Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Дъжд и катастрофи

08 юли 2018 | 13:44

Кодове за опасно време са обявени в почти за цялата страна. Оранжев код е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В 19 области е обявен жълт код – Монтана, София-град, София-област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна.
Заради проливните дъждове движението по АМ „Тракия“ от пътен възел "Мухово" до пътен възел „Ихтиман" бе ограничено поради преливане на микроязовир при км 37. За няколко часа екипи на пътноподдържащата фирма успяха да отбият водите от преливника на микроязовира, за да може движението да бъде възстановено.
Един човек загина, а двама пострадаха при катастрофа на главен път Е-79, в района на моста преди Мездра, посока Видин. В пътния инцидент участваха ТИР с турска регистрация и три леки автомобила, с румънска регистрация. За няколко часа движението в района на катастрофата бе затворено, като бе въведен обходен маршрут.


Агенция „Фокус“
Красимир Димитров, Столична община: Получили сме 9 сигнала през днешния ден вследствие на влошената метеорологична обстановка

Получили сме 9 сигнала през днешния ден вследствие на влошената метеорологична обстановка. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична Община Красимир Димитров. „В момента работим по един от сигналите, който е за паднало дърво. Само 2 от сигналите бяха за завиряване, но почти никъде нямахме проблеми. Другите сигнали са за паднали клони. Няма нищо страшно“, допълни той. По думите му екипите на „Аварийна помощ и превенция“ са направили общо 6 обхода на критички участъци, подлези и пътни артерии през днешния ден. В момента има 3 екипа на звеното, които са в готовност да реагират при необходимост.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Пловдив: Едно от платната по пътя Асеновград - Смолян все още се разчиства, движението се пропуска поетапно

Възстановено е движението по пътя Асеновград - Смолян, където се образува свлачище. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на Нареченски бани Васил Куртев. По думите му от преди час автомобилите се движат в едната лента на платното, другата все още се разчиства. "Свлачища са се образували на две места - след Бачково и между кв. Наречен и Юговското ханче", каза Куртев. Преди да бъде пуснато движението там се е образувала огромна колона от автомобили. Сега колите се пропускат с помощта на Пътна полиция на етапи в двете посоки. Предупреждават се шофьорите да бъдат търпеливи и внимателни в участъка.
Цветана ТОНЧЕВА

Враца: Починал е румънският шофьор, който предизвика тежката катастрофа преди обед на моста край Мездра
От тежките си наранявания е починал 44-годишният румънски шофьор, който предизвика тежката катастрофа преди обед на моста край Мездра на международния път Е-79, предаде БНР. При катастрофата пострадаха и съпругата и 6-годишният син на загиналия. Те остават във Врачанската болница под наблюдение.
По-рано днес турски ТИР удари три леки коли с румънска регистрация. Аварийните екипи с тежка техника изтеглиха тира, наложи се мантинелата да бъде срязана. Най-вероятната причина за катастрофата е неправилно изпреварване, предприето от един от румънските шофьори.
Тежката катастрофа предизвика голямо задръстване, което стана причина за втори инцидент на магистралата. Лека кола се удари в спряла цистерна в платното по посока от Враца към София. Няма тежко пострадали, а цистерната е била празна.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Почистващи машини разчистват падналата земна маса по пътя Асеновград-Смолян

Почистващи машини разчистват падналата земна маса по пътя Асеновград-Смолян, съобщи за Радио Фокус Пловдив дежурният в Областно пътно управление. Свлачището е между Наречен и Нареченски бани. Пътят е затворен и от двете страни. Движението се регулира от КАТ "Пътна полиция". Обходният маршрут е през Девин-Кричим. Очаква се пътят да бъде почистен до час-два.
Свлачището се е образувало днес около 16.30 часа. На пътя се е свлякла огромна земна маса.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Пожарни и полицейски екипи са в готовност за реакция във връзка с прогнозите за проливни валежи в страната

Пожарни и полицейски екипи са в готовност за реакция във връзка с прогнозите за проливни валежи в страната. Към момента няма застрашени райони в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
По информация на ГДПБЗН до този момент са подадени общо 25 сигнала за спасителни дейности. В повечето от случаите пожарните екипи са отстранявали паднали дървета, предмети и са отводнявали приземни етажи. Към 14.30 часа днес е установено преливане на един от язовирите в землището на с. Ракита от придошлите води. В резултат на предприетата бърза реакция на местната власт, заедно с пожарни и полицейски екипи, обстановката на този етап е нормализирана, водното ниво е спаднало. Осигурено е непрекъснато наблюдение на място. Според плана за действие кметовете са информирали за ситуацията жителите на близките села Садово и Крушовица.

