Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Иван Иванов остава начело на КЕВР

05 юли 2018 | 12:29

Парламентът отхвърли проекторешението за предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Проекторешението бе внесено от ПГ на „БСП за България“ на 29 юни 2018 г. За него гласуваха 63 народни представители, „против“ – 125 и „въздържали се“ - 3 , с което то бе отхвърлено. От ГЕРБ обявиха, че дори и да бъде приета оставката на Иван Иванов с нищо няма да промени Закона за енергетиката, така че Регулаторът да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. Управляващите обвиниха БСП, че оказва натиск върху независим орган, какъвто е КЕВР.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов зададе въпроса дали 3-те млрд. лв. за КТБ, загубени по време на управлението на БСП са оправяне и спасяване на държавата. Той подчерта, че сега има излишък в бюджета заради политиката, която провежда управляващото мнозинство.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че трите енергийни компании са застанали като един в защита на Иван Иванов. Нинова обърна внимание, че в същото време управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск. По думите на Нинова изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че е с две ръце за свалянето на председателя на Регулатора, но според него това няма да промени решенията на комисията. Според „Обединени патриоти“ КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите и трябва целият й състав да бъде преизбран. Според ДПС дебатът за оставката на Иван Иванов е бил необходим, за да се даде доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо.
От своя страна председателя на Регулатора Иван Иванов заяви, че е получил подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че Комисията намира балансираните решения, които да са в интерес на обществото.Агенция "Фокус"
Доц. Иван Иванов, КЕВР: Не ме притеснява, че от БСП са ме дали на прокуратурата

Не ме притеснява, че от БСП са ме дали на прокуратурата. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след отхвърлянето на проекторешението за предсрочното му освобождаване и във връзка изявленията на БСП, че ще го дадат в прокуратурата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Доц. Иванов обясни, че жалбата в прокуратурата за цената на природния газ от миналата година е била отхвърлена на двете последователни нива. "Отхвърлени са исканията и по отношение на цената на ВиК услугите в 6-7 области на страната. В последните години няма решение на съда, което да е осъдително по отношение на ценовите решения на КЕВР", каза доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Доц. Иван Иванов: Получих подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че ние намираме балансираните решения, които да са в интерес на обществото

Получих подкрепа от българския бизнес и от енергийните дружества, което означава, че ние намираме балансираните решения, които да са в интерес на обществото. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след отхвърлянето на проекторешението за предсрочното му освобождаване, предаде репортер на Агенция "Фокус". Иванов обърна внимание, че бизнесът твърдо настоява да не бъдат повишавани произволно цените на електроенергията, топлоенергията и природния газ, а енергийните дружества настояват за обратното.
Доц. Иванов поясни, че няма да вземе отношение по дебата за неговото отстраняване. "Напълно независим орган е комисията. Това беше заявено не само от мнозинството в българския парламент, това се оценява включително от ЕК с нарочно писмо", каза доц. Иванов. Според него единственият опит за натиск върху дейността на КЕВР е бил днес от страна на политическа сила в пленарна зала.
"Може би защото съм добре разпознат като човек, който не се поддава на политически натиск. Върху мен освен това, което видяхме днес , не се оказва натиск", каза председателят на КЕВР.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът отхвърли искането на БСП за предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР

Парламентът отхвърли искането на БСП за предсрочно освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението бе внесено от ПГ на „БСП за България“ на 29 юни 2018 г. За него гласуваха 63 народни представители, „против“ – 125 и „въздържали се“ - 3 , с което то не бе прието.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 28 юни 2018 г. БСП обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу председателя на КЕВР Иван Иванов и проекторешение за предсрочното му освобождаване от комисията. Дебатът между БСП и КЕВР се заформи още в зала по време на обсъждането на доклада на Регулатора за 2017 г. В рамките на обсъждането лидерът на БСП Корнелия Нинова попита дали са обсъдили и са взели решение по писмото на БСП, придружено с подписите на 200 хил. български граждани против сделката за ЧЕЗ. Иван Иванов отговори, че КЕВР не може да взима решение въз основа на подобна подписка. „Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как Комисията може да се произнесе“, каза още Иван Иванов.
След това изказване от БСП продължиха темата на извънреден брифинг в централата на партията. Там Корнелия Нинова обяви намеренията си да поиска оставката на председателя на КЕВР и да сигнализира главния прокурор. Нинова посочи, че основанието за този сигнал е изказването на Иванов в парламента, с което той е отказал да изпълни задълженията на Комисията, внедрени в Закона за енергетиката след промените, направени за ЧЕЗ. По думите ѝ тази промяна в закона е била направена, за да може държавата да осъществява контрол върху сделки, които засягат националния интерес. „Въпреки специалното изменение, г-н Иванов каза пред целия парламент, че няма да го изпълни, защото е лош. Един друг закон – Наказателният кодекс предвижда 5 години лишаване от свобода“, каза Нинова.
На ответен брифинг Иван Иванов отрече да е казвал, че няма да изпълни закона. Той поясни, че е обяснил обстоятелствата, при които Комисията може да се произнесе с решение. „Що се касае за самото действие на ръководството на БСП, това е очевиден опит за кризисен пиар, когато чрез обвинения към независимия регулатор и атака срещу председателя на КЕВР, ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които и в днешния ден проличаха с различни изявления и съответни действия“, коментира Иванов. Той заподозря, че от страна на БСП се прави опит за натиск върху независимия орган, оглавяван от него.
В Брюксел министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че КЕВР е независима организация не би трябвало политиците да имат отношение към нея. „Не се меся в независими организации. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов или „х“, или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор“, посочи Борисов. Според него Регулаторът в лицето на Иван Иванов е независима организация.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са „спасили“ България и енергетиката по време на управлението си, но въпросът е 3-те млрд. лв. за КТБ оправяне ли е

БСП са „спасили“ България и енергетиката по време на управлението си, но въпросът е 3-те млрд. лв. за КТБ оправяне ли е. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега имаме излишък в бюджета заради политиката, която провежда управляващото мнозинство“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Делян Добрев, ГЕРБ: Дори работодателите казаха на БСП, че съсипа един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години

Дори работодателите казаха на БСП, че съсипа един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Свидетели сме на безпрецедентен политически натиск от страна на опозицията към един независим орган в България. Не знам дали преди е имало подобна процедура по отстраняване на независим регулатор. Това, което се случва днес, за мен е прецедент. Всички експерти в тази държава през последните години нееднократно в комисията са заявявали подкрепа към действията на комисията, към независимостта ѝ към работата, която тя върши. Нещо повече, има писмени документи от Европейската комисия, които хвалят работата на регулатора в България и поздравяват българския парламент, че е избрал такъв независим регулатор и му дават препоръка да му бъде дадена финансова независимост, което направихме преди няколко месеца. Така че той е независим от политическо влияние и това е вашият проблем – вие не можете да го регулирате“, каза още Добре.
Той посочи, че БСП са внесли 200 хил. подписа, за да окаже натиск върху този независим регулатор. „И тъй като той не се поддаде, вие продължихте в пленарна зала. И това е част от вашия план. Убеден съм, че пленарната зала няма да допусне да оказвате натиск. Всички работодатели в България ви казват писмено, че КЕВР с председател Иван Иванов заслужи уважението на бизнеса като независим регулатор, който защитава интересите на всички потребители. Дори работодателите ви казаха, че заради вашите „тесни и лични политически идеи и амбиции“, вие съсипахте един независим регулатор, който се е доказал с работата си през последните години. През 2015 г. вие оставихте енергетиката рухнала – за първи път в историята на България някои дружества теглиха кредит, за да изплатят заплати. От страх да не се върне онова време, тези енергийни предприятия излязоха със защита не лично към Иван Иванов, а към независимостта в България“, посочи Добрев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Освен, че БСП четат плана „Сидеров“, те го преписват редовно

Освен, че БСП четат плана „Сидеров“, те го преписват редовно. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в лично обяснение във връзка с неговото „неделно училище“ по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров поясни, че неговият план е много добър и е писан през 2013 г. „Тогава същата година вие излъчихте премиер“, поясни Сидеров и се върна по-назад, когато лидерът на БСП е била заместник-министър на икономиката. „Ако ме критикувате, няма за какво. Аз продължавам да твърдя, че България беше колонизирана и че ЕРП-ата трябва да им се прекратят договорите, но вие като заместник-министър с коалиционен партньор НДСВ, които продадоха ЕРП-ата, не направихте нищо“, каза Сидеров.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: С идеята си КЕВР да се произнесе след сделката за ЧЕЗ - управляващите показаха истинските си намерения

