Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

София е домакин на срещата „16+1“

06 юли 2018 | 12:48

На 6-7 юли 2018 г. в София ще се проведе Седмата среща на върха „16+1” заедно със съпътстващ бизнес форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на КНР. Програмата на събитието предвижда пленарна среща на правителствените ръководители и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството -инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, човешките контакти. На съпътстващия официалните разговори бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайска делегация.
Престижният международен формат дава възможност за активизиране на отношенията между всяка от участващите страни, както и на регионалното сътрудничество.
София беше избрана за домакин на формата „16+1“ в конкуренция с Чехия и Хърватия по време на предишната, Шеста годишна среща, която се проведе в Будапеща през ноември 2017 г.Агенция „Фокус“
Премиерът на Китай Ли Къцян: Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия

Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С премиера Борисов говорихме за възможностите за икономическо сътрудничество – например за жп линия, която да свързва България и Егейско море. Всичко обаче трябва да бъде проведено по ясен и прозрачен начин, като приветстваме и участието на трети страни“, каза Ли Къцян и посочи, че един такъв проект ще изпрати посланието, че сътрудничеството е устойчиво и прозрачно.
„Готови сме да участваме и в сътрудничество за ядрена енергия с България. Условията са налице. Китай си сътрудничи вече с някои ядрени сили в Европа за мирно използване на ядрената енергия. Мисля, че така ще можем да използваме съществуващото оборудване в България и да го превърнем в оборудване на мирно използване на ядрената енергия“, коментира китайският премиер.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По темата енергетика - с контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов.
Министър-председателят посочи, че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък. „Понеже много се говори, че не се спазват процедурите там, където участва Китай, премиерът Ли каза, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско правителство работи за един доста по-дълъг период напред от България. Те имат стратегии за 50 години напред. Бях озадачен когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, обясни Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Посланието на срещата "16+1" е неразделна Европа, тя не е насочена срещу останалите държави

Посланието на срещата "16+1" е неразделна Европа, тя не е насочена срещу останалите държави. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това посещение може да бъде разделено на 3 части – двустранното посещение, което е два дни и по време на което подписахме 20 меморандума, спогодби и проведохме съответните детайлни разговори по теми, които са от взаимно изгоден интерес. Днес следобед ще пристигнат 16 премиери за срещата утре „16+1“, за което се извинявам на гражданите на София. Интересът е голям, защото проектите, които ние предлагаме, са в интерес на целите Балкани и на гражданите на Източна Европа. А след това премиерът Ли отива при канцлера Ангела Меркел“, каза още Борисов.
Премиерът посочи, че е важно посланието на формата „16+1“ за неразделна Европа и целта му е да подпомогне взаимния обмен между държавите. „Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, можем да напраивим двустранни, тристранни договори, четиристранни договори. Това не е геополитически съюз, той не противопоставя никой на никой в Европа. Срещите целят да вдигнат БВП и доходите на хората. Така че искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа. Целим не цепене на Съюза или разделяне, а напротив – колкото може повече изостаналите Балкани да достигнат до доходите, които всички желаем да имаме. Това е целта на тези многостранни и двустранни срещи. Ще използваме съботния и неделния ден да свършим допълнителна работа с двустранните срещи“, коментира Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
ПГ на „БСП за България“ призова ГЕРБ ясно да дефинира отношението си към Китай

ПГ на „БСП за България“ призова ГЕРБ ясно да дефинира отношението си към Китай и да се разграничи от изявленията на Цветан Цветанов, че Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проявяваме разбиране, че в една партия може да има различия по определени въпроси. Разбираме, когато председателят на партията и премиер спира законодателство пред медиите и когато заместник-председателят и председателят на ПГ на ГЕРБ го пуска отново пак през медиите. Разбираме също, че между старшия и младшия партньор има непреодолими различия, включително по външната политика и по въпросите на сигурността и че единственото, което следва тази лицемерна коалиция са облагите на властта“, каза Вигенин. Според него се е оказало, че по време на председателството премиерът Бойко Борисов посещава Москва, а неговият заместник обявява Русия за основна заплаха за мира и сигурността. „Каква е логиката правителството да кани Китай да финансира инфеаструктурни обекти, като в същото време парламентарната група чрез своя председател само дни преди визитата на китайския премиер обявява Китай за основна заплаха.
От БСП призоваха ГЕРБ да не пропускат възможностите за страната заради партиен егоизъм.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът на Китай Ли Къцян: Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му