Агенция „Фокус“
МВР: Затворен и в двете посоки е пътят Пловдив-Смолян заради свлачищата край Юговско ханче и Наречен

Затворен за движение на моторни превозни средства и в двете посоки е пътят Пловдив-Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е във възникването на две свлачища – край Юговско ханче и в района на Наречен. Обходният маршрут е през Пампорово, Девин и Кричим. Създадена е организация за разчистване на пътното платно със специализирана техника.

Агенция „Фокус“
Враца: Трима души са пострадали при катастрофата между ТИР и три коли на главен път Е-79, в района на моста преди Мездра

Трима души са пострадали при катастрофата между ТИР и три коли на главен път Е-79, в района на моста преди Мездра. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Един от пострадалите е с по-сериозна травма, но никой не е с опасност за живота.

Агенция „Фокус“
Пазарджик: Река Тополница при село Поибрене е повишила нивото си с 36 см

Покачват се нивата на основните реки в област Пазарджик в резултат на валежите от дъжд през последното денонощие, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. Най-голям ръст в нивото си бележи река Тополница при село Поибрене, която е покачила нивото си с 36 см. Река Марица при Белово е с по-високо ниво с 13 см, а при Пазарджик - с 15 см. Река Чепинска при Велинград е повишила нивото си с 11 см.

Агенция „Фокус“
АПИ: Причина за ограничението, което бе въведено при 37 км на АМ „Тракия”, са обилните дъждове в последното денонощие и водите от преливника на микроязовира край Ихтиман

Движението по автомагистрала „Тракия” край Ихтиман е възстановено, като се осъществява със скорост от 90 км/ч. Причина за ограничението, което бе въведено при 37 км на АМ „Тракия” в посока София, са обилните дъждове в последното денонощие и водите, които идват от преливника на микроязовира край Ихтиман и подкоповат основите на съоръжението. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Екипи на пътноподдържащата фирма са работили за отбиване на водите от преливника на микроязовира, за да може движението по автомагистрала „Тракия” в участъка между пътен възел „Ихтиман” и пътен възел „Мухово” да бъде възстановено колкото се може по-скоро.
Още снощи по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на АПИ, поддържащата фирма, "Пътна полиция" и пожарната са предприели мерки за овладяване на ситуацията.

Агенция „Фокус“
Видин: Движението по път I-1 Бела – Димово се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал товарен камион

Движението по път I-1 Бела – Димово се осъществява двупосочно в една лента поради аварирал товарен камион. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Движението се регулира от "Пътна полиция".

Агенция „Фокус“
София: Възстановено е движението при км 37 на автомагистрала „Тракия“ в посока София между пътен възел "Мухово" и пътен възел "Ихтиман"

Възстановено е движението при км 37 на автомагистрала „Тракия“ в посока София между пътен възел "Мухово" и пътен възел "Ихтиман". Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция „Фокус“
София: Вали пороен дъжд на автомагистрала „Тракия“ в района на Вакарел и Елин Пелин, участъците са хлъзгави

Вали пороен дъжд на автомагистрала „Тракия“ в района на Вакарел и Елин Пелин, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Участъците са мокри и хлъзгави. На входа на столицата дъждът също е пороен.

Агенция „Фокус“
София: Натоварен е трафикът по автомагистрала „Тракия“ и в двете посоки на движение, пътните настилки са мокри и хлъзгави

Натоварен е трафикът по автомагистрала „Тракия“ и в двете посоки на движение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. При км 65 на автомагистралата вали дъжд, като в района на Ихтиман валежите са по-силни.

Агенция „Фокус“
Комисар Тошко Бързилов, ПБЗН: Язовирът "Джаков мост" край Ихтиман се източва превантивно с цел недопускане разрушаването на стената

Язовирът "Джаков мост" край Ихтиман се източва превантивно, за да не се получи разрушаване на стената. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН). „С цел недопускане разрушаването на стената на язовира от снощи работи помпа, която извади вече около 25 хил. куб. м вода“, обясни той. „Вследствие на обилните валежи от снощи в района на Ихтиманска средна гора се повиши рязко оттокът на водите, посока Ихтиман. Напълни се язовир Джаков мост, който прелива през преливника“, посочи комисар Бързилов. „На този етап за населението на Ихтиман няма опасност“, обяви той. „Вследствие на повишаването на нивото на язовира, който се намира в района на 37 км над АМ „Тракия“, заради опасност от подкопаване на основи на мост на магистралата движението, е спряно превантивно. Колите в посока София са пренасочени през Ихтиман. Движението се регулира от „Пътна полиция“, поясни той. „За недопускане разрушаването на пътното съоръжение работи багер, който прокопава допълнителен канал за отвеждане на водите от микроязовира. Създадена е необходимата организация за обезопасяване на движението по АМ „Тракия“, посочи Тошко Бързилов. „Съвместно работят представители на АПИ и Пътно управление София област, кметът на Ихтиман, полицията и нашите структури. Създадена е необходимата организация за недопускане на критични ситуации в района“, каза още комисарят.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
МВР: Турски ТИР е ударил три румънски автомобила на главен път Е-79, в района на Мездра, има пострадали