С идеята си КЕВР да се произнесе след сделката за ЧЕЗ - управляващите показаха истинските си намерения. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което ние правим било в полза на партията или на партийните членове. Въпросът ми е тези над 2 млн. клиенти на ЧЕЗ, всичките ли са членове и симпатизанти на БСП? Ако беше така, ситуацията в този парламент щеше да е различна", каза Нинова. „Дали е дошъл моментът да се изпълнява законът? Народно събрание, което пише закони, коментира вътре в него, дали е дошъл моментът да се изпълняват тези закони? Ще влезем в световната история с такава позиция. Разсъждения дошъл ли е моментът показват не само ниска юридическа култура, а и политическа незаинтересованост", заяви лидерът на БСП. „Досега вашата теза беше, че КЕВР не може да се произнесе, сага обърнахте внимание, че Комисията ще се произнесе, когато приключи сделката. След като е приключила сделката, за какво ни е да се произнася“, попита Нинова и поясни, че с това управляващите са показали истинските си намерения.
Във връзка с твърденията на управляващите, че не са знаели, че трите енергийни дружества са подкрепили Иван Иванов, Нинова се обърна към председателя на парламента: „Защо пазите тази работа в тайна от колегите си от ГЕРБ?“, попита тя. „Когато бизнесът отнася писма в Народното събрание, за да въздейства на народните представители при гласуването, не било натиск. Ако може с еднакъв аршин да мерим“, заяви Нинова. Тя поясни, че единственият интерес на БСП е българската държава да купи ЧЕЗ, ако собственикът я продава и да се развали тази сделка. От своя страна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че е информирала депутатите за постъпилите писма.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Лазаров, ГЕРБ: Задължаването на КЕВР да развали сделката за ЧЕЗ е политически натиск

Задължаването на КЕВР да развали сделката за ЧЕЗ е политически натиск. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в реплика на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не е вярна мантрата, че правителството на Бойко Борисов е стояло зад сделката за ЧЕЗ. Г-жо Нинова, вашият политически натиск и всички тези бизнес организации нямат конституционното право да внасят искане за оставката на председателя на КЕВР. Вие имате това право, задължавайки КЕВР, да развали сделката. И ако това не е политически натиск, то кое е? Да, вие имате право, но защо? Отговорът е, че не гумен, а златен печат искате да стане КЕВР може би в полза на една друга държава и на едни други участници“, коментира Лазаров.
Валентин Николов от ГЕРБ допълни, че докато всички препятствия преди сделката с ЧЕЗ не бъдат преодолени, КЕВР не би следвало да се произнася. Той добави, че КЕВР ще бъде последната инстанция, която ще каже „да“ или „не“ на сделката на база на спазването на националната сигурност, защитата на потребителите и прочее", каза Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ

Изпълнителната власт и КЕВР не желаят да изпълнят законовото си задължение, защото искат да прикрият сделката с ЧЕЗ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ зад тази сделка стоят частните интереси, подкрепени от правителството на Бойко Борисов.
Нинова отговори на призива на председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров тя да се яви в неговото „неделно училище“, за да научи БСП на политика. „Дори по повод разговора за дейността на КЕВР г-н Сидеров намери начин да ни покани в неделно училище. Тъй като става дума за 6-и и ли 7-и път - да му отговаря най-накрая. Веднага ще отида на такова неделно училища, ако на първия урок ми обясни как изпълнява плана „Сидеров“ срещу колониалното робство, в който пише такава чужда колониална фирма е ЧЕЗ, както и ЕВН и Енерго-про и те печелят милиарди на обедняващия българин“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Трите компании ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ застанаха като един в защита на Иван Иванов, а управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск

