Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Превозвачите под сянката на пакета "Макрон"

04 юли 2018 | 17:00

Протест, обявен в подкрепа на законопроекта за Българска автомобилна камара, предизвика масово объркване сред превозвачи от цялата страна, които се включиха в него с нагласата, че всъщност протестират срещу така наречения пакет "Мобилност 1". Объркването дойде поради "липсата на достатъчно информация", според част от самите превозвачи, както и поради факта, че протестните дейности съвпаднаха с деня, в който Европейският парламент трябваше да гласува предложените промени в спорния пакет.
На извънредна пресконференция, озаглавена "Протест за обединението на бранша или протест срещу кабинета Борисов 3", браншови организации в автобусния и товарния транспорт информираха, че техни колеги са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“. Магдалена Милтенова - председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) заяви, че за тях протестът на колегите им е бил неразбираем. „Случващото се в момента е манипулация на общественото мнение. Или казано на разговорен език: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“, коментира Милтенова. Кирил Банев - ръководител на фирма за международни товарни превози, посочи от своя страна, че на превозвачите е казвано "че Българската автомобилна камара щяла да обедини бранша като цяло и защитавайки нашите интереси със закончета и наредби и да гарантира минимален праг на превозни цени“. По думите му в съвременната пазарна икономика това няма как да се случи.
Във връзка с тиражирания в публичното пространство нов законопроект за Автомобилна камара, Милтенова обясни, че това е поредният скандал, защото е писан от хората, които протестират, а не от законотворците. "Тук говорим, че се иска да се случи на всяка цена един закон, който да контролира бранша и нищо повече от това“, обясни Милтенова. Адв. Йоана Лалова от Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) отбеляза, че инициаторите на новия законопроект искат чрез него да си гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“. По думите му тяхната идея е на всяка цена да получат власт върху бизнеса. "Относно законопроекта – функциите, които са заложени, е контролът да е в такава степен, че всички да станат зависими от тях. В момента контролът се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е държавен орган и подлежи на административен контрол. А не е ясно актовете, издавани от въпросната камара, как ще бъдат контролирани“, обясни адв. Лалова.
По-късно през деня стана ясно, че пакетът "Макрон" се връща в комисията по транспорт на Европарламента и обсъжданията по текстовете започват отначало.
Агенция "Фокус"
Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград: Всички сдружения на превозвачите, трябва да съберем и заедно да решим дали трябва да има Българска автомобилна камара или не

Благоевград. Всички сдружения на превозвачите, трябва да съберем и заедно да решим дали трябва да има Българска автомобилна камара или не. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Николай Хайлезов, превозвач от Благоевград. Той заяви, че няма да се включи в протеста, който се организира в подкрепа на Закона за българска автомобилна камара. Хайлезов обясни и какви са мотивите му за това решение. „Първо – никой няма яснота за тази камара. Второ – искат, до колкото разбирам от други колеги, които ще ходят да участват или да видят за какво става въпрос, искат да направят някаква камара, която да обедини дейността на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ДАИ), на пунктовете за разрешителните, а също и да раздават СЕМТ-овете, което е все едно да изземат функциите на държавата. За мен това не е правилно“, каза още Хайлезов.
Той коментира, че от свои колеги е разбрал, че тази камара ще има и членски внос. „За мен обаче не е ясно къде ще отива този членски внос и какво ще се прави с него, защото ние ще платим членски внос от 1000 лева, но в България има около 10 000 фирми. Това означава, че ще бъдат събрани около 10 милиона лева, а къде ще отиват те – не е ясно. Освен това, за да си вземеш разрешително, то трябва да си платиш, да вземеш лиценз – пак ще си платиш, да идеш на си направиш преглед – пак ще си платиш“, подчерта Хайлезов.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Таня Влахова, член на Национално сдружение на българските превозвачи: Нека двете страни на протестиращите превозвачи седнат на една маса и изкажат доводите си

Нека двете страни на протестиращите превозвачи седнат на една маса и изкажат доводите си. Това каза за Агенция „Фокус“ Таня Влахова, член на Национално сдружение на български превозвачи, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. Таня Влахова посочи, че има разминаване в информацията за целта на протеста, който се провежда днес от част от превозвачите. „След като казват, че искат да има обединение, нека да седнат „големите“ на една маса и пред обществото на открита пресконференция двете страни да изкажат доводите си, за да видим ние истината“, призова Влахова. „Ние сме за обединение в бранша“, допълни тя. „В момента малко се разминава това, което казват те като протест и в обществото не могат да се ориентират. Нека седнат и от едната страна, и от другата да направят една обща пресконференция и да си кажат. Ние сме за обединение в бранша, но не по този начин“, коментира още Влахова. По повод подписката „за“ приемането на вече оттегления законопроект, тя отбеляза, че такава до тях не е стигала. „Имаше редица срещи, на които присъствахме и се коментираше този законопроект, който е оттеглен, колко видите ли и е бил много добър за нас. По-голяма част от срещите бяха „плюене“ на единия срещу другия. Тези искат това, тези онова. Да застанат едни срещу други не в комисии, не в парламента, а първо да има обществено обсъждане. Нека има обединение, но нека седнат, за да може да се уточнят правилно нещата“, каза още Таня Влахова.

Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова, БССИТ: Трябва да стане ясно дали днешният протест е за обединението на бранша или срещу кабинета „Борисов 3“

Трябва да стане ясно дали днешният протест е за обединението на бранша или срещу кабинета „Борисов 3“. Това каза Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние не сме хората, които лобират в законопроекта за автомобилна камара. Крайно време обаче е да кажем каква е връзката между вносителите на законопроекта и тези, които пишат законопроекта. Именно в тази връзка заявих, че нито сме се возили в лодка с г-н Столарски, нито сме се возили в лодка с г-н Цветанов. Нито пък г-н Цветанов е кум на някого от нас. Хубаво е да стигнем до там, че лобито, което може би ще вкара и следващия законопроект за автомобилна камара, не е на хората, които са на тази маса. Не сме го казали до този момент само от уважение към премиера Бойко Борисов и неговото управление, не сме се намесвали и не сме използвали подобни неща. Но мисля, че е време да го кажем, тъй като реално погледнато тук прозират доста лобистки интереси“, каза още Милтенова и посочи, че нещата вече излизат извън контрол и е редно да се знае какво се случва. „И именно заради това така беше озаглавена и днешната ни пресконференция – трябва да стане ясно дали протестират за обединението на бранша или протестират срещу кабинета „Борисов 3“, коментира тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Aдв. Йоана Лалова, НСБП: Инициаторите на новия законопроект за автомобилна камара искат да гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“

С новия законопроект за автомобилна камара инициаторите искат да гарантират своето спокойствие след приемането на пакета „Макрон“. Това каза адв. Йоана Лалова от Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) по време на извънредна пресконференция в отговор на въпрос на Агенция „Фокус“ във връзка с новия законопроект за създаване на автомобилна камара.
Адв. Лалова обясни, че се занимава със законопроекта още от началото на идейното му създаване. „Г-н Станислав Иванов се опита да събере бранша по някакъв начин. Но се оказва, че той първоначално не искаше да каже кои са инициаторите, но в последствие разбрахме, тъй като те сами си признаха. Тяхната идея е на всяка цена да получат власт върху бизнеса. Те се готвят за това, тъй като след приемането на пакета „Макрон“ – който според нас ще се случи, бизнесът ще намалее и така те ще си гарантират своето спокойствие. Относно законопроекта – функциите, които са заложени, е контролът да е в такава степен, че всички да станат зависими от тях. В момента контролът се извършва от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е държавен орган и подлежи на административен контрол. А не е ясно актовете, издавани от въпросната камара, как ще бъдат контролирани“, посочи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова, БССИТ: Новият законопроект за автомобилната камара е поредният скандал, защото е писан от хората, които днес протестират, а не от законотворците

Новият законопроект за автомобилната камара е поредният скандал, защото е писан от хората, които днес протестират, а не от законотворците. Това каза Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), по време на извънредна пресконференция в отговор на въпрос на Агенция „Фокус“ във връзка с новия законопроект за създаване на автомобилна камара.
Милтенова посочи, че това, което се тиражира в публичното пространство, е един нов закон за автомобилната камара. „Запознати сме с него, но смятахме да не го коментираме, защото не знаем как точно е разпространен. Но ако този законопроект е новото нещо, върху което трябва да се говори в Народното събрание, то е поредният скандал. Защото се оказва, че той отново е написан от хората, които днес протестират, а не от законотворците. И ако става въпрос за това, за което ние имаме информация, то значи и хората, които днес бяха на протеста, и те ще си тръгнат. Защото има разписани такива текстове, които са стресиращи по отношение на контрола, който камарата трябва да извършва към своите членове. Тоест, проверките ще се извършват на място в предприятията на автомобилните превозвачи за удостоверяване на наличие на подходящи спрямо обема на дейност на превозвача помещения, в които се съхраняват документи относно персонала и превозните средства. Става въпрос, че тук говорим, че се иска да се случи на всяка цена един закон, който да контролира бранша и нищо повече от това“, обясни Милтенова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Красимир Николов, превозвач: Превозвачи от Враца протестират срещу пакет „Мобилност“

Превозвачи от Враца протестират срещу пакет „Мобилност“. Това каза за Агенция „Фокус“ Красимир Николов от фирма „Спътник 96“. „Моят управител е разбрал, че протестът е за пакета „Мобилност“, който днес се гласува. Изкарали са два автомобила, но ние сме против пакета „Мобилност“. Не сме за Автомобилната камара. Повечето от колегите, които са изкарали превозните си средства, знаят, че са против пакета „Мобилност“, който е пълно безумие. Има разминаване в информацията – протестираме срещу пакета „Мобилност“, а не за транспортната камара“, заяви той.