Гордеем се с куража на Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в началото на пленарните разговори с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За първи път посещавам България след сформиране на правителството и това е първата спирка на европейския ми маршрут. Благодаря за тържествената вечеря на г-н Борисов вчера вечерта. Имах възможност да видя златни предмети от преди 7 хил. години. Вчера ми дадоха и подарък – знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На знамето пише, че нейното сърце винаги ще остане там. Ние се гордеем с неговия кураж“, каза още Къцян. Той посочи, че с премиера Борисов са провели важен разговор на четири очи и са постигнали единодушно съгласие по някои важни въпроси.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Имаме редкия шанс да развием промишлени, икономически и бизнес отношения с Китай

Имаме редкия шанс да развием промишлени, икономически и финансови бизнес отношения с Китай. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на пленарните с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс с прагматичност и спазвайки европейските правила на база на взаимна добросъвестност да развием промишлени, икономически, финансови бизнес отношения - в сферата на туризма, икономиката, културното наследство и образованието“, каза Борисов. На разговора присъстват и вицепремиерът Валери Симеонов и външният министър Екатерина Захариева.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Стамен Янев, БАИ: Инициативата 16+1 цели формирането на новия път на коприната чрез успешни инфраструктурни проекти

Инициативата 16+1 цели формирането на новия път на коприната чрез успешни инфраструктурни проекти. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, по повод предстоящата среща на върха, на която София ще бъде домакин. По думите му 16+1 е една от най-мащабните програми след Втората световна война, като позитивите от нея за България ще бъдат много. Само за 10 години Китай е страната, изградила най-много пътища и жп линии, за разлика от САЩ, добави той. Очакванията са на предстоящата среща да бъде взето решение за конкретното разпределение на над 3-те милиарда долара отпуснати от Китай към страните от Централна и Източна Европа. „Ние можем да очакваме само позитиви, защото в крайна сметка България се намира на едно сериозно геополитическо разположение и по този начин може да бъде сериозен мост между Азия и Европа. България е всъщност първата страна от Европа, която може да организира транспортирането, съответно съхранението на тези стоки. Летището е ключово и то най-вероятно вече ще се развива като логистична база. През инфраструктурата ще има сериозен подем в икономиката на България, а вероятно и в икономиката на страните от тази инициатива“, коментира Стамен Янев. Той каза още, че интересът на Китай към Балканските страни не бива да буди тревоги. Възможно е преплитане на тези интереси с пътя на евроинтеграция, но от това трябва да се извлекат само позитиви за свързаността между страните, обясни той.

Агенция „Фокус“
Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който е на четиридневно официално посещение в София, съобщиха от правителствената информационна служба. Те ще обсъдят развитието на двустранните отношения и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество по време на работна вечеря между двете делегации.
Днес ще се проведе официална церемония по посрещане на председателя на Държавния съвет на КНР Ли Къцян от премиера Бойко Борисов. Предвидено е поднасяне на венец на паметника на Незнайния войн и посещение на църквата „Света София“. По-късно Борисов и Къцян ще проведат двустранна среща на четири очи в сградата на Министерския съвет, последвана от пленарни разговори.
Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Агенция „Фокус“
Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян

Днес президентът Румен Радев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с Ли Къцян, министър-председател на Китайската народна република. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ли Къцян е на посещение у нас за участие в Седмата среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, която тази година се провежда в София.
От 17.35 часа българският държавен глава и министър-председателят на Китайската народна република ще проведат среща на „четири очи“ на „Дондуков“ 2, след което ще се състоят пленарни разговори на официалните делегации на двете държави.
Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат домакини на официална вечеря във вила „Калина“ по случай визитата на министър-председателя Ли Къцян и съпругата му Чън Хон.

Агенция „Фокус“
София е домакин на Седмата среща на върха „16+1”

В периода 6-7 юли 2018 г. в София ще се проведе Седмата среща на върха „16+1” заедно със съпътстващ бизнес форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Седмата годишна среща ще събере заедно у нас лидерите на 16-те страни от ЦИЕ (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и на КНР. Програмата на събитието предвижда пленарна среща на правителствените ръководители и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството -инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, човешките контакти. На съпътстващия официалните разговори бизнес форум се очаква да присъстват около 1000 бизнесмени от всички участващи страни, като половината от тях са в състава на китайска делегация.
Престижният международен формат дава възможност за активизиране на отношенията между всяка от участващите страни, както и на регионалното сътрудничество.
София беше избрана за домакин на формата „16+1“ в конкуренция с Чехия и Хърватия по време на предишната, Шеста годишна среща, която се проведе в Будапеща през ноември 2017 г.