Трите компании ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ застанаха като един в защита на Иван Иванов, а управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова попита защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия Нинова и Мая Манолова - не. „Големите в бранша застават зад КЕВР, 200 хил. подписи на потребителите нямат никакво значение, защото били натиск“, заяви лидерът на БСП. По думите ѝ фирмите, които дават заявките и КЕВР, която им ги одобрява, си позволяват да говорят от името на потребителите. „Това ли и ви е днес стонът – натиск върху независим орган и то политически", каза Нинова. „От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен за това, че КЕВР не си изпълнява законовите задължения и не се произнася за или против сделката с ЧЕЗ. Виждате ли ние тук чуваме, че сме приели един лош закон, който те не могат да изпълнят. Няма да си повтаряме юридическите тезиси, че няма добър или лош закон – той се изпълнява. Интересен е дебатът - една част от колегите казват, че БСП са виновни, друга част от ГЕРБ казват, че „Обединени патриоти“ са виновни, защото те са го предложили, но видите ли ГЕРБ нямат отношение към тази работа. Те ей така са го гласували и забележете защо. Един голям въпрос – ГЕРБ гласува ли този закон, за да угодят на опозицията? Значи ГЕРБ не управлява, за да управлява България, за да стане живота по-добър, а за да угодят на опозицията. Интересна теза, която заслужава внимание“, каза Нинова и посочи, че опозицията е получила признание, че ГЕРБ управляват, за да изпълнят нейните очаквания. „Не си посипвайте главата с пепел, че законът, който сме приели, е лош. Не се опитвайте да прехвърляйте тази отговорност на опозицията. Приехме закон, колеги, всички. Тук няма ГЕРБ, патриоти. Всички сме го приели и КЕВР трябва да изпълнява този закон. Ако критериите не са ясни, тя има правомощия да направи подзаконов нормативен акт“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Рамадан Аталай, ДПС: Дебатът за оставката на Иван Иванов беше необходим, за да дадем доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо

Беше необходим дебатът за оставката на Иван Иванов, за да дадем доверие на КЕВР да си изпълнява задълженията независимо. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Аталай заяви, че БСП са решили, че най-слабият във веригата, който може да атакуват, е Иван Иванов. Депутатът коментира, че ГЕРБ, БСП заедно с т. нар. „Обединени патриоти“ са създали хаос с промените в Закона за енергетиката. По думите му законът е недоразумение и всички вкупом са съгрешили. „Иван Иванов ни каза да създадем закони, които могат да се спазят. Не може вие да прехвърлите отговорност върху една КЕВР да дава мнения и становища в сделка, в която се продават акции. Несериозно е, колеги“, заяви Рамадан Аталай по отношение на поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката.
„Няма как, когато има сделка между два частни субекта да се намесва държавата. Всяка намеса и то с приемане на законопроект със задна дата дава правно основание и на двата субекта да отидат в съда и да търсят своите претенции“, поясни Рамадан Аталай.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Филип Попов, БСП: Трябва да прекратим правомощията на Иван Иванов, той недопустимо наруши служебните си задължения

Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно да прекратим пълномощията му като член и председател на КЕВР. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов при представянето на предложението на левицата в пленарна зала, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че с промените в Закона за енергетиката от април месец, тази година, в компетентност и като правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране, изрично се възлага разрешаването на действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. Депутатът припомни, че при обсъждането на Доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. Иван Иванов, е тълкувал промените, приети от НС, като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“. „Извън това определение, от тълкуването на г-н Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона”, заяви той.
Филип Попов бе категоричен, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона. „Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите. И КЕВР, в т.ч. и нейният председател, не са сред онези, които правят това”, подчерта социалистът. Според него действия в посока „тълкуване“ на норма на закон и особено в опит да се даде обяснение- защо не се изпълнява възложено с нея правомощие, е поведение, недопустимо за член или председател на който и да е държавен орган. „Действията на Иван Иванов, без съмнение, представляват тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката”, обясни той.

Агенция "Фокус"
Делян Добрев, ГЕРБ: Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката не действа без критерии

Поправката „ЧЕЗ“ в Закона за енергетиката не е действаща без критерии. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарнта енергийна комисия Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Иванов като член и председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всички членове на комисията за дейността на КЕВР, включително колегите от БСП, са решили, че трябва да се разработят критерии, за да може КЕВР да изпълни своите правомощия по закон. А в момента КЕВР не може да ги изпълнява, защото няма критерии“, посочи Добрев. Той заяви, че народният представител от ПГ на „БСП за Бъглария“ Драгомир Стойнев е „оказал натиск“, като е призовал писмено комисията да не дава съгласие за разпореждане с имуществото на ЧЕЗ. „Вие сам сте признали, че текстът е неработещ и сте казали „дайте да измислим някакви критерии“. Но не сте предлагали критерии. Чак сега, два месеца по-късно, ги казвате. А без критерии този текст не работи“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Драгомир Стойнев, БСП: Искаме да се спазва закона, не става въпрос за какъвто и да било натиск върху КЕВР