Агенция "Фокус"
Кирил Банев, превозвач: Има колеги, които днес са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“, а това не е така

Има колеги, които днес са били привиквани на протеста, като им е казвано, че той ще бъде против пакета „Мобилност“, а това не е така. Това каза Кирил Банев - ръководител на фирма за товарни международни превози, по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес е много важен ден за всички превозвачи. Днес се приемат три закона, които биха ни обрекли на унищожение и на фалит. За съжаление, темата за Българската автомобилна камара измества много по-важния закон за пакета „Мобилност – 1“. Ако той бъде приет, всичко друго няма да има смисъл. На последните събирания от година и половина насам на нашето сдружение членовете ни са запознати с подготвяния законопроект за Българската автомобилна камара и те всички са категорично против. Всичко, което се опитват да прокарат в момента, хвърля нашия бизнес в една монополна среда – корпоративни интереси да определят нашето бъдеще“, заяви Бaнев.
„По отношение на днешния протест говорих с колеги, които са били привиквани на протест по телефона, и им е било обяснено, че днес ще има протест против пакета „Мобилност“. А това не е така. Казвано им е, че Българската автомобилна камара щяла да обедини бранша като цяло и защитавайки нашите интереси със закончета и наредби, щяла да ни гарантира минимален праг на превозни цени“, каза още той и посочи, че в съвременната пазарна икономика това няма как да се случи.
„В България има 68 000 копия, издадени за товарни лицензи, от които над 30 хил. работят в Европа. Ако пакет „Мобилност“ бъде приет във вида, в който е заложен, това ще значи, че всички камиони, които работят на европейския пазар, ще бъдат принудени да се връщат в България. Европейската комисия прие нашите четири искания, но въведоха едно, което е по-страшно от всички останали – на 21 дни камионите да трябва да се прибират в България. Ако това се случи, всички ние на пазара ще бъдем поставени в конкурентна среда, която ще създадем сами. А дали точно този законопроект, който ние се натиква, няма да бъде машата, чрез която част от транспортните фирми няма да бъдат премахнати от пазара?“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова, БССИТ: Една от фирмите, които участват в днешния протест, има глоба от 17 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Една от фирмите, които участват в днешния протест, има глоба от 17 хил. лв. за нелоялна конкуренция. Това каза Магдалена Милтенова – председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), по време на извънредна пресконференция на браншови организации в автобусния и в товарния транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днешната пресконференция се наложи заради протеста на нашите колеги, които са поддръжници на закона за Автомобилна камара. За нас той е неразбираем, не разбираме какво налага този законопроект или всъщност целта на този протест е съвсем друга, тъй като явно не приемат решението на премиера Борисов, което той взе на срещата по време на предишния протест, и имат някакво друго мнение. Ние не сме 0,05%, както бяхме наречени от другите колеги, и мисля, че на днешния протест се видя кой кого представлява. Ние не искаме да се броим с колегите, но това, което става днес в страната е факт“, каза още тя и припомни, че вече има предложение с писмо до премиера Бойко Борисов за създаване на Конфедерация.
„Всичко, което се случва, е една манипулация на общественото мнение. Или казано на разговорен език: „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“. Имаме и едно решение на Върховния административен съд, с което е потвърдено решение на Комисията за защита на конкуренцията за една от фирмите, които участват в протеста днес. Тя е осъдена да плати 17 000 лв. за нелоялна конкуренция. В момента тя протестира със 7 от своите автобуса. И тук питаме ние каква всъщност е целта на протеста“, каза още Милтенова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Румен Рончев, превозвач: Проблемът на българските превозвачи е пакетът „Мобилност“, а не Законопроектът за автомобилната камара

Проблемът на българските превозвачи е пакетът „Мобилност“, а не Законопроектът за автомобилната камара. Това каза в интервю за дневния блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ Румен Рончев, превозвач от Пловдив. „Разединение на превозвачите не трябва да бъде допуснато и ако има протест, то той трябва да бъде насочен единствено срещу пакета за мобилност“, обясни Рончев. По думите му превозвачите е необходимо да насочат усилията си за решаване на казуса, поставен от Европа, без да изместват фокуса към вътрешни разногласия. „Ние, ако решим, трябва да се обединим и да гоним интереса, който имаме. Ние имаме проблем с Мобилен пакет 1. Можем да бъдем изхвърлени от пазара в най-скоро време и затова просто трябва да положим сили там, а не да правим протести защо законопроектът е отхвърлен и да се борим за камара, която за мен е излишна“, коментира Румен Рончев. Той допълни, че не е бил запознат с организираната от превозвачите подписка в подкрепа на законопроекта за Автомобилна камара, нито е имал намерение да я подкрепи. Румен Рончев обясни, че бъдещето на превозвачите зависи от преодоляването на условията, поставени от френския президент Еманюел Макрон.

