и нашата страна е в пълен застой, докато Консерваторите се отдават на своите боричкания за властта. Не можем да продължим по този начин. На Великобритания ѝ е нужно функциониращо правителство“, допълни той.
Лейбъристкият депутат Мери Крег написа в социалната мрежа „Туитър“: „Дейвид Дейвис дори нямаше благоволението да подаде оставката си на Тереза Мей през деня. Битката за лидерството наближава.“
Министърът на външните работи в сянка Емили Торнбери сподели списък с оставките в кабинета от ноември насам.
„Имаше шест оставки в 249 дни. Това прави една оставка на всеки шест седмици“, написа тя в социалната мрежа „Туитър“.
Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин също коментира ситуацията: „Подаването на оставка от Дейвид Дейвис в толкова ключово време показва, че Тереза Мей няма власт и е неспособна да завърши Брекзит. Докато правителството ѝ е в хаос, ако тя се задържи, ще бъде ясно че за нея е по-голям интерес оставането на власт за своя собствена изгода, отколкото службата на народа на нашата страна“.


AFP: Тереза Мей благодари на Дейвид Дейвис за работата му, след подадената оставка
Британският премиер Тереза Мей в понеделник прие оставката на своя министър за Брекзит Дейвид Дейвис в писмо, предава AFP.
„Бих искала да ти благодаря за всичко, което направи през последните две години като министър, за да оформиш нашето напускане на ЕС“, заяви Мей.
Министърът на Великобритания за Брекзит Дейвид Дейвис подаде оставка от поста си, след като не е бил съгласен с Тереза Мей относно вижданията за отношенията с Европейския съюз след Брекзит.


The Independent: Дейвид Дейвис подаде оставка като министър за Брекзит заради дълбоки различия с Тереза Мей относно митническия съюз с ЕС
Министърът на Великобритания за Брекзит Дейвид Дейвис подаде оставка, заради сериозен спор с премиера Тереза Мей относно плановете ѝ за отношенията с Европейския съюз след Брекзит, пише британският вестник The Independent.
Оставката на Дейвис нанася значителен удар на стабилността на кабинета на Тереза Мей, след като още един служител се отказа почти веднага.
Напускането на Дейвид Дейвис и Стив Бейкър, който беше служител в министерството за Брекзит, може да предизвика и други висшестоящи фигури да напуснат.
Мей се надяваше да спечели привържениците на Брекзит на своя страна чрез предложенията, които бях приети от кабинета ѝ в петък, включително и Дейвид Дейвис – но от тогава консервативните депутати, които искат Брекзит, призоваха за промяна на лидерството в партията и държавата.
Новината идва в навечерието на сериозно изпитание за министър-председателя, тъй като тя се изправя пред Камарата на общините в понеделник, за да обясни предложенията си, последвано от среща с консервативните си депутати.

The Guardian: Тереза Мей получи одобрението на кабинета за „по-мек“ Брекзит
Британският премиер Тереза Мей получи одобрението на кабинета за „по-мек“ Брекзит след заседанието на правителството в извънградската резиденция на министър-председателя, пише британският вестник The Guardian.
Премиерът излезе с изявление след критичната следобедна сесия на дългоочакваната среща на кабинета, в която потвърди, че е спечелила одобрението на кабинета за нови митнически споразумения, слагащи край на политическата безизходица по въпроса.
Мeй заяви, че кабинетът е "съгласувал нашата колективна позиция за бъдещето на преговорите ни с ЕС". Това включваше предложение за "създаване на зона за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС, която установява правилата за търговия на промишлени стоки и селскостопански продукти" след Брекзит.
Привържениците на „твърд" Брекзит изразиха загриженост от споразумението, докато настояващите за „по-меко“ напускане на ЕС, изразиха облекчение. Андреа Дженкинс, която предпочита "по-твърдото“ излизане, се оплака, че "британският бизнес ще продължи да бъде управляван от ЕС" и каза, че ще се "моли", детайлите на решението да не са толкова лоши, колкото тя се страхува. Хайди Алън, по-умерена, заяви, че „ се радва да съобщи, че Тереза Мей е получила съгласието на кабинета за разумен, мек Брекзит".
Мишел Барние, главният преговарящ на Брекзит от страна на Брюксел, изглежда реагира топло на предложенията, отбелязвайки в социалната мрежа „Туитър“, че „дискусията за бъдещето ще бъде приветствана. Очаквам с нетърпение да видя предложението на хартия. Ще направим оценка на предложенията, за да видим дали те са работещи и реалистични ". И бизнес средите също изразиха облекчение.
Министър-председателят ясно заяви, че министрите ще бъдат уволнени, ако не останат в синхрон с по-мекия план за Брекзит. Тя обясни плановете в писмо до депутатите-консерватори и включи ясно предупреждение за дисциплината: "Докато разработвахме нашата политика за Брекзит, позволих на колегите в кабинета да изразяват своите индивидуални възгледи. Споразумението за подхода към Брекзит отбелязва момента, в който това вече няма да е така, а колективната отговорност вече е напълно възстановена. "
След като ден по-рано изтекоха предложенията на премиера седем министри се събраха в кабинета на външния министър Борис Джонсън да обсъдят своите притеснения от готвения план. На срещата присъстваха самият Джонсън, както и министрите Майкъл Гоув, Пени Мордант, Дейвид Дейвис, Лиъм Фокс, Естър МакВей и Андреа Лийдсъм, които явно са привърженици на „по-твърд“ Брекзит.