Към 10.55 часа, на главния път Е-79, в района на моста преди Мездра, посока Видин, е станал пътен инцидент, при който има пострадали. По първоначални данни, ТИР с турска регистрация, по неизяснени засега причини, е ударил три леки автомобила, с румънска регистрация. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Временно е затворен главния път Е-79, в района на Мездра заради пътния инцидент. На място са екипи на Пътна полиция, пожарната, Бърза помощ. Организирани са обходи за леките и товарните автомобили. Организиран е обход за леките автомобили през селата Ребърково, Лютиброд,Паволче до Враца. Товарните автомобили преминават през Ябланица, Роман, град Мездра, Враца.

Агенция „Фокус“
Калоян Илиев, кмет на Ихтиман: Микроязовирът при км 37 на АМ „Тракия“ не прелива, няма застрашени хора

От снощи съм на място. Микроязовирът при км 37 на АМ „Тракия“ не прелива, тече си в преливника и се влива в дерето. Проблемът с микроязовира е от години. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Ихтиман Калоян Илиев. „Обстановката е нормална. Няма скъсана стена. Преливникът прелива, не е фатално“, посочи той и уточни, че няма застрашени хора. „Преливникът е затова - когато има повече вода, тя да излиза в дерето. Само че дерето минава под магистралата, оттам е проблема“, коментира кметът и обясни, че към момента движението по АМ „Тракия“ все още е затворено. „Прави се ново корито на дерето. До 2-3 часа най-вероятно движението ще бъде възстановено“, каза още Калоян Илиев.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Враца: Временно е ограничено движението по път I-1 Враца – Ботевград по моста над река Искър заради катастрофата в Мездра

Временно е ограничено движението по път I-1 Враца – Ботевград по моста над река Искър в гр. Мездра поради ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Движението в посока София се осъществява по обходен маршрут през Мездра – Роман – Златна Панега. Движението на леки МПС в посока Видин се осъществява по обходен маршрут през Ребърково – Лютиброд – Челопек – Павлоче – Враца. Тежкотоварните МПС пътуващи за Видин изчакват на място.

Агенция „Фокус“
НИМХ: Възможни са поройни наводнения в следобедните и вечерните часове във водосбора река Исток – приток на река Места

През следващите дни, в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в целия Западнобеломорски басейн, сочи справка на сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). По-значителни ще бъдат повишенията днес в рилските и пиринските притоци на реките Места и Струма и в долното течение на река Струма – по основната река и в притоците ѝ реките Цапаревска, Лебница и Струмешница. В резултат на интензивни валежи са възможни поройни наводнения в следобедните и вечерните часове във водосбора река Исток, която е приток на река Места.

Агенция „Фокус“
София: Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока София от пътен възел "Мухово" до пътен възел "Ихтиман", поради преливане на микроязовир при км 37

Временно е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока София от пътен възел "Мухово" до пътен възел "Ихтиман", поради преливане на микроязовир при км 37. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението е пренасочено по път I-8 София-Ихтиман.

Агенция „Фокус“
НИМХ: В Ловеч е най-голямото количество валежи през нощта - 21 л/кв. м

В Ловеч е най-голямото количество валежи през нощта- 21 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за валежите в страната през нощта. В Лом регистрирания валеж е 19 л/кв. м, в Плевен и Велико Търново - 16 л/кв. м, във Враца и на Черни връх - 15 л/кв. м.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
НИМХ: Жълт и оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за почти цялата страна

Жълт и оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за почти цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).
Оранжев код е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В тези райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. На места явленията временно ще са интензивни, валежите - значителни. Очакваните количества на валежите са около 30 л/кв.м, на отделни места в областите до 45-65 л/кв.м.
В 19 области е обявен жълт код – Монтана, София-град, София-област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна.

Агенция „Фокус“
НИМХ: Над по-голямата част от страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, максималните температури ще са между 22° и 27°

Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи. Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. На повече места и по-интензивни ще са явленията в Северна България и Родопите. Ще се появи слаб до умерен северозападен вятър и с него ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 22° и 27°, в крайните югозападни и югоизточни райони, където ще има повече слънчеви часове – до около 30°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Красимир Стоев.
Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали и прегърми. Максималните температури на въздуха ще са 25-28°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.
Над планините ще е облачно и много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временни усилвания на вятъра. На места, главно в Рило-Родопската и Централна Стара планина валежите ще са интензивни. Максимална температура на височина 1200 метра – около 17°, на 2000 метра – около 10°.