Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

„16+1“: Китай с по-ниски мита за Европа

07 юли 2018 | 15:28

Седмото издание на форума „16+1“ събра в София правителствените ръководители на 16 европейски държави (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и и китайския премиер Ли Къцян. В рамките на форума се проведе пленарна среща на правителствените ръководители, както и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството - инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, и човешки контакти. Като резултати от разговорите може да бъдат откроени обещанието на китайския премиер за по-ниски мита за стоки от Европа, както и създаването на глобален център за партньорство на държавите от Централна и източна Европа и Китай, който да се занимава с консултиране и подпомагане на инвеститорите и от едната, и от другата страна, които искат да реализират проекти съответно в Европа или в Китай. Вносът на български тютюн в Китай също е бил сред договорените споразумения между китайския и българския премиер.
В изказването си по време на срещата българският министър-председател подчерта, че България високо цени отношенията си с Китайската народна република, които се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати. Такива по думите на Борисов биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линията Русе-Варна. Премиерът отбелязва, че през вчерашния ден в рамките на посещението на китайския премиери Ли Къцян в страната ни са били подписани 15 споразумения, които според него говорят за издигането на сътрудничеството между България и Китай на ново, по-високо равнище.
Китайският премиер Ли Къцян отчете от своя страна, че в първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се е увеличила с 24,5%. По думите му търговската война никога не е била решение, а китайският пазар е отворен към Европа и отслабването на ЕС би било лоша новина за китайската страна. Той подчерта, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа.
В рамките на форума бяха подписани множество двустранни споразумения, като в срещата освен ръководителите на 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай участваха и представители на ЕС, на Световната банка, на Европейската банка за възстановяване и развитите и повече от 1500 фирми от различните държави.


Агенция „Фокус“:
Китайският премиер Ли Къцян: Разбрахме се за внос на тютюн от България в Китай

Разбрахме се за внос на до 10 милиона тона тютюневи листа на пазара в Китай. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Китай ще отвори по-широко своя пазар за внос на селскостопанска продукция от страните от Централна и Източна Европа“, заяви Ли Къцян. „Неведнъж министър-председателят Борисов изрази намерението си за взаимоотношения с Китай – например за вноса продукти от тютюневи изделия, защото от това зависи поминъка на много хора от тази страна. Според мен не е достатъчно да има само взаимно разбирателство, но и взаимно да се разбираме, когато някой помоли за нещо“, отбеляза китайският премиер. „Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши сегашния баланс на пазара в Китай. Ще се радваме да можем да отговорим на потребностите, споделени от нашия добър приятел. Освен това да разглеждаме това като развитие на нашия пазар“, каза Ли Къцян. „Надявам се да няма недоразумение по отношение на това взаимно разбирателство и подкрепа. Китай е голяма страна. Тя се намира в процес на развитие и прави всичко възможно да подпомага и други страни, които също се стремят към развитие. На първо място нашата цел е да постигнем взаимна изгода“, допълни той. „Срещата в София ни отвежда още по-напред по отношение на сътрудничеството ни. Китай ще се радва да види по съответните срокове присъединяването и на другите страни от Централна и Източна Европа, които още не са в ЕС“, отбеляза още китайският премиер.
Във връзка с вноса на тютюн към Китай българският министър-председател Бойко Борисов коментира: „Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които нашите райони да отглеждат и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Китайският премиер Ли Къцян: Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа

Истината е, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа.Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От самото начало на форума, ние смятаме, че чрез взаимодействието ни можем да се допълваме взаимно. Като се стремим да се възстановим от световната икономическа криза, за нас е важно да се включим в сътрудничеството с Европа. Убедени сме, че „16+1“ трябва да остане отворен формат, който да приобщава и други участници“, посочи Ли Къцян. По думите му сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността. „Има схващане, че форматът „16+1“ е насочен по-скоро да разделя Европа. Но това е по-скоро недоразумение. Истината е, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа“, подчерта китайският премиер. „Географското разстояние е голямо, ни ние искаме да видим как можем да се обединим и разглеждаме единната и стабилна Европа като стабилен наш партньор в един многостранен свят“, каза още Ли Къцян. „Надявам се, че ще продължим да се радваме на успехи и мир. Това е, както когато седнем на един стол, той не може да е стабилен, ако няма три или четири крака“, посочи той. „Искаме да видим Европа като една обединени и процъфтяваща партньорска страна“, допълни китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа

Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Приветствам думите на китайския премиер Ли Къцян, че той и неговата държава са за силна и единна Европа, за спазване за правилата, законите и европейските практики“, заяви Борисов, като допълни, че това не само опровергава критиките, че форматът разделя Европа, но и дава гаранции, че европейските страни могат да използват потенциала и възможностите, които дава Китай по отношение на туризма, бизнеса, технологиите и т.н. По думите му Китай се утвърждава като един истински и равностоен партньор, и то във времена на търговски войни. „Това е рядък шанс да се даде тласък в европейското и китайското сътрудничество“, заяви българският премиер. Той отчете, че след посещението си в България китайският премиер ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел. „Всичко, което правим е открито и правилата, които има ЕС ще бъдат спазвани. Не случайно решихме и да създадем център, който да подпомогне бизнеса между европейските държави и Китай. Това е много добро начало“, посочи още Борисов. „В изказванията на всички премиери се вижда, че навсякъде има „16+1“ - дали във сферата на културата, образованието или иновациите. Всяка една държава има свои инициативи и ние като ръководители на своите правителства трябва да пращаме представители от най-високите нива, за да участват в тях и да ни информират“, допълни той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Икономистът Красен Станчев: Инерцията на България от европредседателството е хубаво да се използва, за да се либерализира световният пазар

Инерцията на България от европредседателството е хубаво да се използва, за да се превърне в предложения към Китайската страна в областта на договореностите със Световната търговска организация по повод нововъвежданите мита от САЩ, коментира в седмичното обзорно предаване на Радио „Фокус“ „Метроном“ икономистът Красен Станчев основател на Института за пазарна икономика. „Очевидно е, че действията на американския президент Тръмп са глупави, поради простата причина, че търговският дефицит на САЩ намалява след изборите за президент 2016 г. Има достатъчно доказателства, че всички мита, които САЩ въвеждат, са следствие на предизборна корупция. Те вероятно няма да бъдат полезни нито за американците, нито за който и да било друг“, обясни експертът. Красен Станчев каза също, че единственият ползотворен начин, по който може да се отговори срещу действията на американската администрация, е световният пазар да се либерализира, за което завидна роля в момента могат да изиграят Китай и ЕС. Според него премиерът Борисов трябва да предложи на китайския си колега да води преговори с ЕС, защото от София Ли Къцян отива на посещения в Берлин и Брюксел, и при разговорите там той трябва да предложи идеята за либерализация.

Агенция „Фокус“:
Китайският премиер Ли Къцян: Предложихме в рамките на формата „16+1“ да бъде създаден глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

Премиерът Бойко Борисов и аз си говорихме вече няколко пъти, че трябва да проучим внимателно европейските правила и закони и правилата и законите на 16-те държави и само по този начин може инвеститорите и предприятията да разберат какви правила и закони трябва да следват и какви рискове да избягват. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите проекти за сътрудничество може да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Така че ние предложихме в рамките на сътрудничеството „16+1“ да бъде създаден консорциум, център за изследвания, за глобално партньорство, за сътрудничество. Чрез него ние не искаме да кажем, че ще планираме за целия свят, просто в контекста на глобализацията държавите от 16+1 внимателно ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС ида получи подкрепата на ЕС и на Световната банка, както и на други организации“, обясни Ли Къцян. По думите му такъв изследователски център може да покани за участници представители на страните на ЦИЕ и Китай за консултации и предложения за сътрудничество. „По този начин нашите проекти ще получат много стабилен напредък и китайските предприемачи, ще имат по-голямо желание да инвестират в ЕС и ще повишат своята осведоменост за европейските закони и правила и да предотвотравят някои рискове и провали, защото географски ние сме доста отдалечени и имаме различни култури“, посочи още китайският премиер.
„Сътрудничеството „16+1“ трябва да бъде отворена платформа. Китай е отворена към 16-те европейски държави, а също така между тях самите има откритост и те са отворени към Китай“, каза Ли Къцян. „Китай е открит, отворен към ЕС, ние поканихме делегати от ЕС на тази среща, както и на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие“, допълни той.
„Сигурен съм, че вашите продукти ще бъдат много популярни на китайския пазар. Това е двустранен път. Ние имаме много продукти, които можем да изнасяме и те да допълват тези, които вие произвеждате. По-този начин може да увеличи търговията и сътрудничеството в сферата на инвестициите“, отбеляза още китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: Когато един проект е в полза за повече държави, той е много по-приемлив