Агенция "Фокус"
Росен Маневски, превозвач: Включих се в днешния протест, защото смятах, че е срещу Мобилния пакет 1

Включих се в днешния протест на превозвачите, защото смятах, че е срещу Мобилния пакет 1.Това каза за Агенция „Фокус“ Росен Маневски, превозвач от Благоевград, който присъства на протеста, организиран от Съюза на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ). „Аз май не съм на точното място, поради липсата на достатъчно информация. Доколкото разбрах този така наречен протест е против Мобилния пакет 1 на г-н Макрон, обаче като гледам надписите по камионите и автобусите става въпрос за някаква транспортна камара. Подочувал съм нещо от медиите за нея, но не ми е точно ясно“, коментира Росен Маневски. По думите му най-вероятно в протеста са се включили и други превозвачи, които са смятали, че той е срещу Мобилния пакет. „Автомобилната камара на мен е меко казано мъгла – нямам идея какви са целите, с какво точно ще помогне на малките превозвачи и няма и къде да го прочета. С колегите си предаваме от ухо на ухо, днес дочух, че ще изземва функциите на Министерството на транспорта. И какво правим? – Частно Министерство на транспорта – ние ще решаваме кой ще работи и кой не“, каза още Росен Маневски.
Във връзка с така наречения пакет „Мобилност“, той коментира, че с него малките транспортни фирми в България няма да имат шанс да оцелеят. „Той е грубо казано една пълна безсмислица. Те не са готови да поемат цялото това натоварване, което се предлага с нощувки по хотели. Това реално е с цел да се ограничи, да не казвам унищожи, транспорта на Източна Европа. Малките фирми тук нямат шанс. Рано или късно краят е един – или трябва да спираме с нашия бизнес като малки превозвачи или да ходим да работим в чужди фирми, понеже липсата на шофьори вече е тотална, и не само в България, а в цяла Европа. Почти няма фирма, която да не търси шофьори“, отбеляза Маневски. По думите му превозвачите са готови на още протести срещу пакета.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Павлин Лозанов, превозвач: Не съм съгласен частни фирми да решават съдбата на други частни фирми

Не съм съгласен частни фирми да решават съдбата на други частни фирми. Това каза за Агенция „Фокус“ Павлин Лозанов, превозвач от Лом, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. „Няма за какво да протестираме. Единственото, за което можем да протестираме, е против Закона „Макрон“, посочи той. „Аз лично не съм съгласен да има камара, тъй като никой не знае точно и не може да ни обясни как ще се случват нещата в нея“, допълни Павлин Лозанов.

Агенция "Фокус"
Васил Михалев, превозвач: Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара

Бургаските превозвачи не подкрепят създаването на Автомобилна камара. Това каза за Агенция „Фокус“ Васил Михалев, превозвач от Бургас, във връзка с протеста в подкрепа на Закона за Българска автомобилна камара. Той заяви, че превозвачите от Бургас не подкрепят протеста и няма да се включат в него. „Категорично в Бургас няма да има такъв протест, защото бургаските превозвачи не подкрепят създаването на транспортна камара“, подчерта Михалев. „Аз съм един от първите превозвачи в Бургас, от разрешаването на частния транспорт. Ние толкова години се борихме да се освободим от монопола СОМАТ, сега се задава нов монопол на двамата най-големи превозвачи“, отбеляза той. „Ние не сме съгласни. Смятаме, че към този момент с лицензирането и проверката на автомобилите Министерството на транспорта се справя много добре и си има достатъчно компетентни органи навсякъде. Бургаските превозвачи не подкрепяме създаването на тази монополна транспортна камара“, коментира още Васил Михалев. По повод подписката „за“ приемането на вече оттегления законопроект, той отбеляза, че в Бургас такава не е била разпространявана. „В Бургас не съм чул за такава подписка. Може би в другите градове има, те са направили няколко срещи в няколко града, това си е тяхно право, ние не можем да им пречим, въпреки че е въпрос на лично мнение“, посочи Михалев. По думите му създаването на Автомобилна камара би представлявала още една номенклатурна дейност, която е абсолютно ненужна. „Защо ни е тази транспортна камара, като Министерството на транспорта си има специален отдел за лицензиране и за разрешителните. Всички тези неща с годините са прокарани. ДАИ ни контролира от една страна, полицията от друга. Смятам, че не е нужна транспортна камара и да зависим от няколко човека“, каза още Васил Михалев.