От опозицията искаме да се спазва закона и тук не става въпрос за какъвто и да било натиск върху КЕВР. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук не става въпрос за какъвто и да било натиск към КЕВР, това трябва да е ясно. Това, че от опозицията искаме да се спазва законът, не означава натиск, колеги. Смятам, че ние живеем в правова държава, държава-членка на ЕС, където има върховенство на закона. Нашите мотиви за исканата оставка са, че председателят на Комисията ясно заяви тук на тази трибуна, че няма да спази закона, защото това е един бланкетен текст“, заяви Стойнев. Той попита защо се стига до този текст в Закона за енергетиката. Стойнев обърна внимание, че Регулаторът е обяснявал,ч е прехвърлянето на акции не представлява разпореждане с имущество. „Това е независима институция, но тази институция не може да прави каквото иска. Нямало критерии, добре в закона ли трябва да бъдат описани критериите?“, попита Стойнев. „Оттук нататък вече се губи доверието в самата институция“, допълни Стойнев и призова всеки в тази държава да изпълнява задълженията, които има по закон.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Валентин Николов, ГЕРБ: Дори да бъде приета, оставката на Иван Иванов с нищо няма да промени Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по сделката с ЧЕЗ

Ни в клин, ни в ръкав се иска оставката на Иван Иванов, но дори и да бъде приета какво ще се промени в Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Николов обърна внимание, че КЕВР е колективен орган, чийто членове взимат заедно решенията, а се иска оставката само на председателя на Регулатора. Според него искането на оставката на Иванов е атака срещу Комисията. „2015 г. слава Богу, с пълно единодушие променихме Закона за енергетиката и направихме така щото КЕВР да бъде избрана от Народното събрание. Това стана поради факта, че имахме опит във връзка със съмнения за оказване на политически натиск за определени решения“, коментира Николов. По думите му за тези промени е имало и препоръки от ЕС. „Този орган започна да работи, беше професионален“, заяви Николов. Депутатът поясни, че КЕВР е имал много напрежение през последните две години.
По отношение на промените в Закона за енергетиката, направени заради сделката с ЧЕЗ, Николов коментира: „Всички единодушно знаем, че тези законови проемни не работят без конкретни критерии. Съответно г-н Иван Иванов от тази трибуна същото го каза, че няма критерии“. Във връзка с подписите, събрани от БСП за спиране на сделката за дружеството, Николов заяви, че никъде в Закона не пише, че КЕВР трябва да се произнася. По думите му това е нескромен политически натиск. „Добре тази оставка дори да бъде приета, в което се съмнявам и се надявам да не се случи – какво ще се промени в Закона за енергетиката, така че КЕВР да се произнесе по тази сделка? Нищо, дами и господа“, коментира Николов и поясни, че ако депутатите искат законът да се спазва, те трябва да го направят точен. „Стигаме до извода, че в крайна сметка ние се месим в независим колективен орган по всякакъв възможен начин“, допълни Николов. По думите му рано или късно всички камъни, които хвърлят БСП, ще се обърнат към техните глави. „Рано или късно вие ще станете управляващи, аз се надявам по-късно, но тогава този камък ще се върне обратно с по-голяма сила към вас“, заяви Валентин Николов и призова да не се разваля социаленият мир. В реплика народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова заяви, че всички в парламента имат желание да има независими органи, които да пазят българския интерес.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите и затова предлагаме преизбиране на целия състав

КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите, затова предлагаме преизбиране на целия състав. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Николаев Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В предложеното решение на БСП се иска освобождаването на Иван Иванов на база на Закона за енергетиката. Ще върна назад лентата да припомня как лично аз съм искал поне три пъти оставката на същия този председател на КЕВР. Още при преформирането на КЕВР, когато стана независима комисия, БСП тогава подкрепи както създаването на КЕВР, така и състава, който беше предложен с председател Иван Иванов. От 40 души от БСП тогава бяха двама. Това говори, че всъщност групата на БСП тогава – г-жа Нинова също беше там, на практика е подкрепила Иван Иванов“, каза още Сидеров и посочи, че докладът на КЕВР от 2016 г. е гласуван с 16 гласа на БСП, два от които са на Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев.
„Тоест, ние имаме една непоследователност – в последния момент БСП излиза и казва, че председателят трябва да се смени. До какво ще доведе това? Ще промени ли решенията на комисията? Аз съм за свалянето на председателя на КЕВР с две ръце, но това няма да промени решенията ѝ и тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката и най-вече чуждите монополи. За това предлагам проблемът да се реши кардинално. Предлагаме преизбиране на целия състав на КЕВР и отчетността на комисията да стане истинска, защото в момента тя е формална. В момента КЕВР е извън всякакъв контрол – тя е толкова независима, че няма друг такъв орган в държавата, дори и Прокуратурата. Това трябва да се коригира и ние предлагаме два варианта на промяна на закона и да стигнем до истинско решение, чрез което КЕВР да бъде истинска комисия. Вариантите ни още не са внесени в Народното събрание, защото искам да има подкрепа от всички парламентарни групи, тъй като КЕВР е съществен орган и нейната работа се отразява на стандарта на милиони българи. КЕВР трябва да бъде комисия, която да може да казва „не“ на исканията на монополите“, каза Сидеров.

Агенция "Фокус"
Жельо Бойчев, БСП: Иван Иванов и членовете на КЕВР имат огромна отговорност как ще прилагат промените в Закона за енергетиката за ЧЕЗ, не да го коментират

Иван Иванов и членовете на КЕВР имат огромна отговорност как ще прилагат промените в Закона за енергетиката за ЧЕЗ, не да го коментират. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Бойчев сделката с ЧЕЗ ще бъде атестат за регулаторите в България. „Мерете с еднакъв аршин и спазвайте закона и разпоредбите, защото така даваме сигнал към бългаските граждани, българското общество и към инвеститорите“, обърна се Бойчев към Иван Иванов и изрази надежда днешната дискусия да бъде полезна и да се покаже, че се защитава обществения интерес. „Продължаваме да твърдим, че КЕВР съгласно разпоредбите на закона има достатъчно правомощия да се сезира и да поиска съответната информация за сделката с ЧЕЗ. По никакъв начин ние не приемаме твърденията на комисията, че видите ли няма право и основание да се намеси с рапореждането на активите на електроразпределителните дружества в България“, каза той и припомни разпоредбите в Закона за енергетиката. Той посочи, че буквата на закона е друг и той е дал правомощията на комисията да гарантира обществения интерес. Бойчев посочи, че ролятата на регулатора абсолютно се обезсмисля, защото можем да станем свидетели на трето лице, което ще стане собственик на енергийно дружество, без КЕВР да има роля върху този процес.
Деница КИТАНОВ

Агенция "Фокус"
Атанас Костадинов, БСП: Имаме демократично завоювани позиции и институции, които правят чест на българската държава, но критериите към тях трябва да са безкомпромисни

Имаме демократично завоювани позиции, институции, които правят чест на българската държава, но критериите към тях трябва да са безкомпромисни. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Костадинов въпросът е трябва ли ни демократично завоевание като КЕВР, ако то не изпълнява закона. „Трябва ли ни такава структура и институция, такава част от администрацията, която тук, където законодателят взима решения, обяснява на самия законодател, че на този етап не възнамерява да изпълнява закона“, каза Костадинов във връзка с изявлението на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов за промените в Закона за енергетиката. Според него от казуса с Гинка Върбакова има десетки основания да се каже, че е нарушен националният интерес. Костадинов благодари на министър-председателя за оттеглянето на Закона за акциза и данъчните складове.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа предложението на БСП за предсрочното отстраняване на Иван Иванов като председател на КЕВР

Парламентът ще разгледа проекторешението за предсрочното отстраняване на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Предложението е внесено от ПГ на „БСП за България“ на 29 юни 2018 г. На вниманието на депутатите се поставя и първото четене на промените в Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, внесени от ПГ на ГЕРБ. Предлаганите промени засягат няколко от изискванията към дейността на дружествата със специална инвестиционна цел. На първо място се дава възможност на тези дружества да инвестират в държавите членки на ЕС или в друга държава, която принадлежи към Европейското икономическо пространство. Промените дават възможност на дружествата да използват банкови продукти и сметки в банки, различни от банката депозитар.