Когато един проект е в полза за повече държави, той е много по-приемлив. Това каза премиерът Бойко Борисов на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България сме се старали винаги да не проявяваме егоизъм. Старали сме се винаги целите Балкани да бъдат еднакво проспериращи и само така – като Балкани – можем да бъде достатъчно силни. Така, както колегите от Вишеградската четворка се допълват взаимно, помагат си, бранят се в определени моменти, така Балканите, и тези които сме в ЕС, и тези които не са, с общите икономически проекти, които имаме, с общите инфраструктурни, енергийни и и дигитални проекти, можем да вдигнем БВП, а с това да увеличим и доходите на хората и да станем конкурентоспособни на другите държави“, отбеляза Борисов. „За съжаление, сме доста по-назад исторически поради различни пактове и войни, които сме водили, но сега е моментът всички ние заедно да го направим. Пожелавам на всеки да представи своите проекти, своята държава и да се държим всички заедно за по-добър успех“, обърна се Борисов към участниците в срещата.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: България високо цени отношенията си с Китайската народна република

България високо цени отношенията си с Китайската народна република. Това каза премиерът Бойко Борисов на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Борисов отношенията между България и Китай се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати. „Такива биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линиите Русе-Варна – проекти, залегнали в платформата за свързаност на ЕС и Китай“, отбеляза Борисов. „Имаме надежди и очаквания за позитивно развитие по тези и други български проекти, които имат значение и за регионалната свързаност“, допълни той, като изброи коридорите 8, 4, 10 и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия и Чехия. „Имаме големи възможности в това отношение“, каза Борисов. По думите му през вчерашния ден в рамките на посещението на китайския премиери Ли Къцян в страната ни са били подписани 15 споразумения, които говорят за издигането на сътрудничеството между България и Китай на ново, по-високо равнище.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: Инициативата „16+1“ се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай

Инициативата „16+1“ се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай. Това каза премиерът Бойко Борисов на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мотото на днешната ни среща е: „Задълбочаване на откритото и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет“. Тя се провежда непосредствено след приключването на българското председателство. Всички ние, които принадлежим, към голямото европейско семейство на страни-членки или кандидат-членки на ЕС днес имаме особено удоволствие да приветстваме сред нас Ли Къцян“, заяви Борисов, като изрази благодарност на китайския премиер за силната му подкрепа и голямата лична ангажираност на инициативата. „Нашето общо желание е г-н Ли Къцян да продължи да бъде силен привърженик и двигател на тази идея“, допълни премиерът. По думите му без да има характера на международна организация или политическо образование форумът “16+1” вече има своя история и свои значими постижения. „Този форум излъчва силни сигнали на добронамереност, стабилност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения, които във все по-голяма степен са в унисон с нормите и изискванията на ЕС, като отговорност, прозрачност равно третиране и взаимно изгода. На базата на досегашния ни опит от форума можем да заключим, че контактите и сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай са по-ефективни и по-динамични в рамките на този механизъм. Другата съществена характеристика на платформата е че, тя се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай“, коментира още българският министър-председател.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Китайският премиер Ли Къцян: Ще намаляваме митата за внос в китайския пазар

Отварянето на пазара е ключово за развитието на китайската икономика и ще бъдем отворени към света в отношенията към чуждите инвеститори и чуждите продукти, които отговарят на нуждите на китайските потребители. Ние ще бъдем още по-отворени за тяхното приветстване в китайския пазар, ще намаляваме митата за внос. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Отварянето на пазара е съществено за развитието на Китай и затова ние ще продължим с развитието в тази посока, ще се постараем да променим функцията на правителството, за да отговаря по-добре на пазарните условия. Трябва да се придържаме към правилата на пазара, за подобряване на взаимоотношенията на двете страни“, каза Ли Къцян. „По всякакъв начин ще помагаме за възползването от възможностите и условията за растеж, които имаме. Насърчаваме по всякакъв начин глобалната свободна търговия, за да има устойчива търговия и растеж, които ще помагат за по-благодатно развитие на нашето сътрудничество“, допълни още той. „Вярвам, че сътрудничеството ни ще бъде пример за мотивация за развитието в ЕС и подобряването и развитието на взаимоотношенията между Китай и ЕС, което ще подпомогне за допълнителното развитие и в глобален мащаб“, заяви още китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Китайският премиер Ли Къцян: В първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличи с 24,5%

В първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличи с 24,5%. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Китайският премиер обърна внимание, че ежегодното провеждане на бизнес форума между страните от Централна и Източна Европа и Китай предхожда с 1 година срещата на правителствените ръководители на държавите. „Срещите на ръководителите на правителствата дадоха по-силна платформа за по-добри бизнес отношения между двете страни. Вдъхновени сме от факта, че със сътрудничеството в „16+1“ сме постигнали огромен успех и напредък в отношенията си, дори на фона на глобалната икономическа и финансова криза и бавното възстановяване в глобален икономически план“, заяви Ли Къцян. „Радваме се на тласъка, на бързото развитие и по-високата скорост на развитие, отколкото в сравнение със сътрудничеството с някои други страни. В първите 5 месеца на тази година търговията между нашите страни се увеличи с 24,5%. Това е много вдъхновяващо развитие и показва огромния потенциал в нашите бизнес отношения. Има особен наплив във взаимоотношенията между хората“, отбеляза още той, като посочи, че се наблюдава съществено увеличение на китайски туристи в страните от Централна и Източна Европа. „Вярвам, че всички това показва, че имаме пространство и възможност за допълнително сътрудничество и икономически взаимоотношения и човешки взаимоотношения“, каза още китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: Темата за Балканите трябва да продължи да стои на дневен ред

Темата за Балканите трябва да продължи да стои на дневен ред. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Имаме огромни възможности. Западните Балкани не могат да се разглеждат като самостоятелни, защото за Гърция, България, Румъния, Хърватия, Словения, които сме в Европейския съюз, всеки един проект в инфраструктурата касае и тези страни. Затова благодаря, че на подобни срещи и Себастиан Курц, и Европейския съюз са изпратили своите представители, за да се знае, че това, което започнахме като тема „Западните Балкани“, продължава “, коментира Борисов. По думите му безспорно това е общ успех на целите Балкани. „Успяхме да се представим добре, имам предвид Балканите, и темата трябва да продължи да стои“, подчерта той, като допълни, че Балканите са пряко свързани със страните в Централна и Източна Европа. И всички ние заедно можем, повдигайки своя БВП, изграждайки, не само пътна инфраструктура, но и дигитална, да имаме рядък шанс. Китай гледа положително на тези процеси. И може всеки един от вас присъстващ тук да подобри и стокооборота, и взаимоотношенията си с Китай. Когато предлагаме на няколко страни един проект, който е важен за всички, мисля, че много по-лесно с колегата Ли Къцян да успеем да намерим финансиране“, допълни още българският министър-председател, като благодари за присъствието и на представителите на Световната банка за възстановяване и развитие, които също имат перспективата да подпомогнат общите проекти.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов: „16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа

„16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фактът, че този бизнес форум започва с 1500 фирми от всички страни, които са тук, точно отговаря на логото за задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество за приобщаващ просперитет. Това е седма от нашите срещи в този формат, който цели укрепването на Европа. Той не ни разделя – напротив, дава още повече възможности тези, които сме по-назад, по-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо да наваксаме изоставането. Да успеем да финансираме и завършим общи проекти за свързаност, по които няма пари по кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента“, заяви Борисов. „Мисля, че с тези си послания трябва да успокоим всички в Европа, които считат, че тези срещи не са полезни за Европа“, допълни той.
Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза от своя страна, че впечатляващото присъствие на форума на представители на бизнеса от Китай и страните от Централна и Източна Европа е доказателство за нарастващия интерес и потенциала за развитие на още по-мащабното партньорство между компаниите от тези страни и реализирането на повече съвместни проекти. "Отдаваме важно значение на инициативата като много добра основа за разширяването на сътрудничеството с китайската страна в области от взаимен интерес, като високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство, смесените предприятия, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика, туризъм и т.н.“, допълни той, като подчерта, че това ще са и основните теми на предстоящия бизнес форум.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Агенция „Фокус“:
Премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Националния дворец на културата

Премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Националния дворец на културата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. България е домакин на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“. Форумът ще бъде открит от двамата премиери. В НДК вече пристигнаха повечето от лидерите от Централна и Източна Европа. Предстои откриването на изложба за постиженията в сътрудничеството на страните от ЦИЕ и Китай.

Агенция „Фокус“:
Министър-председателят Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян ще открият Седмата среща на ръководителите на правителствата на инициативата "16+1"

От 10.00 часа в НДК ще бъде официално открита Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“. Тя ще бъде открита от министър-председателя Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян. Приветствия ще направят и Емил Караниколов - министър на икономиката на Република България, и Джон Шан - министър на търговията на Китайската народна република. От 12.30 българският и китайският премиер ще дадат съвместна пресконференция.
Форматът 16+1 е инициатива на Китайската народна република, насочена към засилване и разширяване на сътрудничеството с 11 държави членки на ЕС и 5 балкански държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения - в области като инвестиции, транспорт, финанси, наука, образование, култура и други. Форматът се състои от две основни части: пленарна сесия на високо равнище и бизнес форум, в който ще вземат участие големи компании от страните от ЦИЕ и Китай.
В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г.: високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.
Срещата на лидерите ще бъде посветена на тема: "